Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Stubajske Alpe / Vordere Sommerwand / Oberissalm - Vordere Sommerwand (običajna pot)

Oberissalm - Vordere Sommerwand (običajna pot)

Natisni
Izhodišče: Oberissalm (1742 m)
Širina/Dolžina: 47,09572°N 11,19491°E
Ime poti: običajna pot
Čas hoje: 2 h 40 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 973 m
Višinska razlika po poti: 973 m
Zemljevid: Stubaier Alpen Mitte, 31/4 1:25.000; Outdooractive Stubai Wanderkarte
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: pg
Ogledov: 335
 7 osebam je objava všeč
Število slik: 51
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Iz Ljubljane se zapeljemo po avtocesti mimo Salzburga v smeri proti Münchnu. V večnivojskem križišču Dreieck Inntal se usmerimo na cesto A93 v smeri Innsbruck/Kufstein/Brenner. Ob vrnitvi v Avstrijo nadaljujemo do razcepa z izvozom Innsbruck-Mitte. Tu ne zavijemo proti Innsbrucku, temveč nadaljujemo po avtocesti A13 v smeri proti prelazu Brenner. Z avtoceste zavijemo pri izvozu 10-Schönberg in udobni cesti po Stubajski dolini sledimo do kraja Neustift im Stubaital, kjer na krožišču sred mesteca izberemo prvi izvoz in vzpenjajoči se cesti sledimo do vasice Milders. V Mildersu sledimo cesti Mühlenweg in smerokazom za Oberissalm. Do planine nas čaka cca. 8 km vedno ožje asfaltne ceste, po kateri se pogosto sprehaja živina, zato je potrebno v predvideni čas vožnje vračunati morebitno čakanje prehoda. Na planini Oberiss parkiramo na urejenem parkirišču, kjer parkirnina znaša 5 evrov na dan.

Alternativo ponuja vožnja skozi severno Italijo: v tem primeru se iz osrednje Slovenije po avtocesti A2 zapeljemo do enega izmed mejnih prehodov z Avstrijo in nadaljujemo pot do Lienza. Tu nadaljujemo po cesti 100 in se mimo prehoda Prato alla Drava zapeljemo v Italijo. V Italiji sledimo cesti SS49 vse do stičišča z avtocesto A22 v smeri proti prelazu Brenner. Za prelazom nadaljujemo v smeri proti Innsbrucku do izvoza Schönberg. Od tam nadaljujemo po zgoraj opisani smeri.
Opis poti:
Na planini se pri smerokazu nad parkiriščem usmerimo na široko makadamsko cesto, ki nas v nekaj minutah pretežno vodoravne hoje proti jugozahodu pripelje do dobro označenega odcepa ožje steze, ki nas ob lepih razgledih na vzhodni del Alpeinskega pogorja in planino Oberiss pod nami v okljukih razmeroma zložno vodi skozi redek visokogorski gozd. Nekoliko višje preidemo na travnata z visokogorskim alpskim rastjem ob robu zgornjega dela doline Obergbacha, strmina pa ob lepih pogledih proti koči Franza Senna in Vordere Sommerwandu nad njo zlagoma pojenja. Po prijetni in razgledni stezi, ki ji sledimo v zadnjem delu poti do koče, se mimo planšarije na planini Alpeiner po privlačni vodnati pokrajini v dobrih petnajstih minutah povzpnemo do priljubljene Franz-Senn-Hütte; od izhodišča je do koče približno ura in pol hoje.

Pri koči zasledimo smerokaz, ki nas odločno usmeri proti jugu po poti, ki vodi k Sommerwandskemu ledeniku in Vordere Sommerwandu. Sprva precej lagodna pot se vije preko travnatega pobočja in nekoliko višje poteka vzporedno s hudournikom, spočetim na Sommerwandskemu ledeniku. Preko delno kamnitega roba se približamo severnemu grebenu Sommerwandov in pot nadaljujemo po kamnitem svetu pod vzhodnim pobočjem Vordere Sommerwanda. Po približno uri hoje od koče naletimo na smerokaz, ki nas usmeri ostro v desno. Po mestoma prepadni, a tehnično nezahtevni poti se v okljukih vzpnemo do vršnega grebena Sommerwandov, kjer nas pričakata velika možica; z enim od njih zaznamovana kota 2676, ki sodeč po večini zemljevidov izraža vrh Vordere Sommerwanda, se nahaja prav na robu vršnega grebena visoko nad Franz-Senn-Hütte.
Do vrha, zaznamovanega s križem, nas od tu loči se cca. 10 minut hoje po zahtevnem in zračnem grebenu. Od kote 2676 do vrha pred tem brezhibno označena pot ni več markirana, vendar je smer vzpona jasna. Kljub temu že vstop na grebensko rez predpostavlja uvodni problem, za rešitev katerega imamo na voljo dve možnosti: prvič, s ploščadi, kjer se zaključi markirana pot, se lahko na greben povzpnemo neposredno, pri čemer moramo prečiti nekaj lažje preplezljivih skal (I). Druga, tehnično lažja možnost pa se prikaže ob spustu pod grebensko rezjo na vzhodni strani grebena, kjer se nam kmalu razkrije razmeroma enostaven prehod na višjo stopnjo. Nadaljevanje poti po grebenu je orientacijsko premočrtno, a mestoma precej izpostavljeno. Na nekaj mestih nam pomagajo varovala (jeklenici in stope), občasno pa moramo tudi malenkost prosto poplezati (I). Razmeroma kratek zaključni greben se malo pod vrhom s križem nekoliko razširi in nas popelje na zelo razgledno grebensko vzpetino, na kateri je ob križu le malo prostora.

Vordere Sommerwand je med najlažje in najhitreje dosegljivimi vrhovi v precej divji okolici, a vzpon do točke z velikim križem še vedno zahteva zanesljiv korak in nekaj gorniških izkušenj, četudi se vsa težavna mesta nahajajo na relativno kratkem zaključnem grebenu. Razgled z vrha je atraktiven in turo je moč opraviti mimogrede ob vzponu na Innere Sommerwand ali ob prenočevanju v koči Franza Senna.  
zemljevid poti - Vordere Sommerwand
Ob poti: Franz-Senn-Hütte (2147m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Oberissalm - Vordere Sommerwand1
Oberissalm - Vordere Sommerwand2
Oberissalm - Vordere Sommerwand3
Oberissalm - Vordere Sommerwand4
Oberissalm - Vordere Sommerwand5
Oberissalm - Vordere Sommerwand6
Oberissalm - Vordere Sommerwand7
Oberissalm - Vordere Sommerwand8
Oberissalm - Vordere Sommerwand9
Oberissalm - Vordere Sommerwand10
Oberissalm - Vordere Sommerwand11
Oberissalm - Vordere Sommerwand12
Oberissalm - Vordere Sommerwand13
Oberissalm - Vordere Sommerwand14
Oberissalm - Vordere Sommerwand15
Oberissalm - Vordere Sommerwand16
Oberissalm - Vordere Sommerwand17
Oberissalm - Vordere Sommerwand18
Oberissalm - Vordere Sommerwand19
Oberissalm - Vordere Sommerwand20
Oberissalm - Vordere Sommerwand21
Oberissalm - Vordere Sommerwand22
Oberissalm - Vordere Sommerwand23
Oberissalm - Vordere Sommerwand24
Oberissalm - Vordere Sommerwand25
Oberissalm - Vordere Sommerwand26
Oberissalm - Vordere Sommerwand27
Oberissalm - Vordere Sommerwand28
Oberissalm - Vordere Sommerwand29
Oberissalm - Vordere Sommerwand30
Oberissalm - Vordere Sommerwand31
Oberissalm - Vordere Sommerwand32
Oberissalm - Vordere Sommerwand33
Oberissalm - Vordere Sommerwand34
Oberissalm - Vordere Sommerwand35
Oberissalm - Vordere Sommerwand36
Oberissalm - Vordere Sommerwand37
Oberissalm - Vordere Sommerwand38
Oberissalm - Vordere Sommerwand39
Oberissalm - Vordere Sommerwand40
Oberissalm - Vordere Sommerwand41
Oberissalm - Vordere Sommerwand42
Oberissalm - Vordere Sommerwand43
Oberissalm - Vordere Sommerwand44
Oberissalm - Vordere Sommerwand45
Oberissalm - Vordere Sommerwand46
Oberissalm - Vordere Sommerwand47
Oberissalm - Vordere Sommerwand48
Oberissalm - Vordere Sommerwand49
Oberissalm - Vordere Sommerwand50
Oberissalm - Vordere Sommerwand51
Diskusija o izletu Oberissalm - Vordere Sommerwand (običajna pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki