Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj
zelodko / Zadnja sporočila

zelodko - Zadnja sporočila

Začete teme:
zelodko22. 08. 2012 21:56:07
Zdravo!

Zanima me, če je še kdo v letošnjem poletju opazil v naših gorah skupine tujcev (večinoma Avstrijcev ali Italijanov), ki se podajo na naše zavarovane plezalne poti s popolno opremo, a brez znanja in smisla za uporabo le-te?

Pred slabim mesecem sem bil na Mojstrovki priča skupini, ki je poleg samovarovalnih kompletov vlekla s seboj še neskončno količino vrvi. Še pred vstopom v steno so se ljudje prepletli z vrvmi (zgledajo je kot da bi pulover hoteli "naštrikat"), potem pa so naredili še vlakec iz kompletov (en krak kompleta na jeklenico, drug na pohodnika pred sabo). Že vstop v steno je potekal zelo težko, kaj pa je bilo potem pa ne vem, ker smo šli k sreči naprej.

Danes je bilo na Prisojniku podobno. Skupina cca. 15 Avstrijcev se je podala na Kopiščarjevo pot, ves čas smo opazovali njihovo polžje premikanje in prepenjanje vponk; da ne omenjam tega, da so imeli smisel za varovanje: kjer je res prepad, so se raje z rokami krčevito oklenili jeklenice in se niso pripeli, kjer pa je jeklenica namenjena samo temu, da greš lažje po bregu gor, pa so se veselo pripeli kot cunje na vrv in gledali, kaj bo gora naredila z njimi.

Taki pohodniki po mojem mnenju ne sodijo na poti, kjer se zahteva, da znaš dobro poskrbeti za svojo varnost. Tudi do drugih pohodnikov niso ravno obzirni (ne vem, zakaj lahko jaz na celi poti sprožim max. 10 kamenčkov, oni pa na enem odseku cel plaz???). Podpiram to, da tujci hodijo v naše gore, vendar upam, da bodo pričeli samovarovanje uporabljati z glavo in da se bodo obnašali kot se spodobi.
Komentarji:
zelodko14. 07. 2013 13:27:03
Čelada obvezna, ker občasno lahko kaj prileti dol, sploh spodaj. Samovarovalni komplet po lastni presoji, sem bil na MM večkrat po Hanzovi, prvič s SVK, nato ne več, ker na tistem mestu, kjer bi bil morda dejansko uporaben, uporaba ni možna. Če veliko hodiš po takih poteh in imaš siguren korak in trezno glavo, potem ni potreben, drugače pa priporočam.
zelodko24. 08. 2012 22:41:38
Drži, da tudi nekateri Slovenci res radi prožijo kamenje, vendar se po mojih opažanjih v hribih dogaja sledeče...

1) Samovarovanje - tujci in mi. Pri nas SVK še ni ravno dodatek, ki bi ga imel vsak slovenski hribolazec, ki se poda na ZPP, tujci ga imajo vsi. Vendar je pri Slovencih moč opaziti znanje uporabe, tujci se v cca. 3/4 primerov "lomijo" z njim, hkrati pa zaradi pripetosti na jeklenico manj gledajo pod noge.

2) Slovenci imamo nekako deljeno pohodniško sfero: tisti, ki nimamo težav z višino in znanjem, obletamo tudi visokogorje, medtem ko ostali več ali manj ostanejo v dolini na hribčkih s cerkvami. Tujci pa rinejo v gore tudi nepripravljeni (znan primer: trume turistov v tevicah in adidaskah "naskakujejo" Mojstrovko po južni poti in imajo potem probleme, da o plezalnih poteh ne govorimo).

3) V Sloveniji je tako, da se pred odhodom v hribe konkretno informiramo o poteh - prek interneta, pri prijateljih, na PD, medtem ko tujci večkrat komaj vedo, kje hodijo. Pa kaj bi jih stalo, če bi na izhodišču koga povprašali o poti in malo pregledali po internetu, bi jih manj rinilo tja, kamor niso sposobni iti. Primer 1: v vročem poletnem dnevu 2 dehidrirana Avstrijca podcenita dolžino ture in se podata na pot z 1 litrom vode. Ob povratku prosita za vodo ob poti, ker eden od njiju ne more več naprej. Primer 2: češki "bučkoti" zlezejo na vrh gore, potem pa ti sledijo, ker ne vedo, kje se gre na drugo stran dol...

V hribih bi moralo biti večkrat na izhodišču poudarjeno, kakšna je pot in kakšna oprema se zahteva. Tudi kakšen nadzor bi se lahko izvedel, da bi ljudje manj letali okrog brez čelad in se v supergah "dričali" po meliščih.
zelodko22. 08. 2012 22:41:43
Ne vem, kakšna šola je to, da se nad prepadom ne pripneš, kjer pa je nedolžna pot, pa se? Ravno to mi ne gre v glavo, to je isto, kot da bi doma hodil po robu balkona brez ograje, na stopnicah bi se pa z vrvjo varoval.

Podpiram seveda vsakršno izobraževanje pohodnikov v pravo smer, vendar se mi zdi, da Kopiščarjeva pot pač ni primerna za to, da tam vadiš, kako se prepenjajo vponke. To narediš na krajših plezalnih poteh in potem stopnjuješ težavnost.

zelodko18. 07. 2012 15:19:43
Super napisano, se popolnoma strinjam! Na Hanzovo pot na Mojstrovko pohodne palice ne sodijo, na glavo pa obvezno nataknite čelado. Sploh ob vstopu rad prileti dol kakšen kamen.

Vsem v branje pošiljam tole: http://www.gore-ljudje.net/objave/sulc/DEMOKRACIJA_ZPP_v5mk.pdf

Če vidite tako skupino, ki bi lahko potencialno prožila kamenje, raje 10 minut počakajte pod steno, da se spravijo naprej in se tako zmanjša verjetnost, da bodo kamni prileteli vam na glavo - oz. se raje vi pred njimi izborite steno in pojdite počasi in varno. Bodo že počakali. Če že sprožite kamenje, potem zavpijte in opozorite okolico na to, kaj se je zgodilo.

Na Hanzovi se vsekakor priporoča samovarovanje, o čeladi pa sploh ni dileme.

Mojstrovka kljub temu, da je blizu Vršiča, ni turistična gora. Južni pristop je resda precej lažji, vendar še vedno ne lahek in nikakor ne odobravam početja številnih turistov, ki se odpravljajo navzgor v supergah. Hanzova pa sploh ni turistična sprehajalna pot!!

Tisti "turisti", ki ne potrebujete varovanja, saj vam glavo ščiti nevidna čelada, kamenje raje prožite po melišču in se tam zafrkavajte. Po možnosti boste pristali med ruševjem in vas bo kakšna veja nekajkrat fino kresnila, ko se boste prebijali čez in boste morda dojeli, da se sprehaja bolje okrog Blejskega jezera.

Srečno!
zelodko3. 07. 2012 20:45:46
Danes sem izvedel, da bodo dela na Hanzovi poti na Prisojnik predvidoma potekala okrog 18./19. julija 2012, odvisno od vremena in pomoči vojske. Potem lahko upamo na ponovno odprtje poti.
zelodko1. 07. 2012 23:27:45
Hvala za informacijo. nasmeh
zelodko1. 07. 2012 18:14:10
A kdo ve, kako je s Hanzovo potjo kaj? Je bila že kaj popravljena po lanskem podoru?
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki