Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Dereze in cepin??

Natisni
Janez Kastrevc4. 10. 2011 20:04:42
Pozdravljeni!!!

Letos mislim imeti tudi kako zimsko turo(stol,kredarca,..) Drugo leto pa morde kak triglav, GG,..

Gledal sem dereze od Petzl-a! Mam pač plezalni pas in samovarovlani komplet od petzl-a tk da bi meu tud dereze in cepin od petzla, sem pač zadovoljen z tistim kar že mam!

Zanima me kake dereze mi priporočate, ter kaki cepin?? Mam pa gojzarje za avtomatske dereze!! amm... gledal sem mal gorniške cepine, kolk je idealna dolžina cepina?? Rabim 2 cepina ali je zadosti eden??

LP, janez
všeč
matejn4. 10. 2011 21:29:55
Živjo!

Glede derez bi ti jaz priporočil Petzlov model Sarken.Zares dodelane dereze.
Kar se pa tiče cepina, bi prišla v poštev modela Aztarex ali Sum´tec, ravno tako od Petzla.Dolžina cepina je pa malo odvisna tudi od telesne višine, sam osebno pa ne bi kupil cepina daljšega od 60cm.

LP
Matej
všeč
tol4. 10. 2011 21:55:59
dereze in cepin niso dovolj, če nimaš potrebnega znanja kako z njimi ravnati. Predlagam ti, da obiščeš en tečaj zimskega gorništva, kjer boš izvedel vse kar boš potreboval za prelepe zimske ture.
(+2)všeč
DarjaZaplotnik4. 10. 2011 22:31:02
Svetovala bi ti, da si opremo najprej izposodiš in tako, kot je napisal predhodnik @tol obiščeš tečaj zimske tehnike, kjer se boš seznanil ne samo z njeno uporabo, temveč tudi z nevarnostmi v gorah pozimi, gibanjem v zimskih razmerah, orientacijo, planiranjem tur.
Nato opraviš kako tehnično lažjo, nezahtevno turo v zimskih razmerah. Najbolje v spremstvu izkušenejšega hribovca. In se potem odločiš gleda nakupa.
V kolikor je tvoj namen hoja (in ne plezanje) je vsekakor bolj priporočljiv cepin z ravnim ratiščem (in lopatko), katero je tudi daljše in zato udobnejše pri hoji. Za začetek bo eden dovolj.
Pa mogoče bi bilo smiselno pogledati nekoliko lažje modele. Tako cepina, kot derez. Slednje mogoče najboljše, da si izbereš avtomatske, z gumo proti nabiranju snega. Rokovanje z njimi je namreč izredno enostavno, sploh, če jih natikaš na kakem neugodnem mestu.
Glede modelov se boš pa moral odločiti sam. Malo je tudi odvisno od tega, kaj ti bo sedlo v roke in na noge.

lp d
(+1)všeč
žerovsk gams5. 10. 2011 20:35:45
tudi jaz sem v dilemi. imam čevlje LS trango s evo gtx in nameravam kupiti dereze. ampak ker bom kmalu se začel malo bolj ukvarjati z alpinizmom se mi ne zdi smiselno kupovati polavtomatske dereze. ali mi lahko malo svetujete. tudi koliko prenesejo ti čevlji v zimskih razmerahnasmeh
všeč
turbo6. 10. 2011 09:10:42
@Janez
dereze vsekakor avtomatske, z gumo proti nabiranju snega. Cepin pa nekje 60cm ali 65 cm, odvisno koliko si visok.
Na podlagi lastnih izkušenj ti priporočam, da kupiš dereze in cepin z mislijo na to, da boš s prakso in kilometrino verjetno sčasoma želel tudi na kak zahtevnejši hrib, morda kako položnejšo grapo . . . torej dovolj kakovostno, da bo trajalo nasmeh in zadostovalo mežikanje morebitnim zahtevnejšim potrebam. Več ali manj v vsaki trgovini z gorniško opremo ti bodo znali svetovati, pa malo po netu prebrskaš . . .
Kaj pa lavinska žolna ? Ni namenjena samo turnim smučarjem, kot marsikateri misli. Jaz imam žolno in lopato vedno s seboj, pa naj smučam ali se po kaki grapi na kak vrh vzpenjam. Celo, ko grem na Kofce, Kriško ali Ratitovec, ju ne vzamem iz nahrbtnika.
Vsekakor pa se strinjam, da bi bil kak tečaj gibanja v zimskih razmerah več kot odlična (če ne že nujna) podlaga za zimsko gorništvo.
všeč
mancar6. 10. 2011 10:15:20
Zdravo,
mogoče kdo ve, kdaj / kje bo potekal kak tečaj zimskega gorništva, relacija LJ-Kamnik-Kranj? Lani je bilo bolj spomladi vse, jaz bi se tečaja rada udeležila že prej..Hvala.
všeč
JusAvgustin6. 10. 2011 14:53:15
turbotu 100% prav, vsem ki bi se radi ukvarjali z alpinizmom nujno priporočam AŠ, je pa vredno dati par "finčinkov" več za opremo pa imaš, kakor biti škrt in kupit "šrot"
manca, mislim da bo še pred februarjem Dan varnejšega gibanja v gorah v zim. razmerah... spet na Igu, najbolje kontaktirati kar Janija osebno... Na spletni strani GRZS je kontakt: Jani Bele

Lp, Juš
všeč
Janez Kastrevc6. 10. 2011 16:36:33
Hvala za odgovore velik nasmeh
všeč
Zebdi6. 10. 2011 17:28:15
Takole bom rekel: klasične dereze več kot opravijo svojo funkcijo, ampak ko boš enkrat zategoval paščke v mrazu, si boš nadvse zaželel avtomatskih velik nasmeh Je pa tako, kot so že zgoraj napisali; sama oprema še ni pogoj za varnost, potrebno jo je znati tudi uporabljati. Če bi vsi, ki se potepajo pozimi po gorah, imeli lavinski trojček (žolna, sonda, lopata) in ga seveda tudi znali uporabljati, bi se dalo rešiti marsikatero življenje.

Podpis pod turbov post, bi pa dodal samo še to, da žolna sodi na telo in ne v nahrbtnik. Ne dvomim, da je to avtorju samoumevno, je pa mogoče nerodno napisano in bi znalo koga zavesti...

Lp,
P.

P.S. Sem vedel, da sem še nekaj pozabil - GRZS za simbolično ceno na Pokljuki vsako leto organizira Dneve varstva pred snežnimi plazovi. Definitivno priporočam!
všeč
turbo6. 10. 2011 17:53:47
@Zebdi,hvala nasmeh
Seveda je žolna pripeta na telo, pod jakno, ko sem na turi. Hotel sem le poudariti, da ko je enkrat sneg zunaj, brez lopate in žolne ne grem nikamor. Ne peš, ne s smučmi. Znanje, kako uporabljati opremo pa je predpogoj, da se sploh česarkoli lotiš mežikanje

všeč
JusAvgustin7. 10. 2011 16:38:25
če koga zanima, ledno orodje petzl nomic, samo še do 15. oktobra močno znižano v kibubi! Moji so še topli! velik nasmehmežikanje
všeč
MatejaP3. 12. 2012 08:42:21
Zgoraj ste omenjali lavinski trojček s katerim sama nimam še izkušenj z uporabo. Na kaj moram biti pozorna pri nakupu? Mogoče kakšen uporaben nasvet iz prakse.
všeč
Zebdi3. 12. 2012 09:08:20
@MatejaP, mogoče ne bi bilo slabo, če bi se udeležila Dnevov varstva pred snežnimi plazovi, ki jih vsako leto organizira GRZS. Tam imaš super priložnost, da se seznaniš z opremo in njeno uporabo, pa tudi reševalci z veseljem odgovorijo na vsa vprašanja mežikanje

Drugače pa na hitro:

Med sondami po moje ni nekih hudih razlik; pri lopati je zelo uporabno to, da se preklopi za 90° (kot motika), kar ti pride prav pri ugotavljanju stabilnosti snežne odeje (pri tem ti lahko dodatno pomaga tudi dinamometer, ki ga imajo nekatere lopate vgrajenega v ročaj).

Pri žolni sta bila meni osebno najpomembnejša domet in grafični prikaz smeri/oddaljenosti zasutega (ter možnost prikaza večih zasutih, čeprav je vprašanje, kolikokrat v praksi to pride prav). Ko sem kupoval, sem izbiral med Pieps DSP, Ortovox S1 in Barryvox (Mammut) Pulse - izbral sem slednjega, pa mi je super.
(+1)všeč
Janez Seliškar3. 12. 2012 10:59:42
MatejaP, kupi v kompletu, za kakšno resno kopanje priporočam Aluminijasto lopato. Lopata mora imeti možnost preklopa na motiko!
všeč
DD3. 12. 2012 12:53:53
zivjo.ena izkušnja z kupovanjem lavinskega trojčka:
namreč v hervisu imajo tudi lavinske trojčke pa počakaš da imajo akcijo 40% ki jih dobis v obliki bona sam je prisel 350 eurov in potem sem dobil bon z določenim zneskom in šel takoj nazaj, seveda ga moraš zapravit v celoti in tako večkrat v istem dnevu odšel sem pa z ogromno opremenasmeh, ki se jo potem nekaj proda po netu in dobis tistih 350 eurov nazajnasmeh, lavinski trojček je takle:

http://www.kibuba.com/index.php?&cID=5&scID=188&pID=5554

lp
všeč
MatejaP4. 12. 2012 20:00:21
Hvala vsem za odgovore. Sem že izbrala in to v kompletu kot mi je svetoval inštruktor Andrej, če nas sneg ne bo prestrašil ga bom v soboto preizkusila v praksi, kaj praviš Janez? Se imam pa tudi namen udeležiti izobraževanja na Igu, ker sem bolj začetnik v zimskih razmerah in mi bodo vse informacije dobrodošle.
(+2)všeč
Janez Seliškar4. 12. 2012 20:24:47
MatejaP, vsekakor je vsako izobraževanje koristno.
Predvidevam, da bomo v soboto, glede na napovedane količine snega, plazovni trojček z lahkoto preizkusili v praksi.
všeč
SPIDER4. 12. 2012 21:20:54
Mislim zavijanje z očmida je to edina stvar v mojem življenju katero sem kupil z namenom da jo nebom nikoli preizkusil.velik nasmehvelik nasmehmežikanje;
(+3)všeč
jezičnik6. 12. 2012 09:09:09
Jaz pa imam eno vprašanje. Prvič v življenju se bova z ženo tudi pozimi odpravila na kakšno turo, vendar ne nameravava v visokogorje in tudi plezanje nama ne diši, bolj pohodništvo. Sva pa kljub vsemu želela kupiti dereze. Problem se pojavi, ker imam planinske čevlje št. 51. Zanima me, kako je z derezami za take čevlje, če ima kdo izkušnje. Videl sem, da se pri avtomatskih derezah ne da izbirati velikosti, ali so torej univerzalne za vse številke? Do katere številke so uporabne? Ali morajo biti čevlji za te dereze kaj posebnega?
Kaj pa te bolj navadne dereze, ki samo omogočajo hojo po zamrznjeni površini (npr. Ice track ali Mount track ali Snowline spikes)? Največja št. je 48, ali se dajo tudi raztegniti do 51 ali ne?

Bom vesel vsake izkušnje in mnenja.
všeč
Janez Seliškar6. 12. 2012 09:44:40
Glede na to, da imaš res veliko številko čevlja, si boš moral naročiti dovolj dolgo povezovalno ploščico med prednjim in zadnjim delom dereze. To daljšo ploščico Ti lahko naredi tudi vsak ključavničar.

Velja za klasične in polavtomatske dereze.
všeč
Stran:123
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki