Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Prednjega Robičja (1941 m), vidi Mala Mojstrovka (2332 m)?
Glasuj
Gorovja / Stubajske Alpe / Vordere Sommerwand

Vordere Sommerwand

Država: Avstrija
Višina: 2715 m
Širina/Dolžina: 47,07418°N 11,16428°E
Vrsta: vrh
Vremenska napoved:
Sr
Če
Pe
So
Ne
Ogledov: 73
Priljubljenost: 2% (2828. mesto)
Število slik: 8
Število poti: 1
Število GPS sledi: 0
Opis gore:
Sommerwand je razmeroma dolg greben, ki se kot mogočna skalnata pregrada dviga nad zgornjim delom doline Oberbergtala in pred pogledi z doline skriva amfiteatru podobno krnico, ki gosti manjši Sommerwandski ledenik, nahajajoč se med grebenoma Sommerwandov in Knotenspitz.
Med več grebenskimi vzpetinami sta turistično zanimivi le najvišja in najnižja, Innere in Vordere Sommerwand; slednja je edina, na katero se je moč povzpeti brez resnejšega plezanja ali vzpona preko ledenika.

Vordere Sommerwand se nahaja na severnem robu vršnega grebena Sommerwandov. Avstrijci si sicer niso enotni, katera točka pravzaprav predstavlja imenovani vrh - na večini starejših zemljevidov je Vordere Sommerwand (geografsko smiselno) mesto prav ob izteku severnega grebena na višini 2676 m; označena pot na vrh se zaključi prav ob velikem možicu v bližini kote. Novejši zemljevidi pa Vordere Sommerwand postavljajo na s križem zaznamovano grebensko vzpetino na 2715 m, do katere prispemo po nekaj deset metrih hoje po ostrem, mestoma zavarovanem grebenu. Pričujoči opis se nanaša na slednjo verzijo.

Vordere Sommerwand je sicer hišna gora priljubljene Franz-Senn-Hütte in ena redkih vzpetin v ledeniško zaznamovanem Alpeinskem pogorju, na katero (vsaj večji del) vodijo markacije. Z dolinice med Sommerwandi in Knotenspitzami deluje kot komaj opazen grebenski zaključek, zato pa se postavno dviga nad kočo in dolino Oberbergtala. Nanjo vodi privlačen plezalni vzpon preko severnega grebena (do III. stopnja plezanja), označena pot pa se na goro povzpne preko njenega vzhodnega pobočja. Vrh ponuja izjemen globinski pogled na kočo Franza Senna, ki se nahaja pod njim, dolino Obergbacha, Sommerwandski ledenik in gore nad njim ter na gore v okolici jezera Rinnensee.
Gore v okolici km:
Spletne kamere v okolici km:
Dodaj v: facebook twitter reddit
Slike:
Vordere Sommerwand Vordere Sommerwand Vordere Sommerwand Vordere Sommerwand Vordere Sommerwand Vordere Sommerwand Vordere Sommerwand Vordere Sommerwand
PotiČasZahtevnost
Oberissalm - Vordere Sommerwand (običajna pot)2 h 40 minzahtevna označena pot
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki