Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Storžič / Jekarica - Storžič

Jekarica - Storžič

Natisni
Izhodišče: Jekarica (994 m)
Širina/Dolžina: 46,3602°N 14,4244°E
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1138 m
Višinska razlika po poti: 1138 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 40.968
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 39
Število komentarjev: 38
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega, a le do gostilne Kanonir, kjer zavijemo levo in sledimo sprva še asfaltirani cesti. V vseh križiščih se usmerimo proti oznakam za Storžič. Ko cesta naredi oster desni ovinek opazimo smerokaze za Kališče in Storžič. Parkiramo na parkirišču v bližini smerokaza, tako da ne oviramo gozdarskega dela. Cesta je od 20.7. do 20.10. ZAPRTA. Ko je cesta zaprta parkiramo nižje, to pa nam vzpon podaljša za eno uro.
Opis poti:
Na ovinku se usmerimo na kolovoz, ki je levo od smerokazov. Že po nekaj metrih na drevesu opazimo markacijo kar nam pove, da smo na pravi poti. Po dobrih petih minutah hoje pa nas smerokaz usmeri levo na peš pot. Pot, ki se začne zmerno vzpenjati nas kmalu pripelje na kolovoz katerega pa samo prečimo. Pot le kako minuto naprej ponovno preči kolovoz, nato pa se strmeje vzpne. Pot se počasi obrača rahlo proti levi in nas pripelje na manjši grebenček, kjer se povsem približamo kolovozu. Nekaj časa se vzpenjamo ob kolovozu, nato pa nas stezica pripelje do razgledne točke, kjer stoji klopca. Pot naprej nas ponovno pripelje na kolovoz, a tokrat do mesta, kjer se le ta konča. Možen je tudi dostop po kolovozu (v vseh razpotjih se držimo levih smeri, začetek pa je isti). Pot naprej je nekoliko težje sledljiva saj velike količine podrtega drevja onemogočajo vzpon po markirani poti zato je potrebno poiskati prehode, ki pa so le delno shojeni. Ko premagamo ta del je pot spet lažje sledljiva, a le kratek čas. Pot naprej se približa jasi, ki se nahaja pod Storžičem in zavije levo med podrto drevje. Spet iščemo prehode med drevjem. Nekaj metrov pred Praprotnikovo kočo spet stopimo na označeno pot po kateri v nekaj korakih pridemo do koče. Pot naprej se spet strmo vzpne, nato pa zavije desno in preči pobočja v rahlem vzponu do grušča, ki ga je nanesel hudournik. Pot naprej nas pelje med dvema balvanoma in se po nekaj korakih spusta ponovno prične vzpenjati. Kmalu pridemo med rušje, kjer se nam odpre razgled. Pot naprej se vzpne pod stene Bašeljskega vrha, katere obidemo po spodnji strani. Sprva prečimo manjše melišče nato pa nas pot pripelje v grapo, ki se nahaja med rušjem. Vzpon po grapi ni zahteven je pa potrebna pazljivost predvsem pri spustu zaradi drobirja, ki se nahaja na kamniti podlagi. Pot iz grape nas pripelje na prijeten travnik na katerem se nam odpre pogled na južno stran. Pri smerokazih zavijemo desno proti Storžiču (levo Kališče). Pot, ki se začne strmo vzpenjati skozi rušje nas po 30 minutah vzpona pripelje na greben Storžiča. Pot se grebenu kmalu umakne na strma južna pobočja Storžiča. Ta del poti je nevaren za zdrs, v mokrem je potrebna velika pazljivost. Strmina nato nekoliko popusti, pot pa se nadaljuje po grebenu ali malo pod njim. Nekaj metrov pod vrhom se priključimo poti, ki pride iz Žrela (tudi s planine Javornik in s Psice). Nadaljujemo desno in v nekaj korakih dosežemo vrh na katerem stoji križ.
Jekarica - Bašeljsko sedlo 1:45, Bašeljsko sedlo - Storžič 1:15.
zemljevid poti - Storžič
Ob poti: Praprotnikova koča (1380m), Bašeljski preval (1630m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Jekarica - Storžič1
Jekarica - Storžič2
Jekarica - Storžič3
Jekarica - Storžič4
Jekarica - Storžič5
Jekarica - Storžič6
Jekarica - Storžič7
Jekarica - Storžič8
Jekarica - Storžič9
Jekarica - Storžič10
Jekarica - Storžič11
Jekarica - Storžič12
Jekarica - Storžič13
Jekarica - Storžič14
Jekarica - Storžič15
Jekarica - Storžič16
Jekarica - Storžič17
Jekarica - Storžič18
Jekarica - Storžič19
Jekarica - Storžič20
Jekarica - Storžič21
Jekarica - Storžič22
Jekarica - Storžič23
Jekarica - Storžič24
Jekarica - Storžič25
Jekarica - Storžič26
Jekarica - Storžič27
Jekarica - Storžič28
Jekarica - Storžič29
Jekarica - Storžič30
Jekarica - Storžič31
Jekarica - Storžič32
Jekarica - Storžič33
Jekarica - Storžič34
Jekarica - Storžič35
Jekarica - Storžič36
Jekarica - Storžič37
Jekarica - Storžič38
Jekarica - Storžič39
Diskusija o izletu Jekarica - Storžič
velkavrh10.7.2008
Danes šel po tej varianti na Storžič.Meni je najljubša in tudi najkrajša ,če je cesta seveda še odprta.Bilo lepo vreme,veliko pohodnikov.Se že pozna ,da so se začeli dopusti in se v bistvu lovi vsak lep dan.
nevi26.8.2009
Ali mogoče kdo ve, če je cesta odprta kakšna kaj je?
lucy69.9.2009
cesta trenutmo ni otprta odpre pa se meseca oktobra.
klavdy627.9.2009
Zapora ceste zelo podaljša izletcool drugače pa zelo lepo
crniracek8.10.2009
Kako je kaj s cesto? Ali kdo ve, će je že odprta?zavijanje z očmi
klavdy69.10.2009
odpre se 20. oktobra velik nasmeh
sumpi11.12.2009
Mene pa le zanima kako brez ceste priti na vrh
rjudnic12.12.2009
Peš
Gorazd G12.12.2009
Že, ampak rajtam, da bi se sumpi rad izognil hoji po cesti. Težka bo ...
panoramik19.6.2010
Zanima me v kakšnem stanju je cesta skozi Jekarico in pa če je pot naprej na Storžič brez snega.
Klin22.6.2010
Pot z Bašeljskega prevala na vrh Storžiča je kopna. Trenutnega stanja ceste pa ne poznam.
Ceri6.2.2011
danes jo mahnila po tejle poti na storžič nasmeh cesta sicer zasnežena a prevozna ... odseki s podrtim drevjem neproblematiči, ker je sneg in lepo vidna gaz ... malce večja previdnost je bila potrebna na poledenelih odsekih, ker sem jaz optimist pustila dereze doma zadrega drugače pa krasen izlet in prečudoviti razgledi velik nasmeh
minca236.2.2011
Bravo, Ceri in hvala za super idejo za jutri. Pa da še jaz ocenim, če je res tako lepomežikanje. lp, Mincanasmeh
panoramik28.6.2011
v Nedeljo bil po tej poti na Storžiču.Cesta kozi Jekarico v lepo prevozna do parkirišča cca. 4,6 km od gostišča Kanonir.Vreme je bilo sicer malo oblačno a prijetno za hojo.Tudi razgledi niso manjkali.Kljub vsemu prava odločitev v zadnjem trenutku(nameraval sem sicer na Grintovec,ki pa je bil ves dan v oblakih).Priporočam.
jurre15.3.2012
ali je mogoče kdo hodil na Storžič zadnje čase? kakšne so kaj razmere? hvala za odgovor. nasmeh nasmeh nasmeh
velkavrh17.3.2012
jurre, če boš pogledal pod forum-Storžič je Marko1 zapisal, da za pot od Kališča na Storžič ne rabiš cepina ne derez.Tudi iz doline se vidi, da je skoraj kopno. Z Jezerskega od Jekarice pa je pot prav prijetna,edino od rampe do izhodišča se malo vleče. Če boš šel pa le naredi kakšno slikco.
nevica24.3.2012
Danes sva s kolegico prehodili opisano pot.Mestoma še nekaj snega, se je pošteno vdiralo, sicer pa lepa, nekoliko manj obiskana pot.
Sobota17.7.2013
Zdravo,

mogoče kdo ve, ali je cesta prevozna?
Hvala!
katty18.7.2013
Ojla....

Jutr mam namen tkole nardit: zjutraj se z busom pripeljat do Kanonirja in pol hodt do siceršnega izhodišča za na Storžič in se po Jekarci vzpenjala, vračala pa bi se preko Javorniškega prevala....

Zanima me torej naslednje: kok časa se okvirno hodi od Kanonirja do izhodišča in pa, koliko časa naj bi vzel ta sestop....

Hvala za kakršne koli informacije.

Srečno vsem!

Katty
otiv18.7.2013
@katty od Kanonirja do izhodišča je hoje za uro in pol.Cela tura je kar enodnevna,tako da preveri vozni red za nazaj proti Kranjunasmeh
Srečno na poti!
magroman4.3.2014
Ali je cesta prevozna do parkirišča ob smerokazih za Kališče-Storžič?Bi šel verjetno u soboto.

lp Roman
velkavrh19.5.2014
Zanima me če je gorska cesta do Jekarice prevozna-očiščena drevja in kamenja.Kako je z rampo?
kgregor16.6.2014
Glede na to, da dolgo časa ni odgovora, tudi sam zastavljam enako vprašanje... Že vnaprej hvala za odgovore.
ljubitelj gora16.6.2014
1 mesec nazaj je bila spucana in zapornica gor, kaj pa se je v tem času tam dogajal ne vem. Nad cesto pesti nevarnost, da se kakšno polomljeno drevo odpelje, zato previdno z avtom.
kgregor17.6.2014
najlepša hvala za odgovor
Grenaleva7.7.2014
Po tej poti smo se odpravili v soboto 5.7.. Rampa je še vedno odprta, cesta do izhodišča lepo prevozna (do 20. 7.). Prvi del poti do Bašeljskega prevala je lepo v senci, vendar je treba tu in tam v gozdu zaradi podrtih dreves bolj pozorno gledati markacije. Pri izhodišču je tabla za Storžič 2 uri in pol, 1 ura in pol do Bašeljskega prevala in še ena ura strmine do vrha. Čas je realen, mi smo edino zadnji del poti prehodili malo počasneje, ker smo zaradi pohodnikov, ki so se že vračali, večkrat počakali, da smo se lepo razporedili, pa bili smo kar utrujeni. Na vrhu se ves trud poplača, ker Storžič nudi veličasten razgled.
MatijaKos13.6.2015
Danes sem prehodil zgoraj opisano pot. Cesta do izhodišča je v lepem stanju. Pot do Bašeljskega prevala je v večini očiščena podrtega drevja in tudi markacije so obnovljene, tako da težav z orientacijo ni.
Zvonček20.11.2016
Ali je v zadnjem tednu morda šel kdo od Jekarice na Kališče? V kakšnem stanju je cesta do Jekarice?
Verjetno je dež pobral sneg.
Hvala v naprej za odgovor?
zeti22.11.2016
Bil neki časa nazaj. 30.10.2017,tako da pred snegom ampak mislem da je sneg že skopnel-v komatevri ga ni. Takoj za HE zabukovje cesta zelo slaba (blato), kjer nakladajo les, tako da sem že skoraj obrnil, potem pa je zopet lepa
Zvonček23.11.2016
Zeti, hvala. Zaradi snega, ki se je seveda medtem stopil, je del ceste pri HE Zabukovje verjetno še bolj blaten. Če ne bo šlo, bom pač obrnila. Bo pa urico več hoje.
magroman31.5.2018
Mogoče kdo nedolgo tega šel iz Jekarice.Se da do parkirišča, ali gozdarijo na polno?
mornar18.6.2018
Ali je kdo hodil po tej poti, kakšne so razmere in kako je zdostopom do parkirišča, L, P
devill20.6.2018
Bil 10.6.2018 dostop z avtomobilom brez težav,samo na enem mestu mal popaziš(nanošeno kamenje)sicer pot brez posebnosti nekaj podrtih dreves ki pa ne predstavlja težav,srečno LP
andrus26.9.2018
Ali je kdo v kratkem bil na tej poti? Zanima me ali je cesta odprta in če je v kakšnem stanju je?
potpodnoge27.9.2018
Lepo opisana pot, kot pri vseh ostalih poteh. Po moje manjka v zaglavju vseh zapisov le še datum opisa.
potpodnoge27.9.2018
Lepo opisana pot, kot pri vseh ostalih poteh. Po moje manjka v zaglavju vseh zapisov le še datum opisa.
macgyveram14.7.2019
Bil danes in izkoristil možnost vožnje do ovinka. Cesta je dobra, celo boljša kot do zapornice. Na tabli piše, da jo 20.7. zaprejo za promet. Če koga zanima - od zapornice do ovinka je natanko 3,0 km.
jugova.frajla10.1.2020
Ali je šel kdo po tej poti nedolgo nazaj? Zanima me kakšna je cesta oz. do kam se pride z avtomobilom? hvala nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki