Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Polhograjsko hribovje in Ljubljana / Severjev grič / Polhov Gradec (Severjeva hiša) - Severjev grič (Neuradna uhojena pot)

Polhov Gradec (Severjeva hiša) - Severjev grič (Neuradna uhojena pot)

Natisni
Izhodišče: Polhov Gradec (Severjeva hiša) (378 m)
Širina/Dolžina: 46,06603°N 14,31546°E
Ime poti: Neuradna uhojena pot
Čas hoje: 5 min
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot
Višinska razlika: 23 m
Višinska razlika po poti: 23 m
Zemljevid: Ni potreben, pot je sicer vrisana v OpenStreetMap
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Avtor: jerque
Ogledov: 170
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 18
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Avto:
Iz Ljubljane in večine drugih delov Slovenije prispemo v Polhov Gradec tako, da zapustimo obvoznico na Viču (izvoz Ljubljana-zahod), na prvem semaforju zapeljemo naravnost (prečkamo Tržaško cesto) in pri naslednjem semaforju zavijemo levo (smer Dobrova). V Dobrovi zapeljemo v tamkajšnje krožišče in ga zapustimo na prvem izvozu (smer Polhov Gradec) in nato nadaljujemo vožnjo vse do Polhovega Gradca.
Če se pripeljemo po primorski avtocesti, jo lahko zapustimo na izvozu Brezovica, pri prvem semaforju za izvozom nadaljujemo naravnost (prečkamo "staro" cesto Ljubljana - Vrhnika), nadaljujemo skoz Podsmreko do konca v Razorih, kjer zavijemo levo na cesto z Viča. Kmalu sledi krožišče v Dobrovi, ki ga zapustimo na prvem izvozu (smer Polhov Gradec) in nadaljujemo proti Polhovem Gradcu.
Iz SZ predelov Ljubljane (Šiška, Šentvid, Podutik itd.) lahko prispemo tako, da Ljubljano zapustimo po Podutiški cesti, spočetka proti zahodu, po manjšem prelazu se obrne proti jugu in prečka Stransko vas. Bodisi v Dobrovi bodisi v Šujici dosežemo glavno cesto z dobrovskega krožišča, tu zavijemo desno in nadaljujemo do Polhovega Gradca.
V Polhov Gradec lahko pripeljemo tudi po cesti med Vrhniko/Horjulom in Gorenjo vasjo, kjer na označenem odcepu pod Butajnovo zavijemo proti vzhodu in skozi Briše dosežemo Polhov Gradec.
Ko po katerikoli poti že prispemo v Polhov Gradec, parkiramo nekje na primernem mestu v bližini trškega središča (npr. v bližini graščine, ob primernih dnevih, ko tam ni gneče, lahko tudi pri osnovni šoli ali pokopališču/cerkvi).

Javni prevoz:
Iz Ljubljane v Polhov Gradec pripelje egrirana linija LPP št. 51. Ravno tako integrirani liniji LPP v času šolskega pouka povezujeta Polhov Gradec še s Črnim Vrhom (linija 52) in Suhim Dolom (linija 53) ob cesti med Horjulom in Gorenjo vasjo. Postajališče v Polhovem Gradcu se nahaja ravno pod Severjevim gričem.
Opis poti:
Izhodišče vzpona je ob razcepu ob t.i. Severjevem križu, t.j. ličnem razpelu z letnico 1715. Z avtobusnega postajališča krenemo proti severu. Cesta proti graščini in Črnemu Vrhu višinsko razliko premaga v nekaj ovinkih, ki jih pešci lahko skrajšamo po leta 2023 prenovljenih stopnicah. Na koncu teh stopnic se že nahaja Severjeva hiša in izhodiščni razcep z razpelom.
Izpred polhograjske cerkve Marijinega rojstva se odpravimo po cesti proti vzhodu. Že po nekaj metrih začne glavna cesta zlagoma zavijati proti levi (proti graščini), mi pa na tem mestu uberemo "rahlo desno", se najprej spustimo po stopnicah in nato po ozki dovozni poti nadaljujemo proti vzhodu, pot se konča v izhodiščnem razcepu z razpelom na naši levi.
Izpred Polhograjske graščine se odpravimo po glavni cesti proti jugu. Po cesti, ki blago zavija proti levi, po pribl. 200 metrih doseže izhodiščni razcep, ki ga prepoznamo tako, da se na levi strani ceste pojavita sploh edini hiši na tej strani ceste na celotnem odseku, njima nasproti pa na naši desni opazimo razpelo.

Če se kakšen meter severno od razpela na glavni cesti obrnemo proti vzhodu, sta pred nami dve hiši. Na levi je novejša oranžna s številko 18, na desni pa starejša (tudi spomeniško zaščitena) siva, ki bi morala nositi št. 17, vendar nima vidne tablice. Prav na desni strani meje parcel obeh hiš opazimo uhojeno pot navkreber. Stopimo na zidek ob cesti in se takoj začnemo vzpenjati po strmi poti in se pri tem do konca držimo dobro vidne uhojene trase. Po nekaj metrih vzpona pot zavije proti desni, se za kakšen meter ali dva zravna, dokler ne dosežemo južnega roba, zavijemo levo in se spet začnemo strmo vzpenjati. Kmalu pot pokuka iz gozda in po kratkem prečenju strmega južnega pobočja doseže zahodni vrh poleg križa in zastave, kjer je tudi najvišja točka in nam ponuja razglede po okolici.

Če želimo nadaljevati, od droga z zastavo nadaljujemo proti vzhodu čez ostanke pepela, kjer zavijemo desno in najdemo uhojeno pot, ki se spočetka strmo spusti navzdol in v gozd. Kmalu zavije levo in doseže preval nekaj metrov nižje. Na prevalu že ugledamo in se s prečenjem strmega južnega pobočja rahlo naokoli povzpnemo na vzhodni vrh, ki pa žal zaradi poraščenosti ne ponuja razgledov. Če želimo, lahko po sedaj že precej slabše uhojeni poti nadaljujemo še naprej proti vzhodu. Znova se spustimo navzdol in po nekaj metrih dosežemo manjšo "teraso" na najvzhodnejši točki, ki ponuja zaradi drevja dokaj omejene razglede na Pristavo pri Polhovem Gradcu (del naselja ob levem bregu Božne). Nadaljevanje poti ni mogoče, ker "teraso" z vseh drugih strani obkrožajo navpične stene.

Opis in slike se nanašajo na stanje marca 2023.
zemljevid poti - Severjev grič
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Polhov Gradec (Severjeva hiša) - Severjev grič1
Polhov Gradec (Severjeva hiša) - Severjev grič2
Polhov Gradec (Severjeva hiša) - Severjev grič3
Polhov Gradec (Severjeva hiša) - Severjev grič4
Polhov Gradec (Severjeva hiša) - Severjev grič5
Polhov Gradec (Severjeva hiša) - Severjev grič6
Polhov Gradec (Severjeva hiša) - Severjev grič7
Polhov Gradec (Severjeva hiša) - Severjev grič8
Polhov Gradec (Severjeva hiša) - Severjev grič9
Polhov Gradec (Severjeva hiša) - Severjev grič10
Polhov Gradec (Severjeva hiša) - Severjev grič11
Polhov Gradec (Severjeva hiša) - Severjev grič12
Polhov Gradec (Severjeva hiša) - Severjev grič13
Polhov Gradec (Severjeva hiša) - Severjev grič14
Polhov Gradec (Severjeva hiša) - Severjev grič15
Polhov Gradec (Severjeva hiša) - Severjev grič16
Polhov Gradec (Severjeva hiša) - Severjev grič17
Polhov Gradec (Severjeva hiša) - Severjev grič18
Diskusija o izletu Polhov Gradec (Severjeva hiša) - Severjev grič (Neuradna uhojena pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki