Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
roksraka / Zadnja sporočila

roksraka - Zadnja sporočila

Začete teme:
roksraka3. 08. 2020 14:03:05
Živjo!

Na zemljevidu sem opazil potencial za lepo krožno pot, in sicer: izhodišče pri Pokljuki, na Viševnik, naprej čez Mali in Veliki Draški vrh do Ablance in nazaj do izhodišča. Vsak od teh vrhov posebej je videti dokaj obvladljiv, čeprav so mnoge poti neoznačene, ni mi pa uspelo najti podatkov o direktnih povezavah med temi vrhovi (razen Viševnik - Mali Draški vrh).

Je kdo tako turo (ali vsaj en del) probal? Je vmes kakšen posebej težaven odsek? Bi bilo bolj smiselno iti v obratni smeri? Konkretno tisti konci mi niso zelo znani.

Hvala in lp,
Roknasmeh
Komentarji:
roksraka27. 11. 2023 14:59:58
Včeraj (26.11.) iz Suhadolnika:

Sneg se začne že na koncu makedamske gozdne poti, vendar le ko posip po tleh. Do sedla sem šel čez Taško, nazaj po stari poti - obe poti normalni in brez posebnosti, sneg po poti je bil normalno prehoden brez derez. Praktično vse markacije vidne, pot uhojena.

Nad sedlom seveda vedno več snega, ampak pot lepo uhojena, sneg drži in nič ni bilo pomrznjeno. Dereze sem si namontiral na cca 2100m in so se mi zdele zelo koristne, ampak sem videl nekaj ljudi, ki so šli gor in dol brez derez. Na vrhu cca 30cm perfektnega snega - nič južno ali pomrznjeno, dobro drži. Zgoraj jasno z malo vetra. Nazaj pa isti poti, vse skupaj okoli 7 ur.
roksraka19. 06. 2023 10:27:54
Pot čez Mlinarsko sedlo ni kopna. Čez vikend sem prespal v bivaku Pavla Kamperla pod sedlom, pa sem že na poti do njega moral prečkati nekaj zaplat snega (sicer nezahtevno tudi brez zimske opreme). Višje sicer nisem šel, ampak je stanje razvidno s slike...
roksraka13. 02. 2023 08:57:16
Bil na Viševniku včeraj (12.2.), start z Rudnega Polja (oz. pri vojašnici).
Razmere zelo enostavne, sneg že zelo zbit ampak nič pomrznjen. Dereze sem si nataknil že nekje na smučišču in mislim, da je bila to dobra poteza. Smer je že dobro uhojena in ni nobenih težav z orientacijo.
Gor sem prilezel pred sončnim vzhodom kot prvi na vrhu. Celo pot vetra skoraj ni bilo, zgoraj pa me je skoraj odneslo.
roksraka6. 02. 2023 14:33:55
Včeraj (5.1.) šel iz Stahovice čez Malo Planino do Gradišča.

Do Sv. Primoža vse kopno, zadnji ovinek zaledenel. Do cca. 1200m je pot že precej zlizana in trdo zbita (bob steza), zato so derez(ic)e vsaj za spust nepogrešljive. Na sami planini so poti dobro uhojene, sneg odličen. Izven poti bi prav prišle krplje.

Vreme je bilo spodaj kar pretoplo in delno sončno, vrh je bil pa popolnoma v oblaku z vidljivostjo <50m, brez vetra.
roksraka3. 02. 2023 09:45:38
@pantani1 Trenutno je razglašena 3. stopnja plazovne nevarnosti za južna pobočja nad 1600m, kar je preaktično celoten vzpon nad Kokrskim sedlom, tako da sklepam, da zato ni bilo dosti poskusov zadnje dni...
roksraka9. 01. 2023 12:58:13
Bil na sedlu v soboto (7.1.). V dolini zjutraj inverzija, sicer pa toplo, zgoraj pa brez oblačka in malo pod ničlo. Sneg se začne šele pri Pastircih (1430m), ampak ga je malo. Tudi na vrhu sedla ga je cca 30cm - je trden in zbit in se nič ne vdira. Pot je že dobro uhojena in mestoma že precej drsi. Nekaj ljudi sem videl, da so si dereze montirali šele za spust, ampak mislim, da se splača tudi za vzpon. Male derezice so dovolj, cepin nepotreben.

Nekaj planincev je pot nadaljevalo na Planjavo, za Brano so pa razmere menda popolnoma neprimerne in preveč nevarne (strmo zaledenelo pobočje, pod ledom pa prah).
roksraka3. 01. 2023 12:32:23
Včeraj (2.1.2023) šli na Veliki vrh čez Kofce. Na začetku oblačno vreme z občasnimi momenti sonca, sneg se začne šele malo pred Kofcami, sicer pa nekoliko blatno. Od koče naprej je praktično samo še sneg, vendar relativno mehak in rahlo južen, zato derez nismo natikali. Hodili smo po že uhojeni poti, ki se občasno vdre do kolen. Oblačno vreme je vztrajalo do cca 1700m, potem smo se pa začeli dvigati v oblak. Na grebenu je pihal res pošasten veter, zato smo hitro stopili do vrha, s katerega se ni videlo popolnoma nič, ter se po hitrem postopku vrnili dol in si popravili moralo s štruklji.

Povzetek:
- tehnično popolnoma nezahtevno in nenevarno
- sneg rahlo južen, večinoma uhojen, včasih se vdre
- dereze nenujne (ampak verjetno ne bi škodile)
- oblačno, vrh v oblaku in zelo zelo vetrovno mrk pogled
roksraka4. 03. 2022 17:16:50
Šel danes po poti Laško-Kališče-Storžič-Javornik-Laško.

Do Kališča skoraj vse kopno, zadnjih 5 minut malo pomrznjeno v gozdu, ampak ni panike. Do Bašeljskega sedla je bilo vse krasno - sneg sicer malenkost globji, ampak še vedno brez zimske opreme in samo s palicami. Za vzpon s sedla si nataknem opremo in začne se optimistično, saj je bilo snega dovolj in je bil ravno prav trd, da sem lahko sledil nekim prejšnjim stopinjam kakšnih 20 minut. Potem pa postaja pot vedno strmejša, sneg pa vedno slabši.

Prečkati je potrebno izmenjujoča snežna polja in kopne skale, tako da so dereze danes sigurno manj ostre, kot so bile včeraj. Zgornjih 5cm snega je južnega, pod njim pa čisti led. Na momente sem res imel občutek, da več visim na cepinu, kot pa stojim na nogah. Kjer ni snega, je blato, saj se vse topi. Zares neprijetna izkušnja, močno odsvetujem to smer, dokler so razmere take.

Zadnjih 50m je zelo kopnih, zato sem si snel dereze in nadaljeval do vrha. Žig na vrhu je očitno zakopan nekje pod snegom. Sestopil sem v smer proti planini Javornik. V to smer je sneg takoj z vrha dokaj trd, ampak nikoli leden - vse je lepo držalo. V žlebu proti Javorniku se kmalu precej zmehča in nudi dobro amortizacijo pri vsakem koraku. Nekoliko se vdira, ampak brez posebnosti. Malo pod Javornikom si snamem dereze, saj je pot do konca skor v celoti kopna. Pri tranzverzali nazaj v smeri proti Kališču je potrebno prečkati nekaj ledenih zaplat, za kar se mi pa ni ljubilo natikati derez, zato sem si rajši toliko bolj pomagal s cepinom. Pod cca. 1400m je praktično vse kopno in ni omembe vredno.
roksraka6. 08. 2020 10:31:45
Ok super! Torej v obratni smeri, za prehod z VDV in MDV bom pa videl kako se mi bo zdelo v živo. Hvala vsem nasmeh
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki