Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Strojna, Košenjak, Kozjak in Slovenske gorice / Šteknetov vrh / Libeliče - Šteknetov vrh (mimo Trotovega križa)

Libeliče - Šteknetov vrh (mimo Trotovega križa)

Natisni
Izhodišče: Libeliče (455 m)
Širina/Dolžina: 46,6204°N 14,948°E
Ime poti: mimo Trotovega križa
Čas hoje: 2 h 20 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 606 m
Višinska razlika po poti: 640 m
Zemljevid: Koroška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 397
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 57
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Slovenj Gradca ali Mežiške doline se zapeljemo v Dravograd, nato pa še pred mostom preko reke Drave zavijemo levo v smeri naselij Črneče in Libeliče. V nadaljevanju najprej prečimo reko Mežo, nato pa se peljemo skozi Črneče in pozneje še skozi Gorče. Za Gorčami prispemo v Libeliče, kjer pri kapelici nadaljujemo desno, nato pa gremo še enkrat desno in parkiramo na večjem asfaltiranem parkirišču ob gasilskem domu Libeliče.
b) Zapeljemo se v Dravograd, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Slovenj Gradcu. Kmalu za mostom preko reke Drave, pa zavijemo desno v smeri naselij Črneče in Libeliče. V nadaljevanju najprej prečimo reko Mežo, nato pa se peljemo skozi Črneče in pozneje še skozi Gorče. Za Gorčami prispemo v Libeliče, kjer pri kapelici nadaljujemo desno, nato pa gremo še enkrat desno in parkiramo na večjem asfaltiranem parkirišču ob gasilskem domu Libeliče.
c) Preko MP Ljubelj ali Jezerski vrh se zapeljemo v Avstrijo, nato pa sledimo oznakam za Pliberk / Bleiburg in dalje naselju Labot / Lavamünd. Pred naseljem Labot, še preden prečimo reko Dravo, pa nas oznake za Potoče / Bach in Libeliče / Leifling usmerijo desno na nekoliko ožjo cesto. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Potoče, za njim pa kmalu preko MP Libeliče prispemo v Slovenijo, kjer na parkirišču ob gasilskem domu v Libeličah parkiramo.
Opis poti:
Od gasilskega doma se najprej vzpnemo do župnijske cerkve sv. Martina, ki se nahaja na severozahodnem delu Libelič. Pred cerkvijo, na delu kjer se nahaja kostnica iz 11. stoletja, pa pred obzidjem na levi opazimo uhojeno pot, po kateri se prečno vzpnemo v gozd.
Med vzponom skozi gozd nas sprva spremljajo table bližnje poti Etnološko naravoslovne znamenitosti Libelič, kateri pa sledimo v nasprotni smeri, tako da se števila na tablah zmanjšujejo. Skozi gozd se večinoma vzpenjamo po gozdnih vlakah, višje pa se ob drevoredu tepk vzpnemo do domačije, kjer se nahaja razgledna točka.
Nadaljujemo preko dvorišča, iz križišča za domačijo pa nadaljujemo na desno cesto, ki nas vodi mimo znamenja. Sledi prečni vzpon ob lepih razgledih, ki sežejo od Golice / Koralpe prek Košenjaka do Pohorja, nato pa nas kolovoz popelje v gozd, kjer dosežemo makadamsko cesto. Cesti sledimo v desno, za levo serpentino pa jo zapustimo in nadaljujemo rahlo desno na kolovoz, ki nas mimo lovske opazovalnice pripelje do večje jase. Na drugi strani jase se vrnemo v gozd, pot pa nas prehodno pripelje do državne meje z Avstrijo. Ob državni meji se vzpenjamo do mesta, kjer državna meja zavije ostro desno, mi pa se po stezi, ki poteka preko senožeti, vzpnemo do naslednje domačije, katero obidemo po levi strani in pri kateri pri naslednjem znamenju prečimo še eno cesto. Ob lepih razgledih se vzpnemo do gozda. V gozdu se kolovoz razcepi, mi pa izberemo levi, zložnejši kolovoz, ki v nadaljevanju v rahlem vzponu preči vzhodna pobočja Požegovega vrha. Med prečenjem nas pot vodi mimo starejšega križa in preko manjšega studenčka, nato pa kmalu dosežemo makadamsko cesto, katero dosežemo ob križišču h kmetiji Jorgač.
Cesti sledimo v desno, po njej pa se prečno vzpnemo do nekoliko večjega križišča ob obeležju NOB, kjer nadaljujemo naravnost proti Ravnam na Koroškem (desno Strojna). Pot naprej nas vodi mimo Trotovega križa (kapelica trikotne oblike s svetniki upodobljenimi na freskah), še preden stopimo iz gozda pa se ostro v desno odcepi cesta proti kmetiji Utek (na zemljevidih Vutek). Nadaljujemo naravnost, na razpotju sredi travnika pa gremo rahlo desno. Sledi kratka hoja ob lepih pogledih na Peco, nato pa se pri vstopu v gozd pot še enkrat razcepi. Tokrat izberemo rahlo levo cesto v smeri lovske koče Strojna (rahlo desno Ravne). V nadaljevanju cesta preide v gozd, se nam pa nad domačijo Trot še enkrat odpre lep pogled na vrhove nad Mežiško dolino. Pot naprej nas vodi po zložni makadamski cesti, ki preči pobočja Trotovega vrha, po cesti pa hodimo do desnega ovinka, kjer se na začetku neizrazite dolinice v levo odcepi kolovoz, po katerem se skozi gozd vzpnemo do Trotovega razpotja, kjer izberemo desno pot. Sledi nekaj minut vzpona, ko se pot položi pa dosežemo zahodni predvrh Šteknetovega vrha. Sledi malenkosten spust in nato še rahel vzpon do 1061 metrov visokega vrha.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (februar).
Ob poti: Trotov križ (863m), Trotovo razpotje (972m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Libeliče - Šteknetov vrh1
Libeliče - Šteknetov vrh2
Libeliče - Šteknetov vrh3
Libeliče - Šteknetov vrh4
Libeliče - Šteknetov vrh5
Libeliče - Šteknetov vrh6
Libeliče - Šteknetov vrh7
Libeliče - Šteknetov vrh8
Libeliče - Šteknetov vrh9
Libeliče - Šteknetov vrh10
Libeliče - Šteknetov vrh11
Libeliče - Šteknetov vrh12
Libeliče - Šteknetov vrh13
Libeliče - Šteknetov vrh14
Libeliče - Šteknetov vrh15
Libeliče - Šteknetov vrh16
Libeliče - Šteknetov vrh17
Libeliče - Šteknetov vrh18
Libeliče - Šteknetov vrh19
Libeliče - Šteknetov vrh20
Libeliče - Šteknetov vrh21
Libeliče - Šteknetov vrh22
Libeliče - Šteknetov vrh23
Libeliče - Šteknetov vrh24
Libeliče - Šteknetov vrh25
Libeliče - Šteknetov vrh26
Libeliče - Šteknetov vrh27
Libeliče - Šteknetov vrh28
Libeliče - Šteknetov vrh29
Libeliče - Šteknetov vrh30
Libeliče - Šteknetov vrh31
Libeliče - Šteknetov vrh32
Libeliče - Šteknetov vrh33
Libeliče - Šteknetov vrh34
Libeliče - Šteknetov vrh35
Libeliče - Šteknetov vrh36
Libeliče - Šteknetov vrh37
Libeliče - Šteknetov vrh38
Libeliče - Šteknetov vrh39
Libeliče - Šteknetov vrh40
Libeliče - Šteknetov vrh41
Libeliče - Šteknetov vrh42
Libeliče - Šteknetov vrh43
Libeliče - Šteknetov vrh44
Libeliče - Šteknetov vrh45
Libeliče - Šteknetov vrh46
Libeliče - Šteknetov vrh47
Libeliče - Šteknetov vrh48
Libeliče - Šteknetov vrh49
Libeliče - Šteknetov vrh50
Libeliče - Šteknetov vrh51
Libeliče - Šteknetov vrh52
Libeliče - Šteknetov vrh53
Libeliče - Šteknetov vrh54
Libeliče - Šteknetov vrh55
Libeliče - Šteknetov vrh56
Libeliče - Šteknetov vrh57
Diskusija o izletu Libeliče - Šteknetov vrh (mimo Trotovega križa)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki