Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah

Natisni
Izhodišče: Cerkno (325 m)
Širina/Dolžina: 46,1308°N 13,9873°E
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot
Višinska razlika: 248 m
Višinska razlika po poti: 248 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.919
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 25
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z regionalne ceste Idrija - Tolmin, pri naselju Straža v zaselku Želin v semaforiziranem križišču zavijemo desno v smeri Cerknega (če prihajamo iz smeri Tolmina zavijemo levo). Naprej se peljemo po dolini reke Cerknice, mimo Petrolove bencinske črpalke vse do Cerknega, kjer v križišču za cerkvijo sv. Jerneja (ob cerkvi je tudi pokopališče in parkirišče) nadaljujemo levo v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču pa nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje. Če nismo parkirali že prej ob cerkvi lahko to storimo nekoliko naprej od spomenika NOB na enem od parkirišč v Cerknem.
b) S ceste Škofja Loka - Žiri, za naseljem Trebija zavijemo desno v smeri Sovodnja in Cerknega (iz smeri Žirov še pred Trebijo zavijemo levo), od koder se najprej zapeljemo v Sovodenj, od tam pa se preko prelaza Kladje (prelaz se nahaja v naselju Podlanišče) pričnemo spuščati proti Cerknem. V Cerknem na prvem večjem križišču nadaljujemo naravnost (desno pridemo v središče mesta in do cerkve sv. Ane), nato pa v drugem, kakih 300 m naprej zavijemo desno v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje ter nato parkiramo na enem od parkirišč v Cerknem.
c) S ceste Škofja Loka - Podbrdo, pri kraju Zali Log nadaljujemo levo v smeri Davče in smučišča Cerkno (če prihajamo iz smeri Podbrda ali Soriške planine, na koncu naselja nadaljujemo desno). Cesta naprej se najprej vzpne na Davčo, od tam pa se prične spuščati proti Cerknem. V centru Cerknega, pri pošti zavijemo desno, nato pa nekoliko za spomenikom NOB parkiramo na primernem mestu.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po asfaltni cesti, ki se nadaljuje ob potoku Zapoška ter nas sprva vodi še mimo tovarne ETA E.G.O. Dokaj zložna cesta se nato nadaljuje še mimo več hiš, nato pa nas pripelje do manjšega križišča, kjer nadaljujemo desno preko mostu (naravnost Okrepčevalnica pr Padkejc). Za mostom se cesta prične vidneje vzpenjati, nato pa nas kaj hitro popelje do naselja Trebenče, kjer se držimo glavne ceste. Na koncu naselja cesta po levi strani obide večjo pečino, na vrhu katere se nahaja cerkev sv. Jošta. Od tu še nekaj minut nadaljujemo po glavni cesti, nato pa prispemo do nekakšnega piknik prostora, ob katerem se nahaja travnato športno igrišče (odbojka, mali nogomet, igrala, trampolin...).
Ravno pri brunarici se v desno odcepi ožja makadamska cesta (naravnost Poče, Gorje, Jesenica...), po kateri nadaljujemo vzpon. Cesta kmalu preide v gozd, kjer naredi daljši levi ovinek. Na ovinku zapustimo cesto, ki vodi do bližnjih hiš in s potjo nadaljujemo desno do bližnjega strmega pobočja, kjer opazimo slabše uhojeno stezico, ki se prične prečno vzpenjati proti desni. Strma pot se kmalu vzpne na greben, kjer nadaljujemo levo (če nadaljujemo naravnost lahko v nekaj korakih prispemo do izpostavljene razgledne točke). Sledi večinoma prečni vzpon po precej strmem in predvsem v mokrem za zdrs nevarnem pobočju. Med vzponom nam je v "pomoč" žica, ki naj bi služila kot nekakšna jeklenica. Ko se žica konča se pot položi in do cerkve nas loči le še nekaj korakov lahkotne hoje.
Sestopimo lahko po kolovozu, ki se nadaljuje na drugi strani cerkve, po njem pa prispemo do večjega travnika, po katerem sestopimo do asfaltne ceste (da ne uničujemo senožeti je priporočljivo sestopiti po slabše uhojeni stezici, ki vodi do bližnje stanovanjske hiše), katero smo pri vzponu zapustili (opisana sestopna pot tehnično ni zahtevna in jo lahko uporabimo tudi za vzpon, s tem se bomo izognili strmemu vzponu).
zemljevid poti - Sveti Jošt v Trebenčah
Ob poti: Trebenče (453m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah1
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah2
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah3
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah4
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah5
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah6
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah7
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah8
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah9
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah10
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah11
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah12
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah13
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah14
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah15
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah16
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah17
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah18
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah19
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah20
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah21
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah22
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah23
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah24
Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah25
Diskusija o izletu Cerkno - Sveti Jošt v Trebenčah
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki