Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Ormož - Jeruzalem (čez Kog)

Natisni
Izhodišče: Ormož (218 m)
Širina/Dolžina: 46,40868°N 16,15096°E
Ime poti: čez Kog
Čas hoje: 5 h 5 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 120 m
Višinska razlika po poti: 480 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 74
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 110
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Ormož, kjer se ob krožišču z oznakami za Hrvaško, Središče ob Dravi, Ljutomer, Litmerk, Hardek in center prične opisana pot. Parkiramo na enem od parkirišč v središču ali obrobju mesta.
Opis poti:
Od mesta, kjer smo parkirali se sprehodimo do krožišča omenjenega v dostopu do izhodišča, nato pa se usmerimo na markirano cesto proti Humu pri Ormožu. Pot nadaljujemo po Ljutomerski cesti, ko prispemo do trgovine Spar pa se usmerimo na Opekarniško cesto, tako da s hojo še naprej nadaljujemo proti vzhodu. Pot naprej nas vodi še skozi industrijsko cono, za industrijsko cono pa preidemo na pot namenjeno pešcem in kolesarjem. Nekoliko naprej prispemo do glavne ceste, katero na prehodu za pešce previdno prečimo, nato pa nadaljujemo do železniške postaje Pušenci, kjer nas pot vodi skozi podhod pod železniško progo. Pot naprej se vrne do glavne ceste, kjer gremo še mimo avtobusne postaje, za katero se pločnik konča, nas pa markacije usmerijo levo na pešpot, ki preči pas gozda, nato pa se ob njivi spustimo do potoka, katerega prečimo po mostičku. Sledi krajši vzpon po travnati poti, nato pa dosežemo asfaltno cesto, kjer gremo mimo nekaj hiš. Ko le malo naprej dosežemo prednostno cesto pa nadaljujemo preko omenjene ceste na markirano pešpot, ki se vzpne čez travnik, višje pa preči nekaj pašnih ograj, pri mlaki pa se vrnemo na asfaltno cesto, kateri za kratek čas sledimo proti levi. Malo naprej nas markacije usmerijo desno na stransko cesto, ki nas vodi skozi bližnje dvorišče, nato pa deloma nadaljujemo po asfaltni cesti, deloma pa pešpoti ob hišah. Višje ponovno hodimo po asfaltni cesti, na manjšem križišču pa gremo levo ter hitro prispemo do vpisne skrinjice in cerkve na Humu pri Ormožu.
Cerkev na vrhu obidemo po levi strani ter se pričnemo spuščati ob nekaj hišah. Sprva se nam še odpirajo lepi razgledi, nižje pa so le ti omejeni na bližnji gozd, kjer gremo sprva levo, nato pa desno, obakrat v smeri markirane poti. Ko smo že v dolini prečimo manjši potoček, nato pa se lahkotno vzpnemo do nekoliko širše ceste, kjer gremo levo, po nekaj korakih pa desno na kolovoz. Kolovoz se med njivami razcepi, mi pa izberemo rahlo desni kolovoz, ki se nižje spusti v pas ozkega gozda, kjer se markirana steza izgubi, mi pa nadaljujemo do bližnje hiše, katero obidemo po levi strani. Ko za hišo dosežemo asfaltno cesto gremo desno ter prečimo potok Libanja. Na naslednjem križišču gremo ostro levo, ko mimo bližnje hiše prispemo ob rob gozda pa nadaljujemo po desni markirani in asfaltirani cesti, ki po levi strani obide bližnjo domačijo. Asfalt se nekoliko naprej pri zadnji hiši konča, za njo pa se pot spremeni v kolovoz, ki preide v gozd. Skozi gozd sledimo markacijam, pot pa se nadaljuje z nekaj rahlimi vzponi in spusti. Ko zapustimo gozd Črnec kratek čas nadaljujemo med gozdom in njivo, nato pa sledimo kolovozu med njivami. Pri bližnji domačiji se kolovoz razširi v asfaltno cesto, nekaj minut naprej pa gremo iz križišča desno, še 100 m naprej pa levo navzdol na cesto, ob kateri so oznake za vino Munda. Sledi nekaj spusta, nato pa gremo levo v vas Lačaves. Le malo naprej izberemo desno cesto, ki se prične vidneje vzpenjati ter nas vodi mimo več hiš. Ko se višje cesta položi gremo za avtobusno postajo in kapelico levo v smeri Jeruzalema, ob tabli, ki označuje pričetek naselja Kog pa gremo desno v smeri pokopališča. Pot naprej nas vodi še mimo vpisne skrinjice do bližnje cerkev sv. Bolfenka.
Cerkev obidemo po levi strani, nato pa gremo levo navzdol, kjer po desni strani obidemo pokopališče. Pri pokopališču gremo levo, ko dosežemo nekoliko širšo cesto, katero smo pred cerkvijo sv. Bolfenka zapustili pa gremo desno. V nadaljevanju sledimo markacijam ter nadaljujemo z nekaj krajšimi vzponi in spusti. Nekoliko za kmečko sirarno Perc gremo rahlo levo, nekoliko naprej pa še enkrat levo v smeri Jeruzalema. Tudi v nadaljevanju sledi še nekaj križišč, kjer sledimo markacijam oz. oznak za Jeruzalem, ko pa sledi nekoliko daljši spust pa na označenem razpotju zapustimo cesto in nadaljujemo na pešpot, ki se v nadaljevanju spušča po kolovozu. Sprva se spuščamo ob vinogradu, nižje pa pot zavije levo in se položi. Ko kako minuto naprej dosežemo drug kolovoz gremo desno, po njem pa nadaljujemo do bližnje asfaltne ceste, kateri sledimo v levo, po njej pa hodimo do manjšega križišča, kjer nas markacije in oznake za Turistično kmetijo Puklavec usmerijo desno na vzpenjajočo se asfaltno cesto, ki pa nas najprej vodi skozi pas gozda, ko gozd zapustimo pa mimo nekaj hiš prispemo do naslednjega križišča pri stop znaku, kjer gremo desno na cesto, kateri sledimo do omenjene turistične kmetije. Kmetijo Puklavec obidemo po desni strani, v nadaljevanju pa se postopoma pričnemo spuščati, pot pa nas deloma vodi med vinogradi, deloma med posameznimi hišami oz. zaselki, na razpotjih pa sledimo markacijam. Ko dosežemo glavno cesto Miklavž pri Ormožu - Ljutomer gremo levo, po njej pa se še nekaj minut spuščamo, še preden dosežemo središče naselja pa gremo desno na stransko cesto, ob kateri so markacije in oznake za ekološko kmetijo Zadravec.
Zložna asfaltna cesta nas iz gozda hitro pripelje na travnata pobočja in nekoliko naprej do zaselka z nekaj hišami, nato pa nas mimo večje kapele, katero opazimo nekoliko desno s poti, pripelje do manjšega križišča, kjer nadaljujemo naravnost po makadamski cesti (po desni cesti lahko pridemo do prej omenjene kapele). Cesta se naprej postopoma prične lahkotno vzpenjati, nato pa pri eni od posameznih hiš zavije v desno in se za nekaj korakov celo rahlo spusti. Sledi kratko prečenje v desno, nato pa vse slabša cesta zavije v levo, kjer se začne zmerno vzpenjati. Cesta, ki se naprej zmerno vzpenja, pa nas višje pripelje do obsežnih vinogradov, ob robu katerih se nato v nekaj minutah povzpnemo do asfaltirane ceste, kateri sledimo v desno. Po kratki hoji po omenjeni cesti, kmalu dosežemo vrh, na katerem stoji cerkev Žalostne Matere Božje.
Ormož - Hum pri Ormožu 1:10, Hum pri Ormožu - Kog 1:50, Kog - Miklavž pri Ormožu 1:25, Miklavž pri Ormožu - Jeruzalem 0:40.
zemljevid poti - Jeruzalem
Ob poti: Hum pri Ormožu (300m), Kog (316m), Vuzmetinci (231m), Kajžar (319m), Sveti Miklavž (Miklavž pri Ormožu) (232m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Ormož - Jeruzalem1
Ormož - Jeruzalem2
Ormož - Jeruzalem3
Ormož - Jeruzalem4
Ormož - Jeruzalem5
Ormož - Jeruzalem6
Ormož - Jeruzalem7
Ormož - Jeruzalem8
Ormož - Jeruzalem9
Ormož - Jeruzalem10
Ormož - Jeruzalem11
Ormož - Jeruzalem12
Ormož - Jeruzalem13
Ormož - Jeruzalem14
Ormož - Jeruzalem15
Ormož - Jeruzalem16
Ormož - Jeruzalem17
Ormož - Jeruzalem18
Ormož - Jeruzalem19
Ormož - Jeruzalem20
Ormož - Jeruzalem21
Ormož - Jeruzalem22
Ormož - Jeruzalem23
Ormož - Jeruzalem24
Ormož - Jeruzalem25
Ormož - Jeruzalem26
Ormož - Jeruzalem27
Ormož - Jeruzalem28
Ormož - Jeruzalem29
Ormož - Jeruzalem30
Ormož - Jeruzalem31
Ormož - Jeruzalem32
Ormož - Jeruzalem33
Ormož - Jeruzalem34
Ormož - Jeruzalem35
Ormož - Jeruzalem36
Ormož - Jeruzalem37
Ormož - Jeruzalem38
Ormož - Jeruzalem39
Ormož - Jeruzalem40
Ormož - Jeruzalem41
Ormož - Jeruzalem42
Ormož - Jeruzalem43
Ormož - Jeruzalem44
Ormož - Jeruzalem45
Ormož - Jeruzalem46
Ormož - Jeruzalem47
Ormož - Jeruzalem48
Ormož - Jeruzalem49
Ormož - Jeruzalem50
Ormož - Jeruzalem51
Ormož - Jeruzalem52
Ormož - Jeruzalem53
Ormož - Jeruzalem54
Ormož - Jeruzalem55
Ormož - Jeruzalem56
Ormož - Jeruzalem57
Ormož - Jeruzalem58
Ormož - Jeruzalem59
Ormož - Jeruzalem60
Ormož - Jeruzalem61
Ormož - Jeruzalem62
Ormož - Jeruzalem63
Ormož - Jeruzalem64
Ormož - Jeruzalem65
Ormož - Jeruzalem66
Ormož - Jeruzalem67
Ormož - Jeruzalem68
Ormož - Jeruzalem69
Ormož - Jeruzalem70
Ormož - Jeruzalem71
Ormož - Jeruzalem72
Ormož - Jeruzalem73
Ormož - Jeruzalem74
Ormož - Jeruzalem75
Ormož - Jeruzalem76
Ormož - Jeruzalem77
Ormož - Jeruzalem78
Ormož - Jeruzalem79
Ormož - Jeruzalem80
Ormož - Jeruzalem81
Ormož - Jeruzalem82
Ormož - Jeruzalem83
Ormož - Jeruzalem84
Ormož - Jeruzalem85
Ormož - Jeruzalem86
Ormož - Jeruzalem87
Ormož - Jeruzalem88
Ormož - Jeruzalem89
Ormož - Jeruzalem90
Ormož - Jeruzalem91
Ormož - Jeruzalem92
Ormož - Jeruzalem93
Ormož - Jeruzalem94
Ormož - Jeruzalem95
Ormož - Jeruzalem96
Ormož - Jeruzalem97
Ormož - Jeruzalem98
Ormož - Jeruzalem99
Ormož - Jeruzalem100
Ormož - Jeruzalem101
Ormož - Jeruzalem102
Ormož - Jeruzalem103
Ormož - Jeruzalem104
Ormož - Jeruzalem105
Ormož - Jeruzalem106
Ormož - Jeruzalem107
Ormož - Jeruzalem108
Ormož - Jeruzalem109
Ormož - Jeruzalem110
Diskusija o izletu Ormož - Jeruzalem (čez Kog)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki