Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Stubajske Alpe / Habicht / Gschnitz - Habicht (običajna pot mimo Innsbrucker Hütte (Gschnitz))

Gschnitz - Habicht (običajna pot mimo Innsbrucker Hütte (Gschnitz))

Natisni
Izhodišče: Gschnitz (1242 m)
Širina/Dolžina: 47,04252°N 11,34538°E
Ime poti: običajna pot mimo Innsbrucker Hütte (Gschnitz)
Čas hoje: 5 h 30 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 2035 m
Višinska razlika po poti: 2035 m
Zemljevid: Brennerberge, 31/3 1:25.000; Outdooractive Stubai Wanderkarte
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Avtor: pg
Ogledov: 454
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 62
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Iz Ljubljane se zapeljemo po avtocesti mimo Salzburga v smeri proti Münchnu. V večnivojskem križišču Dreieck Inntal se usmerimo na cesto A93 v smeri Innsbruck/Kufstein/Brenner. Ob vrnitvi v Avstrijo nadaljujemo do razcepa z izvozom Innsbruck-Mitte. Tu ne zavijemo proti Innsbrucku, temveč nadaljujemo po avtocesti A13 v smeri proti prelazu Brenner. Po avtocesti nadaljujemo vse do kraja Matrei am Brenner, kjer zavijemo na izvoz 19-Matrei. Z vožnjo nadaljujemo po cesti B182 do kraja Steinach am Brenner, kjer se v krožišču sredi mesteca zapeljemo prvem prvem izvozu in v rahlem vzponu nadaljujemo vožnjo mimo Trinsa po slikoviti dolini Gschnitza do istoimenske razpotegnjene vasi, kjer bomo kmalu za cerkvijo zagledali razmeroma majhno brezplačno parkirišče, namenjeno obiskovalcem Innsbrucker Hütte.

Alternativo ponuja vožnja skozi severno Italijo: v tem primeru se iz osrednje Slovenije po avtocesti A2 zapeljemo do enega izmed mejnih prehodov z Avstrijo in nadaljujemo pot do Lienza. Tu nadaljujemo po cesti 100 in se mimo prehoda Prato alla Drava zapeljemo v Italijo. V Italiji sledimo cesti SS49 vse do stičišča z avtocesto A22 v smeri proti prelazu Brenner. Za prelazom nadaljujemo v smeri proti Innsbrucku, vendar le do izvoza na cesto B182 v bližini Brennersee. Po tej cesti nadaljujemo do Steinacha am Brenner, od tam pa po zgoraj opisanih napotkih.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na jasno razvidno in označeno, sprva ograjeno pot v smeri Innsbrucker Hütte, ki se kmalu prične zmerno vzpenjati ob robu kultiviranega zemljišča. Nad vasjo se ožja pot nadaljuje skozi redkejši gozd, ki nam občasno punija lepe poglede na slikovito dolino Gschnitztal. Nekaj časa se zmerno vzpenjamo po poti, ki je vijugasto vrezana v strma pobočja pogorja Habichtove skupine. Nekoliko višje ob vse lepših razgledih na južni del Stubajskih Alp, kjer sta še posebej izpostavljena Pflerscher in Gschnitzer Tribulaun, preidemo v odprt svet visokogorskih travišč. Mestoma nekoliko prepadna pot visoko nad dolino v širokem loku pod ostenji vrhov Habichtove skupine preči proti zahodu. Ob tem prestopimo nekaj grap, kjer je zahtevan nekoliko previdnejši korak. V zadnjem delu poti proti koči se steza spet nekoliko strmeje povzpne do travnatega roba, za katerim stopimo v visokogorski svet med ostenjema Habichta in Kalkwanda, kjer prvič zagledamo Innsbrucker Hütte. Pod zahodnim robom ostenja Kalkwandovega masiva se s pomočjo nekaj varoval nekoliko spustimo do prečne poti med omenjenima masivoma, kjer se nam postopno pridružita poti od gostišča Feuerstein in iz Stubajske doline. Od tu imamo do koče le nekaj deset korakov.
Iz Gschnitza je do Innsbrucker Hütte okoli 2,30-3 ure. Pot ni posebej zahtevna, vendar je dokaj strma in mestoma nekoliko prepadna, pozimi pa zelo izpostavljena snežnim plazovom. Pristop od gostišča Feuerstein je malenkost krajši in lažji, vendar nekoliko manj razgleden.

Za kočo nadaljujemo po ovinkasti stezi preko visokogorskega travnika, ki kmalu preide v razmeroma položno skalovje stranskega izrastka Habichta. Po dobro označeni poti preko ploskih skal se vzpnemo do velikega možica, od kjer je jasno razvidno nadaljevanje poti preko širokega hrbta Habichta, razkrije pa se nam tudi pogled na privlačno visokogorsko jezero Alfaier pod nami. Nekoliko se spustimo do glavne zgradbe Habichta in se zmerno strmo dvignemo do varoval, ki nam pomagajo pri prečenju ostrih skal zahodnega boka gore (zahtevno). Po cca. hoje 10 minutah hoje po zavarovani poti se znajdemo nad robom visokogorske dolinice, v katero padajo strme grape. Po krajšem položnejšem vzponu se s pomočjo jeklenice vzpnemo preko ploskega skalovja do kratkega stranskega grebena Habichta, preko katerega ob lepih pogledih proti koči, severnemu in vzhodnemu delu Stubajskih Alp ter Zillertalskim Alpam pristopimo k vršni stavbi Habichtovega masiva.

V nadaljevanju sledimo poti preko razčlenjenega skalnatega rebra Habichta, kjer si moramo občasno pomagati tudi z rokami. Zmerno strm vzpon nas po slabe pol ure pripelje do velike ploščadi pod vrhom, kjer stopimo na poslednje ostanke Habichtovega ledenika. Snegu se tu niti v visokem poletju ne moremo ogniti, vendar je prehod snežišča razmeroma netežaven; spričo obiskanosti poti nas bo v visokogorski sezoni vselej vodila jasna sled, zimska oprema pa tedaj praviloma ni potrebna.
Nad ledenikom sledimo poti po visokogorskem skalnatem svetu, ki v šibkem vzponu preči proti zahodu naproti jasno razvidnemu križu na vrhu. Malo pod vrhom pristopimo do občasno neprijetno ohlapnih jeklenic, ki nam bodo pomagale v sklepnem delu poti. Z njihovo pomočjo sprva zračno prečimo nad prepadnimi strminami pod vrhom, nato pa se strmo vzpnemo proti velikemu križu na prostornem vrhu, ki nas za vzpon nagradi z izrednim razgledom.

Spričo razmeroma manjše zahtevnosti, mogočnosti in čudovitega razgleda je Habicht med najbolj priljubljenimi tirolskimi tritisočaki. Vzpon po običajni poti mimo Innsbrucker Hütte spada v bližino spodnjega roba zelo zahtevnih poti (tehnično gledano bi jo bilo morda celo moč umestiti med "zgolj" zahtevne), čeprav se nahaja v sicer še vedno ledeniško intenzivnih Stubajskih Alpah, praviloma ne zahteva uporabe dodatne opreme, obenem pa nam Innsbrucker Hütte ponuja ugodno možnost prenočišča nekje na polovici poti do vrha. Kljub temu vzpona ni za podcenjevati: ne glede na to, od kjer se na Habicht odpravimo, nas čaka več kot dva tisoč višinskih metrov, poti pa so mestoma prepadne. Čeprav je tura izvedljiva v enem dnevu, priporočam dvodnevni izlet z morebitnim obiskom jezera Alfaier in učne ferate v bližini koče oziroma vzponoma na bližnja Kalkwand ali Ilmspitze.
zemljevid poti - Habicht
Ob poti: Innsbrucker Hütte (2369m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Gschnitz - Habicht1
Gschnitz - Habicht2
Gschnitz - Habicht3
Gschnitz - Habicht4
Gschnitz - Habicht5
Gschnitz - Habicht6
Gschnitz - Habicht7
Gschnitz - Habicht8
Gschnitz - Habicht9
Gschnitz - Habicht10
Gschnitz - Habicht11
Gschnitz - Habicht12
Gschnitz - Habicht13
Gschnitz - Habicht14
Gschnitz - Habicht15
Gschnitz - Habicht16
Gschnitz - Habicht17
Gschnitz - Habicht18
Gschnitz - Habicht19
Gschnitz - Habicht20
Gschnitz - Habicht21
Gschnitz - Habicht22
Gschnitz - Habicht23
Gschnitz - Habicht24
Gschnitz - Habicht25
Gschnitz - Habicht26
Gschnitz - Habicht27
Gschnitz - Habicht28
Gschnitz - Habicht29
Gschnitz - Habicht30
Gschnitz - Habicht31
Gschnitz - Habicht32
Gschnitz - Habicht33
Gschnitz - Habicht34
Gschnitz - Habicht35
Gschnitz - Habicht36
Gschnitz - Habicht37
Gschnitz - Habicht38
Gschnitz - Habicht39
Gschnitz - Habicht40
Gschnitz - Habicht41
Gschnitz - Habicht42
Gschnitz - Habicht43
Gschnitz - Habicht44
Gschnitz - Habicht45
Gschnitz - Habicht46
Gschnitz - Habicht47
Gschnitz - Habicht48
Gschnitz - Habicht49
Gschnitz - Habicht50
Gschnitz - Habicht51
Gschnitz - Habicht52
Gschnitz - Habicht53
Gschnitz - Habicht54
Gschnitz - Habicht55
Gschnitz - Habicht56
Gschnitz - Habicht57
Gschnitz - Habicht58
Gschnitz - Habicht59
Gschnitz - Habicht60
Gschnitz - Habicht61
Gschnitz - Habicht62
Diskusija o izletu Gschnitz - Habicht (običajna pot mimo Innsbrucker Hütte (Gschnitz))
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki