Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krofički (2083 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Črna prst / Ravne - Črna prst (čez planino za Črno goro)

Ravne - Črna prst (čez planino za Črno goro)

Natisni
Izhodišče: Ravne (735 m)
Širina/Dolžina: 46,2586°N 13,9592°E
Ime poti: čez planino za Črno goro
Čas hoje: 3 h 25 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1109 m
Višinska razlika po poti: 1130 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 23.124
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 66
Število komentarjev: 10
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Iz Bohinjske Bistrice nadaljujemo levo v smeri Tolmina in Soriške planine. Kmalu bomo ob cesti opazili planinske oznake za Črno prst, ki kažejo proti desni, vendar mi nadaljujemo naravnost. Le malo pozneje pa pridemo do križišča, kjer nas smerokaz usmeri rahlo desno proti vasi Ravne. Naprej se peljemo mimo velikega parkirišča ob smučišču Kobla, mi pa asfaltni cesti, ki se prične strmo vzpenjati sledimo do Raven, kjer se cesta položi. Tu se peljemo še naprej vse do mesta, kjer se asfalt konča. Na mestu, kjer se asfalt konča je večje parkirišče ob gostilni Janez, kjer parkiramo na desni strani parkirišča, (parkirišče na levi strani ceste je namenjeno gostom gostilne Janez).
Opis poti:
S parkirišča pri gostilni Janez nadaljujemo v smeri Črne prsti in Orožnove koče, kjer sprva hodimo po makadamski cesti, s katere se nam odpre lep razgled proti Triglavu. Cesta po začetnem vzponu preide v gozd ter zavije nekoliko v levo, kjer hitro prispemo na označeno razpotje.
Z razpotja nadaljujemo levo v smeri Črne prsti, planine za Črno goro in Orožnove koče (naravnost Bohinjska Bistrica in stara pot proti Orožnovi koči). Pot naprej po desni strani obide privat hišo (včasih Planinski dom dr. Janeza Mencingerja), nato pa se malo naprej priključi na kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon. Malo višje, na razpotju nadaljujemo desno, nato pa se pot nadaljuje skozi gozd. Še nekoliko naprej nas pot vodi mimo brunarice in križa, nato pa že prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno Orožnova koča).
V nadaljevanju se kolovoz spremeni v pešpot, le ta pa nas malo višje pripelje do gozdne ceste, kateri pa sledimo v desno. Po cesti hodimo nekaj korakov, nato pa nas oznake za Črno prst usmerijo levo na strmo stezico. Vzpon nadaljujemo po sprva razmeroma strmi poti, katera nas v nadaljevanju vodi mimo umetno narejenih kanalov, kateri so bili namenjeni odvodnavanju vode (kanal je bil zgrajen zaradi preprečevanja vdora vode v Bohinjski predor). Višje se steza prehodno povsem položi, nato pa se zmerno vzpne do planine Za Črno goro.
Ko stopimo na planino, markirana pot zavije v levo, nato pa po kanalu polkrožno obide planino. Na drugi strani planine nadaljujemo levo ter se pričnemo zmerno vzpenjati skozi sprva redek gozd. Po nekaj minutah nadaljnje hoje steza preide v gozd, le ta pa nas pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno v smeri Črne prsti (naravnost Kobla, Soriška planina, Porezen...).
Višje steza naredi nekaj dolgih serpentin, nato pa nas iz vse bolj redkega gozda oz. pasu grmičevja pripelje do melišč pod Rušnim vrhom. Tu se pot prehodno položi, nato pa se na drugi strani melišča prične strmo vzpenjati po travnatem žlebu pod grebenom Home. Na tem delu je v pozni pomladi povečana nevarnost padajočega kamenja. Višje se žleb konča, pot pa preči kratko strmo pobočje, kjer se do zgodnjega poletja še lahko zadrži sneg. Nad strmim delom se priključimo poti od Orožnove koče, le nekaj metrov višje pa stopimo na greben, katerega dosežemo na sedlu Čez Suho.
Tu nadaljujemo desno ter se ob pogledih na Baško grapo, Bohinj in najvišje vrhove Julijskih Alp, v nekaj minutah povzpnemo do Doma na Črni prsti, ki se nahaja le nekaj metrov pod vrhom.
Dom Zorka Jelinčiča obidemo po levi strani in se čez kratko strmo pobočje v nekaj korakih povzpnemo na razgleden vrh.
Ravne - planina za Črno goro 1:40, planina za Črno goro - Čez Suho 1:30, Čez Suho - Črna prst 15 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (avgust).
zemljevid poti - Črna prst
Ob poti: Planina za Črno goro (1340m), Čez suho (1760m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Četrt ( 30 min), Črna prst, Konjski vrh ( 45 min), Poljanski vrh (1 h), Matajurski vrh (1 h 20 min), Rodica (2 h 40 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ravne - Črna prst1
Ravne - Črna prst2
Ravne - Črna prst3
Ravne - Črna prst4
Ravne - Črna prst5
Ravne - Črna prst6
Ravne - Črna prst7
Ravne - Črna prst8
Ravne - Črna prst9
Ravne - Črna prst10
Ravne - Črna prst11
Ravne - Črna prst12
Ravne - Črna prst13
Ravne - Črna prst14
Ravne - Črna prst15
Ravne - Črna prst16
Ravne - Črna prst17
Ravne - Črna prst18
Ravne - Črna prst19
Ravne - Črna prst20
Ravne - Črna prst21
Ravne - Črna prst22
Ravne - Črna prst23
Ravne - Črna prst24
Ravne - Črna prst25
Ravne - Črna prst26
Ravne - Črna prst27
Ravne - Črna prst28
Ravne - Črna prst29
Ravne - Črna prst30
Ravne - Črna prst31
Ravne - Črna prst32
Ravne - Črna prst33
Ravne - Črna prst34
Ravne - Črna prst35
Ravne - Črna prst36
Ravne - Črna prst37
Ravne - Črna prst38
Ravne - Črna prst39
Ravne - Črna prst40
Ravne - Črna prst41
Ravne - Črna prst42
Ravne - Črna prst43
Ravne - Črna prst44
Ravne - Črna prst45
Ravne - Črna prst46
Ravne - Črna prst47
Ravne - Črna prst48
Ravne - Črna prst49
Ravne - Črna prst50
Ravne - Črna prst51
Ravne - Črna prst52
Ravne - Črna prst53
Ravne - Črna prst54
Ravne - Črna prst55
Ravne - Črna prst56
Ravne - Črna prst57
Ravne - Črna prst58
Ravne - Črna prst59
Ravne - Črna prst60
Ravne - Črna prst61
Ravne - Črna prst62
Ravne - Črna prst63
Ravne - Črna prst64
Ravne - Črna prst65
Ravne - Črna prst66
Diskusija o izletu Ravne - Črna prst (čez planino za Črno goro)
Gost16.5.2007
Pred kakšnimi 3 leti sem bila na tem izletu, takrat smo vsi parkirali pri koči, ni bilo nobene prepovedi ali rampe. Ali je mogoče koča zamenjala lastnika in namen in ne služi več kot izhodišče planincem?
Gost16.5.2007
Koča je zaprta in namesto rampe je bila lansko leto čez cesto postavljena samokolnica in par desk.Parkira se ob cesti,se kar najde prostor.Škoda je pa ker koča propada in GB ne upravlja tako ,da bi služila svojemu namenu kot pred leti .
Gost18.5.2007
Tudi sam se opravil lansko leto isto turo in ugotovil, da je koča zaprtas. zato sem se pozanimal i n ugotovil, da je koča prodana in sedaj v rivatni lasti, verjetno sedaj uporabljena za viknd. drugače pa je nova koča pod črno prstjo prijetna.
kr neki16.5.2011
Kakšne so razmere na tej poti?
Hvala zmeden
peter216.5.2011
Razmere 12.5. so lepo opisane tukaj: http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=1060
Včeraj pa je zapadel nov sneg, kar je vidno na spletni kameri iz Bohinjske Bistrice: http://www.hribi.net/spletna_kamera/bohinjska_bistrica/295
Matjaz_6530.7.2012
nekaj fotk s krožne poti na črno prst ... z vzponom preko planine za liscem in sestopom čez planino za črno goro mežikanje
roky balboa21.5.2014
razmere 20.05.2014
do melišča pod Kontnim vrhom brez problema, snega je še veliko, zato obvezno dereze in cepin, pa tudi čelada ni odveč.Do sedla "Čez Suho" moramo prečiti še eno snežišče, ki je zelo strmo, tako da previdno!!! Drugače pa super pot.
tomko11.11.2017
Ob ugodni vremenski napovedi se odpraviva v te konce in ob markacijah kmalu prideva do snega in prvih umetno urejenih kanalov za vodo in za temi tudi do planine za Črno goro. Tukaj prva pavza in natikanje gamaš, potem pa malo na pamet in ,alo po poti ter iskanje markacij. Pa sva le sledila in malo po spominu prilgazila do razpojta za Koblo in Črno prst,...
Od tu naprej pa gaženje do riti in menjava vsakih 10 minut.
ko sva prišla do žleba-grape pod grebenom Home sem mislil da bova tam v 20 minutah pa se je malo zavleklo. Na vrhu malo pavze , pol pa nprej gaženje do grebena ki pelje na Črno prst. Do vrha nisva šla in sva jo ubrala proti Orožnovi koči do koder je bilo še precej gaženja.
Tam pa topli vampi in pivo , ter povratek v dolino. O urah hoje ne bi- mislim pa da so vse oznake bile dvojne(za naju)
Derez nisva rabila, cepin malo, gamaše so bile prenizke, mokra do j..c, že v ponedeljek pa bo baje vse na novo zameteno.

lep dan
Vladimir197319.8.2021 10:37:48
Pozdravljeni. Morda kdo ve, če je na planini za Črno goro ali kje v bližnji okolici kak stalen izvir (pitne) vode? Dobrodošle so tudi kakršnekoli informacije glede stanja poti. hvala
sezana119.8.2021 12:57:21
Na planini za Crno goro je stalen izvir vode, celo majhen potocek tece. Ni ga tezko najti. Nahaja se v blizini nekdanjih pastirskih stanov, sedaj predelanih v vikende.
Prav zaradi tega izvira in potocka je bil v casu gradnje zelezniskega predora pod Koblo zgrajen sistem odvoda vode, da ni pronicala in zalivala predora. Planinska pot iz Bohinjske Bistrice je v redu oznacena in tudi shojena...
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki