Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Sotinskem bregu, najvišjemu vrhu Prekmurja?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Lubnik / Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik (grebenska pot)

Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik (grebenska pot)

Natisni
Izhodišče: Škofja Loka (Vincarje) (356 m)
Širina/Dolžina: 46,1698°N 14,2975°E
Ime poti: grebenska pot
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 669 m
Višinska razlika po poti: 669 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, Kod-Kam, Izletniška karta, 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: Kriška
Ogledov: 48.299
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 17
Število komentarjev: 12
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Škofjo Loko in nadaljujemo z vožnjo v smeri proti Selški dolini (oz. Stari Loki), vendar le do začetka Podlubnika - peljemo mimo dvorane Poden in malo za tem v križišču zavijemo levo v naselje Podlubnik ter poiščemo parkirni prostor v bližini vrtca Najdihojca (Podlubnik 1D), ali pa se mimo tega parkirišča zapeljemo malo naprej po prvi ulici desno in ko zagledamo odcep ozke poti v levo, zavijemo nanjo ter se peljemo kakšnih 100 m. Tik preden se pot konča pred mostičkom (le za peš hojo) čez Selško Soro, bomo na svoji levi strani videli majhno parkirišče za kakšnih 5 avtomobilov, kjer parkiramo. Če parkiramo v bližini vrtca, gremo do konca poti ob njem in pridemo do steze, ki nas vodi malce navzdol, nekaj metrov do omenjenega malega parkirišča.
Pred izletom priporočam ogled lokacije na zemljevidu najdi.si ali google maps.
Uradno se markirana pot z Vincarij začne pri Mini hotelu (ki ga s steze ob Sori vidimo na nekoliko oddaljeni vzpetini nad naseljem) in se nato po poti po travniku ob robu gozda spusti do Selške Sore, kjer se združi s potjo opisano zgoraj.
Opis poti:
S parkirišča se napotimo do nekaj metrov oddaljenega mostička preko Selške Sore, ki jo po njem prečkamo in takoj za mostom zavijemo desno na stezico, ki vodi ob rečni strugi. Smo na predelu imenovanem Vincarje. Na svoji levi imamo najprej travnik in nato polje, kmalu pa zagledamo na nasprotnem bregu Sore malo hidroelektrarno, mimo katere gremo. Še naprej hodimo po stezi in kasneje širši poti ob strugi, dokler ne zagledamo na drevesu ob poti na desni strani že precej od lubja "objeto" smerno tablo za Lubnik, ki nas usmeri v breg na levo. Pot, ki se zmerno vzpenja, je na začetku skoraj nevidna (zaradi odpadlega listja), je pa dobro označena (markacije na drevju). Hodimo skozi redek gozd, po kakšnih 15 minutah hoje pot postane bolj vidna in kmalu pridemo do razpotja, kjer pred seboj vidimo dve smerni tabli - desna kaže pot na Lubnik po grebenu, na levi pa piše samo "Lubnik", malo naprej na drevesu ob stezi v tej smeri pa je napis "Gabrovo".
Mi se usmerimo na desno stezo (Lubnik po grebenu), ki se še nekaj časa zmerno vzpenja skozi redek gozd, nato pa postane strma in skalnata in nas po grebenu najprej pripelje na Mali Lubnik, s katerega se nato nekoliko spustimo in se nato ponovno povzpnemo do cilja. V zadnjem delu poti se naša pot združi s potjo, ki pripelje na Lubnik z Gabrovega.
zemljevid poti - Lubnik
Ob poti: Mali Lubnik (894m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik1
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik2
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik3
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik4
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik5
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik6
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik7
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik8
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik9
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik10
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik11
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik12
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik13
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik14
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik15
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik16
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik17
Diskusija o izletu Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik (grebenska pot)
omen21. 05. 2010
biv dones gor...pot je lepo oznacena in shojena...sam ne vem kje ste dubil 2h 15 min (mogoce druzina s 5 letnim otrokom) jst sm rabu 1h 10 min!velik nasmeh
Kriška21. 05. 2010
Lepo, čestitam. Kot si lahko videl na smerni tabli za Lubnik (slika 4), ki jo zagledaš potem, ko že nekaj časa hodiš po navedeni poti, je od tistega smerokaza še 1 h 40 min po grebenski poti do vrha. Tudi po starem pravilu (300 višinskih m = 1 h, + razdalja) navedeno "štima". Seveda pa so vedno in povsod individualna odstopanja lahko velika, zato je bilo na več mestih že večkrat poudarjeno, da so označeni časi (v teh opisih, na smernih tablah, v knjigah) orientacijski; le-ti pa se nekega pravila pač morajo držati.
Branee22. 07. 2010
Zdravo, jest potrebujem iz skofje loke(sem doma v centru do vrha slabo uro, je pa res da grem cist tako, brez vsakrsnih dodatkov). Turo naredim brez pozirka vode in je izjemno lahka grem pa po grebenih
Jože.22. 07. 2010
jst sm rabu 1h 10 min! ; jest potrebujem iz skofje loke do vrha slabo uro ......( Kako je že naslov te rubrike? IZLETI ali tekmovanje )nasmeh
Kokta31. 12. 2011
No, jaz sem štartal pri Loškem gradu in nameraval mimo Starega gradu na Lubnik. A ker na začetnem delu poti markacij in smernih tabel skoraj ni, sem kaj hitro zgrešil pot. K sreči so me prijazni domačini usmerili po drugi poti in sicer do mostička dolini , kjer je ko vstopite v gozd pot markirana v redu. Tako sem se znašel na poti čez greben. Pot je kar poledenela in strma, tako da ne priporočam vrnitev po isti nazaj. Na vrhu je res čudovit razgled in fajn postrežba v koči. Nazaj sem se odločil da pojdem po poti mimo Starega gradu. To je tista pot po kateri sem hotel priti gor. No za vse tiste, ki niste s teh koncev, samo v vednost , Stari grad ni Loški grad, kar je lahko zavajajoče pri vrnitvi. Držite se poti proti Škofje Loki.Naj še pripomnim, da bi mogoč bila zaželjena kakšna smerna tabla več, ko se bližaš Gaberjam. Ja, pa še to....ko na koncu zapustiš gozd in prideš do travnikov ni zopet nobene table. Tukaj ste zopet prepuščeni tavanju. V glavnem spodnji del poti mimo Starega gradu je ne makirana v celoti. Pristojni za markacije v Škofje Loki...dajte to zadevo urediti zavoljo obiskovalcev, ki niso od tu. nasmeh
Darxta30. 12. 2012
2h 15min je kar realen čas za normalnega pohodnika. Skoraj toliko sem sicer potreboval iz centra Loke (še malce daljša pot), a z ženo bi zagotovo potrebovala toliko po opisani poti.
Drgače pa čestitke vsem, ki vam v dobri uri uspe priti na vrh! velik nasmeh

Bi pa opozoril, da je na poti po grebenih od razcepa Lubnik/Gabrovo par podrtih dreves in ogromno vej, zaradi česar je potrebno malce več napora po tej poti zaradi prebijanja čez ovire in skori grmičevje. Če kdo bere - potrebno bo malce očistiti pot nasmeh
darh1. 06. 2013
Po tej poti smo se danes vrnili v Škofjo Loko (za vzpon smo izbrali pot čez Lužo). Markacije so vsekakor bolj pogoste v smeri vzpona kot spusta, a z orientacijo kljub temu nismo imeli težav. Je pa po obilnem deževju hitro moč zdrsniti: tako na skalah in koreninah v zgornjem delu kot na listju in zemlji v spodnjem. Dokler se teren vsaj malo ne posuši ta pot zagotovo ni idelna izbira za spust. Tule pa si lahko preberete še celoten opis poti s slikami.
fonko22. 06. 2015
Danes prehodil tole pot. Tako kot so napisali predhodniki,pot ni primerna za spust. Na vrhu je bilo polno glasnih psov in otrok. Čestitke vsem,ki prehodijo to pot v eni uri in desetih minutah.Lep pozdrav.
robi210727. 12. 2015
Danes smo prehodili to pot. Je dokaj strma, vendar jo je z nekaj pomoči zmogla celo naša petletnica. Pot je solidno markirana in dovolj uhojena, da se ji da brez težav slediti. Za celotno pot od parkirišča pri vrtcu do vrha smo porabili cca 2 uri in pol. Spustili smo se čez Gabrovo, zavili levo proti Staremu gradu, se nato po poti ID 403 spustili do Vincarškega potoka in se vrnili proti izhodišču. Tudi navzdol je pot solidno markirana, mestoma precej strma in predvsem od odcepa za Gabrovem proti Staremu gradu (odsek ID 402) tudi blatna, čeprav že nekaj časa ni bilo dežja. Na tem delu poti je bilo tudi nekaj podrtega drevja, vendar nič posebnega.

Mi je pri vzponu uspelo izgubiti starejši telefon Nokia, črno sive barve, malo obtolčen in z manjkajočim pokrovčkom ob strani (tam, kjer se telefon polni). Sam telefon ni vreden nič, bi mi pa prav prišla sim kartica zaradi tel. številk. Poštenega najditelja prosim, da me obvesti na ZS.
KarmenT25. 02. 2022 15:24:34
Višinska razlika, ki je vpisana na poti, ni prava. Greben oz. grebeni se večkrat vzpnejo in nekoliko spustijo. Sicer pa pot po grebenih pred brstenjem drevja zelo lepa, razgledna, malo samotna, zlahka sledljiva in lepo markirana.
navdušena13. 02. 2023 08:05:34
O, te navedbe časov, rekordi itd. Včeraj prehodila pot od vrtca Najdihojca do koče. Lepo, približno dve uri. Kar prav je napisan čas. Jože, Branee s časom 1 uro ali pa 1 ura in 10 minut - je to zmeren tempo? In ali je priporočljivo, da se gre na pot brez požirka vode? Kriška, prav imaš, časi so orientacijski in prepričana sem, da bi se našel kdo, ki bi pot zmogel morda v 48 minutah. Ampak jaz ne in še veliko drugih tudi ne!
J.P.29. 10. 2023 18:32:29
Lubnik smo vedno dajali na seznam "za čas slabšega vremena" in pomanjkanja časa. Vsekakor se bomo večkrat vrnili saj nas je pot kar navdušila - zelo lepa, strma, neobljudena. Za nazaj smo šli čez Gabrovo, okrog Starega grada do izhodišča pri vrtcu Najdihojca. S tem smo sklenili lep krog, ki ga priporočam predvsem v mokrem in spolzkem. Lp
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki, Doniraj