Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeZavetišče pod Špičkom / Bavšica - Zavetišče pod Špičkom
  

Bavšica - Zavetišče pod Špičkom

 
Izhodišče: Bavšica (698 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3699°N / 13,6299°E
Cilj: Zavetišče pod Špičkom (2064 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 5 h 45 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1366 m
Višinska razlika po poti: 1600 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 7491
Ocena: 1 glasov
Število slik: 72
Število komentarjev: 14
Dostop do izhodišča:

S ceste Bovec - Predel se pri trdnjavi Kluže v desno odcepi asfaltirana cesta v dolino Bavšice. Usmerimo se na omenjeno cesto, kateri v zmernem vzponu sledimo do parkirišča v Bavšici (parkirišče se nahaja ob tabli TNP).

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo na levo slabšo cesto v smeri zavetišča pod Špičkom in planine Bala (desno Bavški Grintavec) ter ji sledimo slabih 5 minut do mesta, kjer nas markacije usmerijo levo na sprva široko peš pot. Pot se kmalu zoži in nas pripelje do manjšega razpotja, kjer nas markacije usmerijo ostro desno, na postopoma vse bolj strmo stezico. Pot se kmalu položi in nas pripelje do opuščene vasice Logje (le nekaj metrov s poti je pitna voda).
Od vasice Logje nadaljujemo po markirani stezi, ki se nadaljuje čez zložno travnato pobočje. Naprej se pot nekoliko strmeje vzpne in preide na deloma kamniti svet (melišča preraščena z visoko travo). Pot se nato ponovno položi in preide v strnjen gozd, kjer se nato nadaljuje vse do opuščene planine Bala.
S planine še naprej nadaljujemo po markirani poti, ki nas nato skozi pas gozda pripelje do zadnjega studenčka ob poti. Le nekaj 10 m za studenčkom opazimo lovsko kočo Bala.
Pri lovski koči nadaljujemo naravnost in se nato še nekaj časa vzpenjamo skozi gozd. Sledi kratek vzpon čez travnato pobočje (Jezerce, 1389 m) ter nato ponovno vzpon skozi gozd. Ko pridemo še zadnjič iz gozda sledi samo še kratek vzpon do neizrazitega sedla Prevala, 1560 m.
S sedla, kjer je tudi slabše vidno razpotje nadaljujemo naravnost po dolini, desno pa se odcepi slabše uhojena pot proti Vrhu Osojnika. Tu se sprva nekaj korakov spustimo in nato nadaljujemo po sprva še zelo položni dolini naprej. V nadaljevanju pot postane bolj strma in se prične vzpenjati proti sedlu Čez Brežice.
Na sedlu nadaljujemo desno kamor nas usmeri napis na skali “Špička”. Sprva se vzpnemo ob jeklenici levo navzgor, nato pa nas pot pripelje na travnato pobočje po katerem se nekaj časa vzpenjamo. Ko pridemo pod ostenja Malega Ozebnika nadaljujemo v desno ter ob jeklenici v rahlem vzponu prečimo prepadna pobočja. Na nekaj mestih je na poti tudi veliko grušča, zato je potrebna še dodatna previdnost. Pot nas nato pripelje do kratkega zelo zahtevnega dela poti. S pomočjo jeklenice in nekaj klinov se navpično vzpnemo, nato pa še nekaj metrov prečimo navpično pobočje v desno. V nadaljevanju se pot vzpne po nekoliko manj strmem, vendar nezavarovanem pobočju in sledi še vzpon po zelo gruščnatem terenu do Škrbine za Gradom.
S škrbine se spustimo po melišču pod stenami vrha Pelc nad Klonicami (2442m). Pot nas nato vodi po razbitem svetu mimo številnih skal in balvanov. V zadnjem delu pot zavije v levo in nas po kratkem spustu pripelje do Zavetišča pod Špičkom.

zemljevid poti
Ob poti: Logje (840m), Planina Bala (1181m), Lovska koča Bala (1300m), Jezerce (1389m), Prevala (1560m), Čez Brežice (1980m), Škrbina za Gradom (2277m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Veliki Ozebnik, Jalovec
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Bavšica - zavetisce_pod_spickom1 Bavšica - zavetisce_pod_spickom2 Bavšica - zavetisce_pod_spickom3 Bavšica - zavetisce_pod_spickom4 Bavšica - zavetisce_pod_spickom5 Bavšica - zavetisce_pod_spickom6 Bavšica - zavetisce_pod_spickom7 Bavšica - zavetisce_pod_spickom8 Bavšica - zavetisce_pod_spickom9 Bavšica - zavetisce_pod_spickom10 Bavšica - zavetisce_pod_spickom11 Bavšica - zavetisce_pod_spickom12 Bavšica - zavetisce_pod_spickom13 Bavšica - zavetisce_pod_spickom14 Bavšica - zavetisce_pod_spickom15 Bavšica - zavetisce_pod_spickom16 Bavšica - zavetisce_pod_spickom17 Bavšica - zavetisce_pod_spickom18 Bavšica - zavetisce_pod_spickom19 Bavšica - zavetisce_pod_spickom20 Bavšica - zavetisce_pod_spickom21 Bavšica - zavetisce_pod_spickom22 Bavšica - zavetisce_pod_spickom23 Bavšica - zavetisce_pod_spickom24 Bavšica - zavetisce_pod_spickom25 Bavšica - zavetisce_pod_spickom26 Bavšica - zavetisce_pod_spickom27 Bavšica - zavetisce_pod_spickom28 Bavšica - zavetisce_pod_spickom29 Bavšica - zavetisce_pod_spickom30 Bavšica - zavetisce_pod_spickom31 Bavšica - zavetisce_pod_spickom32 Bavšica - zavetisce_pod_spickom33 Bavšica - zavetisce_pod_spickom34 Bavšica - zavetisce_pod_spickom35 Bavšica - zavetisce_pod_spickom36 Bavšica - zavetisce_pod_spickom37 Bavšica - zavetisce_pod_spickom38 Bavšica - zavetisce_pod_spickom39 Bavšica - zavetisce_pod_spickom40 Bavšica - zavetisce_pod_spickom41 Bavšica - zavetisce_pod_spickom42 Bavšica - zavetisce_pod_spickom43 Bavšica - zavetisce_pod_spickom44 Bavšica - zavetisce_pod_spickom45 Bavšica - zavetisce_pod_spickom46 Bavšica - zavetisce_pod_spickom47 Bavšica - zavetisce_pod_spickom48 Bavšica - zavetisce_pod_spickom49 Bavšica - zavetisce_pod_spickom50 Bavšica - zavetisce_pod_spickom51 Bavšica - zavetisce_pod_spickom52 Bavšica - zavetisce_pod_spickom53 Bavšica - zavetisce_pod_spickom54 Bavšica - zavetisce_pod_spickom55 Bavšica - zavetisce_pod_spickom56 Bavšica - zavetisce_pod_spickom57 Bavšica - zavetisce_pod_spickom58 Bavšica - zavetisce_pod_spickom59 Bavšica - zavetisce_pod_spickom60 Bavšica - zavetisce_pod_spickom61 Bavšica - zavetisce_pod_spickom62 Bavšica - zavetisce_pod_spickom63 Bavšica - zavetisce_pod_spickom64 Bavšica - zavetisce_pod_spickom65 Bavšica - zavetisce_pod_spickom66 Bavšica - zavetisce_pod_spickom67 Bavšica - zavetisce_pod_spickom68 Bavšica - zavetisce_pod_spickom69 Bavšica - zavetisce_pod_spickom70 Bavšica - zavetisce_pod_spickom71 Bavšica - zavetisce_pod_spickom72
Diskusija o izletu Bavšica - Zavetišče pod Špičkom ()
darinka4     
9.7.2019
Sicer malo dvomim, da je letos tu kdo hodil, a ostaja upanje , da dobim kakšen napotek o poti, če je še v redu.
mirank     
9.7.2019
Pri vzponu na Zadnji Pelc smo navedeno pot prečkali, pri sestopu pa smo nekaj časa (cca pol urce) prečili v smeri Špička in nato sestopili po napol opuščeni stezici direkt v dno. Vtis je, da je pot o kateri sprašuješ v tem odseku malo ali nič hojena, markacije so še vedno lepo sledljive, tako je moje mnenje, da je v takem stanju večina te poti. No kljub vsemu mislim da je za tvoj "kaliber" popolnoma dovolj sledljivavelik nasmeh
darinka4     
9.7.2019
Mi bi šli samo po poti vzpona. Prespali na Špički in naslednji dan do Jalovca in v Zapoden, ker bi šli z dvemi vozili. Do Plešivca sem bila, naprej pa ne poznam poti. Hvala za informacijo.
djimuzl     
9.7.2019
Do Škrbine Za Gradom zna biti malce otežen dostop zaradi podora, o katerem sem bral že pred časom (leto ali dve..). Če so to kaj porihtali, ne vem - našel sem pa tole: https://revija.ognjisce.si/razgibajmo-se-skrito/4232-jalovec-2645-m
mirank     
9.7.2019
Uh sorry sem zaj...; mislil sem, da je govora o poti čez pl Bukovec, sedlo Kanja in naprej.
darinka4     
9.7.2019
Čez Kanjo je bil podor, ne vem kako je s potjo. Ali je sploh varno tam hodit?
djimuzl     
9.7.2019
Podor je označen od Kanje proti Grintavcu, Kanja sama naj bi bila dostopna (prehodna).
jax     
9.7.2019
Čakajte, zdaj govorite o poti čez Kanjo in nato po pobočjih do poti iz Trente. Tule omenjena pa je pot skozi Balo in Škrbino za gradom. Glede slednje pa tole - par let nazaj je bila na odseku Brežice-Škrbina za gradom podrtija, ful šodra, pa na enem odseku je bilo treba preplezat navpično steno s poškodovanimi varovali. Ampak z dovoljšnjo dozo previdnosti je bilo prehodno. Če se je vmes situacija še poslabšala, pa ne vem.
darinka4     
9.7.2019
Mene zanima tista pot od Plešivca do zavetišča pod Špičkom. Vem pa da tam redkokdo hodi.
mirank     
10.7.2019
Vse kar piše jax je res, zmedo sem povzročil jaz. Darinka, pot ki te zanima nima veze s Plešivcem, kateri je izven poti in nemarkiran. Na sedlu Brežice in proti Škrbini za gradom ter dalje dol do Špička se ni moč zgubiti. Ko smo bili lani tam blizu smo slišali helikopter, pa smo že pomislili na slabo; potem pa sem nekje zasledil, da so dostavljali material markacistom za ureditev te poti. Kaj je bilo izvedeno ne vem-pozanimaj se na pristojnem PD...
darinka4     
10.7.2019
Dobro, da si me spomnil, res so lani obnavljali markacije. Mislim, da je bil Božo V. med njimi.
B2     
11.7.2019
Lani je tehnična skupina pri Komisiji za planinske poti PZS sanirala zahtevno mesto prehoda v navpični skali na poti. Tam je bilo izruvanih nekaj klinov, ki so prosto viseli na jeklenici. Prehod je bil sicer možen, toda le z veliko moči v rokah in dokaj veliko truda, ker te je vseskozi "vleklo" od navpične in rahlo previsne približno štiri metre visoke stene(slika 58 - Zahteven navpičen vzpon in 59 - Pogled na preplezano pot). Neposredno pred tem kritičnim mestom pa je zelo nevaren prehod čez kakih šest metrov široko gladko ploščo (pod nami je sto metrski prepad), nasuto z drobirjem aktivnega podora (slika 57 - Nevaren prehod čez grušč). So pa v ploščo nabiti oprijemalni klini, ki nam pomagajo premagati težave (priporočljivo varovanje z vrvjo). Na sliki 62 pa je mesto, kjer je bilo povsem na novo dodano nekaj metrov nove jeklenice, ki je prej tam ni bilo. Ta odsek poti je predvsem pri spustu zaradi grušča tudi sedaj nekoliko siten in neroden, ter nevaren...
Zaradi te akcije je bil uporabljen helikopter SV, ki je na lokacijo dostavil material, orodje in potrebno ekipo, ki je opravila nujna in potrebna dela na poti.
rok.si     
11.7.2019
Bravo za popravljeno pot ! Par let nazaj sem se spuščal po njej proti Loški Koritnici in se tudi potem na hribi.net pritoževal nad izruvanimi klini in gruščem. Zdaj pa nimam več izgovorov, da lepe ture še kdaj ne ponovim :-)
Razbojnik     
11.7.2019
Odlična novica! Hvala za informacijo in bravo pristojnim za sanacijo.

Komaj čakam turo velik nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki