Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste letos že ujeli sončni vzhod nad 1000 metri nadmorske višine?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Dom na Zelenici / Bučan - Dom na Zelenici

Bučan - Dom na Zelenici

Natisni
Izhodišče: Bučan (1010 m)
Širina/Dolžina: 46,4463°N 14,2564°E
Čas hoje: 3 h 5 min
Zahtevnost: zelo zahtevna neoznačena steza
Višinska razlika: 526 m
Višinska razlika po poti: 800 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 6.417
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 59
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj (Tržič), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Celovca / Klagenfurt. Za predorom Ljubelj se cesta prične spuščati, mi pa ji na avstrijski strani sledimo do prvega levega ovinka, kjer se v desno odcepi stara ljubeljska cesta. Parkiramo na primernem mestu ob križišču, lahko pa tudi že višje na avstrijski strani nekdanjega mejnega prehoda Ljubelj.
Opis poti:
Z izhodišča se usmerimo na staro ljubeljsko cesto, ki je s prometnim znakom zaprta za javni promet. Cesta se najprej zmerno vzpne preko dveh serpentin, nato pa se nadaljuje ob potoku do ruševin nekdanje cerkvice sv. Lenarta, ob katerih stoji nekoliko večje znamenje. Tu cesta zavije v levo ter se postopoma oddalji od doline. S ceste se nam nato pričnejo odpirati lepi razgledi na Palec in ostale okoliške vrhove. Cesta nas naprej vodi mimo manjšega križišča, kjer nadaljujemo ostro desno po "glavni" cesti, nato pa v zmernem vzponu prečimo strma pobočja (nevarnost padajočega kamenja, oz. v zimskem času snežnega plazu in zdrsa). Višje cesta naredi še nekaj serpentin, nato pa nas pripelje na označeno razpotje, kjer se v levo odcepi markirana pešpot proti Košutici / Loibler Baba. Nadaljujemo po širši cesti in v 10 minutah nadaljnje hoje prispemo do starega mejnega prehoda, za katerim stoji Koča na Ljubelju.
Od koče nadaljujemo desno v smeri Zelenice in Povne peči (Polna peč). Pot naprej gre mimo koče in se takoj za njo začne vzpenjati. Strmina kmalu popusti in pot nas pripelje na večinoma poraščen greben s katerega se nam občasno odpre nekaj razgleda. Po nadaljnjih nekaj minutah pa že pred seboj zagledamo vrh Polne peči, katerega pa pot obide po njegovi severni strani po strmih pobočjih. Pot, ki vrh skoraj obkroži nas le nekaj korakov pod vrhom pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Ljubeljščice (levo Polna peč 1 minuta, vrh z razgledom na osrednje Karavanke).
Pot, ki poteka po mejnem grebenu se nato začne spuščati in nas po 50 spuščenih višinskih metrih pripelje v rušje. Naprej se pot grebenu umakne nekoliko v desno in preči rahlo izpostavljeno krušljivo grapo. Sledi lahkoten vzpon na enega od številnih vrhov v grebenu Ljubeljščice. Tu na leseni tabli opazimo obledel napis, da se končuje varna pot (manj izkušeni lahko tu izlet zaključijo in se po isti poti vrnejo na izhodišče).
Takoj za tablo se greben zoži in se s poraščenosti spremeni v krušljiv in nekoliko izpostavljen greben (nevarnost zdrsa). Po nekaj korakih spusta po krušljivem grebenu se pot vrne v varen objem rušja, a težav nato še ni konec. Pot, ki se vzpenja in spet spušča preči še nekaj podobnih grap, pri katerih je potrebna nekoliko večja previdnost. Nemarkirana pot pa nas naprej pripelje do napisa na skali. Napis z oznako Zelenica nas usmeri na slovensko stran, kjer nato po levi strani obidemo strme skalnate stolpiče. Pot se nato vrne na greben in nas pripelje do verjetno najtežjega dela poti. S pomočjo jeklenice se spustimo po ozkem, strmem in prepadnem grebenu strmo navzdol (manj izkušenim priporočam komplet za samovarovanje). Po krajšem spustu se greben razširi in pot se ponovno začne vzpenjati. Po nadaljnjih nekaj minutah zmernega vzpona pa pridemo do naslednje table, kjer nas oznaka za Zelenico usmeri levo navzdol. Sledi prečenje melišča, nato pa nam pot zaustavi strm stranski greben. S pomočjo varoval se povzpnemo stopnjo višje, nato pa se še vedno v objemu varoval spustimo na drugo stran omenjenega grebena. Postopoma nekoliko slabše vidna steza, nato zavije nekoliko desno in se po precej zaraščenem pobočju ponovno vzpne na mejni greben. Tu se pot obrne rahlo levo in se po zaraščenem pobočju povzpne na sedlo Čez Pod (sedlo med Zgornjim Plotom in grebenom Na Možeh).
Tu nadaljujemo rahlo desno (levo Zgornji Plot 1704 m, 1 minuta) do mejne table, nato pa se spustimo po stezici do zgornjega roba smučarske proge triangel. Tu stopimo na kolovoz (transportno reševalna cesta), ki zavije rahlo desno in se zmerno spušča do naslednje smučarske proge, pri kateri pa stopimo na markirano pot. Nadaljujemo naravnost oziroma rahlo levo (ostro desno Stol in Vrtača) čez smučarsko progo. Pot nato preči krajši pas gozda in nas po nadaljnjem kratkem spustu pripelje do doma na Zelenici.
Z mejnega grebena se lahko do doma spustimo tudi po smučarski progi, a je ta pot precej zaraščena in bolj strma.
zemljevid poti - Dom na Zelenici
Ob poti: Koča na Ljubelju (1370m), Polna peč (1503m), Ljubeljščica (1492m), Čez Pod (1686m), Zgornji Plot (Triangel) (1704m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Koča pri izviru Završnice, Roblekov dom na Begunjščici, Celovška koča / Klagenfurter Hutte, Spodnji Plot, Vrh Ljubeljščice (Triangel), Na Možeh, Srednji vrh (nad Završnico), Žleb (Suho ruševje), Srednja peč, Svačica, Zelenjak, Palec, Begunjščica, Prešernova koča na Stolu, Vrtača, Stol
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Bučan - Dom na Zelenici1
Bučan - Dom na Zelenici2
Bučan - Dom na Zelenici3
Bučan - Dom na Zelenici4
Bučan - Dom na Zelenici5
Bučan - Dom na Zelenici6
Bučan - Dom na Zelenici7
Bučan - Dom na Zelenici8
Bučan - Dom na Zelenici9
Bučan - Dom na Zelenici10
Bučan - Dom na Zelenici11
Bučan - Dom na Zelenici12
Bučan - Dom na Zelenici13
Bučan - Dom na Zelenici14
Bučan - Dom na Zelenici15
Bučan - Dom na Zelenici16
Bučan - Dom na Zelenici17
Bučan - Dom na Zelenici18
Bučan - Dom na Zelenici19
Bučan - Dom na Zelenici20
Bučan - Dom na Zelenici21
Bučan - Dom na Zelenici22
Bučan - Dom na Zelenici23
Bučan - Dom na Zelenici24
Bučan - Dom na Zelenici25
Bučan - Dom na Zelenici26
Bučan - Dom na Zelenici27
Bučan - Dom na Zelenici28
Bučan - Dom na Zelenici29
Bučan - Dom na Zelenici30
Bučan - Dom na Zelenici31
Bučan - Dom na Zelenici32
Bučan - Dom na Zelenici33
Bučan - Dom na Zelenici34
Bučan - Dom na Zelenici35
Bučan - Dom na Zelenici36
Bučan - Dom na Zelenici37
Bučan - Dom na Zelenici38
Bučan - Dom na Zelenici39
Bučan - Dom na Zelenici40
Bučan - Dom na Zelenici41
Bučan - Dom na Zelenici42
Bučan - Dom na Zelenici43
Bučan - Dom na Zelenici44
Bučan - Dom na Zelenici45
Bučan - Dom na Zelenici46
Bučan - Dom na Zelenici47
Bučan - Dom na Zelenici48
Bučan - Dom na Zelenici49
Bučan - Dom na Zelenici50
Bučan - Dom na Zelenici51
Bučan - Dom na Zelenici52
Bučan - Dom na Zelenici53
Bučan - Dom na Zelenici54
Bučan - Dom na Zelenici55
Bučan - Dom na Zelenici56
Bučan - Dom na Zelenici57
Bučan - Dom na Zelenici58
Bučan - Dom na Zelenici59
Diskusija o izletu Bučan - Dom na Zelenici
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki