Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Golega vrha (1787 m), vidi Stegovnik (1692 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Zavetišče v Gozdu / Križe - Zavetišče v Gozdu

Križe - Zavetišče v Gozdu

Natisni
Izhodišče: Križe (508 m)
Širina/Dolžina: 46,3394°N 14,2979°E
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 383 m
Višinska razlika po poti: 383 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 4.034
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 29
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Naklo, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri proti krajem Žeje, Spodnje in Zgornje Duplje do kraja Retnje, kjer zavijemo desno proti naselju Križe. V nadaljevanju se peljemo mimo obeležja NOB, športnega igrišča Križe do parkirišča ob pokopališču in župnijski cerkvi povišanja sv. Križa.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Podbrezje, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubelju in Tržiču. Pred Petrolovo bencinsko črpalko v Bistrici pri Tržiču zavijemo desno in se nato zapeljemo v Tržič. Ko se cesta spusti v dolino nadaljujemo ostro desno v smeri Pristave in Križ, v nadaljevanju pa se peljemo po glavni cesti, ki vodi proti Zgornjim in Spodnjim Dupljam, omenjeno glavno cesto pa zapustimo pri naselju Retnje, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Križe in Golnik. V nadaljevanju se peljemo mimo obeležja NOB, športnega igrišča Križe do parkirišča ob pokopališču in župnijski cerkvi povišanja sv. Križa.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti proti vzhodu, kjer nas pot vodi najprej mimo cerkve, nato pa še mimo pošte, gostilne pr Benk in pekarne do križišča pri kapelici, kjer nadaljujemo levo v smeri Pristave. Cesta nas nato vodi še mimo trgovine Tušek market Markič, nato pa že opazimo prve planinske oznake za Gozd, Kriško goro in Storžič, ki nas povedejo desno na ulico Planinska pot. Na križiščih skozi naselje sledimo markacijam, nato pa cesta izgubi asfaltno prevleko in preide v gozd. Nekaj minut višje, na križišču makadamskih cest nadaljujemo desno, nato pa postopoma prispemo iz gozda, od koder se nam odpre lep pogled proti Gorenjski. Za razglednim delom cesta postane asfaltna in nas pripelje do mesta, kjer se priključimo na cesto, ki vodi proti Gozdu. Cesti sledimo v levo, po njej pa hodimo le kratek čas, saj nas markacije povedejo desno na kolovoz.
Cesto zapustimo pri manjši informativni tabli, ki nas obvešča o odprtosti Zavetišča v Gozdu. S kolovoza nadaljujemo takoj 2 krat levo, tako, da vzpon nadaljujemo po gozdni poti, le ta pa se kmalu priključi na drug kolovoz, po katerem se v nekaj minutah vrnemo na asfaltno cesto. Nekaj korakov hodimo po cesti, nato pa se nam z leve priključi pot iz Tržiča, desno pa se nadaljuje pešpot oz. kolovoz proti Zavetišču v Gozdu (naravnost po cesti Koča na Kriški gori - strma pot).
Nadaljujemo po desni poti (kolovozu), ki sprva poteka vzporedno s cesto in nas v nadaljevanju vodi mimo korita z vodo. Nekoliko naprej kolovoz zapustimo, saj nas markacije povedejo levo na prehodno nekoliko bolj strmo pot, ki se kmalu vrne na kolovoz, le ta pa na asfaltno cesto. Cesti sledimo v desno, mi pa po njej hodimo še nekaj minut, oz. vse do mesta, ko na desni strani opazimo veliko parkirišče in ob njem Zavetišče v Gozdu.
zemljevid poti - Zavetišče v Gozdu
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Planica (vzletišče Gozd) ( 5 min), Mala Poljana (2 h), Velika Poljana (2 h 15 min), Koča na Kriški gori, Tolsti vrh, Storžič
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Križe - Zavetišče v Gozdu1
Križe - Zavetišče v Gozdu2
Križe - Zavetišče v Gozdu3
Križe - Zavetišče v Gozdu4
Križe - Zavetišče v Gozdu5
Križe - Zavetišče v Gozdu6
Križe - Zavetišče v Gozdu7
Križe - Zavetišče v Gozdu8
Križe - Zavetišče v Gozdu9
Križe - Zavetišče v Gozdu10
Križe - Zavetišče v Gozdu11
Križe - Zavetišče v Gozdu12
Križe - Zavetišče v Gozdu13
Križe - Zavetišče v Gozdu14
Križe - Zavetišče v Gozdu15
Križe - Zavetišče v Gozdu16
Križe - Zavetišče v Gozdu17
Križe - Zavetišče v Gozdu18
Križe - Zavetišče v Gozdu19
Križe - Zavetišče v Gozdu20
Križe - Zavetišče v Gozdu21
Križe - Zavetišče v Gozdu22
Križe - Zavetišče v Gozdu23
Križe - Zavetišče v Gozdu24
Križe - Zavetišče v Gozdu25
Križe - Zavetišče v Gozdu26
Križe - Zavetišče v Gozdu27
Križe - Zavetišče v Gozdu28
Križe - Zavetišče v Gozdu29
Diskusija o izletu Križe - Zavetišče v Gozdu
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki, Doniraj