Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Koče na Doliču (2151 m), vidi Triglav (2864 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Tolsti vrh / Povlje - Tolsti vrh

Povlje - Tolsti vrh

Natisni
Izhodišče: Povlje (710 m)
Širina/Dolžina: 46,3296°N 14,3768°E
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1005 m
Višinska razlika po poti: 1010 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 6.031
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 44
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Brnik, ko pa dosežemo cesto Mengeš - Kranj, pa nadaljujemo levo proti Kranju. Po glavni cesti proti Kranju se peljemo do prvega krožišča, od koder nadaljujemo na prvi izvoz desno v smeri Šenčurja. Skozi Šenčur nadaljujemo po glavni cesti, nato pa, ko dosežemo cesto Kranj - Zgornje Jezersko, nadaljujemo desno v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Nekoliko za naseljem Bašelj se cesta spusti do potoka Milka ter ga preko mostu tudi preči. Tu se v desno najprej odcepi cesta v vas Babni, Vrt, dobrih 100 m naprej še v vas Povlje. Nadaljujemo po vzpenjajoči cesti proti Povljam, parkiramo pa na manjšem parkirišču nad vasjo. Ob izhodišču se nahaja manjše križišče, več planinskih smernih tabel in večja informativna tabla sprehajalno-učne poti Trstenik "pot pod Storžičem".
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj zahod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Golniku. Ko prispemo v Tenetiše zapustimo glavno cesto proti Golniku in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Trstenika. Približno 1km za naseljem Trstenik prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri vasi Povlje. Nadaljujemo po vzpenjajoči cesti proti Povljam, parkiramo pa na manjšem parkirišču nad vasjo. Ob izhodišču se nahaja manjše križišče, več planinskih smernih tabel in večja informativna tabla sprehajalno-učne poti Trstenik "pot pod Storžičem".
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na levo cesto v smeri Velike in Male Poljane (pot med obema cestama vodi na planino Javornik, tudi Dolenčeva pot na Veliko Poljano). Cesta kmalu zavije levo, kjer nas vodi mimo vodohrana in kamnoloma. Nekoliko naprej se cesta spremeni v kolovoz, le ta pa se prehodno strmeje vzpne. Malo za tem, ko se kolovoz položi in zavije desno v gozd, pa se z njega še nekoliko bolj v desno odcepi markirana pešpot, po kateri nadaljujemo vzpon. Kratek čas nadaljujemo vzpon ob hudourniku, nato pa pot zavije levo ter se prečno vzpne, v zadnjem delu čez nekoliko podrto grapo. Na vrhu grape stopimo na nekakšen greben med dvema potokoma, kjer se nam z leve priključi pot iz vasi Goriče in Zalog. Sledi še kratek vzpon po razglednem grebenu, nato pa prispemo na označeno razpotje, od koder nadaljujemo po spodnji levi poti v smeri Male Poljane (desno Velika Poljana).
Nadaljujemo po poti, ki nas po nekaj nadaljnjih korakih hoje pripelje v z gozdom poraščeno dolino. Vse slabše vidna stezica, se naprej vzpenja po omenjeni dolini, ki postaja vse ožja in se postopoma spremeni v graben. Naprej se vzpenjamo po komaj vidni stezici, ki se vzpenja med dvema strmima pobočjema. Pot, ki je v glavnem prekrita z listjem in je na določenih delih izpostavljena padajočemu kamenju, pa nas višje pripelje na sprva precej razrit kolovoz, po katerem v nekaj minutah izstopimo iz gozda na spodnji del Male Poljane. Kolovoz po katerem nadaljujemo vzpon, pa nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do lovske koče na Mali Poljani.
Z Male Poljane, od koder se nam priključita poti z Velike Poljane in Doma pod Storžičem, nadaljujemo levo v smeri Tolstega vrha, po poti, ki se prečno vzpne na zahodni rob planine. Višje gre pot v gozd, kjer se z izjemo nekaj manjših jas nadaljuje do prihoda na greben, kjer se nam priključi pot iz Gozda.
Nadaljujemo desno po vzpenjajoči poti, ki nas skozi redek, po večini smrekov gozd, pripelje na vršno neporaščeno pobočje Tolstega vrha. Tej vse bolj razgledni poti, ki se razmeroma strmo vzpenja po južnem grebenu, sledimo vse do vrha te razgledne gore.
Povlje - Mala Poljana 1:45, Mala Poljana - Tolsti vrh 1:00.
zemljevid poti - Tolsti vrh
Ob poti: Mala Poljana (1325m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Povlje - Tolsti vrh1
Povlje - Tolsti vrh2
Povlje - Tolsti vrh3
Povlje - Tolsti vrh4
Povlje - Tolsti vrh5
Povlje - Tolsti vrh6
Povlje - Tolsti vrh7
Povlje - Tolsti vrh8
Povlje - Tolsti vrh9
Povlje - Tolsti vrh10
Povlje - Tolsti vrh11
Povlje - Tolsti vrh12
Povlje - Tolsti vrh13
Povlje - Tolsti vrh14
Povlje - Tolsti vrh15
Povlje - Tolsti vrh16
Povlje - Tolsti vrh17
Povlje - Tolsti vrh18
Povlje - Tolsti vrh19
Povlje - Tolsti vrh20
Povlje - Tolsti vrh21
Povlje - Tolsti vrh22
Povlje - Tolsti vrh23
Povlje - Tolsti vrh24
Povlje - Tolsti vrh25
Povlje - Tolsti vrh26
Povlje - Tolsti vrh27
Povlje - Tolsti vrh28
Povlje - Tolsti vrh29
Povlje - Tolsti vrh30
Povlje - Tolsti vrh31
Povlje - Tolsti vrh32
Povlje - Tolsti vrh33
Povlje - Tolsti vrh34
Povlje - Tolsti vrh35
Povlje - Tolsti vrh36
Povlje - Tolsti vrh37
Povlje - Tolsti vrh38
Povlje - Tolsti vrh39
Povlje - Tolsti vrh40
Povlje - Tolsti vrh41
Povlje - Tolsti vrh42
Povlje - Tolsti vrh43
Povlje - Tolsti vrh44
Diskusija o izletu Povlje - Tolsti vrh
tango30.12.2018
S Povelj na Malo Poljano, nadaljevanje na Tolsti vrh in povratek preko Velike Poljane nazaj na izhodišče. Razmere prima, samo od priključka poti iz Gozda pa do vrha je, sem pa tja, ledeno in je zato previdnost, predvsem pri sestopu, nujna, sicer lahko kaj hitro pristanemo na riti.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki