Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Storžič / Laško - Storžič (po jugozahodnem grebenu)

Laško - Storžič (po jugozahodnem grebenu)

Natisni
Izhodišče: Laško (740 m)
Širina/Dolžina: 46,3256°N 14,3969°E
Ime poti: po jugozahodnem grebenu
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: zahtevna neoznačena steza
Višinska razlika: 1392 m
Višinska razlika po poti: 1392 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 5.020
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 61
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Ko prispemo v Bašelj se najprej na začetku levega ovinka v smeri naravnost nadaljuje ožja cesta, ki vodi do parkirišča pri brunarici TD Bašelj (v opisih izhodišče Bašelj), mi pa od omenjenega križišča po glavni cesti nadaljujemo še dobrih 100 m do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno po cesti proti Gamsovemu raju in zaselku Laško. Le kakih 50 m naprej nadaljujemo po levi cesti, katera se postopoma prične zmerno vzpenjati. Pri zaselku Laško ponovno nadaljujemo levo, nato pa se asfalt konča in z vožnjo nadaljujemo po strmi makadamski cesti, kateri sledimo do parkirišča, ob manjšem križišču. Ob križišču se nahajajo rdeče planinske smerne table.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo, Zgornjo Belo (v Zgornji Beli se priključimo cesti iz Preddvora) do Bašlja, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, kjer se v smeri naravnost nadaljuje ožja cesta, ki vodi do parkirišča pri brunarici TD Bašelj (v opisih izhodišče Bašelj), mi pa od omenjenega križišča po glavni cesti nadaljujemo še dobrih 100 m do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno po cesti proti Gamsovemu raju in zaselku Laško. Le kakih 50 m naprej nadaljujemo po levi cesti, katera se postopoma prične zmerno vzpenjati. Pri zaselku Laško ponovno nadaljujemo levo, nato pa se asfalt konča in z vožnjo nadaljujemo po strmi makadamski cesti, kateri sledimo do parkirišča, ob manjšem križišču. Ob križišču se nahajajo rdeče planinske smerne table.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na strm kolovoz v smeri Lovrenca. Po kratkem strmem vzponu nas kolovoz pripelje do razpotja, kjer se desno odcepi peš pot do cerkve sv. Lovrenca. Mi nadaljujemo po spodnji kolovozni poti, ki se spet prične strmeje vzpenjati in nas po 15 minutah hoje od izhodišča pripelje do Doma na Lovrencu.
Pri domu nadaljujemo po poti proti Storžiču in že po nekaj korakih nas pot pripelje iz gozda na travnike pod cerkvijo. Cerkev sv. Lovrenca dosežemo v nekaj minutah hoje po travniku.
Nadaljujemo po travniku mimo cerkve in pot nas kmalu pripelje v gozd. V nadaljevanju se široka pot rahlo spusti na neizrazito sedelce, kjer se nam priključi pot z nekoliko višjega izhodišča. Naprej nadaljujemo v smeri Storžiča še naprej po široki poti, ki pa se rahlo vzpenja. Pot kmalu postane ožja in se nato kar nekaj časa strmo vzpenja skozi gozd. Višje nas pot le pripelje iz gozda in odprejo se nam lepi razgledi na južna pobočja Storžiča. Strmina še naprej ne popušča vse do klopce na razpotju.
Levo vodi označena pot proti Javorniku in Poljani, desno pa proti Kališču. Mi na razpotju ne nadaljujemo ne levo, ne desno, temveč na neoznačeno stezo, ki vodi naravnost. Nekoliko slabše uhojeno stezo bomo opazili levo od drevesa na katerem so smerokazi. Od razpotja se pot vzpenja po travnatem pobočju, ki postane strmejše in nas kmalu pripelje v bližino neizrazite grape. Tu nadaljujemo nekoliko v levo in se nato levo od omenjene grape vzpenjamo proti jugozahodnem grebenu Storžiča. Pobočje je na tej strani tudi nekoliko bolj poraščeno z drevesi. Pot je sicer slabše uhojena, vendar ji lahko sledimo brez večjih težav. Ko se približamo grebenu, pot zavije v desno in preči travnata pobočja. Sledi krajši strm vzpon do grebena. Travnata pobočja so na večjem delu poti precej strma in so v mokrem zelo nevarna za zdrs. Tudi v suhem pa je potrebno nekaj previdnosti.
Ko dosežemo greben nadaljujemo desno in se nato vzpenjamo po večinoma travnatem in razmeroma strmem grebenu. Na strmejših delih se pot nekajkrat umakne grebenu na levo ali desno stran. Grebenu sledimo vse dokler se ne priključimo označeni poti od planine Javornik. Označena pot nato zavije rahlo v desno in kmalu se nam priključijo še poti od Doma pod Storžičem ter Kališča. Do vrha, ki ga že vidimo pred seboj nato sledi le še kratek vzpon.
Sestopimo lahko preko planine Javornik ali pa proti Kališču.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (Junij).
zemljevid poti - Storžič
Ob poti: Dom na Lovrencu (Bašelj) (860m), Sveti Lovrenc (Bašelj) (892m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Laško - Storžič1
Laško - Storžič2
Laško - Storžič3
Laško - Storžič4
Laško - Storžič5
Laško - Storžič6
Laško - Storžič7
Laško - Storžič8
Laško - Storžič9
Laško - Storžič10
Laško - Storžič11
Laško - Storžič12
Laško - Storžič13
Laško - Storžič14
Laško - Storžič15
Laško - Storžič16
Laško - Storžič17
Laško - Storžič18
Laško - Storžič19
Laško - Storžič20
Laško - Storžič21
Laško - Storžič22
Laško - Storžič23
Laško - Storžič24
Laško - Storžič25
Laško - Storžič26
Laško - Storžič27
Laško - Storžič28
Laško - Storžič29
Laško - Storžič30
Laško - Storžič31
Laško - Storžič32
Laško - Storžič33
Laško - Storžič34
Laško - Storžič35
Laško - Storžič36
Laško - Storžič37
Laško - Storžič38
Laško - Storžič39
Laško - Storžič40
Laško - Storžič41
Laško - Storžič42
Laško - Storžič43
Laško - Storžič44
Laško - Storžič45
Laško - Storžič46
Laško - Storžič47
Laško - Storžič48
Laško - Storžič49
Laško - Storžič50
Laško - Storžič51
Laško - Storžič52
Laško - Storžič53
Laško - Storžič54
Laško - Storžič55
Laško - Storžič56
Laško - Storžič57
Laško - Storžič58
Laško - Storžič59
Laško - Storžič60
Laško - Storžič61
Diskusija o izletu Laško - Storžič (po jugozahodnem grebenu)
zamudu22.7.2016
Turo sva prehodila vceraj (pristop, sestop cez Kalisce). Zelo prijetno. Ze lep cas nisva videla tako velikih, svezih sopov planik, ko so vceraj v zgornjem delu grebena.
Le ob sestopu sem pogresal kazipote za Lasko, povsod je le Baselj nasmeh.
Zvone
Romancha25.10.2019
24.10.cesta do parkirišča je obupna za običajne (relativno nizke) avte. Boljše pustiti spodaj, ne na makedamski cesti. Jaz sem ga pustila na prvem ovinku (od kmetije cca 200m), ker v rikverc po luknjah nisem upala. Naprej gor je samo še hujše.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki