Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krofički (2083 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Stol / Valvasorjev dom pod Stolom - Stol (Žirovniška pot)

Valvasorjev dom pod Stolom - Stol (Žirovniška pot)

Natisni
Izhodišče: Valvasorjev dom pod Stolom (1181 m)
Širina/Dolžina: 46,426°N 14,1468°E
Ime poti: Žirovniška pot
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1055 m
Višinska razlika po poti: 1080 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 380.825
 21 osebam je objava všeč
Število slik: 45
Število komentarjev: 375
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Žirovnico in Moste (iz smeri Jesenic levo). Le nekaj metrov naprej pa v naslednjem križišču zavijemo levo v Moste (desno Žirovnica). Naprej se peljemo mimo spomenika padlim borcem, kjer se cesta prične dvigati v klanec pod železniško progo. Na vrhu klanca zavijemo desno (pri tabli Vila Karin), mi pa se naprej peljemo proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Cesta se nato položi in nas pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu. Usmerimo se na omenjeno cesto (naravnost koča pri izviru Završnice), ki se začne najprej zložno, nato pa vse strmeje vzpenjati po občasno precej razriti cesti (najbolj strmi deli so asfaltirani). Višje nas cesta pripelje do nekoliko večjega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Potoške planine (desno Doslovška planina). Cesta se nato položi in nas nekoliko naprej pripelje na naslednje križišče. Tokrat nadaljujemo rahlo desno v smeri Valvasorjevega doma (rahlo levo Ajdna in Potoška planina) in se po spet bolj strmi cesti peljemo vse do omenjenega doma. Parkiramo na enem od parkirišč ob cesti v bližini planinskega doma, parkiranje pred domom pa je dovoljeno le gostom.
Od Poljane (križišče pred Završniškim jezerom) do Valvasorjevega doma je 5 km.
Opis poti:
Od Valvasorjevega doma se usmerimo desno na peš pot v smeri Stola. Pot gre že kmalu v gozd, kjer se rahlo vzpne in nas pripelje do manjšega razpotja, kjer nadaljujemo desno. Pot nas nato pripelje iz gozda, kjer preči pobočja pod Monštranco. Tej zložni in deloma razgledni poti, ki nekoliko naprej preči kratek pas gozda sledimo do razpotja na Žirovniški planini.
Nadaljujemo levo v smeri »Stol - Žirovniška pot« (rahlo desno Stol Zabreška pot) po poti, ki le nekoliko višje preide v strnjen gozd, kjer se nadaljuje naslednjih 10 minut. Gozd se nato razredči, pot pa preide med grmičevje, skozi katerega se nato vzpenja vse do prihoda v naslednji pas gozda. Ko ponovno stopimo v gozd, bomo prišli do kupa zloženih polen in nad njimi table, ki nas "naproša", da če le moremo, katerega nesemo seboj do Prešernove koče. Nekoliko naprej stopimo iz gozda, ob robu katerega se nato strmeje vzpenjamo. Višje pot zavije nekoliko v levo in preči kratko rahlo izpostavljeno travnato pobočje. Pot se nato za kratek čas rahlo položi in nas pripelje do prijetnega počivališča, s katerega se nam odpre lep razgled na Gorenjsko.
Pot se naprej ponovno strmo vzpenja, tokrat po pobočju, ki je večinoma poraslo z rušjem. Višje se pot obrača rahlo v desno in nas iz rušja pripelje na travnata pobočja, kjer tudi pridemo na manj opazno razpotje. Nadaljujemo rahlo desno (levo Potoški Stol in Vajnež) po še naprej razmeroma strmi poti, ki kmalu preide na greben Malega Stola. Tej vse bolj razgledni poti, ki nas višje vodi mimo spominskega obeležja, sledimo vse do Prešernove koče na Stolu.
Od koče nadaljujemo rahlo desno, kjer se mimo znamenje v nekaj korakih povzpnemo na vrh Malega Stola. Sledi kratek spust in pot nas pripelje na sedelce med obema Stoloma, kjer je tudi označeno razpotje. Nadaljujemo v smeri Stola (desno Celovška koča in Zelenica) po prečni poti, ki nas po 10 minutah nadaljnje hoje pripelje na najvišji vrh Karavank.
Valvasorjev dom - Žirovniška planina 20 minut, Žirovniška planina - Prešernova koča 2:25, Prešernova koča - Stol 15 minut.
zemljevid poti - Stol
Ob poti: Žirovniška planina (1200m), Prešernova koča na Stolu (2174m), Mali Stol (2198m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol1
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol2
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol3
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol4
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol5
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol6
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol7
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol8
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol9
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol10
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol11
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol12
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol13
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol14
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol15
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol16
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol17
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol18
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol19
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol20
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol21
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol22
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol23
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol24
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol25
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol26
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol27
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol28
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol29
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol30
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol31
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol32
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol33
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol34
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol35
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol36
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol37
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol38
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol39
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol40
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol41
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol42
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol43
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol44
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol45
Diskusija o izletu Valvasorjev dom pod Stolom - Stol (Žirovniška pot)
Prikaži starejša sporočila
Daaam22.9.2018
Vassago- pot je lahka.. če je pa strma, še ne pomeni da je težka, ampak kvečjemu da je bolj naporna kot položna mežikanje .. Je bilo na teh straneh že večkrat razloženo da se poti uvršča med zahtevne in zelo zahtevne glede na tehnične težave, ki so na poti, ne pa kako strma je. ....no pa tud 20 kg nobedn ne nosi na hrbtu, če gre na Stol....že 10 kg v normalnih razmerah je pretiravanje..
radagremvhribe22.9.2018
ocene poti so zelo poenostavljene, ni samo lahka, če je dolga in na momente strma ali ves čas strma in dolga, skratka, enostavno ne opiše vsega na poti
zavest22.9.2018
Ocene poti niso nič poenostavljene, temveč je to vezano na tehnično zahtevnost poti, ki ima zgolj tri stopnje (ni pa najbolj posrečen izraz "lahka" pot in se pogosto uporablja v večih pomenih). Več o tem je napisano v ostalih debatah oz. se hitro najde s pomočjo Googla.

Zato pa je potrebno pred izletom pogledati višinsko razliko in/ali dolžino poti, skupaj z uradnim časom, potrebnim za pot.
potpodnoge22.9.2018
Malček v pomoč za hitro spoznavanje težavnosti poti v gorah:

Lahka pot
je pot, pri kateri si pri hoji ni treba pomagati z rokami. Kadar taka pot preči strmo pobočje, je dovolj široka, da omogoča varno hojo tudi manj izurjenim planincem. Od njih zahteva le pazljivost in kondicijo.
Opozorila na poti ni.

Zahtevna pot
vodi prek težjih mest, pri katerih si zaradi varnosti pomagamo z rokami. Morebitne varovalne naprave so namenjene planinčevi varnosti in niso nujno potrebne za premagovanje težjih mest.
V izhodiščih takih poti je na tabli opozorilo ZAHTEVNA POT. Na novih smernih tablah je pred imenom poti vgraviran trikotnik .

Zelo zahtevna pot
je tista pot, pri katerih je uporaba rok pri hoji nujno potrebna. Varovalne naprave omogočajo prehod težjih mest,kjer bi bilo sicer potrebno varovanje s plezalno vrvjo. Na taki poti je pogosto poti potreben cepin, včasih celo dereze in čelado. Primerna je le za dobro izurjene in fizično pripravljene planince. Za ljudi z vrtoglavico taka pot ni primerna. Priporočljivo je, da se nanjo odpravimo s planinskim vodnikom ali s kom, ki pot dobro pozna.
V izhodiščih takih poti je na tabli opozorilo ZELO ZAHTEVNA POT. Na novih smernih tablah je pred imenom poti vgraviran trikotnik s klicajem.

Vassago23.9.2018
Hvala vsem za odgovore, sploh pa #potpodnoge za podrobnosti in pojasnila. Upam, da moj komentar višje ni slabo sprejet...Osebno sem pa vesel novega znanja, s katerim bom lazje ocenil oceno pred vzponom. Lep pozdrav vsem skupaj in varen korak.
Farki8117.12.2018
Mene pa zanima ali je pozimi cesta Valvasorjevega doma prevozna za osebna vozila.
Hvala za odgovore Lp
Majdag18.12.2018

Pozimi se sankajo in je cesta zaprta. Trenutno snega še ni, je pa cesta ponekod poledenela. Ravno te dni so gasilci reševali vozilo, ki ga je zaneslo s ceste.
Farki8121.12.2018
Kje je potem najboljše izhodišče za zimsko turo na stol?
JusAvgustin22.12.2018
Završnica
Farki8123.12.2018
Pa gre od tam kakšna pešpot, ali je treba po cesti do Valvasorjevega doma?
ben23.12.2018
5 minut po cesti, potem pa levo na markirano pešpot!
Farki8126.12.2018
Evo, bil danes gor. Cesta prevozna skoraj do Valvasorjevega doma, par ovinkov pred domom pa je poledenelih. Po Žirovniški gor, po Zabreški dol. Pot je tako "mešano na žaru" na nekaterih mestih ledena, ponekod zbit sneg, ponekod pa je čisto kopna. Za tak teren je dobro v nahrbtnik vreči še "mini dereze". Ko pa pridemo ma teren s snegom pa le veselo ta velke kremplje na noge pa cepin b roke.
mohorko5.1.2019
Bila danes gor in je bilo super, razgledi da dol padeš nasmeh. Pot malo ledena na parih koncih, tako da so obvezne dereze. Se je dalo pripeljati z avtom do Valvasorjevega doma.
michael667.1.2019
A je v grapi od Prižnice proti vrhu kaj snega?
bizmbazm7.1.2019
Snega je na vrhu stola cca 10 cm. Spihan, včeraj sm gor pršu brez derez, dol jih pa priporočam. Na mestih poledenelo. Včeraj na trenutke full pihalo, takoj večji občutek mrazu, čeprav je bilo toplo in lepo vreme. nasmehnasmeh
crnistane25.2.2019
Prosim kakšne so kaj zdaj razmere za na vrh Stola iz Valvasorja.....nasmehnasmehnasmeh
mirank25.2.2019
Kaj ko bi pogledal samo malo v levo pod trenutne razmerezavijanje z očmi
crnistane25.2.2019
nasmehnasmehnasmeh....hvala,ja res je...sem šel res kar preko tega.....velik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh
franjo6619.4.2019
Kakšne so kaj zdaj razmere za na vrh Stola iz Valvasorja
MajaDenis31.7.2019
Ta pot, ki je opisana za hojo....se da še kaj skrajšati? Se da dlje z avtom pripeljat? Gre za to da me skrbi ali bodo naši otroci prišli do vrha. Bi si pa zelela. Hvala, lp
zavest31.7.2019
Lahko se pripelješ minimalno bližje do katere izmed planin (Žirovniška ali Zabreška), ampak to na končni čas izleta vpliva zanemarljivo malo in ne pridobiš dosti.

Upoštevati je seveda treba, da bodo otroci poleg vzpona enako (ali še bolj) utrujeni od spusta, sploh če greste dol po položnejši "zabreški" poti. Been there, done that, in jim je bil dejansko spust napornejši.

Obstajajo alternative z manj hoje in primerljivo lepimi razgledi ob poti (Peca, Obir, nad Sello Neveo...)
zvezdica_zaspanka19.8.2019
Uff, tale pot do Valvazorjevega doma je z avtom kar naporna! Sem se pošteno sekirala za podvozje in amortizerje velik nasmeh Ampak na koncu sta se vztrajnost in potrpežljivost izplačali.
Pot je lepa in ves čas strma, ampak ne pretirano naporna. Dol sem šla po Zabreški, razgledi so zelo fajn in tudi pot prijetna, le zadnji del se malo vleče ...
ljubitelj gora25.12.2019
Po novem je začetek makadamske ceste malo naprej in nato levo.
rLog1.1.2020
Pozdravljeni,
Zanima me ce se da z avtom normalno priti do koce & ce je pot brez vecjih posebnosti glede na letni cas.. hvala
ljubitelj gora1.1.2020
Cesta je kopna do vrha Stola je obvezna zimska oprema.
rLog1.1.2020
Najlepsa hvala za info!
PetraPetra8.9.2020
Pozdravljeni.
Mene pa zanima, kako je trenutno s prevoznostjo makadamske ceste do Valvasorjevega doma. Se da priti do doma z osebnim avtom? Že vnaprej hvala za odgovor.
Loni8.9.2020
Pokliči Roka v Valvasorjev dom, pa ti bo povedal. Sliši na 051 328 648.
Uporabnik hribov17.9.2020
Pozdravljeni,
zanima me, kako je s parkiranjem ob cesti, ki vodi do Valvazorjevega doma? Pred domom berem, da je parkiranje dovoljeno samo gostom doma... Od jezera spodaj, pa mi je malo dolga (če se tem trem uram prišteje še ura in pol poti od jezera do Valvazorjevega doma)..
valerija11217.9.2020
Ni problem ,tudi ob cesti smo vedno dobili prostor. Srečno.
Kamen4026.9.2020
Cesta je dobra. S parkiranjem ob koci, tudi ni problema.
_Maša229.9.2020
Pozdravljeni!

V četrtek imam namen jit na vrh. Kakšne so razmere, zanima me predvsem koliko je snega in ali so potrebne dereze oz celotna zimska oprema? Lp
Spelcarocket30.9.2020
Vceraj sem bila na sosedu od Stola(Vajnež). Če ne bi bilo dveh smučarjev pred menoj,ki sta načela gaz bi se hitro namučila in tudi morda izgubila do vrha. Derez in cepina nisem potrebovala je pa priporocljivo vsaj gamaše. Snega cca 30cm+. Nekje se vdrlo tudi višje do kolena.Srečno.
J.P.24.4.2021 20:22:29
Parkira se lahko pri domu oziroma v bližini. Cesta je popolnoma kopna. Meja snega je trenutno nekoliko višja, nad cca 1300m. Lp
Mark79.5.2021 17:46:21
Zanima me ali je trenutno potrebna zimska oprema za to pot?
Majdag5.9.2021 9:19:43
2.9.... Žirovniška pot je v teh hladnih jutrih že mokra in spolzka. Zabreška pa je bolj odprta in meni prijetna za sestop. Tudi potka je lepša, le malo daljša.nasmeh Stol, vedno lepa in zanimiva gora.nasmeh


https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2021/09/stol-najvisji-v-grebenu-karavank.html
capraibex17.3.2022 18:32:11
Pozdravljeni,mogoče kdo ve ,kako je s prevoznostjo ceste do Valvazorjevega doma?
J.P.17.3.2022 20:19:39
Kolega je bil 12.2. in je takrat avto pustil malo nizje (30-45min hoje) ker ni speljal ovinka. Dodal je tudi, da bi slo z boljsimi gumami. Lp
ljubitelj gora17.3.2022 20:28:32
Zadnjič sem parkiral ene 500m pred Valvazorjem, mogoče se da že prit do doma.
BT8817.3.2022 22:50:46
se da komot z letnim
ljubitelj gora18.3.2022 14:43:00
Zavohal so nov vir dohodkov. Očitno tam ne bomo več dobrodošli. Bomo šli drugamnasmeh.
Majdag18.3.2022 19:14:33
To smo pričakovali že od začetka urejenega parkirišča, nič novega. Nekdo mora kriti stroške vzdrževanja in prav je tako. Včasih ni bilo avtomobilov pa so vseeno planinci hodili v hribe gore. Vračajo se stari cajti, če komu ni prav pač ne gre tja..nasmeh
Jusk18.3.2022 20:01:11
Prav imaš,pa ne bomo več hodili v te koncenasmeh pa je res tak problem s tem parkiriščem? Lani sem bil kar velikokrat tam pa sem vedno dobil prostor za parkirat,nikoli ni bil 100% zaseden..
ljubitelj gora18.3.2022 22:24:43
Odvisno koliko bo stalo parkiranje, nekak bom moral kolo zbasat v avto pa tud če strop dol pade bo se po dolgem času fletno peljat s kolesom.
BT8820.3.2022 10:54:34
Grenjska pačzavijanje z očmi
guest223.8.2022 15:04:59
Dostop z avtom do Valvasorjevega doma je plačljiv. V dolini je po novem zapornica. Plačilo 10€ je možno s kartico, malo nižje na parkirišču tudi z gotovino. Gozdna cesta je (posledično) tudi lepo urejena.
Kafetarca4.8.2022 14:43:02
Na en način kar pozdravljam plačilo uporabe gozdne ceste, ker se je tam znala res grozna gneča narediti in tudi parkiralo se je vsepovprek... Očitno večina ljudi rada parkira čim višje za tisti dve urci hoje. velik nasmeh Spodaj pri jezeru je 50 centov na uro, kar se mi zdi čisto okej cena, pa še lepa pot pelje do doma, tako da res ni panike.
lepenatka9.8.2022 9:26:27
A je možno plačilo direktno s kartico ali z aplikacijo Easypark?
Regina
Peterkv1.9.2022 17:39:28
Zanima me koliko je parkirnih mest,oziroma ali je težko dobit primerni parkirni prostor pri Valvazorijevi koči ? Je možno da se kljub plačilu ne dobi ?
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki