Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

2. serpentina V. ceste-Škrbinjek-greben Kumlehov-V. Mavrinc-2. serpentina V. ceste

Natisni
JusAvgustin2. 05. 2011 14:23:49
Danes sva z Borutom udarila čisto šodrovsko klasiko. Če je PP elitno šodranje, potem je ta greben, ki mimogrede res zasluži naziv, zelo zahtevno brezpotje čista šodrovska klasika. Tu o kakšni konkretni plezariji ni govora, se pa hitro zgodi da se znajdeš recimo v podrti III.-jki... In sva šla! Ob 7h20 sva bila na izhodišču, na vrh Škrbinjeka sva se vpisala ob 7h55. Sledil je spust škrbino med Š. in M.K. Od tam je lagoden sprehod vse do njegovega velikega brata. Ampak vzpon sploh ni "kunšt". Še najbolj je sestop. In tako je potrebno slediti tistim TREM!!!!!!!!!!!!! možicem, ki so na najbolj ključnih prehodih, ki vas lepo mhm... popeljejo do škrbine med V.K. in K.G. Od tam je pa res samo še sprehod po severni! strani do vrha. Tudi najtežjega dela se nisva niti pošteno zavedla sva bila že čez... Od vrha pa samo še sestop na V.M. od tam pa po lovski stezi(izredo prijetna hoja) nazaj do avta. Kot se za klasiko spodobi, gojzarji, brez vrvi in majhen ruzak. Na ključnih mestih so zajle(kot že Domen omenja...), ki pa nama niso prav prišle. Bolj pristno je če za skalo zagrabiš. Borutu je uspelo najt popolnoma podrto III-jko iz katere sva potem rikverc plezala(obvoz stolpa je bil po J. strani). Greben sva podelala v 4h urah. Slike sledijo, če uspem usposobit fotoaparat... Medtem pa nekaj slik iz telefona. Kdor ni suveren v plezanju II. stopnje nazaj, temu priporočam vrv! Edina "markacija" na celem prečenju so požagane veje rušovnice. če slediš poseki se zagotovo nikjer ne zaplezaš!

Lp, Juš&Borut

V. M. Visoki mavrinc
V. K. Veliki Kumleh
M. K. Mali Kumleh
Š. Škrbinjek
K. G. Kumlehova glava

http://jestov.wordpress.com/2009/09/08/greben-kumlehov/
2. serpentina V. ceste-Škrbinjek-greben Kumlehov-V. Mavrinc-2. serpentina V. ceste Prijeten sprehod skozi gozd1
2. serpentina V. ceste-Škrbinjek-greben Kumlehov-V. Mavrinc-2. serpentina V. ceste Na Škrbinjeku2
2. serpentina V. ceste-Škrbinjek-greben Kumlehov-V. Mavrinc-2. serpentina V. ceste Škrbinjek3
2. serpentina V. ceste-Škrbinjek-greben Kumlehov-V. Mavrinc-2. serpentina V. ceste Začetek sestopa iz V. K.4
2. serpentina V. ceste-Škrbinjek-greben Kumlehov-V. Mavrinc-2. serpentina V. ceste Detajl5
2. serpentina V. ceste-Škrbinjek-greben Kumlehov-V. Mavrinc-2. serpentina V. ceste Borutov obvoz6
2. serpentina V. ceste-Škrbinjek-greben Kumlehov-V. Mavrinc-2. serpentina V. ceste Zeleni pekel7
2. serpentina V. ceste-Škrbinjek-greben Kumlehov-V. Mavrinc-2. serpentina V. ceste 8
2. serpentina V. ceste-Škrbinjek-greben Kumlehov-V. Mavrinc-2. serpentina V. ceste Previdnost je mati...9
2. serpentina V. ceste-Škrbinjek-greben Kumlehov-V. Mavrinc-2. serpentina V. ceste Pozer10
2. serpentina V. ceste-Škrbinjek-greben Kumlehov-V. Mavrinc-2. serpentina V. ceste Detajl grebena, rikverc dvojka, nič posebnega...11
2. serpentina V. ceste-Škrbinjek-greben Kumlehov-V. Mavrinc-2. serpentina V. ceste Vovovje, Zadnje Robičje12
2. serpentina V. ceste-Škrbinjek-greben Kumlehov-V. Mavrinc-2. serpentina V. ceste V. K.13
2. serpentina V. ceste-Škrbinjek-greben Kumlehov-V. Mavrinc-2. serpentina V. ceste Na vrhu čaka možic(zelo osamljen)14
2. serpentina V. ceste-Škrbinjek-greben Kumlehov-V. Mavrinc-2. serpentina V. ceste Špica v Sedelcih aka Visoki mavrinc15
2. serpentina V. ceste-Škrbinjek-greben Kumlehov-V. Mavrinc-2. serpentina V. ceste Pogled na del grebena16
2. serpentina V. ceste-Škrbinjek-greben Kumlehov-V. Mavrinc-2. serpentina V. ceste lovska steza pod kumlehi17
(+3)všeč
palček plezalček30. 11. 2016 20:34:32
Zadnji novembrski dan je bil lep, celo boljši kot so napovedovali. Za drugo serpentino pustim avto in jo mahnem po gozdni cesti, predvidoma do tam, kjer se v desno odcepi potka, ki vodi na Škrbinjek. Neučakanost je naredila svoje, zato sem že malo prej zavila v gozd in jo mahnila počez ter kmalu naletela na potko, ki se strmo vije do sedelca. Od tam desno na omenjeni hrib ter nazaj do razpotja, le da sem nadaljevala naravnost po grebenu, ki proti Malemu Kumlehu zelo spominja na nekatere dele med Črno goro in Požarom. Tudi naprej, čeprav mnogokrat skozi rušje, je bil pravi užitek, ker so veje obžagane. Kadarkoli sem se vprašala ali zagrabiti majav 'grif' ali rušje, je slednje vedno zmagalo. nasmeh Do škrbine pod Kumlehovo glavo mi je bilo enostvano slediti grebenu, narediti obvoz po eni ali drugi strani in se povzpeti na kak stolp; no, tam pa, kjer Juš pravi, da se začne sprehod, sem se začela spraševati, kam naprej. Najbolje izgleda raz, samo, če se potepaš sam, ni primeren. Vrv in kak klin ali vsaj 'frend' bi bil več kot dobrodošel. Tako sem res nadaljevala v spustu po severni strani proti Vavovju. Slednjič sem zavila v grapo in potem po grebenu skozi najbolj neugodno ruševje na celem grebenu. Z vrha sem se le še spustila na Veliki Mavrinc in Za Kumlehom nazaj do izhodišča.

Tla so pomrznjena, kar ne predstavlja večjih težav. Skala je suha.
Kdor začne turo nad 2. serpentino vršiške ceste, gre po gozdni cestici do mesta kjer voda teče čez cesto (na desni spodaj je ostanek lesene ograde). Takoj za vodo lahko zavije levo (novo požagano, štori so sveži in tudi potka se malce vidi). S tem bo odrezal serpentino in prišel na 'obračališče', za katerim nadaljuje desno po sprva cca. 1m široki potki. To sem seveda odkrila šele pri sestopu. zadrega
Z desne pride potka na sedelce in nadaljujemo proti Škrbinjeku.1
Proti vrhu Škrbinjeka2
V. K.3
Mirno mravljišče4
Pogled na del prehojenega grebena.5
Kaj vse me še čaka za V. K. :)6
Spust z V. K.; pogled nazaj7
Pogled proti 'prvi dami' in njenim spremljevalcem.8
V. K.; pogled nazaj9
S Škrbine proti Vavovju, Robičju, Mojstrovki, Jalovcu...10
Utrinek11
Morda kmalu....12
Očarljiva dama z belim plaščem13
Na Visokem Mavrincu14
(+7)všeč
grega_z_brega30. 11. 2016 20:55:00
bravo palček!!
všeč
lynx1. 12. 2016 00:13:38
Lep greben, ja. Sploh spust z VK je tako nepričakovano lep.

Je pa spet zmeda z imeni. Na karti Vavovje, tu pa Vovarje in Vovovje. zmeden
(+2)všeč
JusAvgustin1. 12. 2016 07:06:05
Vavovje je pravilno, pa tudi Mavrinc je nekako posiljeno. Meni veliko lepše ime je Špica v sedelcih. Čestitke za Kumlehe, predvsem pa za raziskovalno žilico, ki jo vsekakor imaš.

všeč
palček plezalček1. 12. 2016 07:53:36
Hvala. In predvsem hvala za popravek v poimenovanju. Popravljeno. nasmeh
(+1)všeč
JusAvgustin18. 11. 2018 13:30:44
Danes na tejle klasiki po veeeeeeliko letih. Malo krake pretegnit. Sestopili smo po dolini za Kumlehi. Enačiti Mavrinc s Špico v Sedelcih je napačno. To sta dva čisto različna kuclja.
1
2
3
4
5
6
7
(+3)všeč
palček plezalček18. 11. 2018 14:45:08
Na simpatičnem grebenu si jih pretegnil nasmeh
Špico v sedelcih mnoga literatura označuje z imenom Visoki Mavrinc, čeprav se domačini najbrž najbolj ne strinjajo. Na tvoji karti je pa seveda Mavrinc, ki je drug hribček.
(+2)všeč
alyas18. 11. 2018 19:27:59
Prečenje Kumlehov – razmere 18.11.2018

Kumlehi predstavljajo poraščen svet med Malo in Veliko Pišnico, med dvema dolinama in rečicama, ki polnita jezero Jasna nad Kranjsko Goro. Ta greben, ko se denimo vozimo na Vršič, iz ceste človeku ne pade ravno v oči, nima neke omembe vredne višine (od Škrbinjeka 1341m do Kumlehove glave 1788m), niti ni znan po kaki veliki zanimivosti, … zato temu primerno ni kdovekako obiskan, potke in stezice niso markirane, tudi shojeno tod ravno ni preveč, pa je zato za prečenje potrebno malo raziskovanja in pustolovske žilice pri sledenju lovskih stezic in posek v ruševju.
Začeli smo v mrzlem jutru na manjšem parkirišču za 2.ovinkom vršiške ceste, od tam po gozdni cesti proti Škrbinjeku, kjer je potrebno zaradi spravila lesa in številnih gozdnih vlak, na začetku kar malo poiskati pravo pot navzgor - Bodite pozorni na vijoilčne puščice na drevesih.
Prvi del grebenskega prečenja je recimo zahtevno brezpotje, od Vel.Kumleha do Kumlehove glave pa se težavnost bistveno poveča, sestop iz Vel. Kumleha in vzpon na Kumlehohovo glavo mestoma zahteva čisto resno plezanje, na nekaterih mestih tudi izpostavljeno. Rušje je včasih treba vzeti v pomoč pri plezanju.
Kumlehi se spustijo na Vavovje in potem naprej v greben Robičja, ta pa se v nadaljevanju priključi na greben Mojstrovk. Glede na današnjo oblačnost, ki se je vztrajno spuščala in plesa prvih snežink, smo grebensko prečenje končali s sestopom na Špico v Sedelcih, od tam po lepih in mehkih gozdnih potkah »doline Za Kumlehi« nazaj do izhodišča.
Nekdo je na tem forumu o tej turi zapisal: tura enkrat in za vedno, … hmm, odvisno s kakšnim namenom, samoto bomo na grebenu zagotovo našli, malo plezarije in vaj v mojstrenju orientacije tudi ter obenem pridobili še kar nekaj izkušenj pri iskanju dobrih prehodov čez zahtevna brezpotja. Greben pa je seveda tudi dobro razgleden, … mi se bomo zagotovo še kdaj vrnili, zato v minulem pomanjkanju gradiva in slik iz tega konca še moja objava.
Za opisano pot smo porabili - v hitrem tempu cca 5 ur. Vpisna skrinjica s knjižico je na Škrbinjeku in na Velikem Kumlehu, na Kumlehovi glavi pa je knjižica v škatli razmočena in žal že zmrzjena.

Današnja pot čez Kumlehe1
Iz Habjanove knjižice: Brezpotja2
Parkirišče - izhodišče za 2.ovinkom vršiške ceste3
najprej na gozdno pot 4
nove poti in vlake zaradi spravila lesa5
tele vijolčne oznake so prave za na Škrbinjek6
pot na Škerbinjek7
Škerbinjek - na vrhu8
Škerbinjek - sorazmerno nizko, a pristop do sem te kar dobro ogreje9
nadaljevanje proti Malemu Kumlehu je bolj položno10
kmalu zagledamo Veliki Kumleh11
spet bolj strmo in zahtevno12
rušja na pretek ... a je lahko precej v pomoč13
proti Vel. Kumlehu14
lep zelen grebenček15
na Vel. Kumlehu16
pogled naprej, proti Kumlehovi glavi17
nekaj zanimivih delov pri sestopu iz Vel. Kumleha18
zahteven sestop iz Vel. Kumleha19
zahteven sestop iz Vel. Kumleha20
sestopanje iz Vel. Kumleha, vmes je tudi kak tak izpostavljen del21
proti Kumlehovi glavi, ki jo sestavlja več predvrhov22
... malo dol, malo gor23
tukaj .... zelo konkretno gor24
rušje je v pomoč25
zahteven pristop na Kumlehovo glavo26
... na Kumlehovo glavo27
na enem od predvrhov Kumlehove glave28
zadnji bolj zahteven del na Kumlehovo glavo29
pri zahtevnem prečenju pod Kumlehovo glavo 30
pogled iz Kumlehove glave nazaj na greben in na njegove vrhove31
na vrhu Kumlehove glave32
pogled iz Kumlehove glave naprej na Vavovje in na Robičje, ki je že v megli33
sestop proti Špici v sedelcih (ali tudi Visoki Mavrinc)34
vrnemo se po lepi gozdni poti po dolini Za Kumlehi proti izhodišču35
(+4)všeč
ljubitelj gora19. 07. 2019 21:05:27
Popoldne na Škrbinjek in naprej na Veliki Kumleh. Pod Kumlehom videl enga črnega gada, sem vseskozi si sam mislil da mi bo še kak za vrat zlezu, ko je tolk strmo. Na nekaj mestih je strmo, da greš po vseh 4. Sestopil po grapi
1
2
3
4
5
6
tam se sestopa, sta dve jeklenici 7
tud dol sestopim8
(+5)všeč
n3jc2. 06. 2020 19:41:06
Tudi jaz sem imel srečanje z gadom, danes sem ga skoraj prijel v roko. velik nasmeh

Prelepa tura je tole! Danes sem opravil celo prečenje. Juševo opozorilo o plezanju II-jke nazaj je treba vzet resno.

Po spustu z Velikega Kumleha na rušnato sedelce pod njim sem se odločil, da pri vzponu ignoriram severno stran in sem vzpon najprej raje obšel vodoravno po južni strani, kjer so se nakazovali udobni prehodi med skalami in rušjem, gamsje markacije pa so tudi obetale, da se tam do nekje pride. Izbira je bila odlična - izbrana pot se je kmalu obrnila navzgor proti grebenu in se končala na prelepi travnati jasi, nato pa je sledilo ene 10 minut pretepanja z rušjem in znašel sem se na stezici na grebenu. Kmalu zatem sem edinkrat zavil proti severni strani, in sicer v precej lahek žleb (najbrž I?), in se znašel na vmesnem vrhu z možicem. Edino preostalo malce sitno mesto me je nato čakalo tik pred zadnjim skokom na Kumlehovo glavo, ampak sem našel prehod ob rušju in ni bilo problema.

Poti se da ves čas presenetljivo dobro sledit. Možicev skoraj ni, kar je super, saj jih ne rabiš, z eno izjemo - z veseljem sem pozdravil dva možica, ki sta mi olajšala spust z Velikega Kumleha.

Nasvet palčka plezalčka o bližnjici mimo makedama je prav prišel, hvala!
(+4)všeč
KLAN13. 08. 2020 09:33:54
A je na škrbinjek dobro sledljiva pot? Mislim na vzpon po grapi iz MP in potem nazaj do Jasne po južni strani. Grapa naj bi bila zahtevno brepotjezadregavelik nasmeh
1
všeč
djimuzl13. 08. 2020 10:07:12
všeč
KLAN13. 08. 2020 13:28:58
1000x hvalavelik nasmehvelik nasmeh sem površenmrk pogledvelik nasmeh
všeč
djimuzl22. 05. 2021 11:05:06
Včeraj sem se odpravil na Veliki Kumleh. Začel sem na parkirišču nad 2. serpentino vršiške ceste, kjer sem zavil na gozdno cesto. Ob prvem križišču sem nadaljeval desno in se po vlaki vzpel do večje poseke pod Škrbinjekom, tam pa poiskal dobro sledljivo gozdno pot, ki sprva preči njegova vzhodna pobočja ob številnih podrtih drevesih, nato pa se zlagoma vzpenja v smeri sedelca, ki ta hrib loči od Kumlehov. Malo pred zaključnim vzponom naletim na dve križišči poti, kjer obakrat nadaljujem v desno.

Na sedlu oziroma grebenu Škrbinjeka sem kmalu, njegov vrh pa tudi ni bil več daleč. Od tam so lepi pogledi v Krnico in celoten greben nad njo in Pišnico, tik pred vrhom pa je enkraten vrtoglav pogled v divjo Malo Pišnico.

Pot proti Malemu Kumlehu je dobro vidna, po krajšem ruševnatem delu nad sedelcem se vzdigne v gozd, na grebenu se malo izgubi, a smer je jasna. Kmalu za vrhom Malega na grebenu proti Velikem Kumlehu znova pridem v rušje, ki je nato spremljevalec celotno pot do vrha. Po vzponu mimo (še vedno aktivnega) kamnitega podora se pojavi prvi sneg na poti. Je južen in ga ni veliko, a zaradi strmine ter občasnega prediranja (pod njim je velikokrat poležano rušje) pride cepin zelo prav. Ob poti sem prečil tudi predvrh, ki ima sicer obvoz po levi (vzhodni) strani.

Pogled z vrha je pokazal belino na pobočjih Kumlehove glave, za nadaljevanje grebena je dobro počakati na kopne čase. Vreme je kljub večanju oblačnosti omogočalo lepe razglede, le vrh Jalovca je bil skrit. Ob vračanju je na snežiščih prišlo ob cepinu prav tudi rušje, ki ni vedno samo v napoto nasmeh

Pod sedelcem med Škrbinjekom in Kumlehi sem se na nižjem od prej omenjenih križišč - namesto po poti, po kateri sem prišel - spustil po stezi v desno, ki kmalu preči potok z manjšim slapičem, nato pa preide na vlako, ki ji sledim vse do gozdne ceste in nazaj do 2. serpentine.

Poti v teh koncih niso označene, tudi možicev je malo, a so vseeno dobro sledljive, kljub žagastim sledem na njej pa se poraja občutek gibanja po nedotaknjeni divjini.
Malo pred koncem vlake1
Prečenje podrtega drevja je olajšano z žagastim posegi..2
Križišče3
Dobro sledljiva pot4
Pogled v Malo Pišnico5
Razgled z vrha Škrbinjeka6
Škrbinjek z nadaljevanja poti7
Pogled proti V. Kumlehu8
Prisank in Kumleh9
Pod podorom10
Prvi sneg na poti11
Strmine in sneg12
Pod predvrhom13
Veliki Kumleh s predvrha14
Pogled proti Ciprniku in Poncam15
Nad Malo Pišnico16
...17
Kumlehova glava18
..19
...20
Macesnov zbiralnik vode21
Še zadnji pogled na V. Kumleh22
Slapič ob poti23
Na poseki nad dolinico Za Kumlehom24
(+8)všeč
ločanka22. 05. 2021 13:08:29
Čudovit izlet!
(+3)všeč
djimuzl24. 05. 2021 14:27:27
Res, že samo obisk Škrbinjeka je lepa zadevca.

Za nadaljevanje po grebenu pa je res ustreznejši manjši nahrbtnik, kot je nakazal že Juš ob prvem tukajšnjem zapisu, tudi palice lahko ostanejo v avtu. Že cepin (ki je bil tokrat skorajda nujen), se je pogosto zatikal v gosto ruševje... nasmeh
všeč
Janez Seliškar20. 06. 2021 11:17:13
Od bivšega Hotela Erika na Škrbinjek in po grebenu preko Kumlehov na Kumlehovo glavo. Pot je v celoti kopna in normalno sledljiva.
Škrbinjek in njegovi izredni razgledi1
Predvrh Velikega Kumleha2
Obvoz pri sestopu z V. Kumleha3
Sestop z V. Kumleha v škrbino4
Do Kumlehove glave le še brezpotje5
(+8)všeč
ločanka20. 06. 2021 11:54:13
Super!
všeč
ločanka22. 08. 2022 08:27:38
Škrbinjek - 21.08.2022

Že kar dolgo opazovan nad jezerom Jasna, včeraj pa vzpon nanj od 2.ovinka. Z iskanjem poti problemov ni bilo, saj ga je Jože že enkrat prej obiskal na poti proti V.Kumlehu. Moram priznati, da kakšne hude strmine proti sedelčku nisva občutila, saj se potka vije kar v lepih okljukah, le tu in tam je zmanjka, ker je prekrita z ostanki vej. Pri prečenju spodaj pa je potrebna previdnost, saj poleti kakšen kamenček, ki ga lahko sproži gams. Ja, kar nekaj jih je v teh koncih, so prav zvedavo opazovali izza kakšne skale ali drevesa. Pretirano se pa niso bali, saj hudega obiska tu ni. Samota na celi poti, prav tako na vrhu. Kar ne moreš verjeti, nedelja je bila, pa imaš vrh samo za zase. Pa toliko vrhov se ti pokaže iz okolice od Rigljice, Rušice do Špika. Pa Škrlatica s svojim grebenom, Razor in Prisojnik v celoti, V.Kumleh le v zgornjem delu. Med vejevljem tudi Mojstovki, Jalovec, Rateške Ponce.

Pri povratku pa srečala pohodnika, ki se je vzpenjal na Škrbinjek tudi prvič. Proti izhodišču pa množica avtov po Vršiški cesti, a midva sva bila tako polna lepih vtisov, da te potem tudi realnost nič več ne moti. Res krasno, računam da kmalu spet tja in še naprejnasmehnasmeh!
pogled na Škrbinjek od jezera Jasna1
tu mimo2
3
s poti4
bilo jih je več5
6
samo tega sva videla, ampak je bil na ključnem mestu7
še en zvedavi pogled8
pogled nad prečnim delom poti9
10
sedelce med Kumlehi in Škrbinjekom11
gmota Prisojnika s poti proti vrhu12
V.Kumleh v ozadju13
proti Poncam14
zelo zanimivo drevo ob poti15
16
zakrasel svet17
18
pogled z vrha19
spodaj teče  M. Pišnica20
približano jezero21
22
letošnji vpisi le na štirih straneh, večinoma od domačinov23
med drevesi do Mojstrovk pogled24
Škrlatica25
V.Kumleh tudi približan26
krasna podoba, četudi brez vrha, Jalovec je27
28
še enkrat mimo pri povratku29
preko mehkih trav30
je že kar dolgo kar je hodil tu mimo, 32 let31
spet na preži, a brez panike32
33
proti izhodišču34
zadnji pogled35
(+4)všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki