Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Sveti Jošt nad Kranjem / Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem (Sodarjeva pot, po stopnicah)

Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem (Sodarjeva pot, po stopnicah)

Natisni
Izhodišče: Pševo (530 m)
Širina/Dolžina: 46,2396°N 14,319°E
Ime poti: Sodarjeva pot, po stopnicah
Čas hoje: 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 315 m
Višinska razlika po poti: 315 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 80.592
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 29
Število komentarjev: 7
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Medvode, nato pa se po stari ceste zapeljemo v Kranj, kjer pri prvem semaforju zavijemo levo v smeri Stražišča in Šmarjetne gore. Iz krožišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Šmarjetni gori nadaljujemo "naravnost" (drugi izvoz). V nadaljevanju se peljemo po Škofjeloški cesti, nato pa iz nekoliko večjega križišča zavijemo desno v smeri Sv. Jošta nad Kranjem in Čepulj. Ko se Kranj konča se najprej peljemo mimo izhodišča poti prijateljev Sv. Jošta, še nekoliko naprej pa prispemo do izhodišča Sodarjeve poti, kjer parkiramo na parkirišču na levi strani ceste še pred začetkom naselja Pševo.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj zahod, nato pa se po stari ceste proti Ljubljani. Proti koncu Kranja, pri zadnjem semaforju zavijemo desno v smeri Stražišča. Iz krožišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Šmarjetni gori nadaljujemo "naravnost" (drugi izvoz). V nadaljevanju se peljemo po Škofjeloški cesti, nato pa iz nekoliko večjega križišča zavijemo desno v smeri Sv. Jošta nad Kranjem in Čepulj. Ko se Kranj konča se najprej peljemo mimo izhodišča poti prijateljev Sv. Jošta, še nekoliko naprej pa prispemo do izhodišča Sodarjeve poti, kjer parkiramo na parkirišču na levi strani ceste še pred začetkom naselja Pševo.
c) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj vzhod, nato pa sledimo oznakam za Škofjo Loko. Cesto proti Škofji Loki zapustimo na mestu, kjer nas oznake za Stražišče in Šmarjetno goro usmerijo desno. V nadaljevanju se peljemo po Škofjeloški cesti, katero na nekoliko večjem križišču zapustimo in nadaljujemo levo v smeri Sv. Jošta nad Kranjem in Čepulj (ceste oznake so le iz nasprotne smeri). Ko se Kranj konča se najprej peljemo mimo izhodišča poti prijateljev Sv. Jošta, še nekoliko naprej pa prispemo do izhodišča Sodarjeve poti, kjer parkiramo na parkirišču na levi strani ceste še pred začetkom naselja Pševo.
d) Zapeljemo se v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kranju. Ko se naselje Zgornje Bitnje konča, nadaljujemo levo v smeri Stražišča in Šmarjetne gore. V nadaljevanju se peljemo po Škofjeloški cesti, katero na nekoliko večjem križišču zapustimo in nadaljujemo levo v smeri Sv. Jošta nad Kranjem in Čepulj (ceste oznake so le iz nasprotne smeri). Ko se Kranj konča se najprej peljemo mimo izhodišča poti prijateljev Sv. Jošta, še nekoliko naprej pa prispemo do izhodišča Sodarjeve poti, kjer parkiramo na parkirišču na levi strani ceste še pred začetkom naselja Pševo.
Opis poti:
S parkirišča najprej previdno prečimo cesto, nato pa se usmerimo na Sodarjevo pot, ki se sprva vzpenja vzporedno s cesto, za manjšim travnikom pa zavije nekoliko desno in preide v strnjen gozd. Preden stopimo iz gozda na nekoliko večji travnik, se nam z desne priključi še pot prijateljev sv. Jošta, nad travnikom pa se pot vrne v gozd. V gozdu se pot razcepi, mi pa izberemo levo, bolj strmo (naravnost pot mimo kapelice, pot po dolini in Rakovica), katera se po nekaj minutah vzpona ponovno razcepi.
Ponovno izberemo levo pot, ob kateri so oznake "po stopnicah", mi pa se pričnemo prečno vzpenjati, na krajšem delu tudi preko nekaj stopnic.
Višje dosežemo širok kolovoz, kjer se nam priključi večina prej omenjenih poti, mi pa široki poti, s katere se nam malo pod vrhom odprejo lepi razgledi, sledimo vse do vrha, kjer se nahajata Dom na Joštu in cerkev sv. Jošta.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (februar).
zemljevid poti - Sveti Jošt nad Kranjem
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveti nadangel Gabrijel (Planica), Špičasti hrib
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem1
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem2
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem3
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem4
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem5
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem6
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem7
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem8
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem9
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem10
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem11
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem12
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem13
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem14
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem15
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem16
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem17
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem18
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem19
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem20
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem21
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem22
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem23
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem24
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem25
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem26
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem27
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem28
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem29
Diskusija o izletu Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem (Sodarjeva pot, po stopnicah)
Lucy8. 02. 2011
Ker je bil lep topel dan sem se odpravila na Sveti jošt.Pot je lahka in enostavna hkrati pa označena z markacijami tako, da ne moreš zgrešiti.Hrana je odlična, osebje prijazno postrežba pa hitra.Razgled iz Jošta je lep in čudovit.Pridem še kdaj ker je lepa izletniška točka.
hills11. 08. 2011
Odločili smo se za lažje pohajkovanje nasmeh . Poti na Jošt je veliko, meni ljubša je ko pustimo avto cisto spodaj ( Tičarica ) in se odpravimo navzgor...po poti prijateljev, " na studenec", postanek pri domu, nazaj po sodarjevi mežikanje...
Skratka, se ponavljam ampak čudovito je tam gori!!! velik nasmeh
sirt19. 11. 2011
Ta pot se pravilno imenuje "sodarjeva smrt".Ko je sodar hodil na Sv.Jošt,je na najbol strmem delu pod Erženovo skalo vedno pojamral:"Tle bo pa moja smrt!"Od tu ime.
Sedlo med Joštom in Šmarjetno,ob vznožju katerega parkirate,pa se imenuje Tičnica.
Pa brez zamere.
janna10. 11. 2011
sirt1, super za tole info. Moj najljubši hribček za med tednom po službi. nasmeh
velkavrh12. 05. 2013
Popoldan se je pokazal sonček in sem ga izkoristil za prijeten kratek pohod na Sv. Jošt. Jošt ima vedno veliko obiska, pa naj bo malo dežka prej ali ne. Edino malo pazjivo se je treba po isti poti vračati, ker je malo blatno in drsi.
KARAMELICA16. 11. 2014
Danes smo se odpravili na Sv. Jošt nad Kranjem. Šli smo peš iz Stražišča pa kar po asfaltu do vrha, ne vem zdelo se nam je, da bi bilo po gozdu preveč mokro. Že kmalu na začetku poti nas je prehitela množica tekačev (res face), ki so tekli na vrh. Zjutraj najpreje nismo vedeli ali bi šli ali ne, ker je deževalo, vendar nam ni bilo žal, saj se je potem "naredilo" po tolikih dneh dežja mrk pogled, zares lepo vreme.nasmeh
Loni17. 11. 2014
Kranjska zimska tekaška liga se je začela, včeraj Jošt, nedeljo prej Kališče, to nedeljo Krvavec, sledita še Mohor in Brdo, ter še dva kroga ponovitev. Prijetna popestritev nedeljskih dopoldnevov.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki