Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Murovica / Gorjuša - Murovica (skozi Dobovlje)

Gorjuša - Murovica (skozi Dobovlje)

Natisni
Izhodišče: Gorjuša (317 m)
Širina/Dolžina: 46,134°N 14,6268°E
Ime poti: skozi Dobovlje
Čas hoje: 2 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 426 m
Višinska razlika po poti: 530 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 969
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 90
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Štajersko avtocesto zapustimo na izvozu Domžale, nato pa sledimo oznakam za grad Krumperk. Cesta nas nato vodi mimo skakalnic SSK Sam Ihan ter se nadaljuje ob visokonapetostnem daljnovodu. Sledi nekaj vzpona, nato pa prispemo do manjšega prevala, kjer prečimo markirano pot Domžale - Murovica. Tu parkiramo na primernem mestu ob lesenem znamenju. Parkiramo še pred gradom Krumperk in naseljem Gorjuša.
Opis poti:
V bližini znamenja opazimo markacije, ki nas usmerijo na kolovozno pot, ki se prične vzpenjati proti jugu. Zmerno strma pot nas v glavnem vodi skozi gozd, višje pa se nam priključi še nekaj neoznačenih poti z bližnjih izhodišč. Tej poti, kjer na razpotjih sledimo sicer redkim markacijam, nato sledimo vse do Velikega vrha, kjer se nahaja vpisna skrinjica z vpisno knjigo.
Z Velikega vrha nadaljujemo naravnost, po poti, ki se prične zmerno spuščati, na razpotjih pa sledimo sicer redkim markacijam. Nekoliko nižje prispemo iz gozda ter se lahkotno vzpnemo preko travnika do makadamske ceste, kjer je označeno razpotje.
Po markirani poti se nadaljuje pot proti Sv. Trojici, mi pa se po makadamski cesti v minuti ali dveh nadaljnje hoje povzpnemo do cerkve sv. Kunigunde.
Od cerkve se vrnemo za zadnjega razpotja, nato pa nadaljujemo v smeri Oklega in Sv. Trojice. Ko nekaj minut naprej zapustimo gozd, prečimo traso visokonapetostnih daljnovodov, za tem pa prispemo do Konjeniškega centra Brdo pri Ihanu, kjer stopimo na asfaltno cesto. Po asfaltni cesti se najprej nekoliko spustimo do križišča, ob katerem se nahaja kapelica, nato pa se vzpnemo po cesti, ki se nadaljuje levo od kapelice.
Pot naprej nas vodi po asfaltni cesti proti naselju Dobovlje. Ko prispemo v Dobovlje se v desno odcepi neoznačena pot proti cerkvi sv. Miklavža in proti Oklemu, mi pa nadaljujemo naravnost, sprva nekoliko navzdol, nato pa po zložni cesti, ki mimo nekaj hiš in preko travnika preide v gozd. V gozdu, na križišču nadaljujemo naravnost (desno Oklo nad Ihanom), nekoliko naprej, na naslednjem križišču pa rahlo desno, na cesto ob kateri opazimo rumeno bele markacije. Preden cesta postane asfaltna se nam z desne priključi še pot, ki vodi mimo Oklega, mi pa se pričnemo vzpenjati mimo hiš v naselju Žeje. Tu gremo na prvem križišču levo, ko dosežemo glavno cesto pa gremo desno v smeri Sv. Trojice.
Pot naprej nas vodi ob glavni cesti, kjer hodimo mimo gasilskega doma, športnega igrišča, nato pa že prispemo v naselje Sveta Trojica. V nadaljevanju nas ob cesti spremljajo oznake križevega pota, ko pa se cesta položi nadaljujemo levo proti cerkvi Sv. Trojice, do katere imamo le še 2 minuti hoje. Od cerkve se vrnemo do zadnjega križišča, nato pa nadaljujemo levo do Okrepčevalnice na Zavrhu, katero obidemo po levi strani. Nekoliko naprej prispemo do križišča pri znamenju, od koder nadaljujemo po zgornji desni ter še naprej asfaltirani cesti, ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Že kmalu prispemo do manjšega razpotja, kjer se ostro v desno odcepi pot k razvalinam bližnjega gradu in grajskemu vodnjaku. Tu nadaljujemo naravnost ter cesti, ki nas pripelje iz gozda, sledimo do zaselka nekaj vikend hišic, kjer je tudi manjše parkirišče in planinske smerne table.
Od smernih tabel nadaljujemo po markirani planinski poti v smeri Murovice in Ciclja. Pot naprej se sprva nadaljuje ob ograji, nato pa postopoma preide v strnjen gozd, skozi katerega se večinoma zmerno vzpenja. Višje pot zavije nekoliko v desno, nam pa se z leve priključi še markirana pot z vasi Zgornja Javoršica. Tu nadaljujemo naravnost ter po dveh minutah nadaljnje hoje prispemo na vrh Murovice, kjer stoji kar nekaj lesenih klopi.
Izhodišče - Veliki vrh 20 minut, Veliki vrh - Tabor 15 minut, Tabor - Sv. Trojica 1:15, Sv. Trojica - Murovica 50 minut.
zemljevid poti - Murovica
Ob poti: Veliki vrh (Križentaver) (419m), Sv. Kunigunda na Taboru nad Ihanom (377m), Brdo (335m), Dobovlje (428m), Žeje (460m), Sveta Trojica (nad Dobom) (527m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Cicelj
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Gorjuša - Murovica1
Gorjuša - Murovica2
Gorjuša - Murovica3
Gorjuša - Murovica4
Gorjuša - Murovica5
Gorjuša - Murovica6
Gorjuša - Murovica7
Gorjuša - Murovica8
Gorjuša - Murovica9
Gorjuša - Murovica10
Gorjuša - Murovica11
Gorjuša - Murovica12
Gorjuša - Murovica13
Gorjuša - Murovica14
Gorjuša - Murovica15
Gorjuša - Murovica16
Gorjuša - Murovica17
Gorjuša - Murovica18
Gorjuša - Murovica19
Gorjuša - Murovica20
Gorjuša - Murovica21
Gorjuša - Murovica22
Gorjuša - Murovica23
Gorjuša - Murovica24
Gorjuša - Murovica25
Gorjuša - Murovica26
Gorjuša - Murovica27
Gorjuša - Murovica28
Gorjuša - Murovica29
Gorjuša - Murovica30
Gorjuša - Murovica31
Gorjuša - Murovica32
Gorjuša - Murovica33
Gorjuša - Murovica34
Gorjuša - Murovica35
Gorjuša - Murovica36
Gorjuša - Murovica37
Gorjuša - Murovica38
Gorjuša - Murovica39
Gorjuša - Murovica40
Gorjuša - Murovica41
Gorjuša - Murovica42
Gorjuša - Murovica43
Gorjuša - Murovica44
Gorjuša - Murovica45
Gorjuša - Murovica46
Gorjuša - Murovica47
Gorjuša - Murovica48
Gorjuša - Murovica49
Gorjuša - Murovica50
Gorjuša - Murovica51
Gorjuša - Murovica52
Gorjuša - Murovica53
Gorjuša - Murovica54
Gorjuša - Murovica55
Gorjuša - Murovica56
Gorjuša - Murovica57
Gorjuša - Murovica58
Gorjuša - Murovica59
Gorjuša - Murovica60
Gorjuša - Murovica61
Gorjuša - Murovica62
Gorjuša - Murovica63
Gorjuša - Murovica64
Gorjuša - Murovica65
Gorjuša - Murovica66
Gorjuša - Murovica67
Gorjuša - Murovica68
Gorjuša - Murovica69
Gorjuša - Murovica70
Gorjuša - Murovica71
Gorjuša - Murovica72
Gorjuša - Murovica73
Gorjuša - Murovica74
Gorjuša - Murovica75
Gorjuša - Murovica76
Gorjuša - Murovica77
Gorjuša - Murovica78
Gorjuša - Murovica79
Gorjuša - Murovica80
Gorjuša - Murovica81
Gorjuša - Murovica82
Gorjuša - Murovica83
Gorjuša - Murovica84
Gorjuša - Murovica85
Gorjuša - Murovica86
Gorjuša - Murovica87
Gorjuša - Murovica88
Gorjuša - Murovica89
Gorjuša - Murovica90
Diskusija o izletu Gorjuša - Murovica (skozi Dobovlje)
anak9. 05. 2020
Danes sem se sprehodila od doma na Rodici (Domžale) do Murovice. Ker sem poti do Sv. Trojice raziskovala že v času zaprtih občinskih mej, vam predlagam pot, ki se skoraj v celoti izogne cestam:preden pred konjeniškim centrom prideš iz gozda na območje pašnikov, zaviješ levo, hodiš po neoznačenih dobro uhojenih poteh. Ob prvi možnosti zaviješ desno in prideš na cesto nad Brdom. Spustiš se desno do prvega ovinka, kjer zaviješ na markirano gozdno pot v levo (če prideš do sem po cesti skozi vas, zaviješ desno). Markacija je vidna, manjka pa kakšen smerokaz. Markacijam sledimo do Okla. Tam gre cesta v Dobovlje, lepa gozdna steza pa se vzpne nad Oklo in gre po grebenu nad Sv. Trojico (markirano). Na cesto prideš pri smerokazu za grajske ruševine in vodnjak. Naprej slediš opisu!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki