Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Boču (978 m)?
Glasuj

Želimlje - Kurešček

Natisni
Izhodišče: Želimlje (321 m)
Širina/Dolžina: 45,9151°N 14,5744°E
Čas hoje: 1 h 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 505 m
Višinska razlika po poti: 535 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 7.781
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 62
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Iz Ljubljane ali Grosupljega se zapeljemo na Škofljico, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Kočevju. V naselju Pijava Gorica nas oznake za Želimlje usmerijo desno. Ko po nekaj kilometrih prispemo v Želimlje, v nekakšnem trikotnem križišču, sredi katerega se nahaja kapelica, nadaljujemo naravnost v smeri Turjaka. Ko nekaj 100 metrov naprej na desni opazimo star kamnolom, nekaj metrov pred levim ovinkom pa še planinske oznake za Kurešček smo na začetku opisane poti. Ob izhodišču ni primernih parkirnih mest.
b) Najprej se zapeljemo na Turjak, tam pa se usmerimo na cesto, ki vodi mimo gradu. V bližini gradu se cesta prične strmo spuščati in nas nižje pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno (levo Ščurki, Četež pri Turjaku, Prazniki). V nadaljevanju se peljemo ob Želimeljščici, nato pa se dolina razširi in cesta nas pripelje v Želimlje. Skozi Želimlje se peljemo do mesta, kjer opazimo planinske oznake za Kurešček. Ob izhodišču ni primernih parkirnih mest.
c) Najprej se zapeljemo na Ig, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofljici. Ko malo pred koncem Iga glavna cesta zavije levo, pa mi nadaljujemo naravnost na nekoliko ožjo asfaltno cesto, ki nas hitro pripelje v Kremenico. Skozi omenjeno naselje nadaljujemo naravnost ter tudi v nekaj manjših križišč za naseljem nadaljujemo naravnost. Pozneje se priključimo cesti, ki vodi od Pijave Gorice proti Želimljam, mi pa ji sledimo v desno. Ko po nekaj kilometrih prispemo v Želimlje, v nekakšnem trikotnem križišču, sredi katerega se nahaja kapelica, nadaljujemo naravnost v smeri Turjaka. Ko nekaj 100 metrov naprej na desni opazimo star kamnolom, nekaj metrov pred levim ovinkom pa še planinske oznake za Kurešček smo na začetku opisane poti. Ob izhodišču ni primernih parkirnih mest.
Opis poti:
S ceste nas oznake za Kurešček usmerijo na sprva skoraj neopazno stezico, ki se strmo vzpne ob živi meji. Ko po krajšem strmem vzponu stopimo v gozd postane steza razločnejša, nad kamnolomom pa zavije levo ter nas hitro pripelje na kolovoz, katerega dosežemo v bližini razpotja.
Nadaljujemo po vzpenjajočem se kolovozu, ki zavije rahlo v levo, nato pa se prečno vzpenja. Po kolovozu se dokaj strmo vzpenjamo večinoma skozi gozd, le na enem delu se nam odpre nekaj razgleda na okoliško hribovje. Višje se kolovoz prehodno rahlo spusti, mi pa mu sledimo do njegovega konca, od koder se ponovno prehodno odpre nekaj razgleda.
Od konca kolovoza nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki preide na bolj strma pobočja. Nekoliko naprej so nam v pomoč še jeklenice (prehod je nezahteven, tudi v mokrem ni večje nevarnosti, večja previdnost je potrebna le, če je led), ki nas z nekaj presledki spremljajo vse do prihoda na gozdnat greben, kjer se v levo odcepi kratka nemarkirana stezica proti Staremu gradu, v desno pa se nadaljuje markirana pot proti Kureščku.
Na omenjenem razpotju nadaljujemo desno ter pot nadaljujemo ob in pozneje po grebenu, s katerega se nam na nekaj mestih odpre razgled na drugo stran Benšetovega grabna proti cerkvi sv. Marjete na Golem. Nekoliko naprej pot z grebena preide na senožeti bližnje vasi Rogatec nad Želimljami, katero kaj hitro tudi dosežemo.
Pred prvo hišo nadaljujemo desno, nato pa po makadamski cesti hitro dosežemo asfaltno cesto, kateri sledimo desno v smeri Kureščka. Za naseljem se cesta vrne v gozd, nato pa nas vodi še mimo nekaj posameznih hiš sosednjega naselja Visoko. Na dveh manjših križiščih nadaljujemo desno, nato pa malo višje prispemo na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri Kureščka.
Od križišča še nekaj minut hodimo po asfaltni cesti, nato pa z levega ovinka skrenemo naravnost na pešpot, ki se prične vzpenjati skozi gozd. Skozi gozd sledimo markacijam, le te pa nas pripeljejo vse do Planinskega doma na Kureščku.
Dom obidemo po levi strani in že takoj stopimo na asfaltno cesto (če nadaljujemo po desni strani planinskega doma se lahko na vrh povzpnemo čez senožet po nekoliko krajši poti). Cesta nas nato vodi mimo parkirišča, za njim pa se pričnemo lahkotno vzpenjati čet razgledno travnato pobočje. Malo naprej se v levo odcepi pot proti Turjaku, na desnem ovinku pred pokopališčem pa se nam še priključi pod od Pirmana oz. Turjaka.
Nadaljujemo po cesti, z nje pa se takoj rahlo v desno odcepi križev pot. Nadaljujemo lahko po cesti, po kateri v približno 3 minutah nadaljnje hoje prispemo na vrh Kureščka, ali pa po križevem potu. Slednja pot je malo daljša, a ne poteka po cesti.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (maj).
zemljevid poti - Kurešček
Ob poti: Rogatec nad Želimljami (614m), Planinski dom na Kureščku (760m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Želimlje - Kurešček1
Želimlje - Kurešček2
Želimlje - Kurešček3
Želimlje - Kurešček4
Želimlje - Kurešček5
Želimlje - Kurešček6
Želimlje - Kurešček7
Želimlje - Kurešček8
Želimlje - Kurešček9
Želimlje - Kurešček10
Želimlje - Kurešček11
Želimlje - Kurešček12
Želimlje - Kurešček13
Želimlje - Kurešček14
Želimlje - Kurešček15
Želimlje - Kurešček16
Želimlje - Kurešček17
Želimlje - Kurešček18
Želimlje - Kurešček19
Želimlje - Kurešček20
Želimlje - Kurešček21
Želimlje - Kurešček22
Želimlje - Kurešček23
Želimlje - Kurešček24
Želimlje - Kurešček25
Želimlje - Kurešček26
Želimlje - Kurešček27
Želimlje - Kurešček28
Želimlje - Kurešček29
Želimlje - Kurešček30
Želimlje - Kurešček31
Želimlje - Kurešček32
Želimlje - Kurešček33
Želimlje - Kurešček34
Želimlje - Kurešček35
Želimlje - Kurešček36
Želimlje - Kurešček37
Želimlje - Kurešček38
Želimlje - Kurešček39
Želimlje - Kurešček40
Želimlje - Kurešček41
Želimlje - Kurešček42
Želimlje - Kurešček43
Želimlje - Kurešček44
Želimlje - Kurešček45
Želimlje - Kurešček46
Želimlje - Kurešček47
Želimlje - Kurešček48
Želimlje - Kurešček49
Želimlje - Kurešček50
Želimlje - Kurešček51
Želimlje - Kurešček52
Želimlje - Kurešček53
Želimlje - Kurešček54
Želimlje - Kurešček55
Želimlje - Kurešček56
Želimlje - Kurešček57
Želimlje - Kurešček58
Želimlje - Kurešček59
Želimlje - Kurešček60
Želimlje - Kurešček61
Želimlje - Kurešček62
Diskusija o izletu Želimlje - Kurešček
KarmenT5. 03. 2018
Včeraj na Kurešček iz Želimelj. Začela na parkirišču pri cerkvi. Pot zasnežena ves čas. Gaz do Rogatca, potem po kopnem asfaltu, nato ob pašniku v celo - udiralo se je čez kolena in za konec po sankaški progi do cerkvice. Na vrhu megla, nič sonca, vendar pot kljub temu odlična. Pravo zimsko vzdušje. Na poti je tudi odsek z jeklenico, ki da malo gorskega vtisa. Srečala nisva nikogar, le tik pod vrhom več sankačev in nekaj sprehajalcev.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki