Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Ojstre peči (516 m), vidi reka Sava?
Glasuj

Praprotno - Lubnik

Natisni
Izhodišče: Praprotno (390 m)
Širina/Dolžina: 46,1955°N 14,2647°E
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 635 m
Višinska razlika po poti: 650 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 17.694
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 56
Število komentarjev: 10
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom. Ko cesta Škofja Loka - Železniki, prvič preko mostu preči reko Selško Soro, pa postanemo pozorni, saj takoj za mostom parkiramo na desni strani ceste.
b) Iz Tolmina ali Mosta na Soči, se zapeljemo v Podbrdo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom in Škofji Loki. Le kakih 100 m za krajem Praprotno, tik preden prečimo reko Selško Soro, pa bomo na levi strani ceste opazili večje makadamsko parkirišče, kjer parkiramo.
Opis poti:
Z izhodišča nekaj 10 m hodimo ob glavni cesti proti Železnikom, nato pa nas oznake za Praprotno in Lubnik usmerijo levo na ožjo lokalno cesto, po kateri hitro prispemo v vas Praprotno. Skozi vas sledimo redkim markacijam, nas pa pot, ki ves čas poteka po cesti, vodi čez sprva še razgledna pobočja, s katerih se nam odpira lep pogled na Lubnik in Planico. Asfaltna cesta se kratek čas nadaljuje skozi gozd, nato pa se vzpne čez travnato senožet, preko katere se nam odpirajo vedno lepši razgledi. Pot naprej nas vodi skozi spodnji del vasi Sveti Tomaž, kjer v križišču nadaljujemo levo ter se nato še naprej vzpenjamo po vse bolj razgledni cesti. Ob pogledu na Storžič, Kočni, Grintovec in druge vrhove v Kamniških in Savinjskih Alpah, pa se nato sprehodimo še do zgornjega dela vasi, kjer stopimo na razgledno sleme.
Ko dosežemo sleme, nadaljujemo levo (desno 3 minute, cerkev sv. Tomaža) ter se ob pogledu na velik del Škofjeloškega hribovja, sprehodimo do roba gozda, kjer je označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost v smeri Lubnika (desno Gabrška Gora, Poljane...) ter vzpon nadaljujemo po kolovozu, s katerega se že kmalu v levo odcepi markirana pešpot. Višje se pešpot vrne na kolovoz, nato pa ga za nekaj časa ponovno zapusti. Višje, za tem, ko smo ponovno stopili na kolovoz, pa se priključimo makadamski cesti, po kateri se sprehodimo do domačije Zalubnikar.
Nad domačijo se cesta strmeje vzpne ter nas pripelje na preval, kjer je tudi označeno razpotje. Nadaljujemo levo v smeri Lubnika, po poti, ki nas hitro pripelje do makadamske ceste, po kateri nadaljujemo zložen vzpon v nam že znani smeri. Makadamska cesta gre nato v gozd, kjer preči pobočja proti desni. Nekoliko višje se nam z desne priključi še markirana pot z Breznice pod Lubnikom, mi pa nadaljujemo rahlo levo po vse slabši, deloma že kolovozni cesti. Vzpon nadaljujemo po vedno slabšem in postopoma tudi vse bolj strmem kolovozu, mi pa tudi tega zapustimo in vzpon nadaljujemo po markirani planinski poti (zaradi številnih kolovoz je na nekaj mestih orientacija nekoliko težja). Višje se nam z desne priključi še nekaj planinskih poti, mi pa na nekaj mestih bolj strmi poti, sledimo vse do vrha Lubnika, vrha s katerega se nam odpre lep razgled.
zemljevid poti - Lubnik
Ob poti: Tomaž nad Praprotnim (626m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Praprotno - Lubnik1
Praprotno - Lubnik2
Praprotno - Lubnik3
Praprotno - Lubnik4
Praprotno - Lubnik5
Praprotno - Lubnik6
Praprotno - Lubnik7
Praprotno - Lubnik8
Praprotno - Lubnik9
Praprotno - Lubnik10
Praprotno - Lubnik11
Praprotno - Lubnik12
Praprotno - Lubnik13
Praprotno - Lubnik14
Praprotno - Lubnik15
Praprotno - Lubnik16
Praprotno - Lubnik17
Praprotno - Lubnik18
Praprotno - Lubnik19
Praprotno - Lubnik20
Praprotno - Lubnik21
Praprotno - Lubnik22
Praprotno - Lubnik23
Praprotno - Lubnik24
Praprotno - Lubnik25
Praprotno - Lubnik26
Praprotno - Lubnik27
Praprotno - Lubnik28
Praprotno - Lubnik29
Praprotno - Lubnik30
Praprotno - Lubnik31
Praprotno - Lubnik32
Praprotno - Lubnik33
Praprotno - Lubnik34
Praprotno - Lubnik35
Praprotno - Lubnik36
Praprotno - Lubnik37
Praprotno - Lubnik38
Praprotno - Lubnik39
Praprotno - Lubnik40
Praprotno - Lubnik41
Praprotno - Lubnik42
Praprotno - Lubnik43
Praprotno - Lubnik44
Praprotno - Lubnik45
Praprotno - Lubnik46
Praprotno - Lubnik47
Praprotno - Lubnik48
Praprotno - Lubnik49
Praprotno - Lubnik50
Praprotno - Lubnik51
Praprotno - Lubnik52
Praprotno - Lubnik53
Praprotno - Lubnik54
Praprotno - Lubnik55
Praprotno - Lubnik56
Diskusija o izletu Praprotno - Lubnik
GregorC9. 12. 2011
Lepa pot na Lubnik, ki jo prehodim velikokrat. Samo štartam na Sv. Tomažu (pred gozdom, kjer je označeno razpotje), da se izgnem hoji po asfaltni cesti, ki jo je kar precej.
bats9. 12. 2011
po slikah sodeč res lepo, sicer sem jo en del prehodil ponoči na pohodu Pasja ravan-Dražgoše, kot je videti je pa tudi zanimiva za kombinacijo s kolesom do sedla.Bolj ulaufana mi je sicer kolo do Naceta iz Šk.Loke in potem še skok na vrh.
Nazaj pa itak "bonaca".
GregorC9. 12. 2011
bats z kolesom se da tudi naprej od sedla. Lahko ga neseš čez prvo strmino do kolovoza (max 5-10 min oz. par sto metrov), od koder je vožnja do Naceta izjemno lepa in popolnoma nezahtevna. Lahko pa greš na sedlu desno in kasneje zaviješ na slabše viden kolovoz in je pot (skoraj) ves čas vozna. Sam ponavadi kolo kar prenesem.
Je pa res zanimiva pot tod z kolesom v katerikoli smeri. Tako spustvelik nasmeh (tu sem doživel do sedaj svoj najhujši padec s kolesomeek) kot vzponeek.
bats9. 12. 2011
@GregorC TNX za info, res še nisem vozil tam naprej čez sedlo, bom enkrat res poskusil narediti krog, je pa fina turca brcanja pedal tudi naprej na Stari vrh in do Blegoša po vojaški poti.
Jah jah spusti kolikor so finivelik nasmeh so tudi nevarnieek, sploh od Naceta dol je kar prometna cesta.No tole vse bo za drugo leto, bo treba kolo za smučke zamenjat, samo še sneg.
GregorC10. 12. 2011
Krog Železniki - Praprotno - Sv. Tomaž - Nace - Stari vrh (Zapreval) - Rovte, od tu pa ali proti Blegošu ali preko Golico nazaj v dolino naredim sigurno vsaj enkrat na leto. In je super krog pa še nabrcaš se kar precej. Priporočam. LP
GregorC11. 12. 2011
MajaO tole je pa zelo zanimiva in dobrodošla informacijanasmeh Bom šel preverit. Letos verjetno najprej peš, drugo leto pa z kolesom.velik nasmeh LP
Strucko25. 12. 2011
Zanima me je možno do Sv. Tomaža nad Praprotnim pripeljati z avtom, oz. če je tam parkirišče. Koliko časa še potem hodiš do vrha.
GregorC25. 12. 2011
Strucko seveda se da! Iz vasi se pelješ še nekaj sto metrov do sedla, kjer avto pustiš ob poti (kako je ob večjih količinah snega ne vem). Od tu do vrha je približno 1 do 1.5 ure hoje.
krempač21. 02. 2018
Lep dober dan vsem !
Prosim za informacijo, ali je cesta do Praprotna prevozna za avtobus in pot od tega izhodišča na Lubnik prehodna ? V soboto vodim en avtobus pohodnikov.

Hvala za odgovor, lep pozdrav in srečno !
Gost21. 02. 2018
Krempač Pozdravljen,
cesta do Praprotnega je normalno prevozna, seveda tudi za avtobuse. Pot iz Praprotnega do Lubnika je dnevno uhojena in tudi prehodna. Priporočljive so derezice, saj je pot rahlo pomrznjena. (info. so pridobljene v sami koči) Kaj bo pa vreme prineslo v prihodnjih dneh, je pa spet drugo vprašanje. Prilagam vam tel. številko doma na Lubniku in svetujem, da v petek dan pred vodeno turo pokličete v kočo in tako dobite sveže informacije.
Tel. št. koče na Lubniku 031/655-556, elektronska pošta: lubnik@pd-skofjaloka.com.
Varno pot in lep pozdrav.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki