Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krimu (1107 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Krekova koča na Ratitovcu / Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu (čez Razor)

Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu (čez Razor)

Natisni
Izhodišče: Prtovč (1011 m)
Širina/Dolžina: 46,2275°N 14,1135°E
Ime poti: čez Razor
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 631 m
Višinska razlika po poti: 631 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1 : 50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 120.908
 12 osebam je objava všeč
Število slik: 25
Število komentarjev: 34
Dostop do izhodišča:
Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom. V Železnikih pridemo do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Kropi. Mi tu nadaljujemo naravnost in glavni cesti sledimo le še kakih 100 m, nato pa nas oznake za Prtovč usmerijo desno na vzpenjajočo cesto, kateri sledimo do velikega parkirišča v bližini cerkve v omenjeni vasi.
Opis poti:
S parkirišča se mimo cerkve in spomenika NOB sprehodimo do začetka vasi, kjer pridemo na dobro označeno križišče. Nadaljujemo rahlo desno v smeri Ratitovca čez Razor (levo Ratitovec čez Poden) po cesti, ki nas mimo hiš pripelje do široke in dobro uhojene poti.
Markirana pot gre takoj v gozd in se začne prečno vzpenjati čez razmeroma strma pobočja. Pot višje preči slabšo gozdno cesto, le nekoliko za tem pa se nam z desne priključi markirana pot od lovske koče. Nadaljujemo v smeri Ratitovca po zložni poti, ki naprej preči strma in v snegu za snežni plaz nevarna pobočja. Naprej pot zavije nekoliko proti levi in se začne strmeje vzpenjati. Strmina kmalu popusti in pot nas pripelje na manjšo ravnico imenovano Razor, kjer je tudi razpotje.
Nadaljujemo naravnost (desno Kosmati vrh, planina Klom in Krekova koča čez Vratca) po široki poti, ki kmalu zavije v levo in se začne strmo vzpenjati. Pot naprej preči kratek pas gozda, nato pa nas pripelje na razgledna travnata pobočja Ratitovca. Tu se pot položi, zavije nekoliko proti desni in nas ob lepih razgledih pripelje do Krekove koče na Ratitovcu.
zemljevid poti - Krekova koča na Ratitovcu
Ob poti: Razor (1450m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Gladki vrh (Ratitovec) ( 5 min), Altemaver (Ratitovec)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu1
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu2
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu3
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu4
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu5
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu6
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu7
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu8
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu9
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu10
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu11
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu12
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu13
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu14
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu15
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu16
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu17
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu18
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu19
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu20
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu21
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu22
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu23
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu24
Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu25
Diskusija o izletu Prtovč - Krekova koča na Ratitovcu (čez Razor)
Gost4. 11. 2006
Precej bolj strma in zahetvna pot, kot čez Povden. jezen Pa še mnogo bolj "zaprta"; brez razgleda.
Kriška5. 11. 2006
Prehodila sem obe (po eni gor, po drugi dol), pot čez Razor je bila zame prav zanimiva, nobena od obeh pa se mi ne zdi zahtevna.
dajnar19. 11. 2006
Za vse tiste, ki teh poti ne poznate, najlepša pot na Ratitovec je iz vasi Zg. Danje. Po sicer začetnem strmem vzponu pridemo na greben, od koder je čudovit razgled, nato po vrhu hodimo vse do koče. Podrobneje jo lahko opišem, če bo zanimanje. LP
Gost9. 11. 2006
A je pot iz vasi Zg. Danje označena? Če ni, lahko na kratko poveš, kako se orientirat? Hvala in lep pozdrav! Ljubica
dajnar110. 11. 2006
Pot je v celoti in lepo markirana. nasmeh LP, dajnar1
Gost4. 12. 2006
Dajnar1 hvala za informacijo o dostopu iz Zg. Danj - realizirano. Tudi zame najlepši dostop na Ratitovec do sedaj. Prelepi kraji pod Ratitovcem a žal prazne vasi. lp, Ljubica
Gost17. 07. 2007
Enkrat sem se že javil s tem priporočilom. S Prtovča zavijte z avtom pred hišami desno mimo lovske koče na Jesenovec (ca 4 km) do rampe. Ta se nahaja na levi strani ceste. Pri rampi pustite avto in se preko nje po obnovljeni cesti peš podate na prečudovito planino Klom. Tam boste lahko od pastirja lepo postreženi. Od tu na Kosmati vrh (dobre pol ure) od tam pa po označenih poteh na Vratca in recimo mimo rudnika železova rude ali kakšni drugi ooznačeni poti na Gladki vrh pod katerim se nahaja Krekova koča. Sestopite lahko po isti poti nazaj do avta ali pa direktno na Prtovč in potem z drugim avtom (če ga imate) na Jesenovec po prvi avto. Srečno pot.
Gost28. 07. 2007
Zanima me če kdo ve koliko časa traja pot iz Rovtarice(na jelovici) do ratitovca?
Gost25. 08. 2007
Vračal sem se čez planino Klon.Prijazno osebje,dobro kislo mleko,veliko lepih koz.Božo
Tadej20. 07. 2009
Opozoriti velja, da sem včeraj na Ratitovcu, kljub številnemu obisku opazil dva gada. Eden od njiju je bil na markirani poti, drugi pa nekaj metrov stran.
Janiel7412. 11. 2011
Danes pa na Ratitovcu prek RAzorja gor prek Podna dolnasmeh Enkratna tura. V koči pa eni najboljših flancatov.
zanesenjak22. 08. 2012
Priporočam isto pot, kot Janiel74. V koči fenomenalno kislo mleko in žganci. Pa osebje je kul.
S50R16. 07. 2013
Pozdrav!
Hotel sem vprašai po najlepši poti na Ratitovec (npr do koče)pa sem nesvete že prebral med dosedanjo "pošto" !
LP Leo
Barentoter29. 12. 2014
Pozdravljeni
za silvestra se odpravljamo na Ratitovec. Ali priporočate cepin? Dereze so pa itak vedno v nahrbniku.
neyo29. 12. 2014
Barentoter
Za Ratitovec ne rabiš cepina. Priporočal pa bi ti da greš po poti čez Razor.Če bi šel na Poden, pa je nekaj metrov kar izpostavljenih, če je sneg zmrznjen in pot zapihana. Pojdi na Razor. Nazaj pa obvezno na Razor. Še posebej če bo zelo veselo. Pot je varna. Dereze pa so priporočljive. Lahko da jih ne boš potreboval, toda imej jih s sabo.Jaz jih vedno imam pozimi s sabo. Tiste majhne.Sam sem z družbo že tri leta povrsti silvestroval na Ratitovcu. Lahko rečem samo da je enkratno. Ko greš nazaj pa je pot vedno zelo gladka......velik nasmeh
neyo29. 12. 2014
Mogoče se tudi vidimo. Nič še ni dokončno kje bom silvestroval. velik nasmeh
Barentoter29. 12. 2014
Hvala za koristne napotke. Mogoče skupaj nazdravimo nasmeh
brencel9. 02. 2015
Pozdrav !
zanimajo me razmere na Ratitovcu,
če je bil kdo ta teden tam
hvala in lp
mornar18. 03. 2017
zanima me kakšna je pot ratitovec.ali je še kaj snega ali celo če je kaj ledeno.hvala za informacijo. lp.
Nordung22. 07. 2018
Če se odločate med potjo čez Razor ali Poden - potem ABSOLUTNO priporočam čez PODEN. Čez Razor je zoprna, neskončna, nerazgledna...
zvezdica_zaspanka10. 09. 2018
Danes bila na Ratitovcu, gor čez Razor in dol čez Poden - pot čez Razor se mi ni zdela ne zahtevna ne zoprna, prej nasprotno ... Čez Povden je sicer gor pod vrhom res lepo razgledna, zadnji/prvi del po gozdni cesti do Prtovča se pa kar dolgočasno vleče. Vseeno prijetna in lepa krožna pot!
Vassago22. 12. 2018
Ena tistih katastrofalno markiranih poti, ko si kar zmišljujejo da so dobre oznake, zato se ne gre zanašati na smiselnost le-teh, ker boste v kakšnem gozdu zatavali, če ste novinec. V Sloveniji nam manjka standardov. Prav jezi me to.
Vassago22. 12. 2018
P.S. govorim seveda za tiste, ki gredo prvič. Tisti ostali bodo pa itak pametni in igrali vsevede, češ "super je označeno". Prihaja video, s katerim potrdim navedbe.
GregorC22. 12. 2018
Komej čakam tale video. Ker če pa ta pot ni označena kot se zagre, potem ni nobenazmeden
zvezdica_zaspanka30. 12. 2018
Jaz nimam pojma o gorah (se pridno učim) in sem šla prvič na Ratitovec, pa nisem imela nobenih dvomov o tem, kje gre pot nasmeh
sAleska26. 02. 2019
Katera pot je za mlade, ne najbolj izkušene bolj varna? Iz komentarjev bi se dalo razbrati, da tista čez Razor? Verjtno so potrbne dereze?
Daaam26. 02. 2019
Če ne bo novega snega, je čisto vseeno kje greš. Ni nikjer zahtevno.Ne pozabi na "ketnce".
orchigu12. 09. 2021 22:12:00
Prehojeno vceraj, krozno iz Prtovca - cez Razor gor in cez Povden dol. Obe poti zelo lepi, urejeni in lepo markirani. Cez Povden je res bolj razgledna, meni je bila super za dol za uzivanje v razgledih. Lustno je skocit zraven se na Gladki vrh (5min od koce), z obeh vrhov pa so v lepem vremenu cudoviti pogledi prakticno na vsa nasa gorovja. Na Prtovcu je sicer dokaj velik in lepo urejen parking, parkinina 2€ za cel dan, placa pa se s smsom ali aplikacijo (tista roza zadeva, ku je zdaj na izhodiscih kar pogosta - easypay al easypark al kaj je). Super hrana na koci, je pa precej obljudena nasmeh si pa po mojem mnenju kar zasluzijo naziv naj koce.
Bine3867. 11. 2021 08:13:52
Parkirišče Prtovč - Plačilo je možno z aplikacijo EasyPark, katera pa v zgodovini, takoj po opravljeni storitvi pokaže, kot da parkiranje ni plačano (znesek 0,00 EUR namesto 2,00 EUR). Vsi kateri smo uporabili to aplikacijo prvič, smo bili v dvomu in smo parkiranje plačali še z SMS, saj je redarstvb zelo ažurno (na avtomobilih je bilo nalepljenih veliko plačilnih nalogov). Naslednji dan, sredi noči, pa se je opravila bančna transakcija. Skratka, večina nas je parkiranje plačala dvakrat. Saj gre gre le za 2 EUR, dobiš pa vtis, da to občina Železniki dela namenoma.
anica.zu7. 11. 2021 14:55:53
Jaz sem šla pred kratkim iz Zg. Danj, pol poti po gozdu(paziti je potrebno takoj na začetku, da ne zgrešiš markirane poti - jaz sem jo in sem hodila po gozdnih cestah, pa nič zato), pol poti pa je potem prečenje krasnih travnatih pobočij z res čudovitimi razgledi. Najprej prideš na Altemaver, potem pa do koče na Ratiovcu. Dobri 2 uri krasne poti. Dol sem šla do kmetije Torka in po skoraj ravni lepi makadamski cesti nazaj do avta. Se splača narediti ta krog.
dprapr7. 11. 2021 17:50:43
Bine, pogledati moraš pod My parkings - Ongoing, pa takoj vidiš, če je parkiranje zabeleženo in v teku.
Tudi, ko sem bil jaz gor letos, so nekatere pričakali listki. Pa samo 2 evra je potrebno plačati za celi dan. zmeden
Na primer pri slapu Kozjak je na ure, pa ni tako urejeno parkirišče.
nina47. 11. 2021 18:47:55
Sama sem imela enak problem kot Bine. Tudi na My parking so se 4 plačana parkiranja pokazala šele čez dan in pol! Zdi se mi, de je glavni problem slab signal (vsaj pri meni).
dprapr7. 11. 2021 18:52:50
Pod Ongoing se mora takoj pokazati, če je pravilno vnešeno.
Pod zgodovino pa kasneje.
Je pa res, da ponekod vzamejo plačilo s kartice na delovni dan in ne takoj.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki