Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Boču (978 m)?
Glasuj

Alpinistična šola

Natisni
viharnik5. 10. 2012 17:10:30
Z vzdržnostjo, solidarnostjo, pozitivnim mislim, naravnanost še tudi drugam, ne samo v materialno, lahko človek živi drugače in se duhovno fokusira ter razvija naprej.Tam na Božji carini če kdo kaj privleče s seboj ga opomnijo, da za v božje kraljestvo teh reči ne potrebujejo in tam tudi ne sodijo.Skratka vaš duh ne sme biti vezan na razmere kakršne so.Duh je nepogojen kot čisti atma, duša pa pogojena, človeška.Prosvetljen človek nikoli ne veže svojega duha v pojavni svet ali ga kakorkoli pogojuje, češ, če je nek problem v eksistenčnem materialnem, potem pa se moram sam počutiti zato zaskrbljujoče ali celo žalosten ali prestrašen.Tudi tisti, ki imajo vsega dovolj niso varni, čeprav zavarovani z najvišjimi zavarovalniškimi premijami.Nič od tega, zgoraj je sodnik, ki sodi le o našem dobrem, zlo pa kaznuje.In tudi za jutri se ne ve, kako bo izgledal dan, zato je treba živeti polno v sedanjosti in nič v preteklosti in prihodnosti.Božje polje deluje in zrači tukaj in zdaj v polnem zavedanju našega duha in ne materije, ki nas obdaja.Kriza pa prihaja, da s bo človek z materialnih dobrin začel preseljevati na svoje bistvo obstojanja, tisto večno, neraziskano, ki čaka, da ga odkrijemo, naš notranji zaklad.
(+2)všeč
Flora15. 10. 2012 17:53:06
Oprostite za offtopic, ampak si dovolim, ker sta strani 5 in 6 tudi polne vicov mežikanje.

@jožka: drgač je ta stavek nepravilen Its A Long Way To The Top If Ya Wanna Alpinism eekeekeek. Ne moreš besede rock'n'roll kar zamenjat z alpinism, ker rock'n'roll ima funkcijo glagola v tem primeru(=to perform this dance), medtem ko je alpinism nima v nobenem primeru.
Gre za pesem skupine AC/DC; It's a Long Way To the Top If Ya Wanna Rock'N'Roll.
všeč
pohodnik115. 10. 2012 18:02:50
MajaO.. vidiš ljudje počasi spoznavajo resnico... Kot vidiš se človek nekaj časa lahko skriva nato pa se pokaže pravi obraz... pa brez zamere
všeč
lynx5. 10. 2012 18:08:19
Tema je o alpinistični šoli, zato prosim nehajte z enimi in istimi osebnimi obračuni.

jožka: da razkurimo še koga drugega, kateri ao je specializiran za šminkerje? velik nasmeh
(+1)všeč
turbo5. 10. 2012 18:09:07
Ko sem jaz zahajal na predavanja na AO, jeseni 1985 in pozimi 1985/1986 je bilo še najboljše to, da je med vikendi redno vozil redni avtobus na Pokljuko. In smo šli od takratnega Šport hotela peš do Rudnega polja, od tam na Viševnik in od tam preko Konjščice in Uskovnice v Bohinj in na bus in domov. Na Viševnik gor grede so nas učili po "račje" hoditi z derezami in z Viševnika dol grede smo se metali na tla na vse možne načine in "bremzali" s cepinom. In če si imel tekom dneva našpičena ušesa, če si bil gobčen in si veliko spraševal, si izvedel marsikaj, kar ti je kasneje prav prišlo. In ti še prav pride.

Pravzaprav sem hotel napisati le, da je morebiti bolj od posameznika kot od AO-ja odvisno, koliko in kaj kdo odnese od šolanja. Tako nekako.
(+1)všeč
VanSims5. 10. 2012 18:32:14
No @jax je lepo opisal mišljenje ki nas je pripeljalo do sem kjer smo danes.

Ravno to je bilo narobe ker ljudje niso odgovorni. To je rak rana današnje družbe. Prelaganje odgovornosti na druge in zgovarjanje na okoliščine ter težnja da gre človek vedno po liniji najmanjšega odpora:

- država bi morala poskrbeti za nas in za našo blaginjo. In to po možnosti tako, da bi se nam bilo treba čim manj truditi.

- v službi se čimbolj izogibamo dodatnemu delu, odgovornostim in zadolžitvam. Da se ja ne bi pretegnili oz. da bi čim bolje skoz prišli. 'Jaz pa tega že ne bom delal - to ni moje delo!' Če se le da naj to naredi drugi. No, ko pride kriza, racionalizacija in odpuščanje se pa čudimo, če se znajdemo na listi za odstrel. Pa ni nič čudnega. Tam se znajdejo tisti z najmanj dela, zadolžitvami in odgovornostmi, ker jih firma najlažje pogreša!

-potem ko smo si z nezdravim življenjem leta in leta kvarili zdravje preložimo oogovornost zanj na zdravnika oz. zdravstveni sistem. Sistem je spet kriv! Nihče pa ne pomisli koliko bi npr. v zdravstveni blagajni prihranili, če bi vsak pravočasno odgovornost za svoje zdravje vzel v svoje roke in bi se zdravstvo ukvarjalo le s tistimi 'se pač zgodi' neizogibnimi primeri. Toliko, da bi imeli najboljši sistem v Evropi.

105441 brezposelnih. Ja, veliko od njih res ne po svoji krivdi. A kaj ko potem bereš o brezposelnh, ki izjavljajo: "Za manj kot 700 EUR pa že ne bom delal" In taki lepo visijo na sociali in na državni blagajni in kradejo denar tistim, ki bi ga res rabili. Hudujemo pa se vsi kako državno blagajno molzejo nesposobna podjetja in banke

A lahko potem govorimo o kapitalizmu? Ma kaki! Imamo socializem za nesposobne in neodgovorne. Zato smo tam kjer smo.

Vsi samo čakajo, da jim bo mana padla iz nebes! Ko tako vsi prelagajo odogovornost na druge pa vsaj enkrat za večino od nas pride trenutek ko to ne gre več. Se vsaj takrat potem vprašamo ali nismo morda mi k temu kaj prispevali? Kje pa! Največkrat se tolažimo z naslednjimi frazami:

- Nihče mi ne da priložnosti!
- Vedno in povsod se me drži smola!
- V teh časih se ne da več normalno delati!
- Sistem je v ku*cu!
- Celo družbo bi bilo treba spremeniti!

Ali pa v čisto privatnem življenju:

- Nihče me ne razume!
- Nimam sreče v ljubezni!
- Joj, če se vsaj ne bi poročila s tako šlevo!
- Kriva je prekleta baba ker me kar naprej živcira!
- Slaba družba je kriva, da je moj otrok zašel na slaba pota!

Namesto da bi kaj storili in razmislili(ja, nekateri se kot hudič križa bojijo misliti in ravno zato jih vsi povrsti nategujo ker so del brezosebne množice) kaj nam je storiti je veliko bolj udobno vse štiri od sebe in se smiliti. Potem pa je pač tako.

@jax: noben ni rekel da ni nič narobe, samo če bi vsak pri sebi razčistil bi bilo najbolje za vse skupaj. V glavah ljudi je narobe! Tako pa se pojavljajo neke skupine, ljudje, ki nam ponujajo zares neke new age puhlice o tem kako bi bilo treba spremeniti družbo, razni komunizmi pa protestniki pred borzo pa civilne iniciative pa cerkve,... In ljudje jim nasedajo ker imajo spet en izgovor, da nam ni treba zase kaj narediti. Saj bo nekoč bolje! Skupaj se bomo borili!

Kar se me mene tiče bom raje pogledal kaj lahko sam zase naredim in se ne bom zanašal na druge. Oni pa naj probajo spremeniti sistem in se boriti za boljšo družbo. Zakaj pa ne! Čeprav jim to v 20-ih letih odkar smo samostojni še ni uspelo, je prihodnost še dolga in morda jim pa nekoč rata! mežikanje
(+6)všeč
jožka5. 10. 2012 19:54:39
Flora1
Škoda. Niti malo ne znam angleško ampak tako lepo mi je zvenelo.
Reševalci in svojci alpinistov se zlasti zvečer pogosto sprašujejo: ''Kaj se z njim dogaja, ali kaj z njim je''. Tršica je rekla, da se tako vpraša po glagolu.
Kaj pa '' High votage alpinism'' A to zdrži?
všeč
Flora15. 10. 2012 20:35:48
Sam še to kolegi, pol pa neham.
@jožka: Tu ne moreš potegniti analogij s slov. jezikom. Pač glagol want zahteva to-infinitive, zahteva da sledi nedoločnik, nedoločnik je pa lahko le glagol. Ampak dobro, če ne znaš niti malo angleško, kot si napisala, potem to ni pomembno.
Kaj si mislila z high VOTAGE alpinism, ne vem, mogoče voltage = el. napetost zmeden. Samo v besedni zvezi z alpinism zmeden.
všeč
jax5. 10. 2012 21:08:08
vansims:

Seveda si s svojim komentarjem potrdil čisto vsako mojo besedo. Seveda je to že popoln offtopic, zato bom rekel samo to: ja, mislim, da je dolžnost države, da skrbi za blaginjo prebivalstva. Saj za to jo imamo!
Kar se tiče izogibanja dodatnemu delu v službi, jaz ne bi posploševal. Seveda verjamem, da si imel v mislih, da bi morali še več delati brez dodatnega plačila. To je že bolj problematično, ker se s tem posredno niža položaj delavcev nasploh.
Kar se tiče zdravstva: ta komentar je nevaren. Saj verjamem, da misliš prevsem na kadilce, alkoholike in podobno. Ampak takoj ko začneš s tako argumentacijo, boš gotovo prišel na vrsto tudi sam. Saj gorništvo je tudi nevaren šport, ali ne?
Kar se tiče 700 evrov, pa samo tole: te konkretne izjave nisem slišal, verjamem da je resnična in verjamem, da marsikdo tudi res razmišlja tako. Ampak daj imej v mislih tudi dejstvo, da je nekaj manj kot 600 evrov mesečno od države določeni prag revščine. Ali je torej res tako obsojanja vredno, da nekdo ne želi opravljati dela, ob katerem bo dejansko ostal reven? Res je, nekateri se cenijo previsoko. Ampak ne posplošujmo tega vsevprek.
Povedat je pač treba, da je ideologija o čim manjši vlogi države in popolni posameznikovi odgovornosti zase ena velika past. Dejansko je to, kar nas ločuje od tretjega sveta, prav razvita državna infrastruktura, ki nam omogoča vključevanje v institucije ekonomskega in družbenega življenja. Brez tega smo nekje v podsaharski Afriki. Saj tam je podjetnost v resnici najvišja in vsak se mora na nek način samozaposliti, če želi preživeti. Mi pa imamo do neke mere razvito družbeno strukturo in če trdimo, da to ni vredno nič, posameznik pa je vedno kriv sam, si dejansko sami kopljemo jamo. In če ta struktura ne deluje, jo je treba popravit, ne pa trdit, da ni potrebna!
Tolk od mene, na to temo pa se ne bom več oglašal.
(+3)všeč
jožka5. 10. 2012 21:14:56
Flora1:
Tudi pri ''high voltage'' sem rockandroll zamenjala z alpinism in tudi tu imajo AC/DC strune vmes.
všeč
som695. 10. 2012 21:18:10
Kva ste dobr...
(+1)všeč
VanSims5. 10. 2012 23:21:09
@jax in ostali zagovorniki ležerne odvisnosti od drugih:

Vedno bolj opažam, da ravno tisti, ki se ne zavedajo, da morajo za vse v svojem življenju prevzeti odgovornost in se ne zanašati na druge ljudi, inštitucije,... še niso doživeli kake negativne izkušnje, ki bi jih postavila na realna tla oz. je bila še toliko znosna da so se lahko potolažili z enim od zgoraj omenjenih izgovorov in šli naprej.

Jaz sem žal jo. Da, dolžnost države je bila zagotoviti mi socialno varnost v tem primeru. Pa je ni. Dolžnost zdravstvenega sistema je bila pozdraviti me. Pa me ni. Sem se moral kar sam. Predvsem tudi po zaslugi nesposobne osebne zdravnice(že zamenjana medtem seveda). Dolžnost pravne države je bila zagotoviti mi pravico na sodišču. Pa mi je ni! Predvsem tudi po zaslugi pišmeuhovskega odvetnika, ki s celotnim sodnim procesom samo kasiral mastne denarce namesto da bi mi povedal takoj na začetku, da v konkretnem primeru na sodišču nimam šans!

V vsej krutosti se mi je uresničilo kar pravi Josef Kirschner v knjigi Umetnost egoizma: "Naredite pravočasno kaj sami zase in ne čakajte na druge. Sami prevzemite odgovornost zase in za svoje življenje. Če jo boste prepustili drugim in čakali da kaj storijo za vas, sicer morda kaj bodo a le če bo tudi njim v interesu sicer pa vas bodo neusmiljeno izkoriščali. Ko ne boste mogli več vas bodo zavrgli, nobeden se ne bo več brigal za vas."

No in točno to se mi je zgodilo, to je bila izkušnja! In od takrat gledam na življenje drugače. Tisti pa, ki še ni doživel česa takega pa pač lahko še vedno živi in plava v oblakih in si domišlja kako bodo drugi vse storili zanj in da je edini smisel življenja delegiranje odgovornosti drugim.

Dolžnost države je da skrbi za blaginjo ane? Ja in tu se pa potem ustavi. Pri dolžnosti namreč! Pa dobro poglej malo kako to dožnost spoštuje država! Lahko lepo vidimo. Samo ne mi reči da dobro,...

Ne, sploh nisem imel v mislih delo brez dodatnega plačila temveč da v osmih urah narediš čimveč oz. si čimbolj produktiven. Pa seveda da znaš lepo voziti s šefi,... in tako dalje da ne bi sedaj o vseh strategijah za uspeh v službi, ki vemo da ni odvisen le od dela.

Drugače pa preko osem ur tudi jaz ne. Ali pa posebna pogodba in posebno plačilo. Potem pa lahko. A to kar je recimo v Nemčiji in Ameriki realnost je za naše delodajalce science-fiction. Ko sem po zgoraj opisani osebni krizi spet iskal službo sem bil na razgovoru v nekem podjetju kjer so pričakovali, da bom za obično plačo delal ne vem kake nadure pa še doma in ne vem kaj. Sem se lepo zahvalil. Če bi mi pa več ponudili bi pa razmislil. Pa če bi se mi dalo seveda oz. bi razmislil ali ne bi morda najdel kakega boljše plačanega fuša namesto tega dodatnega dela.

Kar se tiče zdravstva: Zadnje kar bi pričakoval je da mi nek sogornik začne groziti s tem da naj se le pazim, kako nevaren šport je gorništvo,... Ponavadi to slišim od negornikov, oz. običnih gorniških plebejcev, ki so bili redko višje kot Krim ali Kum(pač pa jih je skoraj polovica bila na Triglavu). In jim odgovrim ali bodo morda zaradi nesreč na cestah(za katero je neprimerno večja verjetnost da se ti zgodi) nehali voziti avto. In samo oni lahko gornike in njihovo morebitno potrebo po zdravstvenih storitvah mečejo v isto kategorijo kot kadilce, alkoholike in podobno.

Gorništvo je predvsem odgovoren šport. No, pa smo spet pri odgovornosti. Ne samo da sam paziš, si nabaviš kar najboljšo opremo, si zavarovan,... da ne ponavljamo vsega. Tudi tu namreč ne smeš prelagati odogovornost na drugega. Npr. zanašati se da oni zgoraj ne bo prožil kamenja - zavaruj se s čelado. Zgodi pa se seveda vsakemu lahko kaj tudi če se še tako zavaruješ. To pa tu vsi vemo.

Kar se tiče 700 EUR sem pa nepopustljiv: ja tak naj gre delati, ker je v nasprotnem primeru en navaden len parazit, ki bi dobival denar in za to nič delal! Denar, ki ga on dobiva od države pa lahko porabimo namreč za nekoga ki res ne more dobiti službe. Pa še če bo šel delati bo s svojim delom nosil davke v državno blagajno. Stvar, ki tistemu ki je snoval aktualno delavsko zakaonodajo, očitno ni bila jasna.
(+5)všeč
ljubitelj gora6. 10. 2012 00:40:37
@VanSims:
Manj beri časopise/forume/spletne strani..., tv pa pošlji v Afriko, pojdi v gore, naslednji dan pa pridi k meni na kmetijo pa boš videl, kako se to dela in živi.
(+4)všeč
MajaO6. 10. 2012 01:58:14
všeč
Calendula6. 10. 2012 08:30:56
@MajaO: Ko bi ti vedela, kakšen mir je bil odkar te ni bilo. Kaj si se sedaj od psov preselila v alpinistično šolo in bomo sedaj tukaj gledati tvoja dolgovezna pametovanja?
všeč
MajaO6. 10. 2012 08:39:35
(+1)všeč
pohodnik116. 10. 2012 08:58:47
MajaO: Res se nasmejem nekaterim tvojim umotvorom, ki prerastejo osebek. Poleg tega pa še vedno velja »Ab alio exspectes, alteri quod feceris«
všeč
MajaO6. 10. 2012 09:21:53
všeč
Calendula6. 10. 2012 09:42:47
Kaj Štajerca ta vikend ne bo? Mogoče je pa že pritisnil esc, preden dobi psa.
všeč
VanSims6. 10. 2012 16:50:29
@LG: časopis imam že zdavnaj odpovedan, berem spletne forume, strani...tv sicer nisem poslal v afriko, sem ga pa šenkal preko podarim.si neki stari gospe, ki slabo vidi, prejšnji televizor pa ji je tudi že nesramno migotal.

Sploh pa: to kar sem jaz povedal v prejšnjih dveh postih, morda sicer kje piše na kakem obskurnem alter forumu, niti pod razno pa ne na kakih novičarskih ali drugih uradnih spletnih straneh, še manj pa v časopisu ali TV. Zakaj?

Razlog je preprost! Tega ti nobeden ne bo povedal! Kam bi pa prišli če bi se vsi tako obnašali? Če bi vsak poskrbel najprej zase in prevzel odgovornost za svoja dejanja. Potem nobenega nihče ne bi mogel izkoriščati, manipulirati! Tistim tam zgoraj pri koritu je v interesu, da so ljudje neodgovorni, nesamozvestni, vodljivi,... Kaj hujšega! Takoj bi postali odveč: večino politikov, razni funkcionarji, nesposobni menedžerji, razna podjetja ki živijo samo od tega da reklamirajo nekaj kar naj bi pod mus vsi imeli, tričetrt modne industrije,...,... Ljudje bi skratka začeli misliti! Živeti po svoje. Se spraševiti koga ali kaj zares potrebujejo! Vse manj bi bilo tiste brezoblične lahko vodljive mase. Bog ne daj! Zato je treba take ljudi, ki razglašajo take ideje zatreti, folk pa napumpati z raznimi floskulami v smislu:

Vsi smo na istem čolnu!
Ko bomo sprejeli te in te ukrepe bo mnogo bolje!
Le pazi, če tega ali onega ne boš imel(počel),...
Solidarnost, ljubezen, nesebično dajanje za drugega,...
Poštenost, zvestoba, lojalnost,...
Zaupajte nam(podjetje, ustanova, inštitucija,...), mi že vemo!
...

Občila niso zato, da osveščajo množice, temveč da jih čimbolj poneumijo, da so lažje vodljive.
(+12)všeč
Stran:123...56789101112
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki