Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Bele peči (1583 m), vidi Rjavina (2532 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Storžič / Povlje - Storžič (po jugozahodnem žlebu)

Povlje - Storžič (po jugozahodnem žlebu)

Natisni
Izhodišče: Povlje (710 m)
Širina/Dolžina: 46,3296°N 14,3768°E
Ime poti: po jugozahodnem žlebu
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1422 m
Višinska razlika po poti: 1422 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 91.384
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 66
Število komentarjev: 40
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Brnik, ko pa dosežemo cesto Mengeš - Kranj, pa nadaljujemo levo proti Kranju. Po glavni cesti proti Kranju se peljemo do prvega krožišča, od koder nadaljujemo na prvi izvoz desno v smeri Šenčurja. Skozi Šenčur nadaljujemo po glavni cesti, nato pa, ko dosežemo cesto Kranj - Zgornje Jezersko, nadaljujemo desno v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Nekoliko za naseljem Bašelj se cesta spusti do potoka Milka ter ga preko mostu tudi preči. Tu se v desno najprej odcepi cesta v vas Babni, Vrt, dobrih 100 m naprej še v vas Povlje. Nadaljujemo po vzpenjajoči cesti proti Povljam, parkiramo pa na manjšem parkirišču nad vasjo. Ob izhodišču se nahaja manjše križišče, več planinskih smernih tabel in večja informativna tabla sprehajalno-učne poti Trstenik "pot pod Storžičem".
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj zahod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Golniku. Ko prispemo v Tenetiše zapustimo glavno cesto proti Golniku in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Trstenika. Približno 1km za naseljem Trstenik prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri vasi Povlje. Nadaljujemo po vzpenjajoči cesti proti Povljam, parkiramo pa na manjšem parkirišču nad vasjo. Ob izhodišču se nahaja manjše križišče, več planinskih smernih tabel in večja informativna tabla sprehajalno-učne poti Trstenik "pot pod Storžičem".
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po levi cesti, z nje pa gremo takoj rahlo desno na pešpot v smeri Storžiča, Kališča, planine Javornik ter Dolenčeve poti na Veliko Poljano. Pot naprej se najprej zložno, nato pa zmerno vzpenja skozi gozd, kaj kmalu pa nas pripelje do kolovoza. Vzpon nadaljujemo po občasno bolj strmem kolovozu, kjer zaradi številnih razpotij pazljivo sledimo markacijam, kolovoz pa nekajkrat tudi zapustimo, saj nas markacije občasno vodijo tudi po stezi. Nekaj časa še vedno hodimo po stezi in izmenično kolovozu, po pobočju, ki ga je močno poškodovala vremenske ujma, zato je ob poti več večjih posek.
Višje, na označenem razpotju nadaljujemo v smeri Storžiča, Kališča in planine Javornik (po kolovozu se nadaljuje pot na Veliko Poljano). Od razpotja naprej postane pot precej strma, saj je že tako strma stara pot postala neprehodna zaradi številnega podrtega drevja, nato pa pot zavije desno in se prehodno položi. Sledi nekajminutno prečenje proti desni, nato pa stopimo iz gozda in prispemo do jugozahodnega žleba Storžiča, ob katerem se vzpenjamo do bližnjega označenega razpotja.
Z razpotja nadaljujemo levo (naravnost pot na Storžič, ki obide Krničarjevo kočo in je kako minuto krajša) ter se prečno vzpnemo po razglednem pobočju do Krničarjeve koče na planini Javornik.
Nadaljujemo po desni strani koče in pot nadaljujemo v smeri Storžiča. Kratek čas prečimo pobočja proti desni, nato pa se vrnemo do jugozahodnega žleba, kjer se vrnemo na pot, ki smo jo malo pod kočo zapustili, priključi pa se nam tudi poti iz Bašlja oz. Laškega.
Ponovno nadaljujemo v smeri Storžiča ter se pričnemo vzpenjati po omenjenem žlebu. Višje se nam z leve priključi še pot, ki vodi pod pobočji Psice.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo desno (levo Velika Poljana, Dom pod Storžičem...) ter se še naprej vzpenjamo po dokaj strmem jugozahodnem žlebu Storžiča. Po omenjenem žlebu, s katerega se nam odpirajo vedno lepši razgledi proti Gorenjski, se vzpenjamo še dobro uro, nato pa pot zavije nekoliko v desno in nas pripelje na jugozahodni greben Storžiča, kjer se nam z desne priključi neoznačena pot, ki vodi po omenjenem grebenu.
Nadaljujemo po grebenu, označena pot pa nato zavije rahlo v desno in kmalu se nam priključijo še druge poti od Doma pod Storžičem ter Kališča. Od tu do vrha, ki ga že vidimo pred seboj, nato sledi le še kratek vzpon ob čudovitih razgledih.
Povlje - Javornik 2:00, Javornik - Storžič 2:00.
zemljevid poti - Storžič
Ob poti: Karničarjeva koča na planini Javornik (1390m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Povlje - Storžič1
Povlje - Storžič2
Povlje - Storžič3
Povlje - Storžič4
Povlje - Storžič5
Povlje - Storžič6
Povlje - Storžič7
Povlje - Storžič8
Povlje - Storžič9
Povlje - Storžič10
Povlje - Storžič11
Povlje - Storžič12
Povlje - Storžič13
Povlje - Storžič14
Povlje - Storžič15
Povlje - Storžič16
Povlje - Storžič17
Povlje - Storžič18
Povlje - Storžič19
Povlje - Storžič20
Povlje - Storžič21
Povlje - Storžič22
Povlje - Storžič23
Povlje - Storžič24
Povlje - Storžič25
Povlje - Storžič26
Povlje - Storžič27
Povlje - Storžič28
Povlje - Storžič29
Povlje - Storžič30
Povlje - Storžič31
Povlje - Storžič32
Povlje - Storžič33
Povlje - Storžič34
Povlje - Storžič35
Povlje - Storžič36
Povlje - Storžič37
Povlje - Storžič38
Povlje - Storžič39
Povlje - Storžič40
Povlje - Storžič41
Povlje - Storžič42
Povlje - Storžič43
Povlje - Storžič44
Povlje - Storžič45
Povlje - Storžič46
Povlje - Storžič47
Povlje - Storžič48
Povlje - Storžič49
Povlje - Storžič50
Povlje - Storžič51
Povlje - Storžič52
Povlje - Storžič53
Povlje - Storžič54
Povlje - Storžič55
Povlje - Storžič56
Povlje - Storžič57
Povlje - Storžič58
Povlje - Storžič59
Povlje - Storžič60
Povlje - Storžič61
Povlje - Storžič62
Povlje - Storžič63
Povlje - Storžič64
Povlje - Storžič65
Povlje - Storžič66
Diskusija o izletu Povlje - Storžič (po jugozahodnem žlebu)
heinz12.7.2009
Trenutno je pot nad planino (10. in 11. slika) uničena od plazov, kar pomeni, da nekaj časa hodimo po blatnem brezpotju. Sicer nenevarno.
Pot priporočam vsem, ki jih 'zračnost' oz izpostavljenost ne navdušuje.
Leyla26.9.2009
Danes bila na Storžiču po tej poti. Označbe do vasi Povlja so zelo slabe (do vseh izhodišč je lepo označeno že na cesti), poleg tega sploh nikjer ni označeno, da je ta pot speljana do Storžiča. Tudi ko pridemo do tega "parkinga", so omenjene označbe, niste pa napisali KAJ sploh piše na teh označbah...to pot si je oblikovalo PD Kokrica čist po svoje in samo vi tam veste, da se gre tukaj gor na Storžič.
In mimogrede, predviden čas hoje za povprečnega planinca je od avta do vrha Storžiča povprečno 4 ure in 3 ure dol.
Pišite relane podatke in ne zavajajte ljudi, ker mene ne zanima koliko časa porabi tukaj gor gorski tekač, ampak planinec!
velikanka26.9.2009
Jutri grem proti Storžiču ravno po tej poti,ki jo opisuješ Leyla.Kaj mi predlagaš?Malo si me prestrašila... zadrega
milosj27.9.2009
Avtor opisa je imel najboljši namen, ne dvomim. Sicer pa brez panike, vas Povlje se najde, parkirišča,ki je vidno tudi na sliki pa ni težko najti. Je malo ven iz vasi na ovinku.
Sam sem se prejšnji teden tej poti priključil na Javorniku (iz Gradišča), sem pa z Javornika do vrha porabil 1 uro 30 minut običajne hoje. Tudi uničena pot je že uhojena, zato le pogumno...
heinz27.9.2009
Sam sem s pomočjo (zgolj) tukajšnjega opisa z lahkoto našel izhodišče in pravo pot do vrha.
Podatki so (bili) čisto realni in ne veljajo za hitre hodce, niti ne za tiste ki "delajo zastoje"..
Srečno, heinz!
Bojan_A27.9.2009
S tem opisom ni popolnoma nič narobe. Sicer pa zemljevid v roke. mežikanje

Tam je tudi vse lepo narisano. Leyla: pri tako dolgi turi moraš računat najmanj na odstopanje +/- 15 minut. To v tem primeru komajda 6 odstotkov. 15 minut za povprečnega planinca ne pomeni veliko.
Leyla29.9.2009
Iz vasi so označene planinske poti z rdečimi tablami, iz Povlje ni nič označeno, da se gre tukaj gor na Storžič. Orientacija te 1.slike, kjer je parking, je slikano iz smeri, ko prideš dol iz Storžiča...halooo (?) mene ne zanima kako zgleda parking, ko prideš iz Storžiča, ampak kako izgleda, ko prideš po cesti! Potem bi pa lahko tukaj vsaj napisali kako se ta pot imenuje, to pa lepo piše, ko začnemo hoditi.
No, saj sama pot je lepa, a tudi zelo naporna, saj se ves čas strmo vzpenjaš, to pa zgleda, da velja itak za vse varjante na Storžič. I
Glede časa pa sem že omenila svoje mnenje.
Lp
Bojan_A29.9.2009
Ta pot je najlažja izmed vseh na Storžič. Je pa zelo strma.

Nasvet: ne hodite v hribe sami brez smisla za orientacijo na lastnem dvorišču.

Z drugimi besedami hočem reči da je tole s slikcami na Hribi.net čista razvada. Sploh s tistimi puščicami je bilo čez vso mejo. Potem pa se najdejo nedeljski planinci v gorah, ki si sprintajo slikce in mislijo da sedaj pa lahko hodijo kar sami po visokogorji, po možnosti po brezpotju.

Žal, tako je. Dober namen je dosegel kontra učinek. (V hribe je treba znat tudi samo po opisu ali po lažjih poteh po zemljevidu)

Vem da bo ta post dosegel ostre kritike. Ne bom se menil zanje, ker (kot planinski vodnik) vem da se to dogaja.

heinz29.9.2009
Bojan, imaš prav, čeravno sem v dobri veri na slikice puščice "risal" jaz.. in sicer zaradi mišljenja, da se na fotografiji ne vidi vsega tako kakor je v resnici (kar je koneckoncev dejstvo)..
Namen pa gotovo ni, da bi si zgolj printali slikce.. in to naj bi bilo (kao) dovolj, pa čeprav (roko na srce), so opisi na Hribi.net za večino izletov tako lepo in natančno opisani, da se lahko kar zaneseš. Mogoče včasih celo bolj kot na katere druge opise in karte...
Ne, ne, ostre kritike vsaj z moje strani vseeno ne bo.
Srečno, Bojan!!
Leyla30.9.2009
Bo treba še malo doživet pa izkušnje nabrat...nasmeh
skorny24.7.2010
V četrtek sem se odpravil iz Polja preko Javornika na Storžič. Pot priporočam tistim, ki jih daje "vrtoglavica" saj ta pot pot ni čist nič "nevarna" je pa cela pot kr strma - ne popušča niti 10 metrov, moraš met kondicije, da jo zmoreš. Začel sem ob 06.15 iz parkirnega mesta v Polju in na Storžič prišel ob 09.15 uri z postankom na Javorniku. Zadnja in prva voda je na Javorniku tko, da priporočam, da se z njo založite na Javorniku. Je pa cela pot ob tej uri bila v senci tko, da te vročina ne matra
skorny24.7.2010
Gre za pomoto pri izhodišču, gre za vas Povlje in ne Polje

L.P.
Iguana28.7.2010
Uf, tale punca Leyla se zna pošteno zjeziti, hudooooo. Ne vem zakaj toliko polemike glede časov, a vsi tekmujejo? Tudi prav, jaz rajši uživam, ko se vzpenjam in ne gledam na uro.
Pa pustimo, te zaplete.
Prebrala sem vse opise, tudi komentarje. Storžič me vleče že dolgo, vendar ne vem na katero pot naj se podam: iz Povelj, Laškega ali izberem tisto iz vasi Mače, ki me kot pot najbolj privlači,a pri njej piše, da je delno zahtevna, kar iz opisa in slik ni videti. Malce mi hoče vrtoglavica kvariti dobro voljo, zato pač niso vsi hribi dosegljivi.
Hvala za vaša mnenja in vsem en prijeten gorski pozdrav.
jprim28.7.2010
Iguana, tale punca se je jezila pred enim letom ... sedaj je že morda boljše volje.velik nasmeh
Kje štartat za najlažjo pot, ti ne vem svetovati, pobrskaj po opisih - najdeš nezahteven pristop, sama poznam tiste bolj zahtevne.
LP!
jprim28.7.2010
Pa mislim, da je ravno zgoraj opis te poti.nasmeh
Iguana29.7.2010
Sem opazila datum, samo sem morala dodat, me jejeziksrbel.
Vem, da je ta zgoraj opisana kot lahka. Po slikah mi je tista iz Mač najbolj všeč.Ne bi bila rada junak in tvegala, da potem nikoli več ne bi mogla kam gor. Hvala za vaše pripombe.
Srečno vsem.
jprim29.7.2010
Če misliš iz Mač pa potem mimo doma na Kališču, ti jo odsvetujem, saj omenjaš vrtoglavico, na tej pote je ponekod potrebno dobro stopit in se poprijet za kakšno skalo.
Seveda sta pa težji čez Škarje in Žrelo.
LP!
serajko29.7.2010
iguana preberi zs
Bojan_A4.8.2010
Danes bil na treningu. Po dežju sem pričakoval da bo drselo, a je bilo še kar v redu za tek. Celo pot prijetno v megli da ni bilo vroče. Na vrhu pa se je odprlo in je bilo dober razgled.
nemelk5.11.2010
Danes sem šel iz Povel na Storžič.Pot je lahka, a kondicijsko zahtevna saj celo pot grizeš kolena. Pot je dobro označena, vendar pa je potrebno na začetku spremlajti mrkacije,ker je listje pokrilo stezo. Pot je bila zelo suha za ta čas.Začetek kjer pustiš avto je tabla samo za Veliko Polano.Vreme je bil idelen brez vetra. Hoje 2h 35.http://www.hribi.net/slike/tongue.gif
sabina196721.6.2011
Po navodilih, ki smo jih danes imeli s seboj, smo se krasno znašli. Res je, da je na parkirišču označena tabla samo za Veliko Polano, vendar pa smo se držali navodil, da se usmerimo na peš pot med obema cestama. Naj vam bo v pomoč tabla z napisom "Dolenčeva cesta". Pot je super, kljub temu da grizeš kolena. Je super označena. Nazaj grede smo se iz grape usmerili na Veliko Poljano in se izognili precejšnjemu delu grape. Pot na Veliko Poljano je krasna in tudi koča tam je prečudovita in vredna ogleda. Lepo smo naredili krožno in se vrnili na isto izhodišče.
Mikič28.8.2011
Ja, pa se res pride v 2h 35 min. Priporočam vsem, ki ne marajo zajl in klinov. Pot ti ne da veliko časa za počitek, je dokaj strmo ves čas. Danes ob 8.30 je bilo na vrhu mrzlo za kapo in rokavice. Skratka super tura.
Marky10.1.2012
Bi šel kdo v soboto 14.1.2012 (če bodo v redu razmere in vreme) na Storžič?
jelen10.1.2012
Jest imam v planu v petek iti na Storžič, sobota so pa že drugi plani.
Marky12.1.2012
Jelen, daj te pa če greš jutri (petek) gor, prosim javi, kakšne so razmere. Jaz žal jutri (med tednom) ne morem.
Hvala..
redbull12.2.2012
zdravo
ali se lahko preide v teh razmerah na storžič po tej poti ali je preveč nevarno zaradi plazov.
Naj javi tle, če je bil slučajno kdo gor po 10 februarju.

hvala
lp dejan
Marky14.2.2012
Dejan, kdaj nameravaš it gor?
Jaz grem vrjetno gor v četrtek 16.2. (vse je odvisno od lavinskih razmer), samo še nevem točno po kateri poti.. vrjetno iz Mač ali Laškega.. če želiš, se mi/nam lahko pridružiš..

Lp
ljubitelj gora14.2.2012
Mogoče ga bom sedaj mimo usekal, ampak prihajajo prave kratke otoplitve, prav tako je sonce že precej močan, južna travna pobočja so nevarna (poznam letno pot, ki gre po južni strani in se je dosti vidlo podrtega ruševja od plazov), zato je pomojem bolje uporabiti pot iz Kališča pa še tam je kratek del po travnem pobočju (logično bi bilo bolje ves čas greben a je preveč izpostavljen), seveda tu ne bo noben napisal, ker s tem nekoga spraviš v nevarnost, zavedat se je potrebno, da je trenutno 3 stopnja, do sobote bi znalo padit na 2 stopnjo, pretekle dni je pihalo, zato so opasti, zameti...za več pa bolje počakat na nekoga, ki je domačin in pozna Storžič do potankosti.
mc128.3.2012
A je šel kdo zadnje dni po tej poti na Storžič? Kakšne so razmere?
Hvala,
Lp Matej
Alni9.7.2012
Koliko je makedama po tej poti z avtom in kakšna je cesta? Hvalanasmeh

Katero lahko označeno pot bolj priporočate? Katera je lepša?
juhejnaprej9.7.2012
Makedama do Povelj ni nič, razen na parkirišču, je pa tole najlažja pot na Storžič kar se tiče zahtevnosti, pa obenem malce težja kar se tiče kondicije ker tudi meter poti ni raven ampak gre samo navkreber brez prestanka. Na poti čez Kališče je treba včasih tudi prijet za kak kamen, ampak je pa pot bolj raznolika in s spreminjajočo se stopnjo strmine.

Osebno mi je od Povelj boljša kot čez Kališče zaradi mogočne grape po kateri hodimo in zato ker je običajno manj obljudena.
Alni9.7.2012
Hvala!

Odločava se med Storžičem, Grintovcem in Stolom. Nameravava obiskati sicer vse tri vendar me zanima po kakšnem vrstnem redu bi jih izbrali glede na težavnost/kondicijsko pripravljenost? (vse tri poti načrtujeva po lahki označeni poti)
Kriška9.7.2012
Moja izbira v tem primeru bi bila:
1. Stol
2. Grintovec
3. Storžič.
svetilka31.7.2013
Da bo lažje najti:
3. Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Brnik, pri prvem krožišču zavijemo levo, pri drugem pa desno v Šenčur. Nato vozimo proti Preddvoru (Visoko, Hotemaže, Tupaliče). V Predvoru sledimo oznakam za Bašelj, gremo skozi Bašelj (sledimo oznaki za Golnik in Trstenjak). Pripeljemo se do križišča, kjer se desno odcepi cesta na Babni Vrt. Tu gremo naravnost in že nekaj sto metrov pridemo na naslednje križišče, kjer zavijemo desno v Povlje. Peljemo se skozi vas v hrib do manjšega parkirišča, kjer je velika tabla za krožno izletno pot (križišče asfaltne in makadamske poti). Na tem parkirišču ni nikakršne oznake za Storžič, samo za Veliko Poljano.
Daaam31.7.2013
@svetilka.. bi upal trdit da je hitrejša in boljša varianta izvoz kranj zahod, smer Kokrica/Mlaka, dalje proti Golniku do vasi Tenetiše. V vasi zavijemo desno, dalje skozi Trstenik do odcepa v levo do Povelj..in seveda še tisti kilometer dalje do parkirišča..
garmont1.11.2014
Zaradi žledoloma je cca 5 minut od izhodišča pot speljana po drugi trasi in se šele visoko v gozdu pod planino Javornik priključi stari poti. Je pa očiščena in povsem na novo markirana, tako, da z sledljivostjo ni težav.
Zgembo9.5.2015
Bil sem danes na tej turi, snega ni niti za vzorec nasmeh
matej7128.11.2015
Prehodil danes. Pot je v odličnem stanju. V spodnjem delu je precej gozdnih cest ki prečkajo pot, vendar je markacij dovolj, da ni težav z orientacijo. Je pa cela pot en sam 'kolenogriz', višje si, bolj je strmo. Na vrhu gneča. Vrh je tudi precej 'posran' z ovčjim drekom, upam, da se bo glede tega kaj ukrenilo. Ne predstavljam si, kako je v malo bolj vlažnem vremenu.
robi210723.12.2016
Danes sem se povzpel po tej poti. Zgornji opis je sicer ustrezen, nekatere od fotografij pa ne, saj so bile po mojem mnenju narejene na pristopu iz smeri Velike Poljane, in sicer na odseku med razpotjem Psica - Storžič do združitve te poti s potjo, od ki vodi od Krničarjeve koče na Planini Javornik (na Geopediji ima ta odsek oznako G2770, na portalu Pešpoti pa oznako ID 11649). Po mojem mnenju sem ne sodijo slike od vključno 40 do vključno 52. Do razpotja na sliki 52 sicer pridemo, vendar ne z leve (iz smeri omenjenega razcepa), kakor je to na sliki, temveč od spodaj (iz smeri Planine Javornik).

Sicer pa ostale slike kar štimajo. Ena od zgornjih diskutantk se je obregnila ob parkirišče na sliki 1, češ, da je slikano iz smeri Storžiča. Ne bo držalo. Slika je čisto v redu, saj se v ozadju lepo vidi pot v gozd. So pa slike predvsem spodnjega dela skozi gozd do Planine Javornik precej skope. Iz komentarjev je razvidno, da je minilo že kar nekaj časa, odkar je bil dodan zgornji opis poti. Od takrat se je v gozdu zaradi naravnih ujm (lubadar, žledolom) precej spremenilo, veliko je bilo posekov (celo golosekov). Posledica je, da je izginilo ogromno markacij, ki so bile na (posekanih, polomljenih) drevesih. Zato je resnično treba imeti oči na pecljih in ponekod dobro pogledati naokoli, da uzremo naslednjo markacijo, ki nas bo vodila naprej. V pomoč pri orientaciji je sicer tudi dovolj shojena pot, da se ji da slediti. Druga posledica je kar nekaj novonastalih gozdnih vlak, ki sekajo gozdno pešpot. Večinoma se da najti nadaljevanje poti na drugi strani vlake, pri zadnji pa markirana pot popolnoma izgine. Razlog je, da je to pot "odnesla" novonastala vlaka, ki je zradirala tako samo pot, kakor tudi vsa drevesa, na katerih so bile markacije. Predvsem na začetku, ko nas pešpot pripelje do te vlake, nad njo zagledamo na drevesih 2 markaciji, vendar se nanje ne oziramo, saj ti dve drevesi stojita ob poti, ki jo zelo kmalu zamenja omenjena vlaka. Zato le-tej sledimo v desno in po dobrih 100 m na koncu vlake uzremo tudi nadaljevanje markirane poti. Sicer pa bom slike problematičnih delov zaradi boljše predstave objavil na forumu.

Nekaj je bilo v komentarjih govora tudi o času hoje. Na tabli, ki nas pričaka takoj na začetku poti, je označen čas vzpona 3 ure, avtor tega opisa pa je navedel čas 4 ure. Če upoštevamo, da v eni uri naredimo od 300 do 400 m vzpona, bi v grobem bila ustrezna oba navedena časa, vendar prvi bolj ustreza dirkačem, drugi pa bolj navadnim smrtnikom s kakšno kilo preveč in nekaj križi na grbi. Na Geopediji je npr. označen čas vzpona 4 ure in pol, če zaobidemo Krničarjevo kočo in gremo od izvira direktno proti Storžiču (sicer pa še nekaj minut več). Dejstvo je, da je pot izjemno strma. Povprečni naklon na celotni trasi je 36 %, v spodnjem delu žleba med Planino Javornik in točko Storžič JZ (na Geopediji G2803) dobrih 43 %, v zgornjem delu med točko Storžič JZ in Storžič J (na Geopediji G2193) pa celo 48 %. Poleg tega pot tudi ne dovoli kaj dosti predaha. Tako se na celotni trasi spustimo vsega 8 m na skupni razdalji 50 m, povzpnemo pa 1404 m na skupni razdalji 3848 m (podatki so za direktno pot, ki zaobide Krničarjevo koče). Temu primerno zahteven je tudi spust, zlasti v zgornjem delu poti. Kljub temu pa je pot nenevarna in tehnično nezahtevna, čeprav je odsek G2193 v PZS-jevem Katastru planinskih poti označen kot zahteven. Morda je kot takšen označen zaradi strmine vzpona. Zato si upam trditi, da je pot primerna tudi za fizično dovolj dobro pripravljene začetnike.
Zgembo22.11.2020
Evo nekaj fotk od danes, vreme odlično, snega pa je bilo kar nekaj pa še fajn zmrznjen, priporočljive dereze. Vendar ga hitro pobira, čez kakšen dan ga ne bo več nasmeh
https://www.youtube.com/watch?v=up_xySknouo&ab_channel=zgembo77
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki