Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Polhograjsko hribovje in Ljubljana / Jeterbenk / Preska - Jeterbenk (čez Turnice)

Preska - Jeterbenk (čez Turnice)

Natisni
Izhodišče: Preska (332 m)
Širina/Dolžina: 46,1297°N 14,411°E
Ime poti: čez Turnice
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 442 m
Višinska razlika po poti: 470 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 2.973
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 55
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Ljubljano, nato pa z vožnjo nadaljujemo po Celovški cesti proti Medvodam. Ko prispemo v Medvode, pri prvem semaforju zavijemo levo preko železniške proge v smeri Golega Brda, Žleb in Preske. Za železniško progo nadaljujemo desno po glavni cesti proti Preski, mi pa se po glavni cesti peljemo do prvega odcepa ceste v levo. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje, nato pa, ko na desni strani zagledamo športno igrišče bližnje osnovne šole, zavijemo levo na Cesto v Žlebeh. Ko se stanovanjske hiše na desni strani ceste končajo, prispemo do urejenega parkirišča, kjer parkiramo.
b) Iz Škofje Loke, Kranja ali Vodic se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubljani. Pri zadnjem semaforju v Medvodah, le to se nahaja kakih 100 m naprej od trgovine Hofer, zavijemo desno preko železniške proge v smeri Golega Brda, Žleb in Preske. Za železniško progo nadaljujemo desno po glavni cesti proti Preski, mi pa se po glavni cesti peljemo do prvega odcepa ceste v levo. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje, nato pa, ko na desni strani zagledamo športno igrišče bližnje osnovne šole, zavijemo levo na Cesto v Žlebeh. Ko se stanovanjske hiše na desni strani ceste končajo, prispemo do urejenega parkirišča, kjer parkiramo.
Opis poti:
Na koncu parkirišča se nahaja označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Jeterbenka in Katarine (levo Slavkov dom na Golem Brdu). Pot nas sprva vodi po makadamski cesti, katera se za manjšo hiško spremeni v kolovoz, mi pa z njega nadaljujemo levo v gozd, kjer najprej prečimo potoček. V nadaljevanju se zložno vzpenjamo po občasno zaraščeni poti, katera nas vodi mimo več manjših razpotij, kjer sledimo markacijam. Po nekaj minutah zložnega vzpona pot zavije rahlo v levo ter se postopoma spusti do gozdne ceste, katero pa le prečimo. Sledi še nekaj malega spusta, nato pa dosežemo asfaltno cesto in ji sledimo v desno, a po njej hodimo le kratek čas, saj nas rdeče planinske table usmerijo levo k bližnji stiskalnici sadja.
Stiskalnico sadja pr Andrej obidemo po levi strani, nato pa za njo nadaljujemo preko mostička v gozd. V gozdu najprej nadaljujemo desno in se v nekaj minutah vzpnemo do kolovoza, po katerem stopimo iz gozda. Pot naprej nas vodi po omenjenem kolovozu, le ta pa sprva mimo hiše, nato pa ob lepih pogledih na Polhograjsko hribovje. Po krajšem spustu dosežemo asfaltno cesto, katero pa le prečimo, saj pot nadaljujemo po makadamski cesti. Cesta se kmalu razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po levi spodnji (lahko tudi desno, saj obe poti vodita do cerkve sv. Marjete), po kateri hitro prispemo do levega ovinka, ob katerem se nahaja označeno parkirišče Žlebe.
S parkirišča nadaljujemo po kolovozu v smeri Katarine, Jeterbenka in sv. Marjete (levo Petelinc), kateri se nadaljuje po levi strani potočka. Po nekaj 10 korakih zapustimo omenjeni kolovoz in nadaljujemo desno v gozd, kjer se najprej spustimo do potočka in ga tudi prečimo. Na drugi strani se kratek čas še zložno vzpenjamo, nato pa pot zavije desno in se strmeje vzpne. Nekoliko višje prispemo na označeno razpotje, kjer imamo za nadaljevanje dve možnosti.
Nadaljujemo lahko levo v smeri Jeterbenka ali pa desno po dobro minuto daljši poti mimo cerkve sv. Marjete.
Če nadaljujemo po levi poti bomo kaj hitro prišli do naslednjega razpotja, kjer se v desno odcepi še ena pot k omenjeni cerkvi. Tudi tu nadaljujemo levo, nato pa nekoliko naprej na neoznačenem razpotju rahlo desno navzgor (leva spodnja pot vodi na Jeterbenk "po grebenu"(seveda pot preide na greben šele nekoliko višje)), kjer se po krajšem vzponu priključimo kolovozu, ki vodi od cerkve sv Marjete.
V nadaljevanju se vzpenjamo po razmeroma širokem kolovozu, kateri nas vodi mimo informativne table arheološkega najdišča na Gradišču. Nekaj minut naprej se z naše poti v desno odcepi pot Roparskih vitezov, mi pa nadaljujemo naravnost po nekoliko bolj strmem kolovozu. Tik preden strmina popusti se nam ponovno priključi pot Roparskih vitezov, markirana pot pa zavije nekoliko bolj v levo ter nas preko grebena Turnice pripelje na zahodna pobočja Jeterbenka. Pot naprej nas vodi čez travnik, s katerega se nam prehodno odpre nekaj razgleda, nato pa se vrne v gozd in nas pripelje do razpotja pri kapelici.
Z omenjenega razpotja, katero se nahaja ob robu gozda nadaljujemo ostro levo na makadamsko cesto, po kateri hitro prispemo do vikenda.
Za vikendom nadaljujemo po strmi planinski poti, ki se vzpne skozi gozd in kateri se le nekaj korakov pod vrhom priključi še pot od Slavkovega doma na Golem Brdu in pot iz Žleb "po grebenu".
Z omenjenega razpotja nadaljujemo levo in v nekaj korakih dosežemo vrha Jeterbenka, s katerega se nam odpre lep razgled.
zemljevid poti - Jeterbenk
Ob poti: Sveta Marjeta pod Jeterbenkom (482m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveta Katarina (Topol) ( 20 min), Rog ( 30 min), Sveti Jakob (1 h)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Preska - Jeterbenk1
Preska - Jeterbenk2
Preska - Jeterbenk3
Preska - Jeterbenk4
Preska - Jeterbenk5
Preska - Jeterbenk6
Preska - Jeterbenk7
Preska - Jeterbenk8
Preska - Jeterbenk9
Preska - Jeterbenk10
Preska - Jeterbenk11
Preska - Jeterbenk12
Preska - Jeterbenk13
Preska - Jeterbenk14
Preska - Jeterbenk15
Preska - Jeterbenk16
Preska - Jeterbenk17
Preska - Jeterbenk18
Preska - Jeterbenk19
Preska - Jeterbenk20
Preska - Jeterbenk21
Preska - Jeterbenk22
Preska - Jeterbenk23
Preska - Jeterbenk24
Preska - Jeterbenk25
Preska - Jeterbenk26
Preska - Jeterbenk27
Preska - Jeterbenk28
Preska - Jeterbenk29
Preska - Jeterbenk30
Preska - Jeterbenk31
Preska - Jeterbenk32
Preska - Jeterbenk33
Preska - Jeterbenk34
Preska - Jeterbenk35
Preska - Jeterbenk36
Preska - Jeterbenk37
Preska - Jeterbenk38
Preska - Jeterbenk39
Preska - Jeterbenk40
Preska - Jeterbenk41
Preska - Jeterbenk42
Preska - Jeterbenk43
Preska - Jeterbenk44
Preska - Jeterbenk45
Preska - Jeterbenk46
Preska - Jeterbenk47
Preska - Jeterbenk48
Preska - Jeterbenk49
Preska - Jeterbenk50
Preska - Jeterbenk51
Preska - Jeterbenk52
Preska - Jeterbenk53
Preska - Jeterbenk54
Preska - Jeterbenk55
Diskusija o izletu Preska - Jeterbenk (čez Turnice)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki