Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Katera od naštetih gora je najvišja?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Mangart / Mangartsko sedlo - Mangart (Slovenska pot)

Mangartsko sedlo - Mangart (Slovenska pot)

Natisni
Izhodišče: Mangartsko sedlo (2055 m)
Širina/Dolžina: 46,4437°N 13,6416°E
Ime poti: Slovenska pot
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Ferata: B
Višinska razlika: 624 m
Višinska razlika po poti: 624 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1.50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 307.787
 15 osebam je objava všeč
Število slik: 36
Število komentarjev: 269
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo preko MP Rateče v Italijo. Peljemo se proti Trbižu / Tarvisio, nato pa na začetku omenjenega mesta zavijemo levo v smeri Bovca. V nadaljevanju se peljemo po regionalni cesti proti MP Predel, mi pa le malo za omenjenim mejnim prehodom (torej, ko smo že na slovenski strani) zavijemo levo v smeri Mangartskega sedla. V nadaljevanju se peljemo po mestoma ozki in serpentinasti cesta (cesta ima tudi nekaj tunelov), mi pa se po njej peljemo do Mangartskega sedla, kjer na parkirišču na 2050 metrih nadmorske višine tudi parkiramo. Cesta je plačljiva.
b) Najprej se zapeljemo v Bovec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti MP Predel. Le nekaj 100 m pred omenjenim mejnim prehodom, točneje za večjim lok mostom, pa zavijemo desno v smeri Mangartskega sedla. V nadaljevanju se peljemo po mestoma ozki in serpentinasti cesta (cesta ima tudi nekaj tunelov), mi pa se po njej peljemo do Mangartskega sedla, kjer na parkirišču na 2050 metrih nadmorske višine tudi parkiramo. Cesta je plačljiva.
Opis poti:
S parkirišča se najprej sprehodimo do Mangartskega sedla, od koder nadaljujemo desno proti vzhodu ter pot nadaljujemo po razglednem travnatem grebenu. Po nekaj minutah lahkotne hoje se pot nekoliko bolj vzpne in po desni južni strani obide bližnji Travnik (2200 m). Od tu naprej postane pot še nekoliko bolj strma, le ta pa nas po približno 30 minutah hoje od izhodišča pripelje na razpotje, kjer se pot razcepi na dva dela; levo italijansko in desno slovensko pot.
Nadaljujemo po desni slovenski poti, le ta pa v rahlem spustu preči bližnje melišče in nas pripelje do začetka plezalnega dela poti.
Tu si zaradi nevarnost padajočega kamenja nadenemo čelado.
Pot naprej se takoj strmo vzpne, pri vzponu pa nam pomagajo klini in jeklenice. Višje se pot prehodno položi in preide na umetno polico, za katero prečimo padajočemu kamenju izpostavljeno grapo (ta del poti je dobro zavarovan). Na drugi strani grape se pot še nadalje strmo vzpenja, mi pa si moramo na težjih mestih pomagati tudi z rokami. Pot nadaljujemo po in ob široki grapi kar naravnost navzgor, pri vzponu pa pot občasno poteka nad globokimi prepadi. Višje se pot obrne nekoliko proti levi ter postopoma postane manj zahtevna. Ko pred seboj zagledamo križ, pa nas do vrha loči le še nekaj 10 korakov lahkotne hoje.
Sestopimo lahko po nekoliko lažji italijanski poti.
Mangartsko sedlo - razpotje 30 minut, razpotje - Mangart 1:30.
zemljevid poti - Mangart
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Mangartsko sedlo - Mangart1
Mangartsko sedlo - Mangart2
Mangartsko sedlo - Mangart3
Mangartsko sedlo - Mangart4
Mangartsko sedlo - Mangart5
Mangartsko sedlo - Mangart6
Mangartsko sedlo - Mangart7
Mangartsko sedlo - Mangart8
Mangartsko sedlo - Mangart9
Mangartsko sedlo - Mangart10
Mangartsko sedlo - Mangart11
Mangartsko sedlo - Mangart12
Mangartsko sedlo - Mangart13
Mangartsko sedlo - Mangart14
Mangartsko sedlo - Mangart15
Mangartsko sedlo - Mangart16
Mangartsko sedlo - Mangart17
Mangartsko sedlo - Mangart18
Mangartsko sedlo - Mangart19
Mangartsko sedlo - Mangart20
Mangartsko sedlo - Mangart21
Mangartsko sedlo - Mangart22
Mangartsko sedlo - Mangart23
Mangartsko sedlo - Mangart24
Mangartsko sedlo - Mangart25
Mangartsko sedlo - Mangart26
Mangartsko sedlo - Mangart27
Mangartsko sedlo - Mangart28
Mangartsko sedlo - Mangart29
Mangartsko sedlo - Mangart30
Mangartsko sedlo - Mangart31
Mangartsko sedlo - Mangart32
Mangartsko sedlo - Mangart33
Mangartsko sedlo - Mangart34
Mangartsko sedlo - Mangart35
Mangartsko sedlo - Mangart36
Diskusija o izletu Mangartsko sedlo - Mangart (Slovenska pot)
Prikaži starejša sporočila
mornar16.10.2017
Kakšne so razmere za dostop na Mangart. Ali je še kaj snega.
bo_zl18.10.2017
Sneg je. Po slovenski na nekje treh, štirih koncih, v grapah. Stopinje so, vendar pomrznjene. Na italijanski problem samo na enem delu, ki pa je kar dolg. tudi tu stopinje so. Kakšne derezice ne bi bile odveč. Jaz sem bil brez, in je zahtevalo precej še dodatne previdnosti.Bi pripopal še slike pa jih ne znam zmeden
sirt119.10.2017
Slike lahko pripopaš na "forum-razmere" levo zraven.
ŠpRo2925.4.2018
Zdravo, mogoče kakšna informacija, če je cesta kopna do Mangartskega sedla. Hvala.
djimuzl25.4.2018
Zagotovo ni.
edoo29.4.2018
Z avtom se da le do Mangartske planine. Naprej so vsaj ovinki zabiti s snegom, višje pa je še ogromno snega, ponekod cesta zravnana s snegom. Zadnji tunel ima pri vstopu le iz vrhnje strani majhno odprtino, da se splaziš skozi.
Ivanee14.6.2018
Pozdravljeni,

ve kdo kako je situacija s cesto do vrha Mangartskega sedla, oz. do koče? Je prevozna?

LP Ivan
MANGRT14.6.2018
Uradno še zaprta, prideš pa do zadnjega tunela s tem da je potrebno odmakniti kak kamen, s kolesom pa možno vse do sedla.
alojzija.meglic@gmail.com26.6.2018
zanima me, Od tunela do koče,koliko časa peš?Hvala..
stilc8816.7.2018
Jasno je da je na koncu cesta uradno zaprta. Kaj pa neuradno? Do kam se da OZ. je varno priti? LP!
sAleska17.7.2018
Včeraj bila na Mangartu. Normalno se da priti do vrha, do konca ceste. Spodaj pri plačilu ekološke takse, je rekel, da mora povedat da je cesta uradno zaprta, da pa vsi gredo do konca. Na planini Mangart mi je pastir povedal, da je tako stanje že 4 leta in da bi Italijani ali Avstrici yadevo sanirali v nekaj tednih, pri nas pa samo pobirajo denar.
masker30.7.2018
Včeraj sem še z drugima dvema sopotnikoma bil na vrhu Mangarta. Gor smo šli po slovenski, sestopili pa smo po italijanski. Res čudovit in prekrasen dan. Razmere idealne ( sploh nič vročine!), le tu in tam se je pojavil na vrhu kak meglen oblaček, ki pa je že po nekaj minutah "izginil". Skratka lepo planinsko doživetje.
Glede ceste, pa mislim, da tudi ni problemov. Mi smo parkirali avto pri koči in tako rešili problem skalnega podora na zadnjem ovinku. Sem pa vseeno videl avtomobile parkirane prav na zgornjem parkirišču. Lep pozdrav vsem! nasmehnasmehnasmeh
ejas123418.8.2018
Pozdravljeni.
Ali kdo ve ali je kakšno snežišče za na Mangart in ali se je potrebno vezat po slovenski poti.
Lep pozdrav in hvala.
garmont18.8.2018
Snega že nekaj časa ni več.
“Vezati” se na tej poti ni potrebno...je pa priporočljivo.
ejas123418.8.2018
Hvala garmont.nasmeh
MPS1.10.2018
Že nekaj časa je minilo od najinega vzpona na Mangart, vendar spomini na to čudovito goro pa so še vedno zelo prijetni. nasmeh Po potrebno spet enkrat iti. nasmeh

Če bo komu pomagalo za lažjo predstavo o poti prilagam kratek filmček. Za izhodišče sva izbrala Mangartsko sedlo, gor sva šla po Slovenski poti, navzdol pa po Italjanski poti.

Mangart, 2679 m
gorskakoza12.10.2018
Morda kdo ve kakšno je stanje po slovenski na Mangart, je morda že kje sneg?

Hvala ter lep gorniški vikend!
veseljak7613.10.2018
Jaz sem to pot opravil včeraj in je brez posebnosti. Snega na poti ni. So pa bile skale v zatišnih legah malo spolzke. Tudi povratek po italijanski je brez posebnosti.

Lep pozdrav.

mojcej'7221.10.2018
Sobota (20.10.2018): na rampi ob 7:30 ni bilo nikogar za pobiranje ekološke takse. Pot do zgornjega parkinga prevozna (na delih kamenje na cesti, ni panike). Sprva vozil okoli 10, čez dopoldne se jih je nabralo vedno več. Zrak hud, svež, gorski. Se nadihaš za naprej za ves zimski ljubljanski smog. Pešpot do razpotja ok, naprej po Slovenski pač klini in zajle - OBVEZNO SAMOVAROVALNI KOMPLET IN ČELADA. Kamenje krušijo predvsem tisti, ki se premikajo nad teboj. Na vrhu brez posebnosti - razgledi ta dan so bili dih jemajoči, res noro dobri. Pot po italijanski dol, velja enako s krušenjem. Treba je počakati en drugega pa gre. Koča na M.sedlu je bila odprta in topla nasmeh
dprapr21.10.2018
Najprej voziš tam, kjer naj ne bi bilo dovoljeno, potem pa od drugih z vpitjem zahtevaš SVK na običajni zavarovani poti.zmeden
Tomaz44920.5.2019
Morda kdo ve kakšne so kaj razemre. Glede na moker in hladen maj predpostavljam, da je še zalita? Hvala za info.
ljubiteljgosrkenarave26.5.2019
Mangartsko sedlo je gorsko svetišče. Niti zamisliti se ne morem, da bi ga razkopavali bagri in bi se po njem gradile betonske škarpe, kar načrtujeta občina Bovec in Direkcija RS za infrastrukturo. - Zakaj? Za novo cesto, za pet minut dodatne vožnje; ironično - mimo planinske koče, po trasi sedanje planinske poti, kljub neobvladljivi avtomobilski gneči sredi gorske narave; za ca. 1 mio evrov davkoplačevalskega denarja!!! - To se ne sme zgoditi! - Somišljeniki, oglasite se in načrtovalcem sporočite svoj glas podpore za ohranitev Mangartskega sedla!
MANGRT26.5.2019
Ustrezno parkirišče pri Mlinču potem pa peš naprej. Pa da vidimo koliko jih bo stalo na vrhu in tudi nočitve v koči se bodo povečale ki je temu namenjena.
edelweiss9626.5.2019
Cesta naj ostane vsaj za kolesarje.
Janez_Radovljica26.5.2019
Zakaj ne bi mangartske ceste nasploh zaprli za ves motorni promet, namesto tega bi pa v sezoni na vsake pol ure vozil gor električni mini-bus po dostopni ceni... Enako mislim glede ostalih alpskih dolin, tudi recimo za Tamar....
tomo_kugy26.5.2019
@Janez
To je edina prava dolgoročna rešitev, ampak se bojim, da se bo našel 100 in 1 razlog, da ne bo nikoli zaživela. Pogoj je pa seveda dovolj frekventna linija in pa primerno parkirišče pri izhodišču.
bo_zl27.5.2019
podpišem takoj za Mangartsko sedlo in vse alpske doline pa še kje,
edelweiss9627.5.2019
S tem pa se strinjam. Če bi bila zadeva dovolj dobro izpeljana (dovolj "gosti" vozni red teh avtobusov, primerno prakirišče na izhodišču, sprejemljiva cena), bi to bila zagotovo najboljša rešitev. Motornih vozil je gor preveč in promet je predivji. V interesu bi nam morala biti čimbolj ekološka rešitev, ki pa ne bi bila preveč ekstremna (popolno zaprtje ceste od vznožja za vse, tu sem absolutno proti). Mogoče sem malo sebičen, ampak sem zraven planinca tudi zagrizen kolesar in bi si tako želel, da bi vsaj kolesarji imeli neoviran cestni dostop na Mangartsko sedlo.
turbo27.5.2019
Če naj bi se cesta zaprla, potem naj bo parkirišče v Bovcu, saj višje v dolini ni prostora za več sto vozil, kot se jih nagnete v lepih dnevih tekom poletja. Bus pa naj ustavi na vseh izhodiščih do sedla (Kluže, Možnica, Log, Strmec) in prva vožnja naj bo ob planincem prijazni uri, to je najkasneje ob 5h.
Daaam27.5.2019
Zaprimo TNP pa mirna Bosna.. velik nasmeh
rajko002828.5.2019
Kaj ste malemkostnizmeden Zaprimo komplet vse tisti ki hočejo kaj viddeti pa naj se gre turizem v I ,A in CH -saj imajo dovolj odprtih prelazov, žičnic in vlakov po hribih. velik nasmeh mrk pogled
ljubitelj gora30.6.2019
30.6 gor Slovenska, prvo večje položno snežišče, naprej do vstopa v plezalni del ga ni, nekje na 3/4 poti se pojavi manjše snežišče, ki se ga da tud odplezat ali preko. Na Italjanski so "tri" snežišča, imajo gaz. Slika: http://shrani.si/f/1z/hU/1GKs5e4z/img9026.jpg
Mira5414.7.2019
V enem tednu želim iti v Mangartsko sedlo. Kako daleč lahko grem z avtom iz Bovca. Je cesta zaprta?
Mira, Češka
bbugari114.7.2019
Cestom do koče (cca 1900 m) potem peš cca 20 min.
emax19.8.2019
Delovni most med praznikom Marijinega vnebovzetja in vikendom smo letos izkoristili za izlet v gore. V upanju, da ravno na ta dan v gorah ne bi bilo prevelike gneče, smo se odpravili na Mangart v smeri italijanske in slovenske ferate. Že, ko smo prispeli na krožno cesto pod Mangartom je upanje o manjši gneči hitro splahnelo saj je bilo ob sami krožni cesti že parkiranih nadpovprečno število avtomobilov in drugih vozil, pretežno s češkimi in slovaškimi registrskimi tablicami. Ker smo bili še dokaj zgodnji smo hitro našli primerno luknjo za parkiranje. Čeprav je bila luknja blizu večje luže, le ta ni motila češkega voznika, ki je s svojim vozilom zapeljal tako blizu mojega, da praktično nisem mogel več s svoje strani vstopiti v vozilo. Ker sem v njihovem vozilu opazil manjše otroke sem se le skobacal nazaj v svoj avto in ga premaknil skrajno vstran, saj se v nasprotnem primeru ne bi izognil novim poškodbam na vratih.
Opremili smo se s plezalno opremo in se s prelaza spustili do bivaka Nogara, ki stoji pod samo severno steno Mangarta, od koder vodi steza do začetka ferate Via Italiana. V idiličnem gorskem ambientu pa nas je s pogledom na veličastno smer ferate šokiral prizor kolone kakih 30-ih plezalcev, ki se je po ferati zelo počasi pomikala navzgor. Dejstvo, da bo čas plezanja dobre ure nemogoče doseči, se je kasneje tudi izkazalo. Po njihovem glasnem komuniciranju smo hitro spoznali, so bili vsi plezalci čehi oziroma slovaki, jaz jih ne ločim saj z njimi do sedaj še nisem imel opravka. Predstavili so se, kot skrajno nekulturno in brezobzirno ljudstvo, ki do drugih obiskovalcev gora nima nikakršnega spoštovanja in obzirnosti. Njihova nekultura je bila vidna na vsakem koraku. Neskončno fotografiranje na celotni trasi ferate, nam je povzročalo mukotrpno čakanje in visenje na zajli, nekateri so si privoščili celo obroke sredi ferate. Kasneje v slovenski smeri smo srečali tudi cele družine s premajhnimi otroki za to smer, ki se niso ozirale za hitrejšimi sledilci tako, da smo si prostor za prehitevanje morali izboriti sami, enaka ugotovitev velja tudi za sestop. Vse zgodbe o njihovi nekulturi v gorah, so se na celotni poti izkazale še za kako resnične. V seznamu njihove nekulture pa na našo žalost najbolj prednjači nehigiena in brezobzirnost do čistoče gora.
Na vrhu smo srečali skupino štirih planincev iz Parme v Italiji, ki so z vrha Mangarta pričeli za njimi pobirati smeti in celo njihova odvržena oblačila (na tertrapaku in eni odvrženi majici je bil namreč napis v njihovem jeziku). Ena od žensk je odpadke spravila v vrečko in jih odnesla v dolino. V pogovoru je bilo tudi pri njih čutiti odpor in zgražanje. Da bo mera polna, smo ob prihodu k avtomobilu, meter vstran zagledali še svež, zajeten človeški iztrebek. Na olajšanje vsaj vozila brezobzirnega češkega voznika ni bilo več, na srečo pa ne tudi novih poškodb na mojem vozilu.
Ker je na prelazu tudi koča, smo si seveda privoščili tudi zasluženo 'planinsko' pivo. Vendar tudi v tem primeru velja ugotovitev, da tako v sami koči, kot tudi v okolici ni bilo niti enega 'čeholovaškega' obiskovalca, saj si večino živil in verjetno tudi drugih potrebščin prinesejo s seboj iz domovine, ki jih seveda v vseh oblikah potem odložijo v naših gorah.
Za konec bi rad zapisal kakšen čustven komentar o čudovitem dnevu, vendar so mi brezobzirni 'vzhodni' obiskovalci toliko zagrenili dan, da praktično nimam nobenega pozitivnega občutka o dnevu, ki bi si ga moral zapomniti po lepih, ne pa po grdih doživetjih.
ločanka19.8.2019
emax, besede si mi vzel z jezika. Tudi jaz sem se prav na praznik zgražala nad njihovo nekulturo, saj pozdravljanja ne poznajo, prav tako ne odzdravljanja. Nasproti so hodili s tako majhnimi otroki, da nisem mogla verjet, kakšne dva meseca je eden imel in so z njim prihajali dol proti sedlu.
Sem mislila, da jih je pripeljal kakšen avtobus, pa le tega nisem videla.
Res, povsem razumem tvojo jezo.
miratan22.10.2019
Pozdravljeni
a je kdo zadnje dni bil na Mangartu - bi šli po slovenski gor in italijanski nazaj. A je kaj snega, poledenelo?
fjr15.8.2020
Danes po Slovenski gor, po Italijanski dol. Obe poti normalno prehodni brez posebnosti. Čudovita gora.
Jurc8917.9.2020
Pozdravljeni.
Ali je na to pot smiselno imeti palice ali je bolje brez?
jax17.9.2020
Jaz bi šel brez. Spodaj pridejo prav, ampak je ta del v primerjavi s tistim, kjer so ti samo v napoto, tako kratek, da se mi jih ne bi zdelo vredno nosit.
Rok99419.9.2020
Kakšne so razmere na Slovenski in Italijanski smeri? Je že kaj snega?
12a3bc10.7.2021 16:48:10
Ali je pot kopna?nasmeh
TilenP5.8.2021 11:00:40
Slovenska pot je kopna. Italijanska pot ima par snežišč, ki pa se obhodijo in niso na kritičnih mestih.
MatejT11.8.2021 11:30:26
Mene pa zanima kako je z dostopom z avto do sedla. Namen imam iz sedla štartati proti Mangartu pred 5. uro zjutraj.
Ker dvomim da je oseba ki pobira vstopnino takrat že tam, me zanima če tako zgodaj sploh lahko z avtom pridem gor.. je čez noč rampa odprta?

Ker bi šel na dvodnevno turo, bi avto pustil na sedlu 2 dni. Mogoče kdo ve, če to lahko predstavlja težavo?
Res se ne bi rad sredi noči pripeljal tja, potem pa bi bilo zaprto nasmeh
MatejT11.8.2021 12:13:45
Tole je bil pa ekstremno hiter odgovor nasmeh
Hvala in lep pozdrav.
cen6.9.2021 20:06:33
SVK je dobro imeti, ga pa v realnosti izkušen gornik ki je večkrat bil na Triglavu in podobnih zavarovanih izpostavljenih smereh ne uporabi. Pot je zares izpostavljena samo na parih mestih, sicer pa vodi precej varno med razpokami in je težavnost bolj v tem da se ves čas vzpenjaš precej vertikalno.

Je pa sramota da ne morejo obnovit tistih 20m ceste, tipično Slovensko.
Gregorvu27.10.2021 8:14:01
Pozdravljeni
Ve kdo kakšne so razmere na poti po Slovenski?
planika7724.6.2022 14:40:49
Prosim za info, ali je ta pot dobro varovana povsod, kjer je potrebno (predvsem na izpostavljenih delih) in ali so kje previsi? Npr. na Triglav sem šla brez problema (sicer čez Planiko)... nasmeh
bongo25.6.2022 9:11:16
Ja, saj vidis po fotkah priblizno, kaksna je pot. Na nivoju tistih na Trigkav, previsno jasno ni nikjer, na par mestih je za popazit zaradi sodra in kamenja od zgoraj.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki