Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Boču (978 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Storžič / Zalog - Storžič (čez Psico)

Zalog - Storžič (čez Psico)

Natisni
Izhodišče: Zalog (600 m)
Širina/Dolžina: 46,3281°N 14,363°E
Ime poti: čez Psico
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1532 m
Višinska razlika po poti: 1570 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 22.718
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 59
Število komentarjev: 14
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj zahod in cesti naprej sledimo v smeri Golnika. Že kmalu za vasjo Tenetiše, bomo opazili oznake za vas Goriče, ki nas usmerijo desno na lokalno cesto. Le nekoliko naprej pridemo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri vasi Trstenik in Preddvor. Mi pa tudi tej cesti ne sledimo dolgo, saj bomo že po nekaj metrih opazili tablo z napisom Zalog, ki nas usmeri levo na vzpenjajočo cesto, kateri nato sledimo do omenjene vasi. Sredi vasi, nekoliko pred cerkvijo, bomo opazili cesto, ki z glavne zavije v desno. Usmerimo se na to cesto, ob kateri kmalu opazimo markacije. Tej cesti naprej sledimo še približno 1km, nato pa parkiramo na enem od parkirišč ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali, le ta pa postaja vse slabša in nas višje pripelje do spomenika NOB, kjer le to zapustimo in vzpon nadaljujemo desno po vzpenjajočem kolovozu. Na mestu, kjer kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon zavije v levo, bomo na desni strani opazili stezico, ki se začne strmeje vzpenjati skozi gozd (začetek ni označen).
Pot ob kateri opazimo redke markacije, nas nato mimo manjše kapelice pripelje do slabše označenega razpotja, ob katerem na razgledni vzpetini opazimo prijetno klopco.
Z razgledišča nadaljujemo po poti, ki se vzpne rahlo desno (levo Mala Poljana) in gre že po nekaj korakih v gozd, kjer se začne strmo vzpenjati. Pot kmalu preide na širok poraščen greben, kjer se nato nadaljuje kar nekaj časa.
Razmeroma strma pot, ki se višje obrača nekoliko proti desni, pa nas čez čas pripelje do širokega kolovoza, kjer se priključimo poti iz Povelj.
Nadaljujemo naravnost po vzpenjajočem kolovozu, ki nas mimo »okrepčevalnice« pripelje do mesta, kjer se s kolovoza v levo odcepi markirana peš pot. Vzpon lahko nadaljujemo po omenjeni peš poti, ki se vzpne čez travnata pobočja, ali pa po kolovozu, ki se vzpenja ob robu gozda. Obe poti se višje združita in nas brez težav pripeljeta do koče na Veliki Poljani.
Od koče nadaljujemo po zložni poti, ki se vzpne po planini in nas v 5 minutah pripelje na sedelce med Grebencem in Psico, kjer je tudi označeno razpotje. Nadaljujemo desno v gozd po poti v smeri Storžiča čez Psico (levo Mala Poljana). Pot se prične dokaj strmo vzpenjati nato pa zavije rahlo v desno in strmina nekoliko popusti. Takšna pot nas kmalu pripelje iz gozda in do razpotja poti. Usmerimo se levo na pot čez Psico, desno pa vodi lažja pot na Storžič.
Od križišča pot sprva poteka po travnatem terenu ob ruševju in redkih drevesih, nato pa gre ponovno v gozd in se prične strmo vzpenjati. Na nekaj mestih je pot tudi nekoliko izpostavljena. Sledi vzpon po travnatem pobočju ob redkem ruševju do razglednega grebena. Še nekaj časa se vzpenjamo po vse bolj izpostavljenem grebenu, nato pa pridemo na neizrazit vrh Psica. Z vrha se rahlo spustimo nato pa nadaljujemo po izpostavljenem grebenu. V nadaljevanju se pot po grebenu še kar nekajkrat vzpne in spusti v pomoč pa nam je tudi nekaj varoval. Kasneje se nam z leve priključi še pot skozi žrelo, mi pa še naprej nadaljujemo po poti ob grebenu. V zadnjem delu poti se še nekajkrat strmo vzpnemo, v pomoč nam je tudi nekaj varoval. Malo pod vrhom se nam z desne priključi še najlažja pot na Storžič, ki vodi preko planine Javornik. Sledi le še krajši vzpon po vršnem pobočju Storžiča, katerega vrh dosežemo v nekaj minutah.
Zalog - Velika Poljana 2:00, Velika Poljana - Storžič 2:30.
zemljevid poti - Storžič
Ob poti: Velika Poljana (1410m), Psica (1769m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Zalog - Storžič1
Zalog - Storžič2
Zalog - Storžič3
Zalog - Storžič4
Zalog - Storžič5
Zalog - Storžič6
Zalog - Storžič7
Zalog - Storžič8
Zalog - Storžič9
Zalog - Storžič10
Zalog - Storžič11
Zalog - Storžič12
Zalog - Storžič13
Zalog - Storžič14
Zalog - Storžič15
Zalog - Storžič16
Zalog - Storžič17
Zalog - Storžič18
Zalog - Storžič19
Zalog - Storžič20
Zalog - Storžič21
Zalog - Storžič22
Zalog - Storžič23
Zalog - Storžič24
Zalog - Storžič25
Zalog - Storžič26
Zalog - Storžič27
Zalog - Storžič28
Zalog - Storžič29
Zalog - Storžič30
Zalog - Storžič31
Zalog - Storžič32
Zalog - Storžič33
Zalog - Storžič34
Zalog - Storžič35
Zalog - Storžič36
Zalog - Storžič37
Zalog - Storžič38
Zalog - Storžič39
Zalog - Storžič40
Zalog - Storžič41
Zalog - Storžič42
Zalog - Storžič43
Zalog - Storžič44
Zalog - Storžič45
Zalog - Storžič46
Zalog - Storžič47
Zalog - Storžič48
Zalog - Storžič49
Zalog - Storžič50
Zalog - Storžič51
Zalog - Storžič52
Zalog - Storžič53
Zalog - Storžič54
Zalog - Storžič55
Zalog - Storžič56
Zalog - Storžič57
Zalog - Storžič58
Zalog - Storžič59
Diskusija o izletu Zalog - Storžič (čez Psico)
barjus28. 07. 2009
Štart poti je lahko tudi iz Gozda pof kriško goro in greš najprej proti Tolstemu vrhu in naprej do Male polane. Potem pa slediš oznakam. na poti cveti veliko planik. Lepo ampak kar naporno zaradi stalnega vzpenjanja in spučanja. Nazaj dol pa do planine Javornik kot piše pa potem prečiš nazaj do Velike polane in naprej do Male polane.
velkavrh6. 05. 2011
Med vikendom mislim opraviti to turo. Ali je šel kdo minule dni to pot. Zanima me če je še kaj snega.Hvala!
nata246. 05. 2011
Verjetno ga je na severni strani še kje kaj ostalo. V začetku aprila sem šla po tej poti in je bilo v glavnem kopno, le malo pod vrhom je bilo eno večje snežišče, ki pa se ga ja dalo po skalah izogniti.
atoamac6. 05. 2011
Prvega maja je z vrha zgledalo takole, na južnem delu grebena pa ni bilo videti snega. (šel sem od planine Javornik direkt na vrh)
atoamac6. 05. 2011

Prvega maja je bilo z vrha opaziti še nekaj strmih snežišč in odebeljen rob grebena, na južnem delu grebena pa ni bilo videti snega, pa tudi planincev nisem opazil. (šel sem od planine Javornik direktno na vrh)
JUREE6. 05. 2011
Čez Psico na Storžič sem šel konec aprila,
pot je bila kopna,razen kot je zapisala že Nata24,pod vrhom je bilo snežišče, ki se mu je dalo izogniti po skalah.
barjus8. 05. 2011
Danes bila gor, snega je le za tri stope. Drugače pa brez posebnosti.
velkavrh9. 05. 2011
V soboto nisem ubral te smeri, jo bom pa letos sigurno še opravil. To pot sem šel iz Bašlja na Kališče in nato po grebenski na vrh.
hohohodec15. 05. 2011
Včeraj sem bil na tej poti. Čudovita je, samo ne vem če bi šel, če bi vedel, da je zelo zahtevna... Tako namreč piše na razpotju, kjer lahko gremo po lažji ali pa po zelo zahtevni čez Psico.

Ne bi rad razvnemal sporov: vem, da je pogledov na to, kaj je lahko, zahtevno in zelo zahtevno ravno toliko, kot je okusov in o njih se ne razpravlja. Tudi, če pustimo vnemar, da bi lahko naredili kriterije za težavnost, se vprašam, zakaj je razlika v opisu težavnosti tu, na netu in tam na tabli?

No, še enkrat: lepota poti je odtehtala ves stresnasmeh
VanSims22. 06. 2012
Torej: zahtevna ali zelo zahtevna pot?

Ta prva zajla, ki gre navzdol je kar strma in še krušljiva. Tu bi priporočil samovarovanje. Vse ostale je lahko poplezavanje. Po stiku s potjo iz Žrela postane pot še malenkost težja a vseeno je vse skupaj po moje nekje zahtevna+.

Pot JE izpostavljena in NI za vrtoglave.

Sicer pa zelo lep grebenček primeren za tiste ki imajo radi poplezavanje po grebenih pa nimajo tehničnega znanja ali poguma za kaj težjega. mežikanje
Kriška23. 06. 2012
Ne bom govorila o tej poti, ker je še nisem prehodila, bi pa spomnila, da so oznake "lahka, zahtevna, zelo zahtevna" uradna klasifikacija (lahko si jo preberete na PZS in v nekaterih planinskih vodnikih) in ne nekaj, kar bi si vsak tolmačil po izbiri. Res je, da je na mnogih poteh označevanje sila različno, kar me že ves čas moti - nekaj preberemo v planinskem vodniku, nekaj "na terenu samem", spet nekaj tretjega na forumih (kar se tiče zahtevnosti in kar se tiče predvidenega povprečnega časa hoje). Mogoče bi bilo bolje, ko bi klasifikacijo dopolnili (uradno, ali pa vsaj v opisih na teh straneh) tako, kot jo je mogoče prebrati za poti v kakšni drugi državi - namreč trojni opis: tehnična, časovna, kondicijska zahtevnost, pa še morebitne opombe o izpostavljenosti poti (marsikatera je lahka, vendar vsaj mestoma izpostavljena).

Pa še tole opažanje: V naključnih pogovorih s planinci/gorniki sem tekom let neštetokrat opazila, da ne poznajo uradne klasifikacije poti, mogoče bi jo bilo treba objaviti še kje na vidnem mestu. In še eno ... občasno srečam planince, ki gredo na pot (ali so z nje prispeli) z natiskanim opisom poti, ki so ga našli na hribi.net in pogosto padajo pripombe, kako so bili "zavedeni" z oznako npr. "lahka pot" in potem pripominjajo v smislu "ja, če opise pišejo izvežbani alpinisti, potem je zanje vse lahko ...".
matttt30. 07. 2013
Živjo,

zanima me, če je že kdo hodil po poti, ki je prikazana kot možen odcep pri sliki 28. Ali se pot priključi poti, ki pelje iz Krničarjeve koče in kakšen je čas hoje.

Hvala
LidijaJesih30. 07. 2013
Ta pot (na desno, lažja pot) se priključi markirani po jugozahodni grapi na Storžič (glej opis pod Laško - Storžič) malo nad Karničarjevo kočo , mislim, da je kakšne slabe pol urce rahlega spusta. Na zemlejvidu se sicer lepo vidi.nasmeh
ločanka9. 08. 2015
Danes opravila to pot iz Povelj, in nisem bila razočarana. Je res kar naporna, kar zahtevna, zahteva stalno koncentracijo, res ni za vsakogar, vsekakor ne za vrtoglave. A ko jo imaš za sabo, se počutiš zmagovalca. Je pa bolj samotna do priključka poti čez žrelo, potem ne več.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki