Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Matterhorn

Natisni
Filip_Culjak20. 07. 2022 07:22:47
Za tiste ki gredo na Matterhorn in jih moti gneča. Zakaj potem izbirate Hornligrat namesto Zmuttgrata? To je enako kot da greš na Triglav v špici poletne sezone čez Kredarico namesto na staro Kugyjevo in potem po SZ grebenu na vrh?
(+1)všeč
zippo20. 07. 2022 07:45:18
jax pa pojdi gor a ne, in še sam posnami filmček.

Saj verjetno itak misliš, da so ti vsi samo fovš, ker te prepričujejo nasprotno
(+1)všeč
UROS120. 07. 2022 08:36:29
Matterhorn -KRALJ GORA ! Bi ga še kdaj ponovil, je pa res samo za zelo izkušene in zelo dobro pripravljene, tako kondicijsko kot tudi duševno. Vzpon od Hornlihutte na vrh nekje 7ur in spust nazaj 7ur ali več !!

Delim z vami spomine izpred 4 let.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
(+7)všeč
andi220. 07. 2022 10:42:01
Po nepotrebnem se spravljate sedaj na jax-a, ki je čisto kul. Pač je takšno njegovo mnenje, jaz sem ga glede Goličice samo malo pohecal. Lan - uspešno in srečno, ko/če bo. Sam se alpinističnih podvigov ne lotevam, ker sem si postavil določeno osebno mejo, ki jo še zmorem. V videu so seveda ključni (najtežji) deli izven režije. Lepo je pa opisan dogodek, ko je kolega vodnik za zmeraj odletel, ker se je predel ob fiksni vrvi odlomil. Morda ravno zaradi množic, ki te dele premagajo na fitnes, namesto na plezalni način. Da to več ni čas, ko si je Heckmair prižgal cigareto in užival sam na vrhu, ampak je v primeru spremembe vremena stanje enako zastoju na primorski avtocesti, pa je že povedano. Glede mladoletnosti pa verjetno v Švici uradno ne bo šlo čez brez zavarovanja osebne odgovornosti (liability) in s strani uradne osebe potrjene odobritve skrbnika/starša. Vsaj tako je bilo pri veliko manj odgovornih rečeh. Srečno vsem!
(+5)všeč
redbull20. 07. 2022 14:39:46
Bravo Filip, lepo povedano.
Morda je le Goličica, samo kaj ti rabi , če gre pa za takšno dolžino , da dobiš v celotni smeri Materrhorna 10 Goličic. Zakomplicira se predvsem v dolžini, fizičnem naporu.
všeč
dprapr20. 07. 2022 16:44:37
Filip, odvisno s kom greš in kam greš. In katero izhodišče ti je bolj všeč. Če nameravaš samo 1x tja, je dobro, če vidiš Zermatt.
Če se ne vračaš po isti poti, na teh zelo obiskanih vrhovih zagotovo padeš v gužvo.
Kakorkoli, raje grem 3x na Pelce, Kanceljne, Rigljico ali kaj podobnega kot na takšne frekventne vrhove. Še dobro, da lahko izbiramo po želji.
Glede starosti je bilo tudi vprašanje. Ob svojem spremljevalcu ne bi smel biti problem. Z mano je šel pred leti na Mont Blanc 13-letnik, če se ne motim, z očetom. Brez problema.
(+1)všeč
KLAN20. 07. 2022 19:39:36
Živ živvelik nasmeh
Zanimiva debata, hvala vsem da ste mi še malo bolj razširili obzorje! Glede psihične in fizične kondicije se strinjam, mora bit res vrhunska. Lansko leto sem septembra tekel 60km ultramaraton po karavankah s cca 3400 višinci, oz Zermatta sem šel na Breithorn (ja, peš od železniške na 4000 in nazaj) tako da me fizična pripravljenost ne skrbi. Sicer sem letos poškodoval acl na kolenu tako da mi še mal škripa kondicija ampak bom nazaj do drugega leta če mislim res na tega lepotca. Psihična tudi štima, dejansko sem se čez leta navadu te izpostavljenosti in mi je postala namesto nekega prepada res fenomenalen razgled. V bistvu me najbolj skrbi ta gneča. Recimo izkušnje tudi pridobivam na različnih markiranih in nemarkiranih poteh, tam se spoznaš in veš neko mejo čez katero ne smeš, kolk ti pač psiha da. Ne pa da greš 8x na triglav v 1 letu, ostalih 350+ dvatisočakov pa ... No, ja. Edino pač z izjemo martuljka, če grem v julijce skoraj vedno končam tam. Res pa ne vem a zdej glede izkušenj bi npr. moral preplezat še rigljico, rušico, široko peč, prečit rokave, zeleniške špice itd itd. Tako al tako ni nobena gora za podcenjevat. Sem "pprešnofal" tut tale zmuttgrat, raje ne. Hornligrat je top, tut če je gužva. Pač je pa res da imam tak cilj da pod 18 pridem na monte cervino. Pa še to lahko dodam, mam oz sem imel kolega, ki mi ga je ravno matrerhorn vzel...:/ Glede teh birokratskih zadev, zavarovanja itd pa tudi poznam, lansko leto je bilo to treba vse nardit že samo za na Breithornzavijanje z očmi Hvala vsem, dobro ste mi razširil obzorje, zanimiva debatanasmeh
(+5)všeč
coffee21. 07. 2022 20:03:02
Samo za malce drugačno perspektivo, še en filmček, ko je smer v bistvu napol prazna in je vzpon narejen solo in direkt iz Zermatta.

https://www.youtube.com/watch?v=1VOwFeUMjuM
(+3)všeč
turbo21. 07. 2022 20:59:59
Tragična smrt YouTuberja v Tatrah mrk pogled (avtor zgornjega posnetka vzpona na Matterhorn)

https://glos24.pl/tragiczna-smierc-youtubera-w-tatrach-gory-od-zawsze-byly-jego-drugim-domem

Lani sta dva iz naših krajev odšla na Matterhorn, po dosežek, po selfie, po... Vrnil se je samo eden zavijanje z očmi
(+6)všeč
trdi21. 07. 2022 21:59:27
Pogledal sem tale video od Poljaka, ki ga je objavil coffee. Ma ni šans za nobene denarje, da bi mene tale Matterhorn videl...velik nasmeh Scary shit res...
všeč
KLAN22. 07. 2022 03:12:45
@coffee haha kera faca je ta tip sej ne morem vrjet, s kje jih pobiravelik nasmehvelik nasmeh "ja, tele oprimki mi pa niso vsec, well...guess I'll just have to live with itvelik nasmehvelik nasmeh" Drugač mi je tale Hornligrat še bolj všeč ratu, hvala za video!! Noro lepo nasmeh se bojo tud meni oči solzile k bom hodu čez tak lep greben...noroo!! In love s to goro, že od nekdaj haha...


@turbo pomoje da govoriva o istih dveh...moj kolega letu dol, njegov soplezlac pa zraven...pač najhuj je ko ti reče, da preden je odletu mu je dal še tisto zadnjo petko v slovo, takrat ko je padu...groza, kr strese te....ornk..se pozna še neki časa na teb, še zdej sem kdaj cel letargičn, mal preveč premišljujem očtnomrk pogled


Uglavnem...overall (ups, slovensko, se opravičujem)..na splošno neka gora ki j pač prelomna točka, za gor izkušnje kondicija, znanja in opreme ni nikol premal tam gor, veliko kilomterine je treba dat skoz prej, pa nujno 10 rolc straniščnega papirja za blaženje strahumežikanje...res noro lepo, ni kej za dodat...edin mogoče, da sm dost ubrisan za tole solirat ker je kar cela avtocesta gorcool ampak ne bom no, vsaj prvič ne, da me boste še prenašal tuki vsaj še nekaj časamežikanje uživaška debata res, hvala vsem, pa fajn spitevelik nasmehvelik nasmeh sm vam fovš!
(+3)všeč
Stran:123...8910
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki