Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Češka koča - Ledine

Natisni
Lunca21. 07. 2012 22:46:53
Posti, ki sledijo prispevku Sabine samo še 1x večkrat potrjujejo, da v hribih skoraj ni več tistih pravih ljudi. Slika iz doline se je žal zrcalno prezrcarila tudi v gore... vsi se brigajo za vse, samo zase ne. Pa kaj hudiča koga briga, kakšna hodim jaz v hribe. Če sem bosa, če sem gola, če sem ne vem kakšna je to MOJA in samo MOJA stvar! In če imam gor komplet za samovarovanje prav tako!Ampak ne... ker sta na sliki policista, se je seveda treba vtaknit tudi v to. Samo zato, ker sta pač policista. Zame je na takih poteh edina obvezna stvar samo primerna obutev in pa čelada. Komplet za samovarovanje je pa (kot že miljonkrat povedano) samo nekaj, kar je priporočljivo, kar pripomore k samozavesti in pa tudi varnosti posameznika... kateri v gorah ni ravno siguren vase oz. se z njim počuti bolje. Govorim za pot, kateri je namenjena ta tema. Sama sem jo prehodila brez kompleta, pa nisem noben ekspert v gorah. Naslednjič, ko se boste spotikali ob take malenkosti se spomnite reka živi in pusti živeti! In verjemite... mnogo lažje boste tudi sami živeli! Pa en lep planinski pozdrav!
(+19)všeč
viharnik22. 07. 2012 08:40:19
Lunca, čas, ko so po gorah hodili le pravi planinci, je že davno mimo.Sedaj gore obiskuje tudi veliko število ljudi, ki od fitness centrov preide na naravno okolje in še ni veščih kako hoditi, se srečevati na planinskih poteh, da ne bi ogrožali drugih pohodnikov.Zato in zaradi slabih zim (erozija kamenine) je varovanje sedaj vse bolj opravičeno in tudi smotrno.Podobno je z načinom abzajlanja, kjer nekateri naredijo spust samo na vrv, brez dodatnega varovanja s prusikom in pomožno vrvjo.Dovolj je samo en padec kamna sproženega z vrvjo s stene, da izpustimo vrv ob spuščanju in smo že tam kjer ni muh.Drugače pa se strinjam, da človek lahko marsikaj prepleza brez varovanja, če je dorasel stvari in, če mu je usoda naklonjena.Npr., ko sem sam pred časom odšel na Grand Roc Noir v Franciji, je gora bila spodaj ob dolgih travnih vesinah zelo lahko dostopna za napredovanje.Višje se je teren spremenil v kamnite škrilave plošče naložene sem ter tja, vmes zašodrano, labilno, lomljivo.Napredovanje je kar naenkrat zahtevalo precej pazljivosti pri vsakem koraku.Višje, kjer je teren prešel v plezanje 1-2st pa kljub nizki težavnosti plezanja niti pomislil nisem, da bi na vrh udaril s kakšno svojo varianto diretissime.
Tako za strmejše, frekventne zavarovane poti, kjer se kamenje z višine lahko kotali-pada na gornika, je uporaba varovalnega kompleta zelo priporočljiva, če ne že nujna.Naj ne bo en plezalni pas z dvemi vponkami ter čelado krivec-povod za jemanje ponosa in časti gornika, češ, tudi brez tega bi zmogel vzpon.
(+1)všeč
sabina196722. 07. 2012 09:13:20
No, pa sem s svojim prispevkom naredila več škode kot koristimrk pogled.. pa verjemite, da ni bil napisan z nobenim slabim namenom, ne z žalitvijo policistov, še najmanj pa gornikov, ki v gore hodijo zaradi sebe in ne zaradi razkazovanja.
Draper hvala ti za tvojo pohvalo za slikenasmeh.
Še v dolini ne razmišljam o tem, kaj je komu dovoljeno, kaj šele v gorah, važno je, da za sebe vem, da delam prav. Tudi nimam še neke take kilometrine po plezalnih smereh, da bi zase dala roko v ogenj. Pas je potrebno znati uporabljati, če ne ti pravzaprav ne koristi nič. V prvi vrsti je še vedno glava tista, ki mora vedeti, ali si pripravljen za pot ali ne. Strinjam se s trditvijo, da so včasih marsikam priplezali brez pasov in ni bilo toliko pompa okrog tega, a verjetno je ravno zaradi vse več nesreč komplet za varovanje priporočljiv. Nihče nikogar ne sili, da ga mora uporabljati, a kot pravi Viharnik, lahko reši marsikaj. Lunca, tudi sama bi to pot prehodila brez problema in brez pasu, a sem si to pot izbrala ravno zato, ker ni bilo gužve, da ne bi koga ovirala in trenirala uporabo pasu.Nekje pa je treba začeti, kaj ne?mežikanje
Policista ta dan sploh nista bila tam zato, ampak sta imela redno službo in sicer obisk gorskih koč. Ker še v življenju v gorah nisem srečala policistov, no vsaj v uniformi ne, sem to sliko dala gor.. če bi vedela, da bo nastala taka burka, je sploh ne bi objavila, kajti fanta sta bila zelo prijazna, pri koči na Ledinah smo se tudi marsikaj pogovarjali in tudi marsikaj sta že doživela na svojih poteh, in še ne en teden nazaj tudi nekoga reševala iz poti na Češko kočo. Tako da si res ne zaslužita vsega tega.
Ampak vsak ima pravico do svojega mnenja, katerega jaz spoštujem in se tudi z marsikom od vas strinjam, in kot pravi Lunca, vse preveč se brigamo za druge in premalo za sebe. Prav imaš, ko praviš, da je tvoj problem, kakšna hodiš v gore, le da s tem ne spravljaš sebe v nevarnost. Tudi na tem forumu je bilo zapisano, kako je izkušenega gornika rešil pas, ko mu je padlo kamenje na čelado in ga presenetilo. In verjamem, da je bil to pot sposoben opraviti brez pasu. In nikakor pas za varovanje ni namenjen jemanju ponosa nikogar, je le možnost, da nam reši življenje.
Naj vam bodo gorske poti lepe in varne.
všeč
slavi090222. 07. 2012 09:49:38
@som69...napisal si kratko in jedrnato in se popolnoma strinjam s tebojnasmeh
(+2)všeč
dprapr22. 07. 2012 09:54:26
Sabina, nikakršne škode nisi napravila s svojim prispevkom. Bil je zanimiv zapis in lepe slike. Tudi tvoje uvajanje v hojo po zavarovanih poteh, mislim, da nikogar ne moti.
Če bi vedel, da bo takšna reakcija, se sploh ne bi oglasil. Morda je bilo narobe, da sem prispevek uvrstil pod napačno temo.
Moj zapis je bil v dveh stavkih. Prvi je bil nepotrebna provokacija, v drugem pa se skriva bistvo in sicer, da tudi ljudje v modrem ravnajo modro, čeprav imamo večinoma drugačno mnenje o njih. Namreč, da uporabljamo samovarovanje tam, kjer je to potrebno in tega samovarovanja ne vsiljujemo vsepovprek vsem. Namreč to vodi k temu, da bo prej ali slej uzakonjeno. Tega pa si verjetno vsi ne želimo ali pač.
Nikakor pa v tem prispevku nisem želel deliti gornike na "prave in neprave" ali se ob kogarkoli "spotikati"!
Lp vsem gornikom!
(+3)všeč
prepolc8022. 07. 2012 10:19:56
Meni so bile tudi slikice zelo simpatične, čestitke za turo in srečno za naprej.
(+1)všeč
foxy22. 07. 2012 11:00:11
o, lej jo......midve sva se pa srečale, evo naša babi je tudi prilezla na vrh, malo z muko sicer, ampak je
1
všeč
anton22. 07. 2012 11:31:53
Foxy vse čestitke tvoji mami, smo se naklepetali že spodaj in na koči.....velik nasmeh
všeč
ljubitelj gora22. 07. 2012 11:39:56
Če niste prepričani v svoj podvig po plezalni poti vam priporočam, da komplet nosite s seboj, čeprav se dostikrat izkaže, da se kej dost ni za pripenjat in je treba tja in sem plezat brez pomoči klinov in zajl pa tud zna bit zelo zračno, kjer že gre pot, osebno po naših gorah še nisem uporabil kompleta pa sem pretežno prehodil naše taglavne vrhove. Pomojem bi blo tud fajn pri vsaki plezalni poti podati zahtevnost je to A, B, C....D in E, tako kot pri športnem plezanju ter alpinizmu.
(+2)všeč
sabina196722. 07. 2012 12:10:10
dprapr še enkrat ti hvala in vesela sem, da si se oglasil in komentiral. In se pridružujem tvojemu mnenju, da si ne želimo tega, da bi uporaba pasu bila uzakonjena, še vedno naj velja pravilo, naj ga uporabi tisti, ki misli da ga potrebuje. Vsak za sebe najbolje ve. In nisi se ob nikogar spotaknil, če pa se je zaradi tvojega komentarja kdo čutil užaljenega, pa je to njegov problem. Pravico imaš do svojega mnenja in prav je tako.
Tudi tebi prepolc80 hvala za čestitkenasmeh.
O Foxy, čestitam vama obema, še posebej babi, res ji kapo dol. Verjetno pa je že pozabila na muke in je sedaj prav ponosna sama na sebenasmeh. Prav luštno je bilo poklepetati z vama, upam, da se še kdaj srečamo in da jo še spraviš na kakšen vrh velik nasmeh.
(+3)všeč
viharnik22. 07. 2012 13:15:01
Niti s kolesom nisi povsem varen v gorahmrk pogled
http://www.youtube.com/watch?v=x_IJM6gUcwI&feature=related
všeč
sabina196722. 07. 2012 23:10:25
Viharnik, tole je pa bil padec...eek
všeč
viharnik23. 07. 2012 08:47:40
Najslabše pri spustu je, če se tako kot on vmes ustaviš, greš s kolesa in potem nadaljuješ spust, ker tako razsedlan izgubiš koncentracijo in ravnotežje na kolesu.
všeč
sabina196723. 07. 2012 12:19:46
Viharnik, mislim, da bom jaz po gorah kar raje peš hodila....mežikanje
všeč
alzu28. 07. 2012 00:40:29
Mater Lunca si se pa razpištolva!

Vsem, ki ste komentirali opremo policistov eno nagradno vprašanje: Kaj vse na policistu je službeno?

Sabina lepe slike. nasmeh

Drugače pa vsem en miren korak in dober oprijem, kjer koli boste lazili!
(+1)všeč
Lunca28. 07. 2012 14:41:11
alzu ve se nasmeh
všeč
sabina196729. 07. 2012 10:03:11
Azlu hvala...nasmeh, tudi tebi srečen in varen korak.
všeč
skala12321. 10. 2012 20:23:04
Danes lepa krožna tura na Ledine po slovenski gor,dol čez žrelo na Češko kočo.Pot je zelo lepo varovana(čelada obvezna).Vreme lepo ,pohodnikov kar precej.Lep pozdrav
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
(+1)všeč
skala12312. 05. 2013 18:43:32
Kljub ne najboljši vremenski napovedi,je bil kar prijeten sprehod do Češke koče.Sneg se začne malo pred Mrzvo dolino,ki pa ne predstavlja nobene ovire.Danes je bila koča odprta.Dopoldan sem bil edini obiskovalec.Lep pozdrav
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
(+7)všeč
milepetro15. 05. 2013 20:14:48
Skala 123, mi lahko malo opišeš koliko časa si z avtom potreboval od avtoceste do izhodišča, kje si parkiral avto in koliko si potreboval, od izhodišča do Češke koče.
(Podatke o času hoje iz opisov poti poznam).
všeč
Stran:1234
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki