Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krimu (1107 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Storžič / Križe - Storžič (po jugozahodnem žlebu)

Križe - Storžič (po jugozahodnem žlebu)

Natisni
Izhodišče: Križe (508 m)
Širina/Dolžina: 46,3394°N 14,2979°E
Ime poti: po jugozahodnem žlebu
Čas hoje: 6 h 5 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1624 m
Višinska razlika po poti: 1825 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.820
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 109
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Naklo, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri proti krajem Žeje, Spodnje in Zgornje Duplje do kraja Retnje, kjer zavijemo desno proti naselju Križe. V nadaljevanju se peljemo mimo obeležja NOB, športnega igrišča Križe do parkirišča ob pokopališču in župnijski cerkvi povišanja sv. Križa.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Podbrezje, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubelju in Tržiču. Pred Petrolovo bencinsko črpalko v Bistrici pri Tržiču zavijemo desno in se nato zapeljemo v Tržič. Ko se cesta spusti v dolino nadaljujemo ostro desno v smeri Pristave in Križ, v nadaljevanju pa se peljemo po glavni cesti, ki vodi proti Zgornjim in Spodnjim Dupljam, omenjeno glavno cesto pa zapustimo pri naselju Retnje, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Križe in Golnik. V nadaljevanju se peljemo mimo obeležja NOB, športnega igrišča Križe do parkirišča ob pokopališču in župnijski cerkvi povišanja sv. Križa.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti proti vzhodu, kjer nas pot vodi najprej mimo cerkve, nato pa še mimo pošte, gostilne pr Benk in pekarne do križišča pri kapelici, kjer nadaljujemo levo v smeri Pristave. Cesta nas nato vodi še mimo trgovine Tušek market Markič, nato pa že opazimo prve planinske oznake za Gozd, Kriško goro in Storžič, ki nas povedejo desno na ulico Planinska pot. Na križiščih skozi naselje sledimo markacijam, nato pa cesta izgubi asfaltno prevleko in preide v gozd. Nekaj minut višje, na križišču makadamskih cest nadaljujemo desno, nato pa postopoma prispemo iz gozda, od koder se nam odpre lep pogled proti Gorenjski. Za razglednim delom cesta postane asfaltna in nas pripelje do mesta, kjer se priključimo na cesto, ki vodi proti Gozdu. Cesti sledimo v levo, po njej pa hodimo le kratek čas, saj nas markacije povedejo desno na kolovoz.
Cesto zapustimo pri manjši informativni tabli, ki nas obvešča o odprtosti Zavetišča v Gozdu. S kolovoza nadaljujemo takoj 2 krat levo, tako, da vzpon nadaljujemo po gozdni poti, le ta pa se kmalu priključi na drug kolovoz, po katerem se v nekaj minutah vrnemo na asfaltno cesto. Nekaj korakov hodimo po cesti, nato pa se nam z leve priključi pot iz Tržiča, desno pa se nadaljuje pešpot oz. kolovoz proti Zavetišču v Gozdu (naravnost po cesti Koča na Kriški gori - strma pot).
Nadaljujemo po desni poti (kolovozu), ki sprva poteka vzporedno s cesto in nas v nadaljevanju vodi mimo korita z vodo. Nekoliko naprej kolovoz zapustimo, saj nas markacije povedejo levo na prehodno nekoliko bolj strmo pot, ki se kmalu vrne na kolovoz, le ta pa na asfaltno cesto. Cesti sledimo v desno, mi pa po njej hodimo še nekaj minut, oz. vse do mesta, ko na desni strani opazimo veliko parkirišče in ob njem Zavetišče v Gozdu.
Od zavetišča se sprehodimo do bližnje cerkve, nato pa pridemo na označeno razpotje, kjer se nam z desne priključi pot z Golnika. Nadaljujemo levo navzgor po vse slabši cesti, ki nas v nekaj minutah pripelje do razpotja.
Nadaljujemo po desnem kolovozu v smeri Storžiča, Tolstega vrha ter Male in Velike Poljane (levo Koča na Kriški gori). Kolovoz, ki se prečno vzpenja proti vzhodu ima v spodnjem delu nekaj razpotij, a so ta dobro označena, tako da z orientacijo ni večjih težav. Višje se kolovoz spremeni v postopoma vse bolj strmo pešpot, le ta pa nas iz gozda pripelje na razgledna travnata pobočja. Čez čas se pot položi in nas pripelje do prijetnega razgledišča s klopco, ob kateri pa opazimo spominsko obeležje.
Naprej pot preči strmo travnato pobočje (nevarnost zdrsa in v zimskem času tudi plazu) ter za tem preide v strnjen gozd, kjer pridemo na označeno razpotje. Nadaljujemo naravnost v smeri Velike Poljane (levo Tolsti vrh), kjer še kratek čas prečimo gozdnata pobočja, nato pa se gozd postopoma razredči in preide na bolj strma pobočja Štajnarice, kjer se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti, na težjih mestih pa nam je v pomoč nekaj jeklenic. V zadnjem delu prehoda preko Štajnarice prečimo še strmo travnato pobočje, od koder se nam odpre še prvi bližnji pogled na Storžič. Za klopco pot preide v gozd, nato pa se prične prečno spuščati proti Mali Poljani, katero po nekaj minutah tudi dosežemo. Ko stopimo iz gozda, stopimo tudi na kolovoz, po katerem se spustimo do lovske koče na Mali Poljani.
Z Male Poljane, od koder se nam priključi pot s Tolstega vrha, Doma pod Storžičem in Zaloga, nadaljujemo po levi strani lovske koče, po poti v smeri Velike Poljane. Pot, ki naprej poteka po kolovozu, gre hitro v gozd, kjer se nato prečno vzpenja. Po nekaj minutah hoje pridemo do razglednega pobočja, s katerega se nam odpre lep pogled na okoliške gore. Le nekoliko naprej kolovoz zavije v desno in nas po krajšem vzponu pripelje na zgornji rob Velike Poljane, kjer se nahaja označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost v gozd po poti v smeri Storžiča čez Psico (desno Koča na Veliki Poljani 1 minuta). Pot naprej se prične dokaj strmo vzpenjati nato pa zavije rahlo v desno in strmina nekoliko popusti. Takšna pot nas kmalu pripelje iz gozda in do razpotja poti pod Psico.
Na omenjenem razpotju se v levo nadaljuje zelo zahtevna pot po grebenu Psice, mi pa nadaljujemo desno v smeri lažje poti na Storžič. Od razpotja naprej se pot večkrat prečno spusti in ponovno vzpne, vodi pa nas po pobočjih Psice, s katerih se nam občasno odpre nekaj razgleda, sicer pa pot prvi del prečenja večinoma poteka skozi gozd. Po nadaljnjih 30 minutah hoje prispemo na razpotje, kjer se prečenje konča, priključimo pa se poti, ki vodi na Storžič po jugozahodnem žlebu.
Omenjeni poti sledimo levo navzgor (desno navzdol planina Javornik, Povlje, prispemo pa lahko tudi do zaselka Laško in vasice Bašelj) ter se pričnemo strmo vzpenjati po poti, ki nas vodi po jugozahodnem žlebu Storžiča. Po omenjenem žlebu, s katerega se nam odpirajo vedno lepši razgledi proti Gorenjski, se vzpenjamo še dobro uro, nato pa pot zavije nekoliko v desno in nas pripelje na jugozahodni greben Storžiča, kjer se nam z desne priključi neoznačena pot, ki vodi po omenjenem grebenu.
Nadaljujemo po grebenu, označena pot pa nato zavije rahlo v desno in kmalu se nam priključijo še druge poti od Doma pod Storžičem ter Kališča. Od tu do vrha, ki ga že vidimo pred seboj, nato sledi le še kratek vzpon ob čudovitih razgledih.
Križe - Zavetišče v Gozdu 1:15, Zavetišče v Gozdu - Mala Poljana 2:00, Mala Poljana - Velika Poljana 15 minut, Velika Poljana - Storžič 2:35.
zemljevid poti - Storžič
Ob poti: Zavetišče v Gozdu (891m), Mala Poljana (1325m), Velika Poljana (1410m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Križe - Storžič1
Križe - Storžič2
Križe - Storžič3
Križe - Storžič4
Križe - Storžič5
Križe - Storžič6
Križe - Storžič7
Križe - Storžič8
Križe - Storžič9
Križe - Storžič10
Križe - Storžič11
Križe - Storžič12
Križe - Storžič13
Križe - Storžič14
Križe - Storžič15
Križe - Storžič16
Križe - Storžič17
Križe - Storžič18
Križe - Storžič19
Križe - Storžič20
Križe - Storžič21
Križe - Storžič22
Križe - Storžič23
Križe - Storžič24
Križe - Storžič25
Križe - Storžič26
Križe - Storžič27
Križe - Storžič28
Križe - Storžič29
Križe - Storžič30
Križe - Storžič31
Križe - Storžič32
Križe - Storžič33
Križe - Storžič34
Križe - Storžič35
Križe - Storžič36
Križe - Storžič37
Križe - Storžič38
Križe - Storžič39
Križe - Storžič40
Križe - Storžič41
Križe - Storžič42
Križe - Storžič43
Križe - Storžič44
Križe - Storžič45
Križe - Storžič46
Križe - Storžič47
Križe - Storžič48
Križe - Storžič49
Križe - Storžič50
Križe - Storžič51
Križe - Storžič52
Križe - Storžič53
Križe - Storžič54
Križe - Storžič55
Križe - Storžič56
Križe - Storžič57
Križe - Storžič58
Križe - Storžič59
Križe - Storžič60
Križe - Storžič61
Križe - Storžič62
Križe - Storžič63
Križe - Storžič64
Križe - Storžič65
Križe - Storžič66
Križe - Storžič67
Križe - Storžič68
Križe - Storžič69
Križe - Storžič70
Križe - Storžič71
Križe - Storžič72
Križe - Storžič73
Križe - Storžič74
Križe - Storžič75
Križe - Storžič76
Križe - Storžič77
Križe - Storžič78
Križe - Storžič79
Križe - Storžič80
Križe - Storžič81
Križe - Storžič82
Križe - Storžič83
Križe - Storžič84
Križe - Storžič85
Križe - Storžič86
Križe - Storžič87
Križe - Storžič88
Križe - Storžič89
Križe - Storžič90
Križe - Storžič91
Križe - Storžič92
Križe - Storžič93
Križe - Storžič94
Križe - Storžič95
Križe - Storžič96
Križe - Storžič97
Križe - Storžič98
Križe - Storžič99
Križe - Storžič100
Križe - Storžič101
Križe - Storžič102
Križe - Storžič103
Križe - Storžič104
Križe - Storžič105
Križe - Storžič106
Križe - Storžič107
Križe - Storžič108
Križe - Storžič109
Diskusija o izletu Križe - Storžič (po jugozahodnem žlebu)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki