Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Severjev grič

Država: Slovenija
Višina: 401 m
Širina/Dolžina: 46,06601°N 14,31655°E
Vrsta: vrh
Vremenska napoved:
Če
Pe
So
Ne
Po
Ogledov: 142
Priljubljenost: 9% (3100. mesto)
Število slik: 8
Število poti: 1
Število GPS sledi: 0
Opis gore:
Severjev grič (401 m.n.v.) je resda nizek vendar razgleden osamelec v Polhovem Gradcu, natančneje rečeno, vzpenja se nad okljukom Božne (levi povirni krak Gradaščice) vzhodno od trškega jedra. Predvsem z juga ga zlahka prepoznamo po velikem lesenem križu in državni zastavi na vrhu. Skoraj celoten grič z izjemo vrha in nekaterih navpičnih pobočij je poraščen z gozdom.

Prvi križ na tem mestu je bil postavljen leta 1936 v spomin na jugoslovanski evharistični kongres, ki je leto pred tem potekal v Ljubljani. Po 2. sv. vojni so ga oblasti iz ideoloških razlogov odstranile, znova je bil postavljen ob osamosvojitvi leta 1991. Ker ga je načel zob časa, so junija 2016 postavili sedanjega, visokega 15 m.

Takoj po postavitvi sedanjega križa so poleg postavili še drog z državno zastavo. Po podatkih društva Heraldica Slovenica je dolga 5 metrov (po navedbah nekaterih domačinov je še pol metra daljša) in si na njihovi lestvici največjih državnih zastav, ki so javno in stalno izobešene na drogu, deli 17. mesto.

Grič ima dva izrazita vrhova. Glavni in višji je zahodnejši, na njem sta tudi omenjena križ in zastava, nekoliko vzhodneje se nahaja še eden nekoliko nižji vrh (po neuradnih meritvah z GPS sledilnikom visok pribl. 395 m.n.v), ki ga od glavnega loči manjši preval (neuradno pribl. 392 m.n.v.), zaradi poraščenosti z gozdom pa ni tako opazen kot glavni vrh.

Bolj kot po višini (nenazadnje je pribl. 60 metrov nižji od bližnje Kalvarije) naredi vtis s strmimi pobočji, severna in ponekod južna stena sta celo navpični. Z glavnega/zahodnega vrha se nam z nekoliko drugačne perspektive odpirajo lepi razgledi na večji del Polhovega Gradca z okolico (izjema je le del, ki ga zakriva Kalvarija) vključno z okoliškimi vzpetinami, kjer nam bo v smeri proti zahodu gotovo padla v oči cerkvica sv. Lovrenca na (Polhograjski) Gori.

Nanj se je mogoče v zgolj nekaj minutah povzpeti po neuradni nemarkirani vendar uhojeni poti z najzahodnejše točke izpred Severjeve hiše, po kateri je tudi dobil ime, in najverjetneje bo predstavljal zgolj nek "dodatek", če nam z izleta na druge točke v okolici ostane še kaj časa in energije. Vsekakor je potrebna primerna obutev in pazljiv korak, da nam na večinoma strmih odsekih ne zdrsne.
Gore v okolici km:
Spletne kamere v okolici km:
Dodaj v: facebook twitter reddit
Slike:
Severjev grič Severjev grič Severjev grič Severjev grič Severjev grič Severjev grič Severjev grič Severjev grič
PotiČasZahtevnost
Polhov Gradec (Severjeva hiša) - Severjev grič (Neuradna uhojena pot) 5 mindelno zahtevna neoznačena pot
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki