Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
nanica / Zadnja sporočila

nanica - Zadnja sporočila

Začete teme:
Komentarji:
nanica16. 09. 2013 21:25:00
Včeraj sva prehodila pot ,ki sva jo imela že nekaj časa v planu.Od doma peš na Trdinov vrh.Z avtom bi preko Vahte naneslo dobrih 22 km.
Izhodišče Jurna vas,ki je tudi izhodišče za vse bolj priljubljen Mehovski hrib.Pot gre skozi vasi Podgrad in Vinja vas,preči cesto Novo mesto-Metlika in pod vasico Iglenik krene na kolovoz,ki pripelje do potoka.Od tu dalje ob potoku in po slabo markirani stezi do vrha.

S kratkim postankom sva do vrha rabila 4 ure,nabralo pa se je za približno 1000 m. višinske razlike.
Razmere za hojo so trenutno ugodne(ni mokro, ni vroče ,ni mrzlo) polja in gozdovi imajo lepe jesenske barve, le potok nič ne buči,ker ima premalo vode.Pohodnikov kar nekaj,pri Gospodični pa na okusno kosilo.
Ob poti je nekaj zanimivih reči,ki so tudi vredne postanka:stoletna lipa in cerkev v Podgradu,cerkev v Vinji vasi, lepi kozolci,ostanki steklarne(glažute)pod Dolžom,soteska potoka,velika gorjanska košenica....pa kaj bi vse naštevala-to morate doživeti sami!
nanica4. 07. 2013 22:33:42
Včeraj smo bili na Košutici.Cesta od Vrančka do planine Korošica precej strma,na njej je na nekaterih mestih na debelo grušča. Pot popestri občasen razgled in občudovanje cvetja.Od planine po zahodni poti na vrh.Pot b.p.,na vrhu,ki ga kmalu po našem prihodu zajame megla smo samo mi trije.Na samem vrhu in ob stezi opazimo kar precej dišečih kamniških murk.
Ob prihodu nazaj na planino pa naletimo na zanimiv prizor-RTS Slovenija(Marjana Grčman in ekipa)snemajo prispevek za Poletno sceno.(na koncu se novinarka vsede pod kravo in molze kot prava planšarica)velik nasmeh
Na poti nazaj na meliščih lahko opazujemo gamse.
(sopohodnico naprošam naj prispeva kakšno fotko)
nanica1. 04. 2013 21:59:05
Iz Jurne vasi ob naletavanju snega in v slabi vidljivosti na vrh.Pot je mokra in na najbolj strmih delih precej drseča.Preproge zvončkov,ki prekrivajo strmino pod vrhom je danes poprhal nov sneg,dren pa cveti s svojo rumeno barvo.Na vrhu kar nekaj pohodnikov,ob vpisu v vpisno knjigo ugotovim,da se vztrajno polni.Sestop po položni stezi,saj sta strma pot in steza preko pečine,ki jo domačini imenujejo mali grad v mokrem preveč spolzki.
nanica1. 04. 2013 10:31:44
nanica1. 04. 2013 09:36:36
nanica7. 05. 2012 23:04:52
Merkur,preberi zasebno sporočilo.
nanica7. 05. 2012 12:25:52
Med prazniki malo potepanja po J.Velebitu.Obisk slikovitih Tulovih gred se je izkazal za nepozabno doživetje.Tura po kanjonu Velika paklenica je na vsakem koraku odkrivala krasne razglede.Dih jemajoči pogled na navpično steno Anića kuk-a kamor zahajajo plezalci z vsega sveta je name osebno naredil najmočnejši vtis.Priporočam obisk podzemne jame Manita peć,saj se s steze proti njej ponujajo pogledi po samem kanjonu,sama jama pa skriva neverjetno lepe kapniške tvorbe(jama se nahaja na n.v.570m.,vstop vanjo pa se plača posebej-20 kun) Presenetila me je količina vode potoka V.Paklenica,ki na svoji poti tvori številna slapišča,brzice in tolmune.Obiskali smo še kraško planoto Veliko Rujno,kjer se nahaja lična cerkvica.(odcep ceste označen v Starigradu)Kljub temu,da nismo obiskali najvišjih vrhov smo videli veliko naravnih znamenitosti,ki jih ponuja to področje.Za konec po naj omenim še pestro rastlinje:izobilje ciklam,grmički žajblja,divjih špargljev,kovačnika,cvetoča akacija in še mnogo drugega.(omenjeno se nanaša na kanjon V.Paklenica)
nanica12. 02. 2012 14:20:51
Na Dolenjskem ga je iz ure v uro več.Uradni podatek za N.M.je 31 cm,vendar ga je v podgorjanskih vaseh mnogo več. NA Gorjancih pa še veliko več.
L.p.,sedaj pa gremo gazit.
nanica11. 01. 2012 15:36:31
Igor, pa ti si nor..nasmehnasmeh,nikakor pa ne neumen..velik nasmehvelik nasmeh
nanica14. 12. 2011 16:06:36
Krasne fotke in opis-nikoli nas ne razočaraš.
Ko boš pa kaj po Gorjancih hodil ,te vabim,da se ustaviš še pri nas.nasmehnasmeh
nanica5. 11. 2011 09:56:49
Iz sive megle pobegnemo soncu naproti-na Nanos.Od Razdrtega do vrha po strmi poti.Pot lepa, suha,razgledna in razgibana.Na določenih mestih daje občutek visokogorja.
Pri koči veliko pohodnikov.Vojkova koča je točka SPP in točka Zlatorogove transverzale ponosa zato me preseneti zelo nastlana ravnica pred kočo. Okoli klopic ležijo plastenke,pločevinke,papirčki in podobno.Ker nas je bilo več,se stlačimo za eno klopco in skupaj z našimi smetmi v nahrbtnik poberemo še plastenke, ki so se valile pod nogami.Ob pogledu na smeti ti je jasno,da tam niso ležale od prejšnjega dne ampak že lep čas.
Sprešujem se,le kakšni ljudje hodijo v hribe?In koneckoncev-ali tudi oskrbnike koče tole nič ne moti?(vem da boste rekli, da oskrbnik ni dolžan pobirati smeti za drugimi pa vendar bi verjetno vsak izmed nas pobral smeti na svojem dvorišču, kljub temu da so jih pustili drugi)
In za konec-ob vhodu v kočo tabla s sloganom akcije Očistimo naše gore.Vrečkic ni ,smeti pa kolikor hočeš.
nanica9. 10. 2011 23:18:09
Pozdravljeni!
Dobro se mi zdi,da je puma načela to temo.V hribe hodim že približno četrt stoletja in strahu pred višino oz. izpostavljenostjo se še nisem znebila in kot izgleda bo tudi ostal.Prehodila sem kar nekaj poti ,ki so v različnih vodnikih opisane kot delno zahtevne do zahtevne. Ne upam pa se podati na poti,ki so odsvetovane vrtoglavim.Tako bodo nekatere poti kljub veliki želji ostale zame nedosegljive.Vsaka malo bolj zahtevna pot im vzbuja strahospoštovanje in svojih zmožnosti nikoli ne precenjujem.Saj bi se morda poizkusila tudi na kakšni bolj zahtevni zavarovani poti pa se premislim predvsem zato ,ker se bojim ,da bom bila v napoto ostalim veliko bolj izkušenim planincem.Da me boste lažje razumeli vam opišem situacijo ,ki se mi je zgodila pred kratkim:Po vzponu na priljubljen vrh po poti ,ki je na tem portalu označena kot zahtevna je sledil sestop po isti poti.Pri hoji nisem nikoli frfrasta in vedno grem previdno .Mislim ,da tudi ne spadam med največje počasneže ,saj vse poti opravim v času ,ki so navedeni v vodnikih ali na smerokazih.Na poti je bilo kar nekaj ljudi in tistim ,ki so bili zelo hitri sem rekla naj gredo mimo meni dalje.Pa me skoraj v teku dohiti možakar.Ko vidim kako se mu mudi se mu takoj odmaknem ,da ja ne bo nervozno stopical za mano.On pa me nahruli na kako neprimernem mestu se mu odmikam(s potke sem stopila višje na skalo in tudi zajlo je imel čisto prosto).Prepričana sem ,da če se mu nebi takoj odmaknila bi me pa nazijal češ,da oviram njegov sestop ker tako mečkam.
Torej:poleg vrtoglavice je na težjih poteh prisoten še strah pred veliko bolj izkušenimi ,ki nimajo potrpljenja do nas manj izkušenih. Sem pa tudi že slišala nesramne opazke do tistih,ki niso med najbolj veščimi(le kam rine,naj bo raje doma,...itd).
Da ne bo pomote:nikakor ne mečem tu vseh izkušenih v en koš.Ampak taki primeri mi vzamejo kar nekaj korajže.
Zanima me še vaše mnenje o tej temi.nasmehnasmeh
nanica2. 10. 2011 21:07:21
Jprim,priznam,da nisem vedela od kod tej poti ime.Tvoja lepa, nazorna fotografija ponuja jasen odgovor.nasmehnasmeh
nanica23. 09. 2011 20:51:20
Tako kapelico sem videla edino pri izviru Ljubljanice-Močilnik.Sem si jo zapomnila po zanimivi obliki.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki