Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Koče na Kriški gori (1471 m), vidi Šmarna gora (669 m)?
Glasuj
Gorovja / Polhograjsko hribovje in Ljubljana / Jeterbenk / Žlebe - Jeterbenk (čez Turnice)

Žlebe - Jeterbenk (čez Turnice)

Natisni
Izhodišče: Žlebe (410 m)
Širina/Dolžina: 46,1121°N 14,3954°E
Ime poti: čez Turnice
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 364 m
Višinska razlika po poti: 375 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 4.409
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 30
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Ljubljano, nato pa z vožnjo nadaljujemo po Celovški cesti proti Medvodam. Ko prispemo v Medvode, pri prvem semaforju zavijemo levo preko železniške proge v smeri Golega Brda, Žleb in Preske. Za železniško progo nadaljujemo levo (desno Preska) v smeri Mednega, Golega Brda in Žleb, nato pa nekoliko naprej desno (naravnost Medno). Le kakih 500 m naprej prispemo do naslednjega križišča, kjer na začetku naselja Seničica nadaljujemo desno (naravnost Golo Brdo) v smeri naselja Žlebe. Ko se stanovanjske hiše naselja Seničica končajo prispemo v gozd, kjer v križišču nadaljujemo levo proti naselju Žlebe (tudi rahlo desno so oznake za Žlebe - gre za krožno cesto) . V nadaljevanju se peljemo po rahlo vzpenjajoči se cesti, kateri sledimo do manjšega prevala. Na prevalu nadaljujemo levo na makadamsko cesto, le ta pa nas hitro pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo po spodnji levi cesti. Od križišča, ob katerem so tudi planinske smerne table se peljemo le še približno 100 m, oz. do levega ovinka, ob katerem se nahaja označeno parkirišče.
b) Iz Škofje Loke, Kranja ali Vodic se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubljani. Pri zadnjem semaforju v Medvodah, le to se nahaja kakih 100 m naprej od trgovine Hofer, zavijemo desno preko železniške proge v smeri Golega Brda, Žleb in Preske. Za železniško progo nadaljujemo levo (desno Preska) v smeri Mednega, Golega Brda in Žleb, nato pa nekoliko naprej desno (naravnost Medno). Le kakih 500 m naprej prispemo do naslednjega križišča, kjer na začetku naselja Seničica nadaljujemo desno (naravnost Golo Brdo) v smeri naselja Žlebe. Ko se stanovanjske hiše naselja Seničica končajo prispemo v gozd, kjer v križišču nadaljujemo levo proti naselju Žlebe (tudi rahlo desno so oznake za Žlebe - gre za krožno cesto) . V nadaljevanju se peljemo po rahlo vzpenjajoči se cesti, kateri sledimo do manjšega prevala. Na prevalu nadaljujemo levo na makadamsko cesto, le ta pa nas hitro pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo po spodnji levi cesti. Od križišča, ob katerem so tudi planinske smerne table se peljemo le še približno 100 m, oz. do levega ovinka, ob katerem se nahaja označeno parkirišče.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po kolovozu v smeri Katarine, Jeterbenka in sv. Marjete (levo Petelinc), kateri se nadaljuje po levi strani potočka. Po nekaj 10 korakih zapustimo omenjeni kolovoz in nadaljujemo desno v gozd, kjer se najprej spustimo do potočka in ga tudi prečimo. Na drugi strani se kratek čas še zložno vzpenjamo, nato pa pot zavije desno in se strmeje vzpne. Nekoliko višje prispemo na označeno razpotje, kjer imamo za nadaljevanje dve možnosti.
Nadaljujemo lahko levo v smeri Jeterbenka ali pa desno po dobro minuto daljši poti mimo cerkve sv. Marjete.
Če nadaljujemo po levi poti bomo kaj hitro prišli do naslednjega razpotja, kjer se v desno odcepi še ena pot k omenjeni cerkvi. Tudi tu nadaljujemo levo, nato pa nekoliko naprej na neoznačenem razpotju rahlo desno navzgor (leva spodnja pot vodi na Jeterbenk "po grebenu"(seveda pot preide na greben šele nekoliko višje)), kjer se po krajšem vzponu priključimo kolovozu, ki vodi od cerkve sv Marjete.
V nadaljevanju se vzpenjamo po razmeroma širokem kolovozu, kateri nas vodi mimo informativne table arheološkega najdišča na Gradišču. Nekaj minut naprej se z naše poti v desno odcepi pot Roparskih vitezov, mi pa nadaljujemo naravnost po nekoliko bolj strmem kolovozu. Tik preden strmina popusti se nam ponovno priključi pot Roparskih vitezov, markirana pot pa zavije nekoliko bolj v levo ter nas preko grebena Turnice pripelje na zahodna pobočja Jeterbenka. Pot naprej nas vodi čez travnik, s katerega se nam prehodno odpre nekaj razgleda, nato pa se vrne v gozd in nas pripelje do razpotja pri kapelici.
Z omenjenega razpotja, katero se nahaja ob robu gozda nadaljujemo ostro levo na makadamsko cesto, po kateri hitro prispemo do vikenda.
Za vikendom nadaljujemo po strmi planinski poti, ki se vzpne skozi gozd in kateri se le nekaj korakov pod vrhom priključi še pot od Slavkovega doma na Golem Brdu in pot iz Žleb "po grebenu".
Z omenjenega razpotja nadaljujemo levo in v nekaj korakih dosežemo vrha Jeterbenka, s katerega se nam odpre lep razgled.
zemljevid poti - Jeterbenk
Ob poti: Sveta Marjeta pod Jeterbenkom (482m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveta Katarina (Topol) ( 35 min), Rog ( 40 min), Sveti Jakob (1 h 15 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Žlebe - Jeterbenk1
Žlebe - Jeterbenk2
Žlebe - Jeterbenk3
Žlebe - Jeterbenk4
Žlebe - Jeterbenk5
Žlebe - Jeterbenk6
Žlebe - Jeterbenk7
Žlebe - Jeterbenk8
Žlebe - Jeterbenk9
Žlebe - Jeterbenk10
Žlebe - Jeterbenk11
Žlebe - Jeterbenk12
Žlebe - Jeterbenk13
Žlebe - Jeterbenk14
Žlebe - Jeterbenk15
Žlebe - Jeterbenk16
Žlebe - Jeterbenk17
Žlebe - Jeterbenk18
Žlebe - Jeterbenk19
Žlebe - Jeterbenk20
Žlebe - Jeterbenk21
Žlebe - Jeterbenk22
Žlebe - Jeterbenk23
Žlebe - Jeterbenk24
Žlebe - Jeterbenk25
Žlebe - Jeterbenk26
Žlebe - Jeterbenk27
Žlebe - Jeterbenk28
Žlebe - Jeterbenk29
Žlebe - Jeterbenk30
Diskusija o izletu Žlebe - Jeterbenk (čez Turnice)
balon1.9.2013
Ali je v skrinjici na vrhu razen vpisne knjige tudi žig?
balon22.3.2014
Zanima me ali je pot po zledu pfehodna ali ne.

Lep pozdrav,

Balonckinasmeh
grega_p15.1.2021
Hvala za lep opis, a v teh zimskih razmerah je v bistvu samo ena pot (tista, ki je zgažena) in tako ni bilo videti vseh omenjenih spodnjih razpotij.

Zgoraj pred glavnim kucljem vrha, je pot precej poledenela (nizke temperature in sonce). Tako da je bilo zadnjih 5 minut kar izziv.

Z Jeterbenka oz. prevala nižje se je danes videlo skoraj vse, kar nama ta lepa dežela ponuja...
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki