Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali se s Smokuškega vrha (1122 m), vidi Bohinjsko jezero?
Glasuj
brett / Zadnja sporočila

brett - Zadnja sporočila

Začete teme:
brett26.11.2020 15:30:07
Prednost omejitve gibanja na občine je ta, da "sem primoran" odkrivati nove, manj znane občinske hribčke. Tokrat je to Raskovec, ki se dviga 656m nad morjem. Gre za z gozdom poraščen vrh na skrajnem JV občine: meji na logaško in vrhniško.

Pot predstavlja povečini gozdna steza, mestoma označena z modrimi markacijami, mestoma pa kozja stezica ali pa nič; potrebno malo smisla za orientacijo.

Vrh nima razgleda, le-ta je na S strani cca. 25m nižje. Odpre se pogled na Julijce in osrednje KSA.

Kaj lahko še dodam? Hmmm... velike zaplate čudovitega mahu na skalah. Top za jaslicevelik nasmeh
brett25.11.2020 16:38:36
Na ta lep poznojesenski dan sva jo s hčerko mahnila iz Hotedrščice po Žejni dolini na Medvedje Brdo oziroma natančneje Šinkovcov grič, ki se dviga do 814m.

Lepo označena pot z markacijami, kakšno hudomušno ali poučno tablo, se sprva vije po omenjeni dolini, ki je prepredena z desetinami potočkov, mlakuž, šotnih predelov. Tu najdete vse polno mesojedih rastlin. No, te hladne dni jih žal ni več.

Strmina se prične s koncem makadamkse ceste in zavije v gozdno, kasneje travniško potko, ki pripelje do Medvedjega Brda mimo osamljenih domačij.
Malo nad farno cerkvico je vrh. V neposredni bližini stoji simpatično letno gledališče, katerega "parter" za gledalce predstavlja bok nekdanjega raketnega izstrelišča JLA. Pogled od tu seže do Julijcev in KSA na S in SV ter Snežnika na J.

Večino poti sva imela zvestega spremljevalca v personi mejnega škotskega ovčarja.velik nasmeh Prav popestril nama je pohodno avanturico!
Komentarji:
brett31.10.2022 18:01:51
Danes sem peljal gor hčerko na znamenite flancati... in res so top! Gospe, ki jih pripravljajo, so kljub letom, polne energije, elana! Poklonnasmeh

Naroda pa gor, kot na kakem romanju, spodaj v Prtovču pa pločevine za izvoz zadrega

Pot brez posebnosti, vse lepo označeno. Sonce grelo, na vrhu pa toplo pihalo. A ni bilo sile.

Hcerka je najbolj uživala na odcepu z varovali in med ogromnimi skalnimi izrastki v vrhnjem delu poti, ki jih ima za počivajoče Ajde velik nasmeh
brett15.8.2022 10:18:07
Včerajšnji obisk (s prijateljem) Zelnarice, Kanjavca (oba vrhova), Prehodavcev in doline triglavskih jezer uspel v nulo nasmeh

Start s planine Blato, do Dednega polja; tam je padla odločitev, da se ne bova igrala časovne rulete. Zato sva jo mahnila Za Kopico (in ne po "grebenu" čez Štapce), na Vratih pa ostro levo na Zelnarico. Tisto, ki ima markirano pot. To je Mala Zelnarica glede opisa na tem portalu, ki pa je dejansko višja od svoje desne sosede. Pot zelo lepo označena, razgledi pa TOP! Res priporočam...
Nato spust in nadaljevanje poti do razcepa Hribarice/Prehodavci in v smeri Hribaric do levega odcepa za Kanjavec. Obiskala sva oba vrhova, večino časa pa preživela na Z vrhu, ki nudi lepše razglede. Pred leti sem obiskal samo V vrh in moram reči, da sem naredil napako. Zahodni je z naskokom lepši razglednik. Predvsem na račun pogleda proti Posočju. Fenomelano!

Brez zadržka zatrdim, da je Kanjavec (oba vrhova skupaj!) poleg Triglava najboljši razglednik v Julijcih, saj z njega vidite vse (edino Špika in Rjavine ne, hehe), kar Juljici premorejo. Ker z vrhov S od Špika, vam ravno Kanjavec (in Očak) zastirata pogled na vrhove J od njiju. In obratno.

Zelo moram pohvaliti markciste, ki so na novo označili pot. Leta 19` so bile obledele oznake in za vzpon na vrh si potreboval nekaj orientacijskih vrlin, sedaj tudi "slep" najde v prvo!

Sledil je spust do Prehodavcev na topel čaj in gibanico! Odličnega okusa, zato vse pohvale peku!!

Nato pa pohod do izhodišča po dolini triglavskih jezer.

Kompletna pot brez posebnosti; vse odlično označeno, prehodno, ponekod na novo utrjeno. Na celi poti ni nič varoval, ki seveda niso potrebna, saj ni nič prepadnega, izpostavljenega. zato jo priporočam vsem, ki želijo doživeti nepozabno izkušnjo: top razglede in neokrnjeno naravo, brez strahu pred višino, ipd. Vseeno pa, kot vedno v gorah: s kančkom previdnosti in spoštovanjem razmer in pravil narave v visokogorju! Ter kondicijo.

Izpostavil bi dve zanimivosti: srnjad v dolini Za Kopico in gumenjak ter boje ob dvojnem jezeru. Čoln, predvidevam, je za pobiranje alg z jezer.

Ljudi kar precej, od tega tujcev slabi 2/3. Razen dveh supergarjev v kavbojkah na Prehodavcih, vsi zgledno opremljeni! Pohvalno!!

Celotna pot je prinesla slabih 2000m višincev, na razdalji 30km, v 9.5h hoje. 4 ure pa so bile namenjene uživanju.
brett12.8.2022 18:19:52
Točno tako Enka. Vem, da potekajo odcepi na vseh pet vrhov tega pobočja ("greben"). Bo pa morda komu še prišlo prav.

Ker sem na M. Tičarici že bil, V. T. me ne zanima, Kopico bi obiskal, če se odločim za prečenje, M. Z. bi spustil in obiskal V. Z. Vendar, kot sem omenil, je glavni cilj Kanjavec in sekundarni Prehodavci, zato ne bi delal "ovinka" čez ta pobočje, v primeru, da mi vzame preveč časa. Raje Za Kopico in skok na Zelnarico.

Pred tremi leti, ko sem šel na Kanjavec (start ob 6h) po dolini Za Kopico, sem do vrha rabil 4:15h in se nato vrnil po dolini sedmerih brez obiska Prehodavcev ter prišel na izhodišče ob 16h; če dodam sedaj še to pobočje (s Kopico in Z.) + Prehodavce, me skrbi, da pred 20h ne bom nazaj na izhodišču.
Start imam mišljen ob 5:30h.
brett12.8.2022 16:03:08
Točno tako blazzm!

To kar si označil je zame greben, ker se pot vertikalno sicer lahko deloma dviga-spušča, a načeloma poteka "horizontalno". Pobočje pa je zame vertikalna daljica od točke A do B. Pobočje gre načeloma gor(dol), z vmesnimi horizontalnimi prehodi.
brett12.8.2022 14:16:44
Ojoj smo "pikolovski"jezik

Sedaj žal ne morem popraviti objave za nazaj in dati greben v narekovaje: "greben". Zame je vse kar poteka vzdolžno nad dvema dolinama greben. Recimo greben Košute v Karavankah ali pa Spodnje boh. gore. Hodiš po grebenu in ni nujno, da stopiš na vrh(ove) tega grebena...temveč malo pod njimi levo ali desno.

Kako pa bi ti imenoval to daljico med Štapcami in Vrati?

Gre pa se za to, da je mišljena tura: p. Blato - V. Zelnarica - Kanjavec - Prehodavci - koča pri trigl. jezerih - p. Blato; en dan.

In malo kalkuriram ali se bo izšla časovnica, da bi jo ubral po tem "grebenu" ali po dolini Za Kopico in na Vratih zavil levo (tabla 30min do Zelnarice) na Zelnarico in potem Kanjavec, itn. Če je v igri res 1 do 1,5h, potem ni panike, drugače pa ... Nimam želje po norenju in hitenju ter gledanju na uro, temveč uživati.
brett12.8.2022 10:32:25
Vprašanje za tiste, ki ste šli na Kanjavec (ali Prehodavce) s planine Blato:
koliko je okvirna časovnica do prelaza Vrata (2192m) ob prečenju grebena med dolino Za Kopico in dolino sedmerih jezer? Torej greben Tičaric, Kopice in Zelnaric. Brez vzpona na omenjene vrhove. Ker omenjena opcija ni nikjer predstavljena kot pot na K. (ali P.).

Lahko vzamete za izhodišče časovnice tudi Dedno polje, kjer je odcep za dolino Za Kopico (tam je časovnica do Vrat 2:30h). Torej: koliko je od Dednega polja do Vrat po omenjenem grebenu.

TNX!
brett31.7.2022 22:11:54
Današnji popoldanski obisk je kljub visoki oblačnosti postregel z razgledi od Julijcev, Karavank in KSA na S, do Tržaškega zaliva na JZ ter vsem, kar je vmesnasmeh

Pot prez posebnosti, na vrhu stolpa rahel vetrič in polno letečih samic mravelj ter mladih muh, ki pa jim ni pasalo kaj preveč leta ti, zato niso bile moteč faktorvelik nasmeh

Kratka, a sladka turica, ki ne razočara z razgledi!
brett23.7.2022 17:40:46
Ne vem koliko je zračne razdalje do Logatca (po cesti cca 90km), pa je bilo četrtek in petek v poznih popoldanskih urah v zraku vonjati dim, pepel se je vrtinčil in Sonce je bilo kaj naj rečem... mrk pogled
Se je pa poznalo pri temperaturi, saj je hitro padla za par C.
brett17.7.2022 16:21:23
Kljub obljubam, da bo danes kičasto vreme, je bil pohod na Debelo peč v dopoldanskem času popolno razočaranje kar se tiče razgledov jezen

Bratu sem želel "predstaviti" panoramo s tega razglednica, pa žal nič od tega. Pa kdaj drugič...

Naroda sicer ogromno, vzdušje prešerno, pot pa brez posebnosti.
brett19.6.2022 23:06:52
Tnx! Popravljeno.
brett19.6.2022 22:31:39
18.6.2022 smo z družino ponovno obiskali Cortino d'Ampezzo in se ob tem povzpeli do Cinque Torri, jih delno obhodili ter popoldne obiskali še prelepo jezero Misurina.

V Cortini, Misurini, prelaz Giau in Sv. Magdaleni (in se par točk) smo bili že sredi junija 2019, a kakšna temperaturna in pokrajinska sprememba: takrat dobrih 15C; na prelazu Giau pihalo ko pri norcih in velike snežne zaplate ter rjava trava; še v Cortini je bil občutek kot bi bili meseca aprila. Tri leta kasneje pa boom crash tresk vau velik nasmeh
brett11.6.2022 16:13:24
Po šestih letih zopet gor in četrtič na tem koncu KSA nasmeh

Start na planini Jezerca, preko planine Koren do Vrh Korena in nato piči gasa na najvišji vrh krvavškega pogorja KSA. Nazaj pa sem jo za spremembo mahnili čez dolino Dolga Njiva. Vzpon na Krvavec iz te doline je mestoma kar strmjezik

Celotna pot brez posebnosti; lepo markirana, ruševje zelo zgledno posekano kjer se vije pot, pohodnikov pa nič kaj veliko. Kar mi je zelo zanimivo, glede na to, da ne verjamem, če kateri vrhovi kot so Kompotela, Vrh Korena in Kalški greben, nudijo lepšo panoramo na KSA in pretežni del Gorenjske ter LJ kotlino?!? Ali ljudje ne poznajo, ali jim je preveč odmaknjeno...? Skratka ta del KSA je meni že leta najlepši, z najlepšimi razgledi na vršace, razgibano potjo (sploh čez Greben Ježa)!

Ob poti pred Vrhom Korena sem srečal odraslega gada, ki mi je prečkal pot 50cm pred nogami. Pohodnica, ki sem jo kasneje srečal, pa je rekla, da je enega srečala že nižje, v gozdu s planine Koreno. Tako da pozornost ni odveč!
brett5.6.2022 12:55:36
Danes zjutraj gor po strmi, položni pa nazaj.
Pot urejena: vse tako kot mora bitinasmeh
Kljub dokaj zgodnji uri v gozdu že soparno. Na vršnem delu pihala le blaga sapica, razgledi pa nič posebnega zaradi motnega ozračja.

Cvetje je že v polnem razcvetu, ga je pa občutno manj kot pa zadnjič na Čavnu z okolico.
brett27.5.2022 14:09:37
S startom (in ciljem) sem pričel pod tuneli nad kamnolomom po srednječavenski, nato mimo koče na Čavnu in naprej na Kucelj.
Pot zelo lepo speljana, označena in razgibana.
Je pa vmesni del poti presenetljivo strm. Me je presenetilo, moram priznati jezik

Drugače pa vrh nudi čudovite razglede, malo pod njim pa vrtovi rož. Čudovito!
brett24.5.2022 23:49:31
Danes z boljšo polovico do te razgledne vzpetine. Start z Vojskega. Pot je trajala malo manj kot 1,5h z 207m višinca (dol in gor in dol in gor...) po čudovitih senožetih, polnih pisanih cvetlic. Ob poti se je celo pasel gams!
Razgled na cilju prekrasen, le vršake Julijcev in KSA so prekrivale meglice oz. oblaki. Bo pa za drugo rundo še kaj ostalonasmeh

Skratka, pod črto: lep izlet in potepanje v ta delček Slovenije!
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki