Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeKoča na Naravskih ledinah / Mežica - Koča na Naravskih ledinah
  

Mežica - Koča na Naravskih ledinah (mimo sv. Lenarta)

 
Izhodišče: Mežica (495 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,5184°N / 14,8555°E
Cilj: Koča na Naravskih ledinah (1072 m)
Ime poti: mimo sv. Lenarta
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 577 m
Višinska razlika po poti: 825 m
Zemljevid: Koroška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 350
Ocena: 1 glasov
Število slik: 94
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z Raven na Koroškem ali preko MP Holmec se zapeljemo v Mežico, kjer v začetku naselja zavijemo levo proti trgovini Tuš, športnemu parku in glasbenemu domu. Za trgovini Tuš in pred domom upokojencev zavijemo levo v smeri naselja Leše. Za križiščem prečimo reko Mežo, za mostom pa že opazimo prve rdeče planinske oznake, ki nas usmerijo desno. Le malo naprej prispemo do naslednjega križišča, kjer oznake za Uršljo goro kažejo levo, mi pa zavijemo desno, kjer parkiramo ob športnem igrišču in glasbenim domom.
b) Iz Črne na Koroškem se zapeljemo do Mežice, kjer v središču naselja zavijemo desno proti športnemu parku, v naslednjem križišču pa gremo levo. Nekaj časa se še peljemo skozi kraj, nato pa za domom upokojencev zavijemo desno v smeri Leš. Za križiščem prečimo reko Mežo, za mostom pa že opazimo prve rdeče planinske oznake, ki nas usmerijo desno. Le malo naprej prispemo do naslednjega križišča, kjer oznake za Uršljo goro kažejo levo, mi pa zavijemo desno, kjer parkiramo ob športnem igrišču in glasbenim domom.

Opis poti:

Z izhodišča se vrnemo do označenega križišča, nato pa nadaljujemo po vzpenjajoči se cesti v smeri Naravskih ledin, Uršlje gore in KPP (Koroška planinska pot). Pri mizarstvu Peršak nadaljujemo naravnost na makadamsko cesto, ki nas popelje v gozd ter se spremeni v planinsko pot, ki se nadaljuje ob hudourniku. Malo naprej na desni opazimo lesen mostiček, mi pa nadaljujemo naravnost ter nekaj časa še ostanemo na desnem bregu hudournika. Nekaj minut naprej prečimo hudournik, nato pa na nekaj zaporednih razpotjih pazljivo sledimo markacijam. Višje ob križišču dosežemo asfaltno cesto, mi pa nadaljujemo po levi cesti, ob kateri se nadaljujejo markacije KPP. Nekaj minut hodimo po cesti, s katere se nam prehodno odpre lep pogled proti Peci, nato pa nadaljujemo desno v gozd, kjer hodimo po kolovozu. Kolovoz nas višje pripelje iz gozda, nato pa skozi dvorišče bližnje domačije dosežemo naslednjo asfaltno cesto, katero pa samo prečimo. Sledi vzpon preko razgledne senožeti, nato pa pot zavije rahlo levo v gozd. Skozi gozd hodimo le kratek čas, saj hitro dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo v desno (levo Volinjak, Leški cerkvi, Leše...). Pot naprej nas vodi mimo domačije Andrej, nato pa se nadaljuje najprej po zahodni, nato pa še po južni strani Andrejevega vrha. Pred domačijo Najevnik dosežemo manjše sedelce, ob katerem se nahaja kapelica (pri kapelici se v levo odcepi pot na Andrejev vrh), mi pa še naprej nadaljujemo po makadamski cesti.
V nadaljevanju nas cesta vodi mimo domačij Najevnik, Danev, Predovnik, do domačije Kajžar (pri domačiji Kajžar se odcepi pot k bližnji cerkvi sv. Lenarta), katero obidemo po spodnji desni strani. Pot naprej nas vodi po gozdni cesti, le ta pa se kmalu razcepi, mi pa izberemo zgornjo cesto (spodnja vodi proti domačiji Krajnc). Nekaj minut se še prečno vzpenjamo po pobočjih vrha Jankovec (1200 m), nato pa dosežemo manjšo dolinico med omenjenim vrhom na levi in Kranjčevim vrhom (1227 m) na desni.
Na začetku omenjene dolinice se v desno odcepi pot k Šahmanovi koči, mi pa nadaljujemo po levi cesti, ki nas pripelje iz gozda na nekakšen pašnik. Ko se malo naprej pot vrne v gozd, na sedelcu med prej omenjenima vrhovoma opazimo eno redkih planinskih tabel (ob poti so v glavnem redke, stare in deloma že obledele markacije).
Nadaljujemo v smeri Uršlje gore, po cesti, ki se prične spuščati. Za prečenjem izrazitejšega hudournika prispemo na pobočja vrha Stribovc (1151 m), kjer se cesta razcepi. Nadaljujemo po desni cesti (levo "domačija" Macigoj in Barbarski graben), ki se še naprej spušča, mi pa ji sledimo do "gladovne vode". Za manjšim stalnim izvirom zapustimo cesto in z vzponom nadaljujemo desno na kolovoz v smeri domačije Obretan, Uršlje gore in Naravskih ledin. Kolovoz se hitro še enkrat razcepi, mi pa z razpotja nadaljujemo po zgornjem desnem kolovozu (rahlo levo bivak Suška bajta 1 minuta). Po krajšem vzponu dosežemo severni greben Suškega vrha, kjer se nam z leve priključi pot, ki vodi mimo Suške bajte, mi pa nadaljujemo po poti, ki preide na strma pobočja Suškega vrha (predel imenovan Suški plazi), kjer je v snegu nevarnost snežnih plazov in zdrsa. Omenjena pobočja najprej prečimo, nato pa se prečno vzpnemo in višje dosežemo vzhodni z gozdom poraščen greben Suškega vrha, kjer se nam z desne priključi pot od lovske koče Dukles in rastišča velikega petelina.
Nadaljujemo naravnost, sprva še nekoliko navzdol, nato pa ob pogledih, ki sežejo vse do Golice / Koralpe dosežemo domačijo Obretan (Obretanovo), kjer se nam z leve priključi tudi bolje markirana pot iz Leš in kjer se nahaja tudi Taborniški dom roda koroških jeklarjev Obretanovo.
Nadaljujemo po cesti, ki nas za zapornico pripelje do označenega razpotja, mi pa nadaljujemo drugo pot desno, na pot, ki se vzpenja in ne spušča, ob njej pa opazimo napis Godec. Pot naprej nas vodi brez večjih vzponov in spustov, hitro pa nas pripelje do ceste, kjer se pot razcepi, razpotje pa ni posebej označeno.
Nadaljujemo desno po gozdni cesti (naravnost na vzpenjajoč se kolovoz kmetija Godec in Uršlja gora čez Kozji hrbet), s katere nas oznake za Naravske ledine kmalu usmerijo levo navzgor na pešpot, kjer nato sledimo markacijam. Ko hodimo po kolovozu, ki preči pobočja, moramo še pred njegovim koncem nadaljevati desno navzdol ter nato prečimo pobočja po planinski poti. Sledi kratko prečenj bolj strmih pobočij, nato pa se po stopnicah iz brun spustimo nazaj na gozdno cesto (do tu lahko hodimo tudi po gozdni cesti). Cesto, s katere se nam prehodno odpre nekaj razgleda, kmalu ponovno zapustimo in nadaljujemo levo na pot, ki čez manjši hrib "seka" nekoliko daljši cestni ovinek.
Tik preden se vrnemo na cesto, katero v nadaljevanju le prečimo, pa se nam z leve priključi še markirana pot z Raven na Koroškem (pot mimo Prežihove bajte). Na drugi strani ceste kratek čas nadaljujemo skozi gozd, nato pa nas pot vodi ob spodnjem delu travnika, kjer se priključimo poti iz Žerjava.
Z razpotja še naprej nadaljujemo ob desnem robu travnika, nato pa se po 5 minutah zmernega vzpona sprehodimo do Koče na Naravskih ledinah.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (marec).

zemljevid poti
Ob poti: Taborniški dom roda koroških jeklarjev Obretanovo (1040m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Uršlji gori, Uršlja gora (Plešivec)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah1
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah2
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah3
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah4
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah5
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah6
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah7
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah8
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah9
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah10
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah11
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah12
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah13
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah14
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah15
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah16
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah17
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah18
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah19
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah20
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah21
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah22
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah23
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah24
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah25
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah26
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah27
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah28
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah29
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah30
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah31
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah32
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah33
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah34
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah35
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah36
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah37
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah38
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah39
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah40
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah41
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah42
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah43
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah44
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah45
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah46
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah47
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah48
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah49
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah50
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah51
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah52
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah53
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah54
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah55
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah56
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah57
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah58
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah59
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah60
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah61
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah62
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah63
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah64
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah65
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah66
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah67
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah68
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah69
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah70
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah71
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah72
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah73
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah74
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah75
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah76
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah77
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah78
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah79
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah80
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah81
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah82
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah83
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah84
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah85
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah86
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah87
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah88
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah89
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah90
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah91
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah92
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah93
Mežica - koca_na_naravskih_ledinah94
Diskusija o izletu Mežica - Koča na Naravskih ledinah (mimo sv. Lenarta)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki