Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj

Volče - Vremščica

Natisni
Izhodišče: Volče (600 m)
Širina/Dolžina: 45,6771°N 14,0957°E
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 427 m
Višinska razlika po poti: 427 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 66.069
 6 osebam je objava všeč
Število slik: 32
Število komentarjev: 20
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Postojna in cesti naprej sledimo proti Pivki in Ilirski Bistrici. Že kmalu za parkom vojaške zgodovine v Pivki, pa se v desno odcepi cesta proti vasem Kal, Neverke, Volče in Divača. Usmerimo se na omenjeno cesto, ki ji naprej sledimo v smeri Divače. Po nekaj km vožnje pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi ožja cesta proti vasi Volče. Tu zavijemo desno in nato parkiramo na primernem prostoru v bližini smernih tabel za Vremščico.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po razmeroma razriti makadamski cesti, ta pa nas hitro pripelje do zgornjega parkirišča. Vzpon nadaljujemo po levi strani vodnega zajetja, po markirani peš poti, ki preide v večinoma borov gozd. Naprej se razmeroma zložno vzpenjamo skozi borov gozdič po poti, s katere se nam občasno odpre nekaj razgleda. Pot naprej preide na glavni in sprva še z gozdom poraščen greben Vremščice, po in ob katerem se nato vzpenjamo kar nekaj časa. Po dobri uri hoje stopimo iz gozda in s poti se nam pričnejo odpirati lep razgledi na Snežnik, Slavnik in Nanos. Višje prečimo kratek pas grmičevja, za katerim opazimo novo cerkvico sv. Urbana. Za cerkvico ponovno stopimo iz gozda na prostrana travnata pobočja Vremščice, po katerih se nato v slabih 10 minutah nadaljnje hoje povzpnemo na Veliko Vremščico, ki je najvišji vrh Vremščice.
zemljevid poti - Vremščica
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Volče - Vremščica1
Volče - Vremščica2
Volče - Vremščica3
Volče - Vremščica4
Volče - Vremščica5
Volče - Vremščica6
Volče - Vremščica7
Volče - Vremščica8
Volče - Vremščica9
Volče - Vremščica10
Volče - Vremščica11
Volče - Vremščica12
Volče - Vremščica13
Volče - Vremščica14
Volče - Vremščica15
Volče - Vremščica16
Volče - Vremščica17
Volče - Vremščica18
Volče - Vremščica19
Volče - Vremščica20
Volče - Vremščica21
Volče - Vremščica22
Volče - Vremščica23
Volče - Vremščica24
Volče - Vremščica25
Volče - Vremščica26
Volče - Vremščica27
Volče - Vremščica28
Volče - Vremščica29
Volče - Vremščica30
Volče - Vremščica31
Volče - Vremščica32
Diskusija o izletu Volče - Vremščica
NEIC00813. 03. 2009
Dne 12.3.2009 prehodil pot v slabi uri. Kdaj bo izgradnja cerkve končana?? zmeden
GITA13. 03. 2009
Ali je na poti in na vrhu še kaj snega? Že kaj cveti?
NEIC00814. 03. 2009
Snega ni niti za vzorec, cvetenja pa prav tako skoraj ni..Bo pa kmalu..velik nasmehvelik nasmeh
Žan18. 05. 2009
Narcise so odcvetele, zlati koren in potonike so v polnem zagonu, cerkvica pa je (skoraj) končana. Naslednjo nedeljo bo slavnostna blagoslovitev.
Lj21. 06. 2009
Zame najlepši pristop na Vremščico. Dodatno prijetno presenečenje pa je cerkvica Sv. Urbana z izredno lepimi kamnoseškimi detajli. Mojster, ki je to naredil, je pravi umetnik!nasmeh
m30. 12. 2009
Pozdravljeni!

V nedeljo je bilo na Vremscici videti morje (takoj iznad borovcev, v smeri iz Volc), vrh pa je bil potem v megli in gor je bilo vse v cvetju (ivje). Malce je tudi pihalo, ampak ne tako kot zna pihat' tu goreek.

Tudi zame je najlepsi dostop iz Volc, ko enkrat prispes do cerkvice, potem je do vrha skoraj ravnina. Tudi ostale poti so lepe in zanimive; malo bolj strma je iz Lezec, malo daljsa iz Senozec. Pa od ovcje farme je tudi lepa.nasmeh

Pa flora; narcise oz. urbanscice v drugi polovici maja, pa v juliju encijan ali kosutnik, pa zlati koren in razni bodoglavci,... ni cudno, da hodijo profesorji s studenti gor.

Mojster, ki skrbi za kamnoseske detajle, je res pravi umetnik, je duhovnik Vid Premrl. On je tudi 'avtor' angelckov na Nanosu.
Lj30. 12. 2009
Pozdravljena "M", omenjaš angelčke na Nanosu v množini - jih je več? Našla sem le enega v zgornjem delu strme poti, pa še ta je žal poškodovan. Če veš še za katero umetnino v naravi od tega umetnika, se priporočam za informacijo. Lp
m1. 01. 2010
Pozdravljeni!

Na Nanosu se je 8.8.2009 na skali ob zadnji zajli 'pridruzil' se en angelcek. Vendar je tudi temu, domnevajo, da 'sodila' ista roka in mu ze po nekaj dneh odbila nos in brado. Vandalizem nima meja!jezen Ce nekoga to moti, pa naj se obrne stran!

Delo gospoda Vida Premrla je vidno tudi na cerkvici Sv. Brica (pod Nanosom). Ce greste, iz smeri Po (skozi Hrusevje), zavijete Pri Treh Hisah za vas Strane in od tam vas vodi lepo markirana pot do Sv. Brica (in se naprej na Nanos). Ali pa iz avtoceste na Razdrtem krenete proti Po oz. proti Pri Treh Hisah.

Pa lp.
Lj1. 01. 2010
Hvala za informacijo, tole pot na Nanos mimo Sv.Brica imam že nekaj časa v planu. Nemogoče pa je razumeti nekoga, ki z enim udarcem uniči lepoto, ki jo je ustvaril umetnik. Saj ni važno ali je duhovnik ali panker, izdelki so pač umetnine in v veselje tistim, ki hočejo videti njihovo lepoto.
AndrejaT11. 04. 2010
Dne 10.4.2010 prehodila pot v uri in 10 min - zmerna hoja. Cerkev dokončana. Prav zares luštna cerkvica. Lp
Lisica23. 04. 2011
Če želi kdo priti z vlakom gre dol na postaji Košana (prva postaja od Pivke proti Sežani) in peš po cesti do tega izhodišča v vasi Volče, po moje je cca 15-20 min hoje. Cesta ni zelo prometna. Lahko se naredi krožna pot naprej na Divačo ali Ležeče. nasmeh
lynx.attentus6. 04. 2013
Danes sem se povzpel v dobri družbi gozdarjev po opisani poti. Imeli smo 2. tradicionalni pohod na Vremščico. Pot je v spodnjem delu nekoliko blatna, a ni sile. Višje po poti so snežni zameti, a se jih da brez problemov prehoditi. Na vrhu mrzel veter in megla. Cerkvica svetega Urbana je vredna ogleda. Splača se darovati kovanec v dar, presenečeni boste nasmeh Se mi pa zdi, da smo pot prehodili v eni uri.
smatjaz16. 04. 2013
Ali mogoče kdo pozna kakšno dobro ponudbo hrane v bližini, glede da na Vremščici ni planinskega doma in kje naj pazim da ne zgrešim poti. Za nasvet se lepo zahvaljujem.jezikmežikanje
stasa_t17. 04. 2013
Gostilna Špelca v Gornji Košani - manjša vašk gostilna s ponudbo domače hrane (največ obiska ima sicer ob vikendih, najbrž pa vas tudi med tednom ne bodo pustili lačnih, ponedeljek zaprto). Sama pot na Vremščico iz te smeri je zgoraj lepo opisana in mislim, da ni bojazni, da bi kje zgrešili smer ... nasmeh
smatjaz17. 04. 2013
stasa_t, najlepša hvala za nasvet, jih bova s sinom res obiskala.
Lisica15. 04. 2014
Kaksna je pot, glede zledoloma... A ze kaj cvetijo narcise? Hvala.
padez16. 04. 2014
Vse markirane planinske poti na Vremščico so normalno prehodne, razen planinske poti Senožeče - Vremščica (do stičišča poti Škocjanske jame - vrh Vremščice), ki je tudi del SPP in je zaradi posledic žledoloma neprehodna. Prehod po prej omenjeni trasi pa je zaradi visečih debel in vej življenjsko nevaren. Neprehodnost te planinske poti je z opozorilnimi tablami in plakati jasno označena na izhodiščih v Senožečah (parkirišče ob glavni cesti - na obeh straneh vaške ulice in tudi v samem središču vasi na električnem drogu v smeri poteka poti. Plakat o neprehodnosti trase je tudi na razcepu trase Škocjanske jame - Senožeče pod vrhom Vremščice. Opozorilo o neprehodnosti te poti je objavljeno na spletnih straneh PZS - KZP in je bilo objavljeno v časopisu "Primorske novice" - veljavnost do preklica.
Za občudovanje cvetočih narcis na tej "Primorski Golici" pa je še približno en mesec prezgodaj...
B.C.16. 04. 2014
Ne vem, kako je z narcisami ob poti, ki na Vremščico vodi iz Volč, ampak na nasprotni strani Vremščice, na travnatih pobočjih okoli Centra Veterinarske fakultete za sonaravno rekultiviranje, so prve narcise že zacvetele pred približno enim tednom. Zaenkrat so cvetoče narcise še redke (sliki cvetočih narcis s Slatne in Domačih gora sta objavljeni na forumu Katera rožca je to?, stran 87).
Lisica16. 04. 2014
Hvala obema. Upam da bo cez vikend cas it gor. nasmeh Ce so ze zacele cvetet narcise potem so ponavadi prej na tej strani z Volč saj je bolj sončna.
bizgo9328. 02. 2021
Pot iz Volč na Vremščico ni zelo strma, se pa precej enakomerno vzpenja celotno pot in se do zadnjih dobrih 100 m od cerkvice do vrha praktično na niti enem delu ne zravna. Vseeno je pot primerna prav za vse, ob lepem vremenu pa so razgledi iz vrha prekrasni, sežejo pa na Snežnik in okoliška hribovja, dolino reke Reke, celotno Košansko dolino, Pivško kotlino, Javornike, Nanos, Čičarijo ter na Julijce ter Kamniške alpe in Tržaški zaliv (še sem kaj spustil nasmeh). Meni osebno je vrh najlepše obiskati pred sončnim zahodom, ko sonce lepo potone v morje. Pod vrhom je tudi krasna cerkvica sv. Urbana. Izredno lep hrib z eno najlepših panoram v okolici.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki