Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Storžič / Laško - Storžič (mimo sv. Lovrenca in čez Bašeljski preval)

Laško - Storžič (mimo sv. Lovrenca in čez Bašeljski preval)

Natisni
Izhodišče: Laško (740 m)
Širina/Dolžina: 46,3256°N 14,3969°E
Ime poti: mimo sv. Lovrenca in čez Bašeljski preval
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1392 m
Višinska razlika po poti: 1425 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada
Ogledov: 2.173
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 69
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Ko prispemo v Bašelj se najprej na začetku levega ovinka v smeri naravnost nadaljuje ožja cesta, ki vodi do parkirišča pri brunarici TD Bašelj (v opisih izhodišče Bašelj), mi pa od omenjenega križišča po glavni cesti nadaljujemo še dobrih 100 m do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno po cesti proti Gamsovemu raju in zaselku Laško. Le kakih 50 m naprej nadaljujemo po levi cesti, katera se postopoma prične zmerno vzpenjati. Pri zaselku Laško ponovno nadaljujemo levo, nato pa se asfalt konča in z vožnjo nadaljujemo po strmi makadamski cesti, kateri sledimo do parkirišča, ob manjšem križišču. Ob križišču se nahajajo rdeče planinske smerne table.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo, Zgornjo Belo (v Zgornji Beli se priključimo cesti iz Preddvora) do Bašlja, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, kjer se v smeri naravnost nadaljuje ožja cesta, ki vodi do parkirišča pri brunarici TD Bašelj (v opisih izhodišče Bašelj), mi pa od omenjenega križišča po glavni cesti nadaljujemo še dobrih 100 m do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno po cesti proti Gamsovemu raju in zaselku Laško. Le kakih 50 m naprej nadaljujemo po levi cesti, katera se postopoma prične zmerno vzpenjati. Pri zaselku Laško ponovno nadaljujemo levo, nato pa se asfalt konča in z vožnjo nadaljujemo po strmi makadamski cesti, kateri sledimo do parkirišča, ob manjšem križišču. Ob križišču se nahajajo rdeče planinske smerne table.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na strm kolovoz v smeri Lovrenca. Po kratkem strmem vzponu nas kolovoz pripelje do razpotja, kjer se desno odcepi peš pot do cerkve sv. Lovrenca. Mi nadaljujemo po spodnji kolovozni poti, ki se spet prične strmeje vzpenjati in nas po 15 minutah hoje od izhodišča pripelje do Doma na Lovrencu.
Pri domu nadaljujemo po poti proti Storžiču in že po nekaj korakih nas pot pripelje iz gozda na travnike pod cerkvijo. Cerkev sv. Lovrenca dosežemo v nekaj minutah hoje po travniku.
Nadaljujemo po travniku mimo cerkve in pot nas kmalu pripelje v gozd. V nadaljevanju se široka pot rahlo spusti in na neizrazito sedelce, kjer se nam priključi pot z nekoliko višjega izhodišča. Naprej nadaljujemo v smeri Storžiča še naprej po široki poti, ki pa se rahlo vzpenja. Pot kmalu postane ožja in se nato kar nekaj časa strmo vzpenja skozi gozd. Višje nas pot le pripelje iz gozda in odprejo se nam lepi razgledi na južna pobočja Storžiča. Strmina še naprej ne popušča vse do klopce na razpotju.
Levo vodi označena pot proti Javorniku in Poljani, mi pa se usmerimo desno proti Kališču. Pot od razpotja postane nekoliko ožja in manj uhojena. V nadaljevanju dolgo časa prečimo pobočja proti vzhodu. Na poti se izmenjuje gozd ter travnata pobočja, ki so na nekaj mestih tudi precej strma. Ob prečenju se pot občasno nekoliko strmeje vzpne, nekajkrat pa se tudi rahlo spusti. V drugem delu prečenja nas pot pripelje do izvira pod Bašeljskim sedlom. Tu pot zavije rahlo v desno in še naprej preči pobočja vse dokler nas ne pripelje do označenega razpotja.
Desno vodi pot k Domu na Kališču do katerega je le nekaj minut hoje, mi pa se usmerimo ostro levo na pot proti Storžiču. Na razpotju se sicer odcepi tudi pot proti Bašeljskemu vrhu ter Malemu Grintovcu. Položna pot nas nato ob lepih razgledih hitro pripelje na Bašeljsko sedlo, kjer se nam priključi pot z Jezerskega. Na sedlu nas smerokaz za Storžič usmeri na pot, ki gre proti zahodu (naravnost). Pot, ki se začne strmo vzpenjati skozi rušje nas po 30 minutah vzpona pripelje na greben Storžiča. Pot se grebenu kmalu umakne na strma južna pobočja Storžiča. Ta del poti je nevaren za zdrs, v mokrem je potrebna velika pazljivost. Strmina nato nekoliko popusti, pot pa se nadaljuje po grebenu ali malo pod njim. Nekaj metrov pod vrhom se priključimo poti, ki pride iz Žrela (tudi s planine Javornik in s Psice). Nadaljujemo desno in v nekaj korakih dosežemo vrh na katerem stoji križ.
zemljevid poti - Storžič
Ob poti: Dom na Lovrencu (Bašelj) (860m), Sveti Lovrenc (Bašelj) (892m), Izvir pod Bašeljskim prevalom (1510m), Bašeljski preval (1630m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Laško - Storžič1
Laško - Storžič2
Laško - Storžič3
Laško - Storžič4
Laško - Storžič5
Laško - Storžič6
Laško - Storžič7
Laško - Storžič8
Laško - Storžič9
Laško - Storžič10
Laško - Storžič11
Laško - Storžič12
Laško - Storžič13
Laško - Storžič14
Laško - Storžič15
Laško - Storžič16
Laško - Storžič17
Laško - Storžič18
Laško - Storžič19
Laško - Storžič20
Laško - Storžič21
Laško - Storžič22
Laško - Storžič23
Laško - Storžič24
Laško - Storžič25
Laško - Storžič26
Laško - Storžič27
Laško - Storžič28
Laško - Storžič29
Laško - Storžič30
Laško - Storžič31
Laško - Storžič32
Laško - Storžič33
Laško - Storžič34
Laško - Storžič35
Laško - Storžič36
Laško - Storžič37
Laško - Storžič38
Laško - Storžič39
Laško - Storžič40
Laško - Storžič41
Laško - Storžič42
Laško - Storžič43
Laško - Storžič44
Laško - Storžič45
Laško - Storžič46
Laško - Storžič47
Laško - Storžič48
Laško - Storžič49
Laško - Storžič50
Laško - Storžič51
Laško - Storžič52
Laško - Storžič53
Laško - Storžič54
Laško - Storžič55
Laško - Storžič56
Laško - Storžič57
Laško - Storžič58
Laško - Storžič59
Laško - Storžič60
Laško - Storžič61
Laško - Storžič62
Laško - Storžič63
Laško - Storžič64
Laško - Storžič65
Laško - Storžič66
Laško - Storžič67
Laško - Storžič68
Laško - Storžič69
Diskusija o izletu Laško - Storžič (mimo sv. Lovrenca in čez Bašeljski preval)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki