Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpePlešivec (Loška stena) / Bavšica - Plešivec (Loška stena)
  

Bavšica - Plešivec (Loška stena)

 
Izhodišče: Bavšica (698 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3699°N / 13,6299°E
Cilj: Plešivec (Loška stena) (2184 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1486 m
Višinska razlika po poti: 1486 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 9325
Ocena: 3 glasov
Število slik: 58
Število komentarjev: 31
Dostop do izhodišča:

S ceste Bovec - Predel se pri trdnjavi Kluže v desno odcepi asfaltirana cesta v dolino Bavšice. Usmerimo se na omenjeno cesto, kateri v zmernem vzponu sledimo do parkirišča v Bavšici (parkirišče se nahaja ob tabli TNP).

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo na levo slabšo cesto v smeri zavetišča pod Špičkom in planine Bala (desno Bavški Grintavec) ter ji sledimo slabih 5 minut do mesta, kjer nas markacije usmerijo levo na sprva široko peš pot. Pot se kmalu zoži in nas pripelje do manjšega razpotja, kjer nas markacije usmerijo ostro desno, na postopoma vse bolj strmo stezico. Pot se kmalu položi in nas pripelje do opuščene vasice Logje (le nekaj metrov s poti je pitna voda).
Od vasice Logje nadaljujemo po markirani stezi, ki se nadaljuje čez zložno travnato pobočje. Naprej se pot nekoliko strmeje vzpne in preide na deloma kamniti svet (melišča preraščena z visoko travo). Pot se nato ponovno položi in preide v strnjen gozd, kjer se nato nadaljuje vse do opuščene planine Bala.
S planine še naprej nadaljujemo po markirani poti, ki nas nato skozi pas gozda pripelje do zadnjega studenčka ob poti. Le nekaj 10 m za studenčkom opazimo lovsko kočo Bala.
Pri lovski koči nadaljujemo naravnost in se nato še nekaj časa vzpenjamo skozi gozd. Sledi kratek vzpon čez travnato pobočje (Jezerce, 1389 m) ter nato ponovno vzpon skozi gozd. Ko pridemo še zadnjič iz gozda sledi samo še kratek vzpon do neizrazitega sedla Prevala, 1560 m.
S sedla, kjer je tudi slabše vidno razpotje nadaljujemo naravnost po dolini, desno pa se odcepi slabše uhojena pot proti Vrhu Osojnika. Tu se sprva nekaj korakov spustimo in nato nadaljujemo po sprva še zelo položni dolini naprej. V nadaljevanju pot postane bolj strma in se prične vzpenjati proti sedlu Čez Brežice.
Na sedlu zapustimo označeno pot in se usmerimo levo proti zahodu na neoznačeno stezo. Steza sprva poteka po desni strani kratkega strmega grebena. Nato pa zavije rahlo v levo in se prične vzpenjati po precej strmem travnatem pobočju. Pot je precej slabo uhojena, vendar ji z nekaj truda še lahko sledimo. Zaradi strmega terena pa je potrebna tudi precejšna previdnost. V zadnjem delu pot zavije v desno in se vzpne proti grebenu. Ko dosežemo greben nadaljujemo v desno ter v nekaj korakih dosežemo razgleden travnat vrh.

zemljevid poti
Ob poti: Logje (840m), Planina Bala (1181m), Lovska koča Bala (1300m), Jezerce (1389m), Prevala (1560m), Čez Brežice (1980m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Bavšica - plesivec_loska_stena1
Bavšica - plesivec_loska_stena2
Bavšica - plesivec_loska_stena3
Bavšica - plesivec_loska_stena4
Bavšica - plesivec_loska_stena5
Bavšica - plesivec_loska_stena6
Bavšica - plesivec_loska_stena7
Bavšica - plesivec_loska_stena8
Bavšica - plesivec_loska_stena9
Bavšica - plesivec_loska_stena10
Bavšica - plesivec_loska_stena11
Bavšica - plesivec_loska_stena12
Bavšica - plesivec_loska_stena13
Bavšica - plesivec_loska_stena14
Bavšica - plesivec_loska_stena15
Bavšica - plesivec_loska_stena16
Bavšica - plesivec_loska_stena17
Bavšica - plesivec_loska_stena18
Bavšica - plesivec_loska_stena19
Bavšica - plesivec_loska_stena20
Bavšica - plesivec_loska_stena21
Bavšica - plesivec_loska_stena22
Bavšica - plesivec_loska_stena23
Bavšica - plesivec_loska_stena24
Bavšica - plesivec_loska_stena25
Bavšica - plesivec_loska_stena26
Bavšica - plesivec_loska_stena27
Bavšica - plesivec_loska_stena28
Bavšica - plesivec_loska_stena29
Bavšica - plesivec_loska_stena30
Bavšica - plesivec_loska_stena31
Bavšica - plesivec_loska_stena32
Bavšica - plesivec_loska_stena33
Bavšica - plesivec_loska_stena34
Bavšica - plesivec_loska_stena35
Bavšica - plesivec_loska_stena36
Bavšica - plesivec_loska_stena37
Bavšica - plesivec_loska_stena38
Bavšica - plesivec_loska_stena39
Bavšica - plesivec_loska_stena40
Bavšica - plesivec_loska_stena41
Bavšica - plesivec_loska_stena42
Bavšica - plesivec_loska_stena43
Bavšica - plesivec_loska_stena44
Bavšica - plesivec_loska_stena45
Bavšica - plesivec_loska_stena46
Bavšica - plesivec_loska_stena47
Bavšica - plesivec_loska_stena48
Bavšica - plesivec_loska_stena49
Bavšica - plesivec_loska_stena50
Bavšica - plesivec_loska_stena51
Bavšica - plesivec_loska_stena52
Bavšica - plesivec_loska_stena53
Bavšica - plesivec_loska_stena54
Bavšica - plesivec_loska_stena55
Bavšica - plesivec_loska_stena56
Bavšica - plesivec_loska_stena57
Bavšica - plesivec_loska_stena58
Diskusija o izletu Bavšica - Plešivec (Loška stena) ()
damijanp     
21.8.2013
Po izletih na Špik, Špik Hude police in (predvsem) Mangart, kjer se je kar trlo ljudi, smo si za konec bovškega dopusta zaželeli kaj bolj samotnega. Izbrali smo Plešivec in ni nam bilo žal. Čudovita narava, mir in lepi razgledi. Sem se bomo še vrnili. nasmeh

Slike so na:

Plešivec
darinka4     
6.1.2018
Je šel kdo lani po tej poti na Plešivec. Enkrat sem bila, nekaj let nazaj, pa se ne spomnim dobro poti.Smo šli iz Loške Koritnice in po tej sestopali. Najbrž je lepa tura, če imaš srečo z vremenom.
turbo     
6.1.2018
@darinka4

Čudovita tura, le v mokrem nikar. Zavarovani del je v mokrem siten, za navzdol še posebej, nad njim pa je del "pragozda", vse zaraščeno, kar v suhem ne predstavlja težav, v mokrem pa si po nekaj metrih "moker do kože" ! Tudi v hudi vročini raje ne, ne samo zaradi plazilcev mežikanje

Če najdeš koga, se je nadvse imenitno po tej poti povzpeti na Plešivec, sestopiti pa v Bavšico. Res "ful kul".

Nekaj izpred nekaj let:

http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=3772&stran=1
turbo     
6.1.2018
@darinka4

Oh, oprosti . . . sem se zmotil ... mislil sem, da za zavarovano sprašuješ, iz Koritnice gor zadrega

Ta pot je čudovita tudi pozimi, škoda, da turno ne smučaš mežikanje poleti pa en prekrasen "sprehod". Sploh konec pomladi, ko vse cveti nasmeh Pozimi se najde kak turni smučar, ki gre tod gor, je pa tudi na krpljah izvedljivo visoko pod vrh, v dobrih razmerah čisto do vrha. Ali pa capin in dereze za povsem zgoraj, če je trdo.

Ne bo ti žal, če jo prehodiš nasmeh
darinka4     
6.1.2018
Že takrat mi je bila lepa. Samo je že nekaj let nazaj. Sva šli z dvema avtomobiloma, se spomnim. Gor po plezalni.Pojdem, ko sneg skopni. Tam ne srečaš ravno veliko ljudi. Morda grem že prej. nasmeh V mokrem pa sem navajena hodit. Lani sem bila kar nekajkrat pošteno mokra. Nič hudega.
ljubitelj gora     
6.1.2018
Pojdi na Briceljk, toda zgodaj poleti je lahko tik pod vrhom v grapi še snežišče čez katerega pa brez zimske opreme ne gre. Enkrat se tam v jeseni že obrnil na 2200m, se spustil in se zapeljal do Rabeljskega jezera pa na Jerebico gor. Tud Vrh Krnice ni slabo, ampak ves čas pa strmina, da je treba tud po vseh 4 it. Sedaj ko boš imela več časa boš vrjetno tud prebirala forume in boš našla tud moje slike. Tiste konce nad Tolminom in Bovcem sem dost hodil, ker si nekak zadal, da odkrivam nove in nove poti in nove vrhove.
dprapr     
7.1.2018
In zakaj bi moral ravno po tisti grapi na Briceljk? Po strmih travah lahko pristopiš na greben in po njem na vrh.
Sicer je pa tu tema o poti skozi Balo. Kot je že omenil @turbo, tudi na markirani poti med travami je dobro biti pozoren na plazilce. Sem nazadnje pri sestopu skoraj enega pohodil.zavijanje z očmizavijanje z očmi
ljubitelj gora     
7.1.2018
Strme trave so ble pomrznjene in trde kot beton, zato se obrnil in se vrnil čez par mesecev z vso opremo.
darinka4     
7.1.2018
Našla sem datum Plešivec 3. 8 . 2012 , kje je že to. in Briceljk 21. 10. 2012 . Bo treba ponovit. nasmeh Enkrat nam je nekdo pravil, ko ste že omenili plazilce, mene se izogibajo, da so hodili po visoki travi in jo grabili, ker so si tako pomagali. In je s travo zgrabil tudi kačo nehote. Je imel srečo, da jo je hitro odvrgel, preden , ga je pičila od strahu. mežikanje
turbo     
7.1.2018
Zelo lepo je vzponu na Plešivec priključiti sestop preko sedla Vrh Osojnika in mimo planine Bukovec nazaj v Bavšico. Za uhojeno planinko, planinca, zagotovo nič preveč. S Plešivca se sestopi nazaj do Prevale, tam pa ujame stezico levo navzgor proti Vrh Osojnika sedlu. Stezica je kar sledljiva, včasih je tu in tam tudi možic in ko prideš na sedlo, se je vredno potruditi in se povzpeti še na bližnji vrh Vrh Osojnika. Potem pa po stezici navzdol na drugo stran proti planini Bukovec, kjer je pot okoli planine tudi v višku poletne sezone gosto zaraščena - koprive ! Na planini je voda , nižje potok, in še nižje Bavšica, kjer se z nekaj sreče odžejaš v planinskem domu, ki je bolj "zaprte" narave, to je za izobraževanja in podobno. Lepi so tisti konci, prekrasni !
ljubitelj gora     
7.1.2018
Kača ugrizne ne pičnasmeh
ločanka     
7.1.2018
turbo, jaz tistega dela od Vrha Osojnika do pl.Bukovec ne bi mogla priporočiti, ker je v spodnjem delu res močno zaraščeno, razen seveda če imaš s sabo nekoga, ki bo pred tabo čistil to pot.
Drugače ti kakšen zvit gleženj ne uidemrk pogled
turbo     
7.1.2018
@ločanka
Imaš prav, res je divje. Res je pa tudi, da sem tod pred leti hodil pogosto, tudi v hudem dežju in peklenski vročini, pa je vedno šlo. Večina vrhov v Loški steni ima podoben teren - resda ni zaraščeno, so pa tla hudo neravna, polna "vdolbinic in izboklinic" , kjer moraš prav tako paziti na vsak korak mežikanje
Moje skromno mnenje je, da če želiš spoznati vrhe in pota nad Bavšico je prečenje iz Bale prek Osojnika do Bukovca in nazaj dol v Bavšico nuja ! nasmeh
dprapr     
7.1.2018
@turbo, mogoče je boljše v nasprotni smeri.
Zaraščen je pa samo kratek odsek na začetku, ko se spustiš v dolinico od Bukovca. Vsaj tako je bilo v lanskem letu. Pa še tam je bila uhojena stezica.
darinka4     
7.1.2018
Koliko hoje pa je iz Plešivca do Špička?
turbo     
7.1.2018
Uradno je iz Bavšice do zavetišča okoli 5h, torej bi znalo biti, da prideš iz Plešivca gor v 2h. Ta del, Čez Brežice do Špičke mi še manjka zadrega
piotr     
7.1.2018
@ločanka, tole z zvitim gležnjem v tel bolj ali manj brezpotnim svetom se pa absolutno strinjam.
Se mi je to pripetilo v področju Lašt, tako da sem le s težavo prišepal v Bavšico in tudi lanska glavna planinska sezona je šla po zlu.eek
B2     
9.1.2018
Pot iz sedla Čez Brežice proti Špički je izjemno zahtevna. Sicer je kar dobro zavarovana, je pa polna drobirja tako na strani Bale kot pri spustu proti zavetišču. Na enem mestu je (bil zavarovan) okrog osem metrov visok previsen kamin, sedaj pa je posebno iz smeri Bale zaradi izruvanih klinov in potrgane jeklenice izjemno težko prehoden (težko plezanje z visenjem izključno na rokah). Tu si zdrsa ali padca nikakor ne smemo privočiti! V tem slučaju bomo končali na meliščih v Bali...
Iz smeri Špičke se da nekako "pregoljufati" seveda viseč na rokah. Pred tem nevarnim mestom nas tudi ogroža sicer kratek zelo nevaren (aktiven) podor, ki nam "visi" nad glavo... Sanacija varoval na celotni poti je predvidena v letošnjem letu - seveda poleti...
Pa ne mislim strašiti. To je le informacija...
darinka4     
9.1.2018
L 2012 se spomnim, ko smo bili na Plešivcu, je šel en planinec po tej poti. Je rekel, da gre prvič in ne ve kakšna bo pot.Morda je bilo takrat še vse v redu. nasmeh
dprapr     
9.1.2018
http://www.hribi.net/izlet/bavsica_zavetisce_pod_spickom_/1/210/2304

Pri opisu poti je navedeno, da se s pomočjo jeklenic in klinov navpično vzpnemo...
Je torej navpično, previsno ali samo poševno?zmeden
B2     
9.1.2018
Je navpično,poševno,previsno, potrgana varovala in zraven še aktiven podor. Pod nami pa sto metrski prepad! V tem stanju kot je kritično mesto sedaj, je prehod izredno nevaren. Če pa bi že moral izbirati bi vsaj jaz osebno raje izbral smer Špička - Bala. To mesto, ki sem ga omenil, je pa prehodno z vrvjo, ker je na vrhu en klin okrog katerega se da fiksirati vrv in se po njej spustiti na dno previsa.Potrebujemo okrog 20m vrvi (dvojna vrv za spust).
B2     
9.1.2018
Čeprav to mesto na sliki zgleda "zelo pohlevno", je v resnici " zelo zaguljeno". Vsebuje vse prej navedene elemente. Na levi strani zgoraj nam grozi podor in na desni spodaj sto metrski prepad. Pred tem mestom pa poševna, gladka plošča polna drobirja...
B2     
9.1.2018
Imam težave s slikami...
darinka4     
9.1.2018
Daj slike pa pod trenutne razmere.
mirank     
9.1.2018
Jaz sem tam sestopal pred več kot desetletjem in mi je v spominu ostal del od Škrbine za gradom do Brežic v glavnem po grdo zdelanih varovalih in mestoma naloženi, mestoma zdrsani in izpostavljeni stezici. Kakih hudo zahtevnih celo previsnih prehodov pa se ne spomnem.
B2     
9.1.2018
Ja, žal je skoraj vse tako kot se spominjate. je pa tudi (sicer samo en) grd in zaguljen previs...
jax     
10.1.2018
Sem hodil tam čez to jesen. Prehod je res zoprn, ampak za izkušene hribolazce pa tako grozno zahteven spet ni. Ja, je navpično in izpostavljeno, in ja, par klinov je izpuljenih. Zajla pa je bila nazadnje še vedno ok, tako da bi samovarovalni komplet načeloma lahko opravil svojo nalogo (tako da ga priporočam, vsekakor). Pa ni čisto res, da se visi samo na rokah, z malo občutka se tudi noge da kam postavit. In po moje je stvar v smeri Špička-Brežice težja kot obratno, ko je zadevo treba splezat navzdol. Ampak moj vtis je bil, da se bodo hribolazci z dovolj izkušnjami z grdim terenom in po potrebi ob samovarovanju že spravili čez, čeprav ravno hudo elegantno ne bo.
B2     
10.1.2018
Ja, vse je za ljudi...
darinka4     
10.1.2018
Je potem težji tisti del, podoben, kot če greš čez sedlo Kanja. Tam je precej zračno. Sploh , če pogledaš pod noge.nasmeh
B2     
10.1.2018
Mislim, da je zadeva zaradi tistega dela precej težja kot Kanja...
rok.si     
10.1.2018
Tudi jaz sem tu poleti hodil (Špička-Čez Brežice-Koritnica) in mi je bilo zelo neugodno, najprej grušč in podrt teren, potem pa še tista tri,štiri metre visoka stenica z izpuljenim klinom,ki je držal jeklenico. Se bolj strinjam z jaxom kot B2 - če imaš kilometrino že gre - je pa potrebno fejst paziti, dokler je ne uredijo nikar po tej poti peljati koga, ki je prvič v hribih!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki