Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Veliki Kopi (1542 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Storžič / Gozd - Storžič (čez Psico)

Gozd - Storžič (čez Psico)

Natisni
Izhodišče: Gozd (891 m)
Širina/Dolžina: 46,3408°N 14,3286°E
Ime poti: čez Psico
Čas hoje: 4 h 45 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1241 m
Višinska razlika po poti: 1400 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada
Ogledov: 7.920
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 88
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - zahod in cesti naprej sledimo v smeri Golnika. Le malo za Golnikom (točneje za naseljem Senično) pa se desno navzgor odcepi strma cesta, ki vodi proti Zgornjim Vetrnim in Gozdu. Za vasjo Zgornje Vetrno se cesta večinoma nadaljuje skozi gozd, mi pa ji sledimo do označenega parkirišča, ki se nahaja v neposredni bližini Zavetišča v Gozdu.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Podbrezje, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubelju in Tržiču. Pred Petrolovo bencinsko črpalko v Bistrici pri Tržiču zavijemo desno in se nato zapeljemo v Tržič. Ko se cesta spusti v dolino nadaljujemo ostro desno v smeri Pristave in Križ, v nadaljevanju pa se peljemo po glavni cesti, ki vodi proti Zgornjim in Spodnjim Dupljam, omenjeno glavno cesto pa zapustimo pri naselju Retnje, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Križe in Golnik. V nadaljevanju se peljemo proti Golniku, za naseljem Križe pa že kmalu prispemo na manjše križišče, kjer se v levo odcepi strma cesta, ki vodi proti Zgornjim Vetrnim in Gozdu. Za vasjo Zgornje Vetrno se cesta večinoma nadaljuje skozi gozd, mi pa ji sledimo do označenega parkirišča, ki se nahaja v neposredni bližini Zavetišča v Gozdu.
Opis poti:
Od zavetišča se sprehodimo do bližnje cerkve, nato pa pridemo na označeno razpotje, kjer se nam z desne priključi pot z Golnika. Nadaljujemo levo navzgor po vse slabši cesti, ki nas v nekaj minutah pripelje do razpotja.
Nadaljujemo po desnem kolovozu v smeri Storžiča, Tolstega vrha ter Male in Velike Poljane (levo Koča na Kriški gori). Kolovoz, ki se prečno vzpenja proti vzhodu ima v spodnjem delu nekaj razpotij, a so ta dobro označena, tako da z orientacijo ni večjih težav. Višje se kolovoz spremeni v postopoma vse bolj strmo pešpot, le ta pa nas iz gozda pripelje na razgledna travnata pobočja. Čez čas se pot položi in nas pripelje do prijetnega razgledišča s klopco, ob kateri pa opazimo spominsko obeležje.
Naprej pot preči strmo travnato pobočje (nevarnost zdrsa in v zimskem času tudi plazu) ter za tem preide v strnjen gozd, kjer pridemo na označeno razpotje. Nadaljujemo naravnost v smeri Velike Poljane (levo Tolsti vrh), kjer še kratek čas prečimo gozdnata pobočja, nato pa se gozd postopoma razredči in preide na bolj strma pobočja Štajnarice, kjer se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti, na težjih mestih pa nam je v pomoč nekaj jeklenic. V zadnjem delu prehoda preko Štajnarice prečimo še strmo travnato pobočje, od koder se nam odpre še prvi bližnji pogled na Storžič. Za klopco pot preide v gozd, nato pa se prične prečno spuščati proti Mali Poljani, katero po nekaj minutah tudi dosežemo. Ko stopimo iz gozda, stopimo tudi na kolovoz, po katerem se spustimo do lovske koče na Mali Poljani.
Z Male Poljane, od koder se nam priključi pot s Tolstega vrha, Doma pod Storžičem in Zaloga, nadaljujemo po levi strani lovske koče, po poti v smeri Velike Poljane. Pot, ki naprej poteka po kolovozu, gre hitro v gozd, kjer se nato prečno vzpenja. Po nekaj minutah hoje pridemo do razglednega pobočja, s katerega se nam odpre lep pogled na okoliške gore. Le nekoliko naprej kolovoz zavije v desno in nas po krajšem vzponu pripelje na zgornji rob Velike Poljane, kjer se nahaja označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost v gozd po poti v smeri Storžiča čez Psico (desno Koča na Veliki Poljani 1 minuta). Pot naprej se prične dokaj strmo vzpenjati nato pa zavije rahlo v desno in strmina nekoliko popusti. Takšna pot nas kmalu pripelje iz gozda in do razpotja poti. Usmerimo se levo na pot čez Psico, desno pa vodi lažja pot na Storžič.
Od križišča pot sprva poteka po travnatem terenu ob ruševju in redkih drevesih, nato pa gre ponovno v gozd in se prične strmo vzpenjati. Na nekaj mestih je pot tudi nekoliko izpostavljena. Sledi vzpon po travnatem pobočju ob redkem ruševju do razglednega grebena. Še nekaj časa se vzpenjamo po vse bolj izpostavljenem grebenu, nato pa pridemo na neizrazit vrh Psica. Z vrha se rahlo spustimo nato pa nadaljujemo po izpostavljenem grebenu. V nadaljevanju se pot po grebenu še kar nekajkrat vzpne in spusti v pomoč pa nam je tudi nekaj varoval. Kasneje se nam z leve priključi še pot skozi žrelo, mi pa še naprej nadaljujemo po poti ob grebenu. V zadnjem delu poti se še nekajkrat strmo vzpnemo, v pomoč nam je tudi nekaj varoval. Malo pod vrhom se nam z desne priključi še najlažja pot na Storžič, ki vodi preko planine Javornik. Sledi le še krajši vzpon po vršnem pobočju Storžiča, katerega vrh dosežemo v nekaj minutah.
Zavetišče v Gozdu - Mala Poljana 2:00, Mala Poljana - Velika Poljana 0:15, Velika Poljana - Storžič 2:30.
zemljevid poti - Storžič
Ob poti: Mala Poljana (1325m), Velika Poljana (1410m), Psica (1769m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Gozd - Storžič1
Gozd - Storžič2
Gozd - Storžič3
Gozd - Storžič4
Gozd - Storžič5
Gozd - Storžič6
Gozd - Storžič7
Gozd - Storžič8
Gozd - Storžič9
Gozd - Storžič10
Gozd - Storžič11
Gozd - Storžič12
Gozd - Storžič13
Gozd - Storžič14
Gozd - Storžič15
Gozd - Storžič16
Gozd - Storžič17
Gozd - Storžič18
Gozd - Storžič19
Gozd - Storžič20
Gozd - Storžič21
Gozd - Storžič22
Gozd - Storžič23
Gozd - Storžič24
Gozd - Storžič25
Gozd - Storžič26
Gozd - Storžič27
Gozd - Storžič28
Gozd - Storžič29
Gozd - Storžič30
Gozd - Storžič31
Gozd - Storžič32
Gozd - Storžič33
Gozd - Storžič34
Gozd - Storžič35
Gozd - Storžič36
Gozd - Storžič37
Gozd - Storžič38
Gozd - Storžič39
Gozd - Storžič40
Gozd - Storžič41
Gozd - Storžič42
Gozd - Storžič43
Gozd - Storžič44
Gozd - Storžič45
Gozd - Storžič46
Gozd - Storžič47
Gozd - Storžič48
Gozd - Storžič49
Gozd - Storžič50
Gozd - Storžič51
Gozd - Storžič52
Gozd - Storžič53
Gozd - Storžič54
Gozd - Storžič55
Gozd - Storžič56
Gozd - Storžič57
Gozd - Storžič58
Gozd - Storžič59
Gozd - Storžič60
Gozd - Storžič61
Gozd - Storžič62
Gozd - Storžič63
Gozd - Storžič64
Gozd - Storžič65
Gozd - Storžič66
Gozd - Storžič67
Gozd - Storžič68
Gozd - Storžič69
Gozd - Storžič70
Gozd - Storžič71
Gozd - Storžič72
Gozd - Storžič73
Gozd - Storžič74
Gozd - Storžič75
Gozd - Storžič76
Gozd - Storžič77
Gozd - Storžič78
Gozd - Storžič79
Gozd - Storžič80
Gozd - Storžič81
Gozd - Storžič82
Gozd - Storžič83
Gozd - Storžič84
Gozd - Storžič85
Gozd - Storžič86
Gozd - Storžič87
Gozd - Storžič88
Diskusija o izletu Gozd - Storžič (čez Psico)
ljubitelj gora2.6.2014
Zgoraj piše ˝zahtevna označena pot˝na sliki 57 (te table ni) pa piše ˝zelo zahtevna označena pot˝. Tole pot sicer iz smeri Laškega sem šel včeraj, mislil sem it v smeri Kališča, ampak sem se potem spustil nazaj h Krničarjevi koči.
Tadej2.6.2014
Hvala za opozorilo, težavnost je bila pomotoma napačno napisana. Sem popravil na zelo zahtevno.
Lp, Tadej
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki