Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Bit včlanjen v planinsko društvo ali ne

Natisni
ljubitelj gora9. 09. 2011 21:24:34
Zakaj je dobro bit včlanjen v planinska društva?
všeč
viharnik9. 09. 2011 21:36:50
Če imaš lastno zavarovalnico d.o.o. in poznaš poti na vsako goro, ne rabiš družbe ne dodatnih znanj, skupnih prevozov v oddaljene kraje, družabnih srečanj in srečanj z gorniki drugih držav, zgodovine našega alpinizma in gorništva, osnov varne hoje po gorah, možnosti obiska plezalnih umetnih sten,izmenjava različnih izkušenj itd. potem vprašanje res nima predmetnega pomena.Podobno bi se slišalo vprašanje če rabim kakšno cesto, ker imam nov avto?.zmedenvelik nasmeh
všeč
ljubitelj gora9. 09. 2011 22:01:52
Nisem nikjer včlanjen, moja želja je čim bolj ˝potihoma˝ hodit v gore, ker sem ljubitelj gora, narave, potokov, zelenja, dolin....
všeč
miri9. 09. 2011 22:06:11
Potem pa..."utihni".
všeč
ljubitelj gora9. 09. 2011 22:09:38
@miri ne bo šlo tako zlahka, zato pa vprašam in še vedno nisem dobil odgovora.
všeč
viharnik9. 09. 2011 22:09:53
če želiš res potiho obiskovati naše gore, obstaja društvo bosa noga.
všeč
kaveljc9. 09. 2011 22:13:52
velik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh
všeč
heinz9. 09. 2011 22:22:14
Sam nisem včlanjen v pd, ker mi npr program izletov ni prav všeč.., pa me zanima kako je z vami?
Naj za razliko slišimo tudi nekaj razlogov o tem, zakaj niste včlanjeni, ali pa ste v preteklosti bili, pa niste več:
všeč
ljubitelj gora9. 09. 2011 22:24:44
Saj, zato se nisem včlanil, ker imajo zanič program, PZS ima pa dobrega, ampak za en izlet računajo ˝20-50˝ evrov, to znese na leto, če se udeležiš 20 izletov ˝400-1000˝ evrov.
všeč
keber19. 09. 2011 23:02:42
Razloga imam dva: eden je cenejše spanje v kočah, drugi je pa nezgodno zavarovanje. Sicer je to pri nam bolj slabo rešeno in takorekoč je vseno, a si član PD ali ne, a bognedaj, da se ti kaj zgodi v Avstriji ali Italiji pa rabiš helikopter in nisi član PD.
všeč
klaudio9. 09. 2011 23:57:03
Mi u HR imamo besplatno spašavanje za sve koji imaju problema: planine, more i sl. Strani i domaći državljani, zanima me ako mi se nešto dogodi u SLO koju pohodim 2-3 puta godišnje ako mi članstvo u HPS-u pokriva intervenciju ili je potrbno uplatiti neko dodatno osiguranje. Hvala na informacijama/iskustvima.
všeč
potepinka10. 09. 2011 00:38:36
Podati oceno »zanič«, pa nikoli biti zraven… najbrž škoda besed, pa vendar – če bi bili vsi programi društev slabi, ne bi bilo udeležbe, pa je zagotovo letno veliko zadovoljnih ljudi, ki so gore obiskali prav v organizaciji posameznih društev. Glede zaračunavanja prispevkov za ture ima vsako društvo svoj način, pogosto se prispeva le k prevozu. Sicer mislim, da je neka podobna tema že bila.

Najbrž je povod za vprašanje, zakaj plačati članarino. Moje mnenje je, da če že ne zaradi zavarovanja (tu smo si upam, da edini, da ga je bolje plačati in ga nikoli potrebovati – ker se ve kdaj ga rabimo) ali pa popusta v kočah (s čimer se članarina lahko kaj hitro povrne) in še kakšnih ugodnosti, je članarina neke vrste »splošno dobro«.

Jaz nanjo gledam kot prispevek, da društva lahko obstajajo, ker konec koncev se preko njih izobražujejo ljudje, ki potem prenašajo svoje znanje na druge, tudi rešujejo, če je potrebno, mnogim omogočajo obiske gora z organizacijo tur in izletov,… skratka, če hočeš najdeš veliko pozitivnega v vsakem društvu. Če drugega ne, tudi za markiranje (vzdrževanje) poti poskrbijo člani društev in upam, da za to dobijo kdaj vsaj kakšno malico iz članarine, ker najbrž bi se brez oznak na poti mnogi izmed nas zgubljali (člani, nečlani, turisti,…).

Tako da, vsak se včlani glede na svoje želje ali razmišljanje … mogoče pa ne gre vedno le za denar in ima kakšna stvar tudi drugačno vrednost…mežikanje

všeč
Mr. Trollington10. 09. 2011 02:13:13
Ne vem zakaj mu sploh odgovarjate ...
všeč
heinz10. 09. 2011 07:40:29
Ali mogoče kdo ve, kam gre denar od prenočevanj in ostalega, kar se pobere brez popusta ,- torej od nečlanov? V žep oskrbnikov, ali?
Pa še podobno vprašanje klaudio-vemu: koliko nam slo-članstvo v pd pomaga pri reševanju v tujini (Italija, Avstrija)?
KLjub temu, da do danes nisem včlanjen v pd, temu ne nasprotujem.. (da ne bo pomote)
všeč
viharnik10. 09. 2011 08:00:38
Kakor jaz vem gre velik delež planinskim društvom, ki kočo upravljajo, nekaj malega pa odškrtne planinska zveza Slovenije.
Je pa delo oskrbnikov precej naporno, praktično 12ur dnevno, plače od 1000-1500€, kar ni veliko za vložen trud.Koče bi se morale le končno zediniti nad še vedno različnimi cenami dobrin, kjer nekje presegajo normalne okvirje.
všeč
katty10. 09. 2011 08:36:45
Še moje mnenje.
Jz sem članica planinskega društva, predvsem zato, ker je že samo prenočišče 50% ugodnejše, pa še zaradi zavarovanja. Je pa mogoče fajn tud za tiste, ki jih nekako vleče v hribe, pa mogoče na to niso ne vem kako pripravljeni-mogoče ne poznajo poti, potrebujejo izkušenega vodiča/ko, mogoče tudi zaradi tega, da se poduči o pravilni opremi za obisk gora (tako v normalnih razmerah kot tudi v snežnih razmerah), o pravilni uporabi samovarovanega paketa in gps aparatov, itd. Sem pa enkrat res mau na hitr pregledala ponudbo našega lokalnega planinskega društva, pa moram rečt, da s kakšnim izletom res znajo presenetit. Je pa treba še to povedat, da oni ne nudijo samo izletov v gore, temveč gredo tudi gledat kkšne lokalne znamenitosti, prireditve na temo gora, seveda obiskujejo tudi tuja gorstva (Avstrija, Italija, Hrvaška) ipd. Članarina za nas, posameznike, se mi zdi, ni velika-20€, povrne se ti res kmalu, vsaj če redno zahajaš v hribe(po možnosti za več dni) in kje prespiš.
všeč
JusAvgustin10. 09. 2011 13:14:20
če si član AO si tako ali tako avtomatsko v PD in posledično v PZS-ju Tukaj se gre predvsem za to, ali si pripravljen dat tistih bogih 20 evrov na leto(konec koncev je to 10 pirov nasmeh) za -50% prenočišče, ki ga itak nikoli ne koristim, za popuste v trgovini(ki jih redno koristim... itd, itd... Torej biti v PD-ju, ja ali ne in kaj imaš od tega je eno tako ubogo mišljenje. Mene so starši vpisali, ko sem še racal okoli(majhne zelene knjižice). Sedaj ko sem velik in pameten nasmeh pa se tudi ne mislim izpisat. Predvsem ker se ne smem mežikanje
všeč
ljubitelj gora10. 09. 2011 13:29:33
PZS ima neke dodatna zavarovanja, plačaš 50 evrov pa imaš planinski vestnik, zavarovan si še dodatno.
Sej pravim jaz rad hodim v gore ˝potihoma˝ ko mal prelistam vpisno knjigo so skoraj vsi včlanjeni v PD.
všeč
JusAvgustin10. 09. 2011 13:30:58
no torej? kaj čakaš?nasmeh
všeč
ljubitelj gora10. 09. 2011 13:32:51
Planinski vestnik je že doma, sam ga nič ne berem.
všeč
turbo10. 09. 2011 16:50:01
Članstva v PZS je bilo pri meni na oko okoli 35 let. Zahajanja v gore še kako leto več. Potem pa sem se pred tremi leti zaradi meni ne odgovarjajoče politike PZS, to je zaradi stvari, ki jih PZS ni naredila, pa bi jih morala in zaradi stvari, ki jih je PZS storila, pa ji ne bi bilo potrebno, odločil za selitev k severnim sosedom. In sem tako presedlal iz planinskega društva v ferajn mežikanje To je v Alpen Verein (OEAV) Celovec. Pa tudi zaradi zavarovanja v primeru nesreče v gorah, saj zelo veliko zahajam v tujino. Pa tudi v kočah prenočujem več ali manj samo v tujini. V teh treh letih,hvala bogu brez nezgode, sem prednosti članstva v OEAV izkusil v marsikaterem primeru. Iz lojalnosti, če smem temu tako reči, pa sem na Planinski Vestnik naročen. In z njim, še posebej po prenovi, jako zadovoljen. Pa tudi avstrijski bilten Berg Auf, ki ga kot član OEAV prejemam je izvrsten (testi opreme, opisi kopnih in zimskih tur, predstavitve potovanj/trekingov, ni da ni, čudovita revija, je pa res, da brez znanja nemščine z njim nimaš kaj početi)
Skratka, če si veliko v gorah, nekje skoraj moraš biti član. Pri nas ali pri njih. Predvsem zaradi zavarovanja. Nato zaradi morebitnih popustov. Za koga se boš odločil-a, pa je stvar osebne presoje. Jaz sem se na podlagi tehtne analize plusov in minusov odločil za sosede in še zdaleč mi ni žal.
všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki