Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali je Košutica višja od 2000 m?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Splošni pogovori / Tujci v naših gorah in njihovo znanje uporabe opreme

Tujci v naših gorah in njihovo znanje uporabe opreme

Natisni
zelodko22. 08. 2012 21:56:07
Zdravo!

Zanima me, če je še kdo v letošnjem poletju opazil v naših gorah skupine tujcev (večinoma Avstrijcev ali Italijanov), ki se podajo na naše zavarovane plezalne poti s popolno opremo, a brez znanja in smisla za uporabo le-te?

Pred slabim mesecem sem bil na Mojstrovki priča skupini, ki je poleg samovarovalnih kompletov vlekla s seboj še neskončno količino vrvi. Še pred vstopom v steno so se ljudje prepletli z vrvmi (zgledajo je kot da bi pulover hoteli "naštrikat"), potem pa so naredili še vlakec iz kompletov (en krak kompleta na jeklenico, drug na pohodnika pred sabo). Že vstop v steno je potekal zelo težko, kaj pa je bilo potem pa ne vem, ker smo šli k sreči naprej.

Danes je bilo na Prisojniku podobno. Skupina cca. 15 Avstrijcev se je podala na Kopiščarjevo pot, ves čas smo opazovali njihovo polžje premikanje in prepenjanje vponk; da ne omenjam tega, da so imeli smisel za varovanje: kjer je res prepad, so se raje z rokami krčevito oklenili jeklenice in se niso pripeli, kjer pa je jeklenica namenjena samo temu, da greš lažje po bregu gor, pa so se veselo pripeli kot cunje na vrv in gledali, kaj bo gora naredila z njimi.

Taki pohodniki po mojem mnenju ne sodijo na poti, kjer se zahteva, da znaš dobro poskrbeti za svojo varnost. Tudi do drugih pohodnikov niso ravno obzirni (ne vem, zakaj lahko jaz na celi poti sprožim max. 10 kamenčkov, oni pa na enem odseku cel plaz???). Podpiram to, da tujci hodijo v naše gore, vendar upam, da bodo pričeli samovarovanje uporabljati z glavo in da se bodo obnašali kot se spodobi.
všeč
Keko22. 08. 2012 22:23:41
Si mogoče pomislil, da so imeli izobraževanje in so trenirali različne načine gibanja in varovanja v gorah. Podobno opremljeno skupino sem spomladi srečal proti Boču in jih je bilo res zanimivo opazovati, kako so se varovali med drevesi. Sam sem se tudi enkrat udeležil pohoda na Malo Mojstrovko po Hanzovi, v sklopu praktičnega usposabljanja in smo tudi lezli po polževo ter bili deležni čudnih pogledov ostalih pohodnikov. Do vrha smo rabili cele 4 ure. Toliko se še v življenju nisem pripenjal kot takrat, saj smo bili pod budnim očesom vodnikov.
všeč
zelodko22. 08. 2012 22:41:43
Ne vem, kakšna šola je to, da se nad prepadom ne pripneš, kjer pa je nedolžna pot, pa se? Ravno to mi ne gre v glavo, to je isto, kot da bi doma hodil po robu balkona brez ograje, na stopnicah bi se pa z vrvjo varoval.

Podpiram seveda vsakršno izobraževanje pohodnikov v pravo smer, vendar se mi zdi, da Kopiščarjeva pot pač ni primerna za to, da tam vadiš, kako se prepenjajo vponke. To narediš na krajših plezalnih poteh in potem stopnjuješ težavnost.

všeč
Keko22. 08. 2012 22:55:01
Mislim da tujci niso nič slabši od nas. Ravno lansko leto sem na Kopiščarjevi dobil kamen na glavo, dobro da je bila pokrita s čelado, od zbezganih treh mladcev, ki so prožili prave plazove kamenja in se na kaminu obešali na eno roko ter tekmovali kdo se upa bolj bingljati po zraku. O kakšnem varovanju ni bilo govora.
všeč
zelodko24. 08. 2012 22:41:38
Drži, da tudi nekateri Slovenci res radi prožijo kamenje, vendar se po mojih opažanjih v hribih dogaja sledeče...

1) Samovarovanje - tujci in mi. Pri nas SVK še ni ravno dodatek, ki bi ga imel vsak slovenski hribolazec, ki se poda na ZPP, tujci ga imajo vsi. Vendar je pri Slovencih moč opaziti znanje uporabe, tujci se v cca. 3/4 primerov "lomijo" z njim, hkrati pa zaradi pripetosti na jeklenico manj gledajo pod noge.

2) Slovenci imamo nekako deljeno pohodniško sfero: tisti, ki nimamo težav z višino in znanjem, obletamo tudi visokogorje, medtem ko ostali več ali manj ostanejo v dolini na hribčkih s cerkvami. Tujci pa rinejo v gore tudi nepripravljeni (znan primer: trume turistov v tevicah in adidaskah "naskakujejo" Mojstrovko po južni poti in imajo potem probleme, da o plezalnih poteh ne govorimo).

3) V Sloveniji je tako, da se pred odhodom v hribe konkretno informiramo o poteh - prek interneta, pri prijateljih, na PD, medtem ko tujci večkrat komaj vedo, kje hodijo. Pa kaj bi jih stalo, če bi na izhodišču koga povprašali o poti in malo pregledali po internetu, bi jih manj rinilo tja, kamor niso sposobni iti. Primer 1: v vročem poletnem dnevu 2 dehidrirana Avstrijca podcenita dolžino ture in se podata na pot z 1 litrom vode. Ob povratku prosita za vodo ob poti, ker eden od njiju ne more več naprej. Primer 2: češki "bučkoti" zlezejo na vrh gore, potem pa ti sledijo, ker ne vedo, kje se gre na drugo stran dol...

V hribih bi moralo biti večkrat na izhodišču poudarjeno, kakšna je pot in kakšna oprema se zahteva. Tudi kakšen nadzor bi se lahko izvedel, da bi ljudje manj letali okrog brez čelad in se v supergah "dričali" po meliščih.
(+1)všeč
pepč25. 08. 2012 00:15:30
Poti po naših gorah so skoraj kot avtoceste, le še mrežna ograja manjka. Preveč je oznak in železja. Pri sosedih je tega manj, zato je tam manj "bučkotov".
(+1)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki