Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Sveti Jošt nad Kranjem / Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem (Sodarjeva pot, na klopca)

Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem (Sodarjeva pot, na klopca)

Natisni
Izhodišče: Pševo (530 m)
Širina/Dolžina: 46,2396°N 14,319°E
Ime poti: Sodarjeva pot, na klopca
Čas hoje: 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 315 m
Višinska razlika po poti: 315 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 6.810
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 27
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Medvode, nato pa se po stari ceste zapeljemo v Kranj, kjer pri prvem semaforju zavijemo levo v smeri Stražišča in Šmarjetne gore. Iz krožišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Šmarjetni gori nadaljujemo "naravnost" (drugi izvoz). V nadaljevanju se peljemo po Škofjeloški cesti, nato pa iz nekoliko večjega križišča zavijemo desno v smeri Sv. Jošta nad Kranjem in Čepulj. Ko se Kranj konča se najprej peljemo mimo izhodišča poti prijateljev Sv. Jošta, še nekoliko naprej pa prispemo do izhodišča Sodarjeve poti, kjer parkiramo na parkirišču na levi strani ceste še pred začetkom naselja Pševo.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj zahod, nato pa se po stari ceste proti Ljubljani. Proti koncu Kranja, pri zadnjem semaforju zavijemo desno v smeri Stražišča. Iz krožišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Šmarjetni gori nadaljujemo "naravnost" (drugi izvoz). V nadaljevanju se peljemo po Škofjeloški cesti, nato pa iz nekoliko večjega križišča zavijemo desno v smeri Sv. Jošta nad Kranjem in Čepulj. Ko se Kranj konča se najprej peljemo mimo izhodišča poti prijateljev Sv. Jošta, še nekoliko naprej pa prispemo do izhodišča Sodarjeve poti, kjer parkiramo na parkirišču na levi strani ceste še pred začetkom naselja Pševo.
c) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj vzhod, nato pa sledimo oznakam za Škofjo Loko. Cesto proti Škofji Loki zapustimo na mestu, kjer nas oznake za Stražišče in Šmarjetno goro usmerijo desno. V nadaljevanju se peljemo po Škofjeloški cesti, katero na nekoliko večjem križišču zapustimo in nadaljujemo levo v smeri Sv. Jošta nad Kranjem in Čepulj (ceste oznake so le iz nasprotne smeri). Ko se Kranj konča se najprej peljemo mimo izhodišča poti prijateljev Sv. Jošta, še nekoliko naprej pa prispemo do izhodišča Sodarjeve poti, kjer parkiramo na parkirišču na levi strani ceste še pred začetkom naselja Pševo.
d) Zapeljemo se v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kranju. Ko se naselje Zgornje Bitnje konča, nadaljujemo levo v smeri Stražišča in Šmarjetne gore. V nadaljevanju se peljemo po Škofjeloški cesti, katero na nekoliko večjem križišču zapustimo in nadaljujemo levo v smeri Sv. Jošta nad Kranjem in Čepulj (ceste oznake so le iz nasprotne smeri). Ko se Kranj konča se najprej peljemo mimo izhodišča poti prijateljev Sv. Jošta, še nekoliko naprej pa prispemo do izhodišča Sodarjeve poti, kjer parkiramo na parkirišču na levi strani ceste še pred začetkom naselja Pševo.
Opis poti:
S parkirišča najprej previdno prečimo cesto, nato pa se usmerimo na Sodarjevo pot, ki se sprva vzpenja vzporedno s cesto, za manjšim travnikom pa zavije nekoliko desno in preide v strnjen gozd. Preden stopimo iz gozda na nekoliko večji travnik, se nam z desne priključi še pot prijateljev sv. Jošta, nad travnikom pa se pot vrne v gozd. V gozdu se pot razcepi, mi pa izberemo levo, bolj strmo (naravnost pot mimo kapelice, pot po dolini in Rakovica), katera se po nekaj minutah vzpona ponovno razcepi.
Izberemo desno pot, ob kateri so oznake "na klopca", mi pa se pričnemo strmeje vzpenjati skozi gozd. Pot naprej nas vodi po gozdnatem grebenu, po katerem hitro prispemo do Doma Puščava Jošt, za katerim se nam najprej z desne priključi pot mimo kapelice, nekaj korakov naprej pa še z leve pot po stopnicah.
Nadaljujemo po široki poti, s katere se nam malo pod vrhom odprejo lepi razgledi. Tej poti sledimo vse do bližnjega vrha, kjer se nahajata Dom na Joštu in cerkev sv. Jošta.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (februar).
zemljevid poti - Sveti Jošt nad Kranjem
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveti nadangel Gabrijel (Planica), Špičasti hrib
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem1
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem2
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem3
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem4
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem5
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem6
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem7
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem8
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem9
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem10
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem11
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem12
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem13
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem14
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem15
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem16
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem17
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem18
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem19
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem20
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem21
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem22
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem23
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem24
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem25
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem26
Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem27
Diskusija o izletu Pševo - Sveti Jošt nad Kranjem (Sodarjeva pot, na klopca)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki