Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Boču (978 m)?
Glasuj

Javornik - Sveti Jošt nad Kranjem

Natisni
Izhodišče: Javornik (650 m)
Širina/Dolžina: 46,237°N 14,2967°E
Čas hoje: 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 195 m
Višinska razlika po poti: 195 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 26.637
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 18
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Medvode, nato pa se po stari ceste zapeljemo v Kranj, kjer pri prvem semaforju zavijemo levo v smeri Stražišča in Šmarjetne gore. Iz krožišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Šmarjetni gori nadaljujemo "naravnost" (drugi izvoz). V nadaljevanju se peljemo po Škofjeloški cesti, nato pa iz nekoliko večjega križišča zavijemo desno v smeri Sv. Jošta nad Kranjem in Čepulj. Vzpenjajoči se cesti sledimo do začetka naselja Javornik, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj zahod, nato pa se po stari ceste proti Ljubljani. Proti koncu Kranja, pri zadnjem semaforju zavijemo desno v smeri Stražišča. Iz krožišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Šmarjetni gori nadaljujemo "naravnost" (drugi izvoz). V nadaljevanju se peljemo po Škofjeloški cesti, nato pa iz nekoliko večjega križišča zavijemo desno v smeri Sv. Jošta nad Kranjem in Čepulj. Vzpenjajoči se cesti sledimo do začetka naselja Javornik, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
c) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj vzhod, nato pa sledimo oznakam za Škofjo Loko. Cesto proti Škofji Loki zapustimo na mestu, kjer nas oznake za Stražišče in Šmarjetno goro usmerijo desno. V nadaljevanju se peljemo po Škofjeloški cesti, katero na nekoliko večjem križišču zapustimo in nadaljujemo levo v smeri Sv. Jošta nad Kranjem in Čepulj (ceste oznake so le iz nasprotne smeri). Vzpenjajoči se cesti sledimo do začetka naselja Javornik, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
d) Zapeljemo se v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kranju. Ko se naselje Zgornje Bitnje konča, nadaljujemo levo v smeri Stražišča in Šmarjetne gore. V nadaljevanju se peljemo po Škofjeloški cesti, katero na nekoliko večjem križišču zapustimo in nadaljujemo levo v smeri Sv. Jošta nad Kranjem in Čepulj (ceste oznake so le iz nasprotne smeri). Vzpenjajoči se cesti sledimo do začetka naselja Javornik, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Nekaj korakov pred začetkom naselja Javornik nadaljujemo po markirani poti, ki se najprej vzpne po stopnicah, nato pa zavije levo in se v nadaljevanju prečno vzpenja skozi gozd. Sledi še nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa dosežemo asfaltno cesto, ki vodi proti vrhu Sv. Jošta nad Kranjem. Cesti sledimo v desno, z leve pa se nam kmalu priključi še markirana pot iz Čepulj.
Od tu še do prvega ovinka hodimo po cesti, nato pa nadaljujemo naravnost v gozd, skozi katerega se nadaljuje markirana pot. V nadaljevanju se najprej zložno vzpenjamo, nato pa za nekaj razpotji, kjer sledimo markacijam, še nekoliko bolj strmo. Strm vzpon prereže asfaltna cesta, ki vodi proti vrhu, mi pa nadaljujemo naravnost preko ceste, na pot, ki se nadaljuje preko vse bolj razglednega travnatega pobočja. Po nadaljnjem krajšem vzponu dosežemo Dom na Joštu, nekaj 10 korakov naprej pa še cerkev sv. Jošta.
zemljevid poti - Sveti Jošt nad Kranjem
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveti nadangel Gabrijel (Planica), Špičasti hrib
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Javornik - Sveti Jošt nad Kranjem1
Javornik - Sveti Jošt nad Kranjem2
Javornik - Sveti Jošt nad Kranjem3
Javornik - Sveti Jošt nad Kranjem4
Javornik - Sveti Jošt nad Kranjem5
Javornik - Sveti Jošt nad Kranjem6
Javornik - Sveti Jošt nad Kranjem7
Javornik - Sveti Jošt nad Kranjem8
Javornik - Sveti Jošt nad Kranjem9
Javornik - Sveti Jošt nad Kranjem10
Javornik - Sveti Jošt nad Kranjem11
Javornik - Sveti Jošt nad Kranjem12
Javornik - Sveti Jošt nad Kranjem13
Javornik - Sveti Jošt nad Kranjem14
Javornik - Sveti Jošt nad Kranjem15
Javornik - Sveti Jošt nad Kranjem16
Javornik - Sveti Jošt nad Kranjem17
Javornik - Sveti Jošt nad Kranjem18
Diskusija o izletu Javornik - Sveti Jošt nad Kranjem
Gost23. 08. 2007
Pa ke ste najdl pot po cesti??zmeden
Veliko boljša varianta je, ko se peljete iz Stražišča,na vrhu drugega klanca pustite avto in potem po "sodarju" lepo po gmajni pol ure in ste na vrhu.
Nickster22. 07. 2008
Ta pot je dobra sam za kolesarje!?
klavdy612. 04. 2009
za kolesarje je pot še prestrma, drugače pa v redu s čudovitim razgledom na kranj.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki