Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Pirman - Kurešček

Natisni
Izhodišče: Pirman (360 m)
Širina/Dolžina: 45,8738°N 14,6054°E
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 466 m
Višinska razlika po poti: 500 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 4.266
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 57
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo na Škofljico (do sem iz Ljubljane ali Grosupljega, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Velikih Lašč, Ribnice in Kočevja. Ko prispemo do Pijave Gorice, pa zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri kraja Želimlje. Ko prispemo do zaselka Podreber nadaljujemo naravnost (desno Želimlje) ter se v nadaljevanju peljemo po dolini Želimeljščice. Nekaj kilometrov naprej se v levo odcepi cesta, ki se vzpne na Turjak, mi pa še naprej nadaljujemo po dolini in cesti sledimo do Pirmana, ob katerem je križišče, kjer se v desno odcepi cesta proti Četežu, Javorju in Kureščku, v smeri naravnost pa se nadaljuje cesta proti Praznikom. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča, ob Pirmanu, kjer so planinske smerne table ni primernih parkirnih mest.
b) Do izhodišča lahko prispemo tudi iz smeri Turjaka in sicer po ožji cesti, ki vodi mimo gradu. V bližini gradu se cesta prične strmo spuščati in nas nižje pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo. Od mesta, ko prispemo v dolino se po cesti peljemo le kakih 200 do 300 m in cesta nas pripelje do Pirmana, kjer v bližini križišča parkiramo.
Opis poti:
Od Pirmana nadaljujemo v smeri Kureščka, po cesti, ki preči potok Granjevca in ki nas nekaj 10 korakov naprej pripelje na naslednje križišče. Ponovno nadaljujemo desno v smeri Kureščka in Četeža (rahlo levo Škamevec in Javorje), tokrat po cesti, ki preide v gozd. Še preden cesta zavije v desno, pa nas oznake za pot vezistov in kurirjev usmerijo desno na kolovoz. Kratek čas se vzpenjamo po kolovozu, nato pa nas sicer redke markacije usmerijo levo na stezico, ki nas malo naprej pripelje ob rob gozda, še nekaj korakov višje pa preči cesto, katero smo pred nekaj minutami zapustili. Na drugi strani ceste nadaljujemo po starem kolovozu, ki hitro preide iz gozda na travnata pobočja, s katerih se nam odpre lep pogled proti gradu Turjak. Kolovoz višje zavije desno, nato pa nas po nadaljnjem krajšem vzponu pripelje v vas Četež pri Turjaku.
Tu nadaljujemo mimo nekaj hiš, nato pa se vrnemo na asfaltno cesto. Cesti sledimo v levo, le ta pa nas mimo kapelice pripelje do mesta, kjer se asfalt in naselje končata. Pot nadaljujemo po makadamski cesti, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na okoliško hribovje in bližnje travnike. Sprva še dokaj strma cesta se kmalu položi in preide v bolj planotast svet, preko katerega se zložno do zmerno vzpenja. Višje dosežemo naselje Zapotok, kjer cesta ponovno postane asfaltna, mi pa na prvem križišču nadaljujemo levo v smeri Kureščka. Le malo naprej, pri znaku za vodovarstveno območje nadaljujemo desno, nato pa nekaj korakov naprej, na slabše označenem razpotju rahlo levo na zgornjo cesto. Nadaljujemo še mimo nekaj hiš, nato pa desno v smeri Kureščka (oznake za Brinov Grič so v obratni smeri našega prihoda). V nadaljevanju nas cesta vodi še mimo vodohrana, asfalt pa se malo naprej konča, mi pa na manjšem križišču nadaljujemo naravnost na slabšo cesto, ki nas vodi še mimo "zadnje" hiše. Cesta se le malo naprej spremeni v prijetno stezico, ki nas pripelje do klopce, katera se nahaja ob večji jasi. Pri klopci pot zavije desno, nekaj 10 korakov višje pa preide v gozd. Nekaj minut se vzpenjamo skozi gozd, nato pa stopimo na kolovoz, kateremu sledimo v desno, po njem pa hitro prispemo do asfaltne ceste, katero dosežemo ob bližnjem pokopališču.
Cesti sledimo v levo (naravnost Dom na Kureščku), z nje pa se takoj rahlo v desno odcepi križev pot. Nadaljujemo lahko po cesti, po kateri v približno 3 minutah nadaljnje hoje prispemo na vrh Kureščka, ali pa po križevem potu. Slednja pot je malo daljša, a ne poteka po cesti.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (maj).
zemljevid poti - Kurešček
Ob poti: Četež pri Turjaku (514m), Zapotok (632m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Pirman - Kurešček1
Pirman - Kurešček2
Pirman - Kurešček3
Pirman - Kurešček4
Pirman - Kurešček5
Pirman - Kurešček6
Pirman - Kurešček7
Pirman - Kurešček8
Pirman - Kurešček9
Pirman - Kurešček10
Pirman - Kurešček11
Pirman - Kurešček12
Pirman - Kurešček13
Pirman - Kurešček14
Pirman - Kurešček15
Pirman - Kurešček16
Pirman - Kurešček17
Pirman - Kurešček18
Pirman - Kurešček19
Pirman - Kurešček20
Pirman - Kurešček21
Pirman - Kurešček22
Pirman - Kurešček23
Pirman - Kurešček24
Pirman - Kurešček25
Pirman - Kurešček26
Pirman - Kurešček27
Pirman - Kurešček28
Pirman - Kurešček29
Pirman - Kurešček30
Pirman - Kurešček31
Pirman - Kurešček32
Pirman - Kurešček33
Pirman - Kurešček34
Pirman - Kurešček35
Pirman - Kurešček36
Pirman - Kurešček37
Pirman - Kurešček38
Pirman - Kurešček39
Pirman - Kurešček40
Pirman - Kurešček41
Pirman - Kurešček42
Pirman - Kurešček43
Pirman - Kurešček44
Pirman - Kurešček45
Pirman - Kurešček46
Pirman - Kurešček47
Pirman - Kurešček48
Pirman - Kurešček49
Pirman - Kurešček50
Pirman - Kurešček51
Pirman - Kurešček52
Pirman - Kurešček53
Pirman - Kurešček54
Pirman - Kurešček55
Pirman - Kurešček56
Pirman - Kurešček57
Diskusija o izletu Pirman - Kurešček
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki