Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Rombonu (2208 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Brana / Koča pod slapom Rinka - Brana

Koča pod slapom Rinka - Brana

Natisni
Izhodišče: Koča pod slapom Rinka (1024 m)
Širina/Dolžina: 46,3696°N 14,5986°E
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1229 m
Višinska razlika po poti: 1223 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 100.392
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 48
Število komentarjev: 71
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali čez Kranjski rak) in naprej proti Logarski dolini. Kmalu za vasjo Solčava pridemo na križišče, kjer se levo odcepi cesta v Logarsko dolino. Zavijemo levo proti Logarski dolini (plačilo cestnine) in se peljemo po cesti do parkirišča pri koči pod slapom Rinka, kjer parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na široko turistično pot, ki se začne zložno vzpenjati. Po dobrih desetih minutah hoje pridemo iz gozda, kjer pridemo na razpotje. Usmerimo se levo (desno Orlovo gnezdo 3 minute) v smeri doma na Okrešlju. Pot naprej preči mostiček in se na drugi strani začne strmeje vzpenjati. Po krajšem vzponu nas pot pripelje pod stene, od koder sledi prečenje do vrha slapu. Ta del je izpostavljen padajočemu kamenju. Pot nato ponovno preči Savinjo in se naprej s pomočjo stopnic povzpne ob reki navzgor. Naprej se vzpenjamo po desni strani (levi breg) Savinje. Kmalu pridemo do izvira Savinje, kjer ponovno prekoračimo vodo. Na drugi strani gre pot v strnjen gozd in nas po krajšem vzponu pripelje do zimskega zavetišča na Okrešlju. Nadaljujemo levo in v nekaj korakih pridemo do doma na Okrešlju.
Pri domu se usmerimo na pot v smeri Kamniškega in Savinjskega sedla. Kmalu pridemo na rob razglednega travnika, kjer je razpotje. Nadaljujemo levo v smeri Kamniškega sedla po poti, ki se sprva zmerno vzpenja skozi gozd in nato čez pas grmičevja. Pot se nato povsem položi in nas v kratkem prečenju pripelje do melišča po katerem se po dobro nadelani poti povzpnemo do vstopa v manj zahtevno steno. Naprej se s pomočjo številnih varoval povzpnemo stopnjo višje, kjer strmina nekoliko popusti, a je pot še vedno precej strma in izpostavljena padajočemu kamenju. Višje nas pot pripelje do strmega in v snegu za zdrs nevarnega melišča, katerega pa le prečimo. Sledi kratek vzpon po široki in nekoliko izpostavljeni polički za katero nas pot pripelje na prostrana travnata pobočja Kamniškega sedla. Le nekaj korakov naprej pridemo na razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Turske gore in Brane (levo Kamniška koča na Kamniškem sedlu 10 minut). Pot, ki se naprej vzpenja po vse bolj kamnitem pobočju nas hitro pripelje do melišča, ki je v snegu nevaren za zdrs. Melišče prehodimo v rahlem prečnem vzponu, nato pa nas pot pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno Turska gora). Pot naprej se vse bolj vzpenja po osojnih pobočjih Brane. Strma in na ključnih mestih varovana pot, ki pa ni posebej zahtevna nas kmalu pripelje v manjšo grapo, po kateri se z nekaj prostega plezanja povzpnemo na lepo razgledno točko. Tu nadaljujemo ostro desno po poti, ki nas po nekaj nadaljnjih 10 korakih pripelje na vršno pobočje Brane. Tu strmina popusti in lepa razgledna nezahtevna pot nas v nekaj minutah pripelje na prostran vrh.
Koča pod slapom Rinka - dom na Okrešlju 1:15, dom na Okrešlju - Brana 2:30.
zemljevid poti - Brana
Ob poti: Orlovo gnezdo (slap Rinka) (1120m), Dom na Okrešlju (1396m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Koča pod slapom Rinka - Brana1
Koča pod slapom Rinka - Brana2
Koča pod slapom Rinka - Brana3
Koča pod slapom Rinka - Brana4
Koča pod slapom Rinka - Brana5
Koča pod slapom Rinka - Brana6
Koča pod slapom Rinka - Brana7
Koča pod slapom Rinka - Brana8
Koča pod slapom Rinka - Brana9
Koča pod slapom Rinka - Brana10
Koča pod slapom Rinka - Brana11
Koča pod slapom Rinka - Brana12
Koča pod slapom Rinka - Brana13
Koča pod slapom Rinka - Brana14
Koča pod slapom Rinka - Brana15
Koča pod slapom Rinka - Brana16
Koča pod slapom Rinka - Brana17
Koča pod slapom Rinka - Brana18
Koča pod slapom Rinka - Brana19
Koča pod slapom Rinka - Brana20
Koča pod slapom Rinka - Brana21
Koča pod slapom Rinka - Brana22
Koča pod slapom Rinka - Brana23
Koča pod slapom Rinka - Brana24
Koča pod slapom Rinka - Brana25
Koča pod slapom Rinka - Brana26
Koča pod slapom Rinka - Brana27
Koča pod slapom Rinka - Brana28
Koča pod slapom Rinka - Brana29
Koča pod slapom Rinka - Brana30
Koča pod slapom Rinka - Brana31
Koča pod slapom Rinka - Brana32
Koča pod slapom Rinka - Brana33
Koča pod slapom Rinka - Brana34
Koča pod slapom Rinka - Brana35
Koča pod slapom Rinka - Brana36
Koča pod slapom Rinka - Brana37
Koča pod slapom Rinka - Brana38
Koča pod slapom Rinka - Brana39
Koča pod slapom Rinka - Brana40
Koča pod slapom Rinka - Brana41
Koča pod slapom Rinka - Brana42
Koča pod slapom Rinka - Brana43
Koča pod slapom Rinka - Brana44
Koča pod slapom Rinka - Brana45
Koča pod slapom Rinka - Brana46
Koča pod slapom Rinka - Brana47
Koča pod slapom Rinka - Brana48
Diskusija o izletu Koča pod slapom Rinka - Brana
Prikaži starejša sporočila
Becar5. 08. 2012
5.8. opravil to pot. Na vrhu smo bili le štirje, kar me je zelo presenetilo glede na čas. Tokrat sem pri vstopu v steno pod sedlom kar malo razmišljal, če bi se podal vanjo, namreč kamenje je letelo dol neprestano. Nekdo je rekel, da so se zgoraj ravsali trije gamsi nasmeh . Možno. Glede na videno brezbrižnost nekaterih obiskovalcev, pa bi se vprašal, če ni šlo za kakšne človeške gamse zavijanje z očmi
Lp
spyderskidoo26. 08. 2012
Mi lahko nekdo pove kako zahtevna je ta pot v primerjavi z potjo na Triglav iz Kredarice? Namreč pred 5 dnevi sem bil na Triglavu iz Kredarice, v sredo pa grem na Kamniško sedlo in sem gledal mal kam bi se še lahko povzpel iz njega in se mi zdi Brana kar primerna. Torej je ta pot dosti zahtevnejša od poti iz okrešlja na kamniško oziroma kako je zahtevna glede na pot Kredarica - Triglav?
NEIC00827. 08. 2012
Pot na Brano je definitivno manj zahtevna od obeh navedenih poti.
spyderskidoo27. 08. 2012
Hvala nasmeh))
Gizmo27. 08. 2012
Za Brano nimaš kaj skrbeti, če si prehodil pot iz Okrešlja na Kamniško sedlo. Pot je dobro nadelana. Tisti dve jeklenici ne predstavljata nobenega problema. Mogoče je malo neroden stop v kaminu (en klin levo v steni ne bi bil odveč). Potem naprej je nezahtevno zahodno pobočje, ki vodi do vrha gore. Nazaj dol pa zaradi krušljivosti terena pazi na varen korak, ker na par mestih je pot rahlo izpostavljena.

spyderskidoo27. 08. 2012
aha hvala za podroben opis...bom prilepil nekaj slik ko se vrnem nasmeh
vmaric221. 02. 2013
Vljudno naprošam večkratne obiskovalce poti od Okrešlja do Brane za informacijo, kdaj je najverjetnejši čas za srečanje kozorogov? V počitnicah bi z vnukom šla tja!
Iskrena hvala za pomoč.
LP Vilibald
Becar21. 02. 2013
Nanje sem naletel 4.8.2012, če kaj pomaga, bili so nad vstopnim delom poti v steno proti sedlu. Opozarjam pa, da so taiste živali prožile cele rafale kamenja po steni, tako da je bilo kljub čeladi ob žvižganju kamenja kar malo nelagodnega počutja. Nekaj nas je počakalo pod previsom stene, da so se umirili.
jprim21. 02. 2013
@vmaric2
Takole ti svetujem, odpravi se na Bavški Gamsovec pa bo, okrog Kriških podov in Sovatne. Lani sva se odpravila s tem namenom, do jih pofotkama in od blizu občudujeva. Čeprav sva vsako leto kar pogosto v KSA, pa jih tam še nisva srečala.
LP!
geppo21. 02. 2013
Zdravo
To je kot bi ti napovedal vreme za polovico leta naprej. Po mojih dolgoletnih izkušnjah jih nisem nikoli srečal na poti iz Okrešlja na Brano. Gamse pa velikokrat. Jaz, sem se nazadnje soočil s tropom cck. 15 kozorogov nazadnje na poti Turska gora - Kotliči.
http://shrani.si/f/d/7u/1iLwRPyn/img0126.jpg
Imel sem srečo, da je bil takrat sin z mano in se je lahko sprehajal med njimi in jih fotografiral. Sem jih je ( po mojem razmišljanju ) pregnala hladna fronta in so tu našli zavetje. Hodili smo med njimi in se nas niso bali, ampak so ležali v travah in nas s strahom opazovali. Trudili smo se, da jih nismo preveč motili in naredili par izvrstnih posnetkov.
Srečal sem jih tudi na poti Škarje - Korošica, potem Korošica - Kamniško sedlo. Imeti moraš res preklemansko srečo ( kilometrino ), da se na takšen način soočiš z njimi kot sem se jaz...http://shrani.si/f/35/Li/4JN9GLXt/img3179.jpg
lp pa obilo sreče vama želim z vnukom
Becar21. 02. 2013
Se strinjam z zgornjimi komentarji, na navedenem območju ni ravno velikokrat videti kozorogov, jaz sem jih samo enkrat v petih ali šestih obiskih te poti. Tako da je težko svetovati v smislu: pojdi takrat in jih boš srečal. Če je želja ravno po kozorogu velika, je res bolje iti na Kriške pode ali širšo okolico, tudi okrog Stenarja, Škrlatice so večkrat itd...
Daaam21. 02. 2013
Če pa razdalja ni problem potem pa pod Montaž.. Je pa zanimivo da jst pa v zadnjih parih turah ravno okoli Stenarja /kriških podih nisem ujel kozorogov...edino par gamsov v daljavi. Sem pa ujel lani skupino kozorogov pred vstopom v "plezalno" (pod Rinkami) pot na Skuto..
simonmanutd1. 07. 2014
Kaksne so razmere na tej poti? Sneg?
otiv1. 07. 2014
Poglej si trenutne razmere - Brana in vse ti bo jasno. nasmeh
Sini26. 06. 2015
Na včerajšnji praznik je bilo lepo it nad 2000. Pot na Brano je lepa, predvsem je pa fajn, da je suha (za sestop). Malo meglic, sicer pa lepi razgledi.
janagulin3. 07. 2015
V torek sem pri sestopu izgubila napravo Garmin oregon. Ce se najde, bi bila izredno vesela, ce mi to sporocite na jana.gulin@gmail.com

Hvala!
seinfeld27. 08. 2015
Danes sva bila s sinom na Brani iz Logarske doline. Meni se zdi pot do sedla bolj izpostavljena, kot pa naprej na Brano. Je pa res kar nekaj plezanja po skalah in iskanja primernega oprijema, ker zajl in klinov ni veliko. Na vrhu pa čudovit razgled in družba kavk. Sva bila zgodnja in sva srečala dva kozoroga, ki sta nama pozirala, nato pa izginila. Do vrha sva potrebovala točno tri ure zmerne hoje. Čelado pa močno priporočam, ker se pogosto proži kamenje; od divjadi, še bolj pa od ljudi.
istrumel10. 09. 2015
Včeraj na Brani iz Logarske. Imela sva vsega po malem,megle,oblakov,vetra,le sonca bolj malo.Katera vremenska stran je najbolj natančna.Pregledala sem jih kar nekaj, pa je bilo več sonca napovedanega.
Jurcekk11. 09. 2015
Stempl je gor?
istrumel13. 09. 2015
Ja je. Samo je dobro imeti blazininco s sabo.
Jurcekk14. 09. 2015
Hvala.smo bili..blazinica je pa tak obvezna opremanasmeh
Tina7824. 10. 2015
Pozdravljeni ljubitelji gora...zaenkrat je napovedano lepo vreme,pa bi ga rada izkoristila za obisk te prelepe gore,zato me zanima kakšne so razmere na poti z izhodiscem koca pod slapom Rinka...nasmehnasmehhvala in lep pozdrav
ljubitelj gora25. 10. 2015
Pod vrhom zimske razmere, cepin, dereze.
jasminar15. 11. 2015
Pozdrav, mene pa zanima, ali se da še kako drugače pridt do slap Rinka, ali je dostopen samo z avtom?
andrej7815. 11. 2015
s kolesom in peš,pana štopnasmeh...to je to
tynka tonka30. 06. 2016
Ojla. Če je kdo v teh dneh hodil gor...je še kaj snega na meliščih? nasmeh
nteam30. 06. 2016
Tonka,

Sem bil 24.6. Takrat sta bili na poti na melišču samo dve fliki snega tik pred vstopov v steno. Prečiti se je dalo brez problemov (in zimske opreme). V enem tednu ga je najbrž ostalo samo še za vzorec ali pa še to ne. Višje pod Brano ni snega na poteh.
redbull30. 06. 2016
eekKakšnega avta še nikoli nisem videl, da bi bil parkiran pri slapu Rinkamežikanje
tynka tonka1. 07. 2016
nteam, hvala. nasmeh
planika7712. 07. 2016
Kaj pa je mišljeno s tem "kaminom"? Je to torej najtežji oz. najbolj izpostavljen (najnevarnejši) del poti na Brano? A se vidi na kateri izmed gornji slik? Oziroma če ima kdo sliko, a jo lahko pripne sem? Hvala že vnaprej! nasmeh
jax13. 07. 2016
Slika 45. Je malo sitno, ampak se pride.
istrumel13. 07. 2016
Pot sploh ni težka,se lep pride tudi skozi kamin,le paziti je treba kam stopiš,zaradi krušljivega kamenja.nasmeh
Gizmo13. 07. 2016
@Planika77...ta kamin ni nič kaj posebnega, ko sem prvič šel gor sem lezel direkt po sredini, napaka zavijanje z očmi. Obhodiš lepo po levi, kjer vidiš markacijo, pa bo. Izpostavljeno pa nekaj ni. Cela pot je kar krušljiva, kot večina vse v tem koncu. Je pa luštno vseskozi, upoštevaj pravilo treh točk pa bo. Po pameti in z užitkom ter varen korak ti želim.
planika7714. 07. 2016
Ok, najlepša hvala vsem za odgovore, mislim, da se bom opogumila iti! nasmeh
zajko2. 08. 2016
Pri 81.sem brez težav prišel na vrh,tudi čez kamin
Freya26. 08. 2016
Sva bila vceraj gori. Vreme je bilo cudovito, pot je fenomenalna. Meni osebno je ta pot boljsa kot tista s kamniske bistrice. Je pa res da na brani kak klin ali kaka zajla vec ne bi skodila. Vceraj je bilo kar dosti ljudi in vecina jih ni imela primerne obutve (adidaske)
frajer8. 06. 2017
Kakšne so kaj Razmere??? Snežišča???
redbull8. 06. 2017
Vroce bo
cebelicaU22. 09. 2017
Zdravo, kaksne so razmere, koliko je snega?
gamsika29. 10. 2017
Hej,
je mogoče bil kdo na Brani v zadnjem tednu in ve, kakšne so kaj razmere? Je kaj snega, so dereze že potrebne?
Lp
MiAn29. 10. 2017
Na melišču od sedla proti Brani rabiš dereze in cepin.
Hribovc8211. 08. 2018
10.8.2018
Včerajšna Brana iz Logarske doline, pot je dobra in urejena brez posebnosti.

Še kratek video: nasmeh
https://youtu.be/NWJwfYDpR5w
lepenatka11. 09. 2018
V nedeljo na Brani kar precej obiska. A najlepše se mi je zdelo tole, kar želim deliti z vami.
Prisrčna in prijazna bitja, vajena gorskih poti.
Upam,da mi lastnik ne bo zameril.
Varen korak vsem.
Regina
Jurc8925. 07. 2020
Jutri picim gor. Lahko grem v la sportiva akyra nizkih ali je bolje da dam visoke? Lp
Enka25. 07. 2020
Če si vajen hodit po hribih v nizkih, greš lahko, seveda.
redbull26. 07. 2020
Nizki pridejo vpoštev, če si vajen, da se dobi v gleženj kakšen kamenček ipd. stvari. Nekateri smo vajeni, zato se tudi gibamo v nizkih, v nasprotju pa absolutno vsaj srednje visoki čevelj.
Jurc8926. 07. 2020
Hvala za odgovora. Sem dal raje visoke. Slo bi tudi v onih, ampak bolje tako. Lp
Pohodnik_Miha25. 08. 2023 13:23:49
Kakšne so kaj razmere po poplavah? Je bil kdo gor v zadnij 14 dneh? Se da priti na vrh?
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki