Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Koče na Kriški gori (1471 m), vidi Šmarna gora (669 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Storžič / Spodnja Kokra - Storžič (čez Babo)

Spodnja Kokra - Storžič (čez Babo)

Natisni
Izhodišče: Spodnja Kokra (530 m)
Širina/Dolžina: 46,302°N 14,4754°E
Ime poti: čez Babo
Čas hoje: 5 h 55 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1602 m
Višinska razlika po poti: 1700 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.649
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 122
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega. Le nekaj kilometrov za odcepom za Preddvor pa bomo na desni strani ceste zagledali transformator in ob njem parkirišče, kjer parkiramo. Tu so tudi kažipoti za dom Čemšenik.
Opis poti:
S parkirišča najprej previdno prečimo cesto, nato pa se usmerimo na peš pot v smeri doma Čemšenik. Široka pot se komaj znatno vzpne do domačije Polajnar, kjer stopimo na cesto, kateri sledimo v desno.
Cesta se takoj za hišo strmo vzpne, le ta pa nekoliko višje izgubi asfaltno prevleko. Naprej se cesta položi in zavije nekoliko proti levi, kjer se povsem približa Čemšeniškemu potoku. Še nekoliko naprej prečimo omenjeni potok in takoj za njim pridemo na označeno križišče, kjer nadaljujemo po levi cesti v smeri doma Čemšenik. Cesta se nato ponovno začne strmeje vzpenjati in nas po slabih 30 minutah nadaljnje hoje pripelje do doma Čemšenik.
Od doma Čemšenik nadaljujemo za domom po lepo vidni, a nemarkirani poti, ki gre v gozd in se začne sprva zložno nato pa vse strmeje vzpenjati. Pot nas kmalu pripelje do skromne razgledne točke, kjer ta zavije rahlo v desno in se nato prečno vzpenja. Višje nas pot pripelje na glavni greben (razgled na Gorenjsko ravnino), kjer se še strmeje vzpne in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do bolj ravninskega dela, kjer stoji lesena koča (vikend).
Malo pred kočo pot zavije v desno in nas po nekaj nadaljnjih korakih hoje pripelje do vpisne skrinjice na Babi.
Od vpisne skrinjice nadaljujemo po lepo sledljivi stezici, ki se nadaljuje po občasno razglednem grebenu, s katerega se nam sprva odpre lep pogled proti Cjanovci, Kočni, Grintovcu, Kalškemu grebenu in drugim okoliškim hribom. Pot naprej se sprva nadaljuje po levi strani grebena, nato pa za neizrazitim sedelcem preide na desna (vzhodna) pobočja Potoške gore. Sledi nekajminutni prečni vzpon, nato pa se priključimo markirani poti, ki vodi od Doma Čemšenik.
Nadaljujemo navzgor ter razmeroma hitro prispemo na sedlo med Potoško goro na levi in predvrhom Javorovega vrha na desni.
Na sedlu je označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno (levo Potoška gora, rahlo levo Planinska koča Iskra na Jakobu (po eni od omenjenih poti lahko sestopimo) v smeri Javorjevega vrha. Pot se nadaljuje po gozdnatem grebenu, le neizrazitemu predvrhu se umakne v desno. Sledi rahel vzpon, od koder se nam ponovno odpre nekaj razgleda, nato pa se pot vrne v gozd in se razcepi.
Tu nadaljujemo levo v smeri Srednjega vrha, Kališča in Storžiča (naravnost Javorov vrh 15 minut) po poti, ki nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do prijetnega studenčka. Sledi pol urno prečenje pobočij pod Javorovim vrhom, ki se konča na sedlu med omenjenim vrhom in Cjanovco.
Tu na označenem razpotju nadaljujemo levo v smeri Hudičevega boršta (naravnost Srednji vrh in Cjanovca, ostro desno Javorov vrh) po poti, ki v nadaljevanju preči pobočja proti levi, med tem pa se nekajkrat rahlo vzpne in spet spusti. Po približno 15 minutah hoje od zadnjega razpotja stopimo iz gozda na travnata pobočja Zaplate, preko katerih nadaljujemo prečenje. Tehnično nezahtevna pot nas vodi po občasno bolj strmih pobočjih, kjer je predvsem v mokrem na nekaj mestih nevarna za zdrs. V zadnjem delu preden stopimo v gozd nam je v pomoč tudi jeklenica, pot pa se za njo povsem položi. Ko stopimo v gozd imamo do zavetišča le še kratek sprehod.
Od zavetišča nadaljujem o proti zahodu, kjer hitro prispemo do izvira v Hudičevem borštu, takoj za njim pa na označeno razpotje, kjer nadaljujemo naravnost (levo navzdol Mačenska pot v Mače). Sledi krajše prečenje travnatega pobočja, nato pa pot preide v gozd in nas pripelje na razpotje, kjer se v desno odcepi pot proti Dolgi njivi, Cjanovci, Srednjemu vrhu in Malemu Grintovcu, mi pa nadaljujemo naravnost. Pot naprej še kratek čas preči pobočja proti levi, nato pa nas za prečenjem grape pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo desno proti Kališču (spodnja pot vodi v Mače).
Pot naprej še vedno preči pobočja proti levi. Med prečenjem bomo prišli do manjšega melišča, s katerega se nam odpre prvi pogled proti dolini. Sledi še kratko prečenje in pot nas pripelje v dolino Suhe, kjer se nam z leve priključi še nemarkirana pot iz Mač.
Nadaljujemo v smeri Kališča ter vzpon nadaljujemo po postopoma vse bolj strmi poti. Pot naprej se še nekaj časa vzpenja skozi strnjen gozd, nato pa nas pripelje ob vznožje skalnatih pečin ter le nekoliko višje na greben, kjer le nekaj metrov s poti opazimo manjšo kočo. Tu pot zavije desno in se strmo vzpne čez krajši skalnat skok. Pot se tu položi in se le nekaj metrov naprej priključi običajni poti, ki vodi na Kališče.
Nadaljujemo v smeri Kališča in vzpon nadaljujemo po zmerno strmi poti, po kateri v 5 minutah nadaljnje hoje prispemo do Planinskega doma na Kališču.
Za Domom na Kališču opazimo planinsko smerno tablo s številnimi možnosti nadaljevanja poti. Nadaljujemo po zložni in razgledni grebenski poti v smeri Storžiča, Bašeljskega vrha..., katera se nadaljuje proti severu. Po nekaj minutah lahkotne hoje ob lepih razgledih, ki sežejo vse do Julijskih Alp, prispemo na razpotje, kjer se v levo odcepi pot proti cerkvi sv. Lovrenca nad Bašljem, planini Javornik in Kriški gori, v desno se odcepi pot na Bašeljski vrh in Mali Grintovec, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Storžiča. Sledi nekajminutno prečenje večinoma zahodnih pobočij Bašeljskega vrha, nato pa prispemo na travnati Bašeljski preval, kjer se nam z desne priključi pot z Jezerskega (v opisih izhodišče Jekarica).
Ponovno nadaljujemo naravnost v smeri Storžiča, tokrat po poti, ki se prične strmo vzpenjati skozi pas ruševja. Po približno 30 minutah vzpona od sedla stopimo na greben Storžiča, katerega pa kmalu zapustimo, saj pot preide na južna pobočja gore. Preko precej strmih južnih pobočij se vzpenjamo po strmi poti, ki je na več mestih nevarna za zdrs, še posebej v mokrem. Višje se pot nekoliko položi ter se vrne na greben, po in ob katerem se nato nadaljuje. Vse bolj razgledni poti se malo pod vrhom z leve priključijo še poti od sv. Lovrenca, planine Javornik ter poti čez Psico in skozi Žrelo. Tu nadaljujemo rahlo desno in v nekaj korakih dosežemo enega izmed najbolj obiskanih dvatisočakov v Sloveniji.
Spodnja Kokra - Čemšenik 50 minut, Čemšenik - Baba 45 minut, Baba - Hudičev boršt 1:30, Hudičev boršt - Kališče 1:20, Kališče - Storžič 1:30.
zemljevid poti - Storžič
Ob poti: Dom Čemšenik (835m), Baba (1119m), Zavetišče v Hudičevem borštu (1328m), Dom na Kališču (1534m), Bašeljski preval (1630m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Spodnja Kokra - Storžič1
Spodnja Kokra - Storžič2
Spodnja Kokra - Storžič3
Spodnja Kokra - Storžič4
Spodnja Kokra - Storžič5
Spodnja Kokra - Storžič6
Spodnja Kokra - Storžič7
Spodnja Kokra - Storžič8
Spodnja Kokra - Storžič9
Spodnja Kokra - Storžič10
Spodnja Kokra - Storžič11
Spodnja Kokra - Storžič12
Spodnja Kokra - Storžič13
Spodnja Kokra - Storžič14
Spodnja Kokra - Storžič15
Spodnja Kokra - Storžič16
Spodnja Kokra - Storžič17
Spodnja Kokra - Storžič18
Spodnja Kokra - Storžič19
Spodnja Kokra - Storžič20
Spodnja Kokra - Storžič21
Spodnja Kokra - Storžič22
Spodnja Kokra - Storžič23
Spodnja Kokra - Storžič24
Spodnja Kokra - Storžič25
Spodnja Kokra - Storžič26
Spodnja Kokra - Storžič27
Spodnja Kokra - Storžič28
Spodnja Kokra - Storžič29
Spodnja Kokra - Storžič30
Spodnja Kokra - Storžič31
Spodnja Kokra - Storžič32
Spodnja Kokra - Storžič33
Spodnja Kokra - Storžič34
Spodnja Kokra - Storžič35
Spodnja Kokra - Storžič36
Spodnja Kokra - Storžič37
Spodnja Kokra - Storžič38
Spodnja Kokra - Storžič39
Spodnja Kokra - Storžič40
Spodnja Kokra - Storžič41
Spodnja Kokra - Storžič42
Spodnja Kokra - Storžič43
Spodnja Kokra - Storžič44
Spodnja Kokra - Storžič45
Spodnja Kokra - Storžič46
Spodnja Kokra - Storžič47
Spodnja Kokra - Storžič48
Spodnja Kokra - Storžič49
Spodnja Kokra - Storžič50
Spodnja Kokra - Storžič51
Spodnja Kokra - Storžič52
Spodnja Kokra - Storžič53
Spodnja Kokra - Storžič54
Spodnja Kokra - Storžič55
Spodnja Kokra - Storžič56
Spodnja Kokra - Storžič57
Spodnja Kokra - Storžič58
Spodnja Kokra - Storžič59
Spodnja Kokra - Storžič60
Spodnja Kokra - Storžič61
Spodnja Kokra - Storžič62
Spodnja Kokra - Storžič63
Spodnja Kokra - Storžič64
Spodnja Kokra - Storžič65
Spodnja Kokra - Storžič66
Spodnja Kokra - Storžič67
Spodnja Kokra - Storžič68
Spodnja Kokra - Storžič69
Spodnja Kokra - Storžič70
Spodnja Kokra - Storžič71
Spodnja Kokra - Storžič72
Spodnja Kokra - Storžič73
Spodnja Kokra - Storžič74
Spodnja Kokra - Storžič75
Spodnja Kokra - Storžič76
Spodnja Kokra - Storžič77
Spodnja Kokra - Storžič78
Spodnja Kokra - Storžič79
Spodnja Kokra - Storžič80
Spodnja Kokra - Storžič81
Spodnja Kokra - Storžič82
Spodnja Kokra - Storžič83
Spodnja Kokra - Storžič84
Spodnja Kokra - Storžič85
Spodnja Kokra - Storžič86
Spodnja Kokra - Storžič87
Spodnja Kokra - Storžič88
Spodnja Kokra - Storžič89
Spodnja Kokra - Storžič90
Spodnja Kokra - Storžič91
Spodnja Kokra - Storžič92
Spodnja Kokra - Storžič93
Spodnja Kokra - Storžič94
Spodnja Kokra - Storžič95
Spodnja Kokra - Storžič96
Spodnja Kokra - Storžič97
Spodnja Kokra - Storžič98
Spodnja Kokra - Storžič99
Spodnja Kokra - Storžič100
Spodnja Kokra - Storžič101
Spodnja Kokra - Storžič102
Spodnja Kokra - Storžič103
Spodnja Kokra - Storžič104
Spodnja Kokra - Storžič105
Spodnja Kokra - Storžič106
Spodnja Kokra - Storžič107
Spodnja Kokra - Storžič108
Spodnja Kokra - Storžič109
Spodnja Kokra - Storžič110
Spodnja Kokra - Storžič111
Spodnja Kokra - Storžič112
Spodnja Kokra - Storžič113
Spodnja Kokra - Storžič114
Spodnja Kokra - Storžič115
Spodnja Kokra - Storžič116
Spodnja Kokra - Storžič117
Spodnja Kokra - Storžič118
Spodnja Kokra - Storžič119
Spodnja Kokra - Storžič120
Spodnja Kokra - Storžič121
Spodnja Kokra - Storžič122
Diskusija o izletu Spodnja Kokra - Storžič (čez Babo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki