Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali ste že bili na Krofički (2083 m)?
Glasuj
geppo / Zadnja sporočila

geppo - Zadnja sporočila

Začete teme:
geppo6.2.2022 20:25:14
6.2.2022 Izvir Ljubije ( andi2&geppo )
Ob 7 uri parkirava pri vodnemu zajetju Ljubije -4,5 C. Pot proti izviru poledenela. Izvir "dela na polno", kjub enomesečni prekinitvi padavin. Nadaljujeva po soteski in poglejujeva v prepadne stene Konečkih pečin. Iščeva "šipko točko" za spust s planine ( na zaključku potepa ), da se ne spuščava po razbrazdanih gozdnih vlakah. Na koncu soteske se povzpneva mimo kmetije Leskovšek. Spotoma si ogledava v neposredni bližini kmetije udornico Indiane Jonesa ( poimenovali jamarji ). Nadaljevanje poti poteka v strmem bregu proti Smrekovškem pogorju. Sva na cesti, ki vodi proti koči na Smrekovcu. Poledenelo, spolzko. Na razpotju se usmeriva proti Goltem - Atelsko sedlo( Kal, Isteje ). Snega čedalje več. Prvi počitek si privoščiva pri lovski koči na Žlebski planini 1320m nmv. Poiščeva lovsko varianto, ki je precej težavna - poledenela!! Se povzpneva na greben, ki vodi proti Konečki planini. Andrej mi spotoma hoče pokazati še razgledišče, ki nama malce podaljša pot - izplačalo se je!! Nisem vedel za njega, kljub temu, da sem že hodil v neposredni bližini.
Sedaj sledi, le še spust proti Konečki planini. Nekaj starih markacij se najde. Planina se blešči v soncu, kljub temu, da iz zahoda prihaja vremenska fronta. Na Konečki planini si privoščiva kratek počitek. Sedaj spust, ki naju "mori" že celotno pot. Hočeva poiskati nekaj bolj adrenalinskega kot se drugače ponuja po gozdni vlaki. Najdeva lovsko stezico, ki naju takoj navduši. Lepo je izpeljana med navpičnimi pečinami in strminami v gozdu. Veselje se kmalu konča, ker naju vodi v čisti drug konec kamor sva namenjena. Odločiva se za svojo varianto spusta v sotesko, ki jo uspešno izpeljeva do "podna", kljub občasnim težavam, ki so vsakdanjica brezpotij! Po 7 urah in 16 prehojenih km sva uspešno zaključila nedeljski potep.
Sneg, ki se vdira, poledenelo, sneg, ki te drži,napihan sneg, kopno, kopno pomrznjeno - vsakega nekaj!
Še precej "skrivnosti" za raziskat, ko sneg skopni!
lp
geppo28.8.2021 13:26:37
Četrtek 26.8.2021
Ob 6 uri zjutraj na prazni postaji metroja s sinom čakava na prvi jutrišnji vlak. Poveže naju s postajo Pitis, kjer prestopiva na primestni vlak C8 - Cercedilla (8evr. povratna ). Tudi ta vlak je ob tako zgodnji uri prazen.
7:30 se izkrcava na simpatični majhni postaji CERCEDILLA. Prijetno sveže je. Za postajo po cesti navkreber. Po nekaj minutah hoje ob prometnici zavijeva desno v hrib. Pot je lepo uhojena. Kmalu sva v borovem gozdu. Malo več kot uro potrebujeva do prvega razgledišča. Sedaj se lepo vidi greben gorovja, ki naju vabi. Pot postaja čedalje bolj slikovita, zanimiva. Ob 10:20 uri zagledava prvi vrh, ki je ločen od grebena - Majalasma 1933 m. V Po granitnih tvorbah različnih velikosti splezava na njega. Skala je hrapava in kompaktna. Ko se nagledava se spustiva in proti drugemu vrhu, ki je pa že v sklopu grebena. Beli bor, ki je glavna drevesna zvrst pobočja je različnih umetniških oblik. Veje, debla, oblikujejo zimski vetrovi. Snega zapade precej. Na grebenu zlezeva nekaj tvorb, ki tvorijo drugi od sedmih vrhov. Sledi spust do sedla Puerto de la Fuenfria. Za spust uporabiva markirano pot Camino Schmid. Vmes so lepo vidni ostanki rimske XXIV veje poti, ki je vodila v Segovio. Med spustom srečujeva pristopnike. Nižje sva, bolj vroče postaja.
Malo pred mestom Cercedilla stopiva na pot, po kateri sva se vzpenjala zjutraj. Ob 14uri in 10 min sva zopet na železniški postaji. Termometer je na ulici kazal +36 C. Mrzlo pivo natočeno v vrč, ki je bil vzet iz konzervatorja, srežast ob natakanju. Uf, užitek je bil vsak požirek!
Pot je precej enostavna in primerna za vsakogar. Markacije so rumene pike, ki so zelo vidne. Smernih tabel ni, mimogrede lahko zaviješ na kakšnom drugo vejo poti!!
Klub suši, požgani travi je precej izvirov vodecool. Voda je hladna in z užitkom sem jo pil. Dotatnih variant in kombinacij je precej. Midva sva bila časovno omejena in tudi vezana na javne prevoze in sva se temu prilagajala. Prehodila 18 km / 6ur 39 min.
lp
Komentarji:
geppo3.10.2022 8:08:42
Čestitke fanta
S Stankom sva pa zadnjič zabluzila v ruševju in potem uporabila standarden spust - abzajlvelik nasmehvelik nasmeh
lp
geppo1.10.2022 18:36:17
Kostanji, gobe - Vrhe 900m
lp
geppo27.9.2022 8:01:53
Na 350m nmv v domačih koncih
lp
geppo21.9.2022 6:56:09
Zoki, mi se pa tako trudimo, da katerega poberemo in domov prinesemovelik nasmeh
geppo6.9.2022 21:30:52
Bravo Dolfi!
Lp
geppo31.8.2022 7:25:18
Za takšno malico se takoj vsedeva, za nabiranje brusnic pa velja - težave s hrbtenicovelik nasmeh
lp
geppo30.8.2022 20:56:44
30.8.2022
Cesta do Planine Ravne je še kar solidna. Mislim, da je od odcepa za Podvežak do Planine Ravne še boljša. Nekaj je jarkov, ki so jih poglobile nevihtne vode.
Iz krnice se povzpneva do Dolgih Trat, kjer naju pričnejo loviti megle. Nadaljujeva do Dleskovca in se spustiva proti Jamarskem bivaku. Tu si privoščiva kratek počitek, krepko malico. Nadaljujeva na Veliki Vrh. Se zopet spustiva in se vrneva nazaj na Dolge Trate. Preiskusiva varianto spusta, ki se nama sfiži - ruševje. Potem se lotiva spusta, ki je že testiran in zaključiva na hladnem pivu pri pastirski koči. Prehodila cck. 12km in za to porabila 8ur 30 min. Brusnic sva videla veliko in nabiralcev tudi!!!
Sonce, meglice, oblaki, na trenutke že kar jesensko.
lp
geppo25.8.2022 18:20:43
Čestitam Zoki!!
lp
geppo25.8.2022 9:56:16
Zdravo
Smatram, da ni tako hudo ostro kamenje in lahko greš s psom.
lp
geppo12.8.2022 14:22:47
Lažje se je povzpeti. V slučaju, da se boš vzpenjala išči pot za steno na levi strani( smer vzpona ). Je veliko puščic in markacij, le slabo so vidne. Nad vidnim odlomom ( nad skalnim skokom ) na desni strani ( star nekaj let ) se pomakni levo in išči.
lp
geppo12.8.2022 13:21:05
Zoki
kač in klopov. Včeraj kasiral takšnega velikega rdečega klopa. Sem ga pravočasno eliminiral, upam, da jih kaj več nimam po telesu.
andi2
Ne bom rekel, da je ravno prav topla za kopanje, je pa prijetno osvežila telo. Ko si pa enkrat notri kar gre in ni hudocool
Toliko starih markacij še nisem nikoli srečal v tem koncu, je pa en del malo zakompliciran pri spustu in se čisto izgubi pot. Hudič je, če prilezeš nad skoke in se moraš potem vračati.
lp
geppo12.8.2022 7:59:52
11.8.2022 Kopinškova pot
Zjutraj v Logarski +6,5C. Med vzponom s sinom dohitevava skupinice, nekateri pa naju. Pred vzponov v zajle se naberemo v vrsti. Potem se razpotegnemo preko ostenja Ojstrice. Na vrhu precej obiskovalcev. Sveže, nekaj vetra, oblaki, sonce.
Spustiva se proti Škarjem. Vmes opazujeva helikopter, ki lebti nad Petkovimi njivami. Ko se spuščava z Škarije se odločiva za sestop skozi Grlo. Prvo polovico poti lepo slediva, v drugi imava malo težav. Visoka trava in drugo zeleno rastje jo precej skriva. V zadnem delu se spuščava po občutku. V visoki travi sin zadaj zavpije, da imam gada med nogami. Odskočim in opazim precejšnjega gada, ki se hitro skrije v ruševje. Za foto mu ni. Od Logarskega stanu do parkirišča pri Planinskemu domu se nama vleče. Po nekaj manj kot 9 urah zaključiva pot. Pri Igli zaplavam in prisežem, do doma se nisem več znojil...velik nasmeh
lp
geppo31.7.2022 12:56:18
Hvala ti za vse ideje in napotke!!cool
Lp
Pa seveda še za nadaljnevelik nasmeh
Lp
geppo29.7.2022 9:28:11
Čestitke obema!!!!
lp
geppo29.7.2022 7:44:05
Koroška Rinka 28.7.2022
Zjutraj v Logarski prijetna svežina, vrhovi pa odeti v meglice. Slap Rinka še deluje, izvir pa komaj kaj še. Lansko leto sva s sinom 13.8. pod Pragom prečila snežišče, danes niti sledu o snegu. Skala, železje hladno, da me je skoraj zanohtalo v prste. Na Savinjski strani jeklenice še vedno v stanju kot leto povprej. Nekaj izpuljenih klinov in potrganih jeklenic, kar ne predstavlja posebnih težav.
Ko preidemo na drugo stran, se za kratek čas pokaže sonce. Megle ga kmalu zakrijejo. Pot je v zadnjem delu pred vrhom Koroške Rinke lepo poštimana. Nove zajle, klini in počiščeno skalovje, ki je prej samo čakalo, da komu zgrmi na glavo. Vrh v megli in nekaj malega obiskovalcev. Jaz se spustim proti Štajerski Rinki, ostali nadaljujejo na Krajnsko. En udeleženec obišče vse tri Rinke, nadaljuje proti Turski, Kotličem, Brani do Kamniškega sedla. Pred spustom v žleb prihitita dva "planinca" s Turske gore. V agleškem jeziku pozdravita in se spustita v žleb. Jaz se pred spustom zapletem v pogovor z možakarjem, ki je pravkar prilezel iz žleba. Kakšnih 15 minut za njima se še sam spustim v žleb. Presenečen ju opazim šele pri prvih zajlih. Na koncu teh, ju že dohitim. Opazim, da nista vajena težavnosti poti in potem skupaj počasi nadaljujemo. Vidno se jima oddahne, ko se spustimo po železni lestvi iz stene. Iskreno se zahvalita za moralno pomoč pri sestopu. Pokažem jima, kje naj nadaljujeta proti Okrešlju, sam pa počakam kolege, ki jih že slišim v žlebu.
Skupaj se spustimo do Okrešlja, počakamo še na kolega, ki se vrača z Kamniškega sedla in po nekaj manj kot 9 urah zaključimo naš potep.
lp
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki